Dodaj do ulubionych

Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ?

IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 22.10.03, 18:06
Mój znajomy ma dziwne objawy w kompie. W chwili uruchomienia, lub też po każdym reebocie, obraz jest całkowicie zniekształcony. Co ciekawe, dzieje się to od razu po starcie,już przy początku detekcji. Następnie system jak gdyby zamiera na jakieś 5-10 minut, potem zaś pojawia się już jak najbardziej normalna plansza logowania do systemu/winXP/. I od tej pory można powiedzieć że już jest ok. Z tym że ponoć od czasu do czasu komp się restartuje /nie jest to napewno blaster/.
Ciekawostka jeszcze, już po tym jak wszystko wraca do normy, ponownie zaczyna "kuleć" w chwili kiedy ustawia się inną rozdzielczość ekranu niż 1024 X 768.
Trzeba po chwili "po omacku" do niej wracać, bo po jej zmienieniu znowu niemal nic nie widać. Dodam jeszcze że przy próbie uruchomienia kompa w trybie awaryjnym wszystko jest tak samo nieczytelne. Menedżer urządzeń nie zgłasza zastrzeżeń.
Przy pierwszym uruchomieniu kompa to "zawieszenie" grafiki trwa dłużej, niż po reebotach działającego już kompa.
Moje podejrzenia to: awaria pamięci lub karty graficznej /ale raczej pamięci/, lub wirus /choć stale chodzi NAV2003 z zawsze aktualnym updatem bazy/.
Spotkał ktoś się może z takim przypadkiem ?

Obserwuj wątek
    • Gość: JP Re: Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ? IP: 64.75.243.* 22.10.03, 19:50
      Tak. Byl winien sterownik do garty graficznej.
      • Gość: JP Re: Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ? IP: 64.75.243.* 22.10.03, 19:53
        Choc moze byc wiina sama karta grafiki lub potrzebny upgrade BIOSa.
    • magoi Re: Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ? 23.10.03, 10:08
      Ogolnie moze byc z tego co napisales i monitor i karta. Wiec pozycz inny
      monitor i spruboj. Nie piszesz ze wymienialisci "drivers" wiec zakladam ze tego
      nie robilisci. "driver" czasami sie spieprzy. Szczegolnie starsze plyty kart
      graficznych oparte na tanich chipssetach Nvidii. Np. mach64 czy tnt...
      Sporo SIS tez ma to do siebie. Ale to sie moze zdazyc ze wszystkim wiec nie ma
      sie co tu koncentrowac na poszczegolnych "chipsset".
      Co ci moge poradzic. Masz inny monitor i karte graficzna, ktore mozecie uzyc do
      szukania problemu?
      Sprawdz rowniez vga kabel, bo to tez moze powodowac problemy...
      Sprawdz i zobaczymy co z tego bedzie.
      Napisz cos wiecej o sytuacji, moze bedzie mozna wiecej ci pomoc..
      cheers
      • Gość: kk Re: Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 17:51
        JP i Magoi, dzięki za odzew.
        W zasadzie teraz już się sprawa wyjaśni, bo kumpel spakował kompa i miał po pracy zanieść do serwisu. Karta graficzna co prawda już nie na gwarancji,ale jeśli to pamięć to jeszcze tak.
        Sterowników nie ruszałem. Wiem że w menedżerze zadań może być nic nie widać, nawet gdy coś się sypnie, ale raczej sprawę driverów wykluczałem. Może się myliłem ? Dedukowałem, że system działa błędnie już od chwili włączania, nawet jeszcze przed wykrywaniem sprzętu. Stąd z góry wykluczyłem że to sprawa systemu, stawiając na awarię sprzętu. Wirusa też raczej wykluczałem, bo NAV 2003 miał bazę z października b.r. i monitor cały czas był włączony. Poza tym, po kilkunastu minutach wszystko wracało do normy, tak jakby jakieś urządzenie "rozgrzewało się". Jak już wspomniałem, moim cichyn faworytem był moduł pamięci.
        No cóż, w poniedziałek będę pewnie wiedział.
        Wielkie dzięki, napiszę jak się sprawa skończyła.

• Gość: kk Re: Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 25.10.03, 08:49
          Wielkie dzięki, już wszystko wiadomo.
          Zwalił się monitor. Takie jest życie, na szczęście jeszcze rok na gwarancji.
          Koleś wściekły, bo nie dostał zastępczego, a ten chcą wysłać do zabrza
          bodajże :-)
          Pozdrawiam.
          P.S. magoi, BINGO :-)))
          • Gość: piecyk gazowy Re: Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ? IP: 212.33.65.* 25.10.03, 08:54
            Gość portalu: kk napisał(a):

> Wielkie dzięki, już wszystko wiadomo.
            > Zwalił się monitor.

OK, ale czemu komp się resetował?
            • Gość: kk Re: Awaria. Sprzęt, wirus, czy system ? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 25.10.03, 14:09
              Może jest jeszcze jakaś inna przyczyna ? A może jednak system "czuł" że jest coś nie tak ? To że windowy menadżer zadań nic nie pokazywał jeszcze o niczym nie świadczy. Może powodował to bios ? Ale i tak okaże się to dopiero, gdy odbierze kompa. Wtedy zobaczy czy nadal będą rebooty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka