Dodaj do ulubionych

OpenOffice - pytanie

15.10.08, 17:34
Czy OpenOffice.org poprawia błędy??? Pytam ponieważ wiem że są dwie wersje
tego pakietu: OpenOffice.org i OpenOffice.ux.pl. Wiem że ten drugi jest bardzo
fajnie spolszczony. Ale co z tym pierwszym??? Czy tak samo radzi sobie z
polską ortografią??? Cały czas używałam openoffica.ux ale firmie UX System
jakoś się nie spieszy z wydaniem wersji 3.0 więc zastanawiam się czy nie
pobrać openoffice.org. Doradźcie:)
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: OpenOffice - pytanie 16.10.08, 12:02
      Znalazłem w sieci taki tekst. Myślę, że rozwieje Twoje wątpliwości:

OpenOffice umożliwia korzystanie z bezpłatnych narzędzi do korekty pisowni w wielu językach oraz odpowiednich zasad przenoszenia wyrazów. Dla wielu języków dostępne są też bezpłatne słowniki synonimów. W każdej wersji językowej pakietu można zainstalować wiele różnych słowników.

Do korekty gramatycznej nie służą słowniki, lecz oddzielne rozszerzenia. Takim rozszerzeniem jest LanguageTool, zapewniający korektę stylistyczną, rozbudowane testy poprawności ortograficznej i stylistycznej dla angielszczyzny, niemczyzny, polszczyzny i holenderskiego. Proste reguły istnieją już też dla innych języków.
    • manhu Re: OpenOffice - pytanie 16.10.08, 13:57
      >Czy OpenOffice.org poprawia błędy???
      Ściągnij to się przekonasz:) Ja jeszcze nie ściągnąłem, no ale wersja polska jest od wczoraj download.openoffice.org/index.html i zapewne poprawia błędy (tak jak poprawia goła 2.4.1). A jeśli nie to trzeba doinstalować słowniki, kiedyś to robiłem z wersją 2.1, robi to się za pomocą Plik - Kreatory.

A co do szybkości UX, to chyba robią to za darmo, więc można im darować, zresztą OpenOffice.org też bywało nie spolszczone od startu i trzeba było długo czekać (choć teraz zaledwie 2 dni).
      • Gość: manhu Re: OpenOffice - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 15:49
        No to zainstalowałem 3.0 i sprawdziłem: poprawia błędy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka