Dodaj do ulubionych

IBM vs Dell

IP: 212.244.51.* 29.08.08, 13:25
Zakładając zbliżoną konfigurację i cenę (w założonej przeze mnie konfiguracji to około $1 800 w Stanach), którego z notebooków nie kupić: IBM/Lenovo T500 czy Dell Latitude 830 (E6500) i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr Re: IBM vs Dell IP: *.chello.pl 29.08.08, 14:18
      Już nie IBM/Lenovo, teraz tylko Lenovo. Co oczywiście nic nie musi znaczyć, bo Lenovo długo wcześniej robiło notki dla IBM. Jeśli opinię opierać na wcześniejszych modelach Thinkpadów serii T (miałem T40, T42 a obecnie posiadam T60), to mogę z czystym sumieniem polecić. Twarde, bezawaryjne i dobrze zaprojektowane maszyny. Trudno mi porównać z Dellem bo nie jest zbyt popularny nad Wisłą i miałem do czynienia z jednym modelem Latitude D520, który zrobił na mnie nienajlepsze wrażenie (strasznie plastikowy i trzeszczący). Pewnie niewiele pomogłem, ale najlepiej samemu pooglądać, podotykać. Życzę udanego wyboru.
      • Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 17:37
        Dzięki Piotrze.
        Ja z kolei w pracy mam Lat. 630 i pozytywnie go oceniam, jednakże seria T jest, wg różnych żródeł, nie po pobicia.
        Spoglądałem ostatnio na stronę Dell'a i nowe Lat. E w magnezowych obudowach i podświetleniem LED (oczywiście matowy wyświetlacz) wyglądają na bardzo przyzwoite urządzenia.
        Sprzęt zmieniam b. rzadko i wyznaję zasadę, że w takim przypadku nie należy zbytnio oszczędzać jak to robią niektórzy włascicilele mercedesów czy jaguarów zakładajacy instalacje gazowe do nich.
        Tak więc nie kupię byle czego i rozglądam się pomiędzy właśnie Lenovo, Dell'em i HP ewentualnie. Pozostałe znane marki
    • Gość: piotr Re: IBM vs Dell IP: *.chello.pl 29.08.08, 14:22
      Recenzję Della znajdziesz na stronie www.notebookcheck.pl
    • Gość: Maciej Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 17:53
      Osobiście polecam notebooki DELL. Za czasów IBMa sprzęt był duzo
      lepszy jakościowo. Jesli chodzi o dela to może zastanów się nad
      serią Vostro. Dobre parametry i bezawaryjna praca a przy tym bardzo
      dobrze wykonane. Nic nie trzeszczy, nic nie skrzypi.
      Zobacz tutaj:
      www.notebookidell.pl/index.php?main_page=index&cPath=5_10
      • Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 12:33
        Rzeczywiście bliższy jestem zakupowi dell'a.
        Wygląd jest spawą zupełnie drugorzędną, ale jak popatrzę na to piękne drapane aluminium della i plastikopodobne obudowy lenovo (wiem, wiem, to tylko złudzenie), to jednak różnica epoki :)
        A podzespoły praktycznie takie same.
        Na minus u dell'a rozdzielczość
        • Gość: Maciej Re: IBM vs Dell IP: *.centertel.pl 30.08.08, 22:40
          Z tego co wiem to dela mozesz skonfigurowac na rozne sposoby.
          Zapytaj jakas firme ktora jest partnerem dela jaka bylaby cena wg
          interesujacj Cie konfiguracji. Na pewno maja modele z
          rozdzielczosciami do 1920x1440. Kwestia modelu i matrycy. Do 17"
          napewno mozna skonfigurowac dela z takimi rozdzielczosciami.
          • Gość: Maciej Re: IBM vs Dell IP: *.centertel.pl 30.08.08, 22:47
            dokladnie:
            17-calowy wyświetlacz panoramiczny WUXGA (rozdzielczość ekranu 1920
            x 1200) z technologią TrueLifeTM

Dell Vostro 1710.
    • Gość: NotebookiDell Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:43
      W takim razie polecam:
      www.notebookidell.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=5_10&products_id=84
      • Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 17:23
        Wszystko mi pasuje z wyjatkiem matrycy, którą muszę obejrzeć, bo 1920x1200 może mieć zbyt drobne dla mnie ikony czy czcionki.
        Cóż, wiek robi swoje :)
        • kell99 Re: IBM vs Dell 02.09.08, 20:45
          Tylko dobrze przemysl to Vostro, bo jest to zupelny low-end z tego co Dell
          oferuje. Te laptopy sa czesto tansze niz seria Inspiron i nie oczekuj po nich
          zbyt wiele. Nie wiem jak jest teraz, ale 2 lata temu gdy uzywalem serii
          Latitude, to te laptopy byly wykonane fatalnie i doslownie sypaly sie w rekach.
          Ostatnio Dell chyba bardziej dba o wyglad i wykonanie. Nie mialem dluzszej
          stycznosci z laptopami Vostro, ale korzystalem z desktopa tej serii.. i co moge
          powiedziec, mozna kupic sprzet z Core2Duo (E4XXX), 2GB ram, ~200GB hdd i Vista
          za ~1000zl ... tylko nie oczekuj cudow po takim sprzecie.

Uwazaj tylko na osoby ktore namolnie podaja Tobie linki do ciagle tego samego
          sklepu, bo oni czesto maja w tym interes by pozbyc sie staroci z magazynu.
          • Gość: notebookidell Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 12:05
            Wszystkie komputery Dell sprzedawane w naszej firmie produkowane sa
            na indywidualne zamówienie uzytkownika. Zatem nie ma zalegających
            magazyny sprzętów. Zresztą można zobaczyć po parametrach że jest to
            sprzęt nowy a nie stary jak w przypadku firm które sprowadzają
            sprzęt ze stanów który zalega amerykańskie magazyny. Ceny mają
            niższe ale i brak polskiego systemu, często brak kompatybilności z
            win xp pl, niejednokrotnie z amerykańska gwarancją. Sprzęt można
            zobaczyc u nas w firmie. Dotknąć i ocenić czy warto go zakupić.
            www.notebookidell.pl
            • Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: 212.244.51.* 03.09.08, 13:25
              Dz, kell.
              Ja napisałem na początku interesują mnie maszyny solidnej budowy i konfiguracji. Nie top'owe, ale z zapasem :). Czyli Pentium (max)9300, 2 lub 4 Mb RAM'u (jest relatywnie tani), dysk 160/7200, matowy ekran, 1650x1050, wireless N. Napisałem $1800, czyli w Polsce to będzie sięgało 5K zł. To tak z grubsza.

Sprzęt zmieniam b.rzadko, więc taka konfguracja powinna mi wystarczyć. Może jeszcze poczekam na ekrany 15,6", bo takie chyba wejdą wkrótce.

Plastikowy notebook z marketu nie wchodzi w rachubę, stąd zastanawiam sie i analizuję: Lenovo T61, T500, albo Dell (co najmniej Latitude i chyba tylko, bo Precision chyba jest wart dopłaty). Ewentualnie jakiś HP, ale tu nie chce mi sie analizowac oferty.
              W pracy mam L 620 i na jakość wykonania nie narzekam.
              • kell99 Re: IBM vs Dell 03.09.08, 14:11
                Nie ma sprzetu idealnego. Laptop to rzecz delikatna i wiele zalezy od tego jak
                go uzywasz. Teraz mam T61 z c2d t7300, 4GB ram, lcd 1680x1050 i wg mnie jest
                lepszy od modeli Della z ktorymi mialem doczynienia (600 i 610 w ktorym padl
                dysk twardy, po miesiacu cala obudowa byla porysowana i skrzypiala klawiatura).
                Ale nawet Lenovo nie jest perfekcyjne, bo po roku uzywania bateria zdycha, w
                jednym miejscu lcd pojawila sie delikatne szare przebarwienie, no i porysowalem
                sobie matryce (ale to raczej wlasna glupota, a nie wina producenta:).
                Jezeli potrzebujesz cos co codziennie bedziesz wkladal i wyjmowal z plecaka, to
                rozejrzyj sie za czyms z solidna, mocna obudowa.

ps. kolega w wiadomosci wyzej napisal, ze dell produkuje na zamowienie... hahaha
                :) pewnie, ale kazdy model ma bardzo ograniczone mozliwosci konfiguracji, a za
                dodatkowy ram czy wieksze hdd licza sobie niesamowicie.
                • Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 18:02
                  Laptop będzie II komputerem. Stacjonarny ma troje użytkowników i jest "ciasno". Po zakupie więc pozostanie dwoje, a dla mnie bedzie laptop głownie używany w domu z jakimś tam routerem, chyba Linksysem.
                  Jako II "domowy" nie musi być pancerny, ale też bez skrajności w drugą stronę. Nie po to przeznaczam na zakup nawet >4000, by kupić coś z trzeszczącą klawiaturą i ścierającą się farbą...

Wkrótce wybieram się do Warszawy, pooglądam i popróbuję trochę.
                  Muszę przyznać, że pierwotnie w grę wchodził tylko i wyłącznie T61, potem zjawił się konkurent-Dell.

• Gość: notebookidell Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 19:18
                    z matrycą 15,6" mamy Vostro A860. W polsce jeszcze nie ma.

www.notebookidell.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=5_10&products_id=78

Polecam.
                    • Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: 212.244.51.* 04.09.08, 08:50
                      Dzięki za info. Będę obserwowac oferty na Państwa stronie.
                      Dziwi mnie rozdzielczość
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka