Dodaj do ulubionych

Program wJAVIE.Problem

IP: *.res.pl / 10.1.9.* 29.10.03, 12:41
Czy ktoś wie jak napisać program w javie.

Dany jest ciąg n liczb rzeczywistych:a1,a2,...an.napisać program
wyznaczający 2 największe wyrazy tego ciągu.Program należy napisać nie
używając tablic.

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.res.pl / 10.1.9.* 31.10.03, 20:12
      ?
    • Gość: ja Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.daminet.pl 31.10.03, 20:22
      W jaki sposób będa podawane liczby? (z klawaitury, z pliku)
      • Gość: magda Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.res.pl / 10.1.9.* 01.11.03, 11:28
        Gość portalu: ja napisał(a):

> W jaki sposób będa podawane liczby? (z klawaitury, z pliku)

Z klawiatury.
        • Gość: kell Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.11.03, 02:17
          odczytuj liczby z klawiatury, zapisuj np do array[] (o ile bedziesz wiedziec ile
          tych liczb bedzie, zalozyc duzy array, albo zaimplementowac liste (linked list).
          jezeli masz juz swoja tablice, to uzywasz 2ch wskaznikow (max i max-1) i raz
          odczytujesz kazda wartosc z tablicy. jezeli dana liczba jest < max-1 to
          odczytujesz nastepna, jezeli jest wieksza to sprawdzasz max. odpowiednio wtedy
          uaktualniasz wskazniki. banalny problem, mysle, ze nawet poczatkujacej osobie
          napisanie kodu nie zajmie wiecej niz 1h.
          jak wiekszosc rzeczy w informatyce zaczyna sie od kartki papieru, a nie liczy na
          szczescie:)
          • Gość: kell Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.11.03, 02:19
            a tak poza tym to sie rozpedzilem, bo zamiast listy i wskaznikow mozna uzyc 2
            zmienne i porownywac razem z wpisywaniem ich z klawiatury (o ile beda wpisywane
            pojedynczo:)
            ale ja chyba za bardzo kocham wskazniki:>
            • Gość: ja Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.daminet.pl 02.11.03, 11:56
              W Javie nie ma wskaznikow. Uznali ze ten mechanizm powoduje zbyt wiele bledow.
              Rozwiazanie to dwie zmienne.
              • Gość: kell Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.03, 02:28
                uhm, jak sie chce to sa:) w jezykach obiektowych to sie tak slodko nazywa
                "referencja" :) a prawde mowiac to cala masa struktur danych da sie duzo latwiej
                zaimplementowac na wskaznikach, kopiowanie jest czasem zbyt czasochlonne
                • Gość: ja Re: Program wJAVIE.Problem IP: 156.17.10.* 05.11.03, 07:43
                  Rzeczywiscie sa referencje, ale to nie jest to samo co arytmetyka na
                  wskaznikach w c/c++. Nie da sie napisac wskaznik++ i dowolnie jezdzic po
                  pamieci.
                  • Gość: kell Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.11.03, 07:49
                    tak. nie da sie przypisywac adresu zmiennej innej zmiennej (wskaznikowi). ale
                    wiekszosc typow, np string czy obiekty to jednak referencje. klasyczny przyklad
                    to String a = "aaa"; String b =
                    "bbb" i gdy zrobisz a = b to kopiujesz czy po prostu zmieniasz adres wskaznika?
                    ale racja, samemu adresu przypisac sie (z tego co wiem) nie da

pozdrawiam
                • pollak Re: Program wJAVIE.Problem 05.11.03, 08:02
                  Gość portalu: kell napisał(a):

> uhm, jak sie chce to sa:) w jezykach obiektowych to sie tak slodko nazywa
                  > "referencja" :) a prawde mowiac to cala masa struktur danych da sie duzo
                  latwie
                  > j
                  > zaimplementowac na wskaznikach, kopiowanie jest czasem zbyt czasochlonne

Referencja to chyba co innego niż wskaźnik.
                  • Gość: kell Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.11.03, 08:15
                    wlacz twoje ulubione ide + jezyk obiektowy (np java + eclipse, eiffel studio),
                    napisz prosty programik, uruchom debugger, poogladaj adresy zmiennych:)
                    • pollak Re: Program wJAVIE.Problem 05.11.03, 11:42
                      Gość portalu: kell napisał(a):

> wlacz twoje ulubione ide + jezyk obiektowy (np java + eclipse, eiffel studio),
                      > napisz prosty programik, uruchom debugger, poogladaj adresy zmiennych:)

Hehe, w każdym razie referencją nie pobawisz się tak jak wskaźnikiem ;) nie
                      zmienisz adresu, nie zrobisz tablicy referencji ani wskaźnika do referencji
                      (przynajmniej ja nie wiem jak ;)). Mówię na bazie C++.
                      • Gość: kell Re: Program wJAVIE.Problem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.11.03, 16:58
                        masz racje:) mam wrazenie, ze w informatyce sa 2 szkoly. ta pierwsza klasyczna,
                        twierdzi, ze informatyk powinien myslec, dostaje wskazniki i to od niego tylko
                        zalezy czy zrobi sobie "krzywde" uzywajac ich. ta 2ta ("obiektowa":) twierdzi,
                        ze wskazniki sa zlem koniecznym, powodem padajacych programow i calego zla na
                        swiecie, wiec nalezy ograniczyc bezposredni dostep tak bardzo jak sie da.
                        to ja juz sam nie wiem ktora jest wlasciwa. dobry debugger i odrobina
                        cierpliwosci to jest to w co wierze, a roznego rodzaju testowanie i mity XP sa
                        dla mnie dalej odrobine dziwaczne.
    • caress Re: Program wJAVIE.Problem 31.10.03, 20:34
      Problem z tych banalnych
      tylko tyle moge ci pomoc.
      Moze wyda ci sie prostszy...
      Powysilaj sie troche ;-)

mala podpowiedz - 2 zmienne i StringTokenizer
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka