Gość: Pytający IP: 212.244.51.* 29.08.08, 13:25 Zakładając zbliżoną konfigurację i cenę (w założonej przeze mnie konfiguracji to około $1 800 w Stanach), którego z notebooków nie kupić: IBM/Lenovo T500 czy Dell Latitude 830 (E6500) i dlaczego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piotr Re: IBM vs Dell IP: *.chello.pl 29.08.08, 14:18 Już nie IBM/Lenovo, teraz tylko Lenovo. Co oczywiście nic nie musi znaczyć, bo Lenovo długo wcześniej robiło notki dla IBM. Jeśli opinię opierać na wcześniejszych modelach Thinkpadów serii T (miałem T40, T42 a obecnie posiadam T60), to mogę z czystym sumieniem polecić. Twarde, bezawaryjne i dobrze zaprojektowane maszyny. Trudno mi porównać z Dellem bo nie jest zbyt popularny nad Wisłą i miałem do czynienia z jednym modelem Latitude D520, który zrobił na mnie nienajlepsze wrażenie (strasznie plastikowy i trzeszczący). Pewnie niewiele pomogłem, ale najlepiej samemu pooglądać, podotykać. Życzę udanego wyboru. Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 17:37 Dzięki Piotrze. Ja z kolei w pracy mam Lat. 630 i pozytywnie go oceniam, jednakże seria T jest, wg różnych żródeł, nie po pobicia. Spoglądałem ostatnio na stronę Dell'a i nowe Lat. E w magnezowych obudowach i podświetleniem LED (oczywiście matowy wyświetlacz) wyglądają na bardzo przyzwoite urządzenia. Sprzęt zmieniam b. rzadko i wyznaję zasadę, że w takim przypadku nie należy zbytnio oszczędzać jak to robią niektórzy włascicilele mercedesów czy jaguarów zakładajacy instalacje gazowe do nich. Tak więc nie kupię byle czego i rozglądam się pomiędzy właśnie Lenovo, Dell'em i HP ewentualnie. Pozostałe znane marki Link Zgłoś
Gość: piotr Re: IBM vs Dell IP: *.chello.pl 29.08.08, 14:22 Recenzję Della znajdziesz na stronie www.notebookcheck.pl Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 17:53 Osobiście polecam notebooki DELL. Za czasów IBMa sprzęt był duzo lepszy jakościowo. Jesli chodzi o dela to może zastanów się nad serią Vostro. Dobre parametry i bezawaryjna praca a przy tym bardzo dobrze wykonane. Nic nie trzeszczy, nic nie skrzypi. Zobacz tutaj: www.notebookidell.pl/index.php?main_page=index&cPath=5_10 Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 12:33 Rzeczywiście bliższy jestem zakupowi dell'a. Wygląd jest spawą zupełnie drugorzędną, ale jak popatrzę na to piękne drapane aluminium della i plastikopodobne obudowy lenovo (wiem, wiem, to tylko złudzenie), to jednak różnica epoki :) A podzespoły praktycznie takie same. Na minus u dell'a rozdzielczość Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: IBM vs Dell IP: *.centertel.pl 30.08.08, 22:40 Z tego co wiem to dela mozesz skonfigurowac na rozne sposoby. Zapytaj jakas firme ktora jest partnerem dela jaka bylaby cena wg interesujacj Cie konfiguracji. Na pewno maja modele z rozdzielczosciami do 1920x1440. Kwestia modelu i matrycy. Do 17" napewno mozna skonfigurowac dela z takimi rozdzielczosciami. Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: IBM vs Dell IP: *.centertel.pl 30.08.08, 22:47 dokladnie: 17-calowy wyświetlacz panoramiczny WUXGA (rozdzielczość ekranu 1920 x 1200) z technologią TrueLifeTM Dell Vostro 1710. Link Zgłoś
Gość: NotebookiDell Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:43 W takim razie polecam: www.notebookidell.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=5_10&products_id=84 Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 17:23 Wszystko mi pasuje z wyjatkiem matrycy, którą muszę obejrzeć, bo 1920x1200 może mieć zbyt drobne dla mnie ikony czy czcionki. Cóż, wiek robi swoje :) Link Zgłoś
kell99 Re: IBM vs Dell 02.09.08, 20:45 Tylko dobrze przemysl to Vostro, bo jest to zupelny low-end z tego co Dell oferuje. Te laptopy sa czesto tansze niz seria Inspiron i nie oczekuj po nich zbyt wiele. Nie wiem jak jest teraz, ale 2 lata temu gdy uzywalem serii Latitude, to te laptopy byly wykonane fatalnie i doslownie sypaly sie w rekach. Ostatnio Dell chyba bardziej dba o wyglad i wykonanie. Nie mialem dluzszej stycznosci z laptopami Vostro, ale korzystalem z desktopa tej serii.. i co moge powiedziec, mozna kupic sprzet z Core2Duo (E4XXX), 2GB ram, ~200GB hdd i Vista za ~1000zl ... tylko nie oczekuj cudow po takim sprzecie. Uwazaj tylko na osoby ktore namolnie podaja Tobie linki do ciagle tego samego sklepu, bo oni czesto maja w tym interes by pozbyc sie staroci z magazynu. Link Zgłoś
Gość: notebookidell Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 12:05 Wszystkie komputery Dell sprzedawane w naszej firmie produkowane sa na indywidualne zamówienie uzytkownika. Zatem nie ma zalegających magazyny sprzętów. Zresztą można zobaczyć po parametrach że jest to sprzęt nowy a nie stary jak w przypadku firm które sprowadzają sprzęt ze stanów który zalega amerykańskie magazyny. Ceny mają niższe ale i brak polskiego systemu, często brak kompatybilności z win xp pl, niejednokrotnie z amerykańska gwarancją. Sprzęt można zobaczyc u nas w firmie. Dotknąć i ocenić czy warto go zakupić. www.notebookidell.pl Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: 212.244.51.* 03.09.08, 13:25 Dz, kell. Ja napisałem na początku interesują mnie maszyny solidnej budowy i konfiguracji. Nie top'owe, ale z zapasem :). Czyli Pentium (max)9300, 2 lub 4 Mb RAM'u (jest relatywnie tani), dysk 160/7200, matowy ekran, 1650x1050, wireless N. Napisałem $1800, czyli w Polsce to będzie sięgało 5K zł. To tak z grubsza. Sprzęt zmieniam b.rzadko, więc taka konfguracja powinna mi wystarczyć. Może jeszcze poczekam na ekrany 15,6", bo takie chyba wejdą wkrótce. Plastikowy notebook z marketu nie wchodzi w rachubę, stąd zastanawiam sie i analizuję: Lenovo T61, T500, albo Dell (co najmniej Latitude i chyba tylko, bo Precision chyba jest wart dopłaty). Ewentualnie jakiś HP, ale tu nie chce mi sie analizowac oferty. W pracy mam L 620 i na jakość wykonania nie narzekam. Link Zgłoś
kell99 Re: IBM vs Dell 03.09.08, 14:11 Nie ma sprzetu idealnego. Laptop to rzecz delikatna i wiele zalezy od tego jak go uzywasz. Teraz mam T61 z c2d t7300, 4GB ram, lcd 1680x1050 i wg mnie jest lepszy od modeli Della z ktorymi mialem doczynienia (600 i 610 w ktorym padl dysk twardy, po miesiacu cala obudowa byla porysowana i skrzypiala klawiatura). Ale nawet Lenovo nie jest perfekcyjne, bo po roku uzywania bateria zdycha, w jednym miejscu lcd pojawila sie delikatne szare przebarwienie, no i porysowalem sobie matryce (ale to raczej wlasna glupota, a nie wina producenta:). Jezeli potrzebujesz cos co codziennie bedziesz wkladal i wyjmowal z plecaka, to rozejrzyj sie za czyms z solidna, mocna obudowa. ps. kolega w wiadomosci wyzej napisal, ze dell produkuje na zamowienie... hahaha :) pewnie, ale kazdy model ma bardzo ograniczone mozliwosci konfiguracji, a za dodatkowy ram czy wieksze hdd licza sobie niesamowicie. Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 18:02 Laptop będzie II komputerem. Stacjonarny ma troje użytkowników i jest "ciasno". Po zakupie więc pozostanie dwoje, a dla mnie bedzie laptop głownie używany w domu z jakimś tam routerem, chyba Linksysem. Jako II "domowy" nie musi być pancerny, ale też bez skrajności w drugą stronę. Nie po to przeznaczam na zakup nawet >4000, by kupić coś z trzeszczącą klawiaturą i ścierającą się farbą... Wkrótce wybieram się do Warszawy, pooglądam i popróbuję trochę. Muszę przyznać, że pierwotnie w grę wchodził tylko i wyłącznie T61, potem zjawił się konkurent-Dell. Link Zgłoś
Gość: notebookidell Re: IBM vs Dell IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 19:18 z matrycą 15,6" mamy Vostro A860. W polsce jeszcze nie ma. www.notebookidell.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=5_10&products_id=78 Polecam. Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: IBM vs Dell IP: 212.244.51.* 04.09.08, 08:50 Dzięki za info. Będę obserwowac oferty na Państwa stronie. Dziwi mnie rozdzielczość Link Zgłoś