Dodaj do ulubionych

System plików w XP

30.10.03, 18:42
Pytanie postanowiłem zadać na FORUM, bo nigdzie nie mogę znaleść informacji
na ten temat. Mianowicie, czy można dysk na którym ma być zainstalowany
tylko jeden system (WinXP Proffesional) sformatować w następujący sposób: C-
partycja podstawowa (systemowa)w NTFS, a partycja rozszerzona z dwoma
dyskami logicznymi w FAT32. Czy będzie to miało jakikolwiek sens? Pytam,
ponieważ wiem że system NTFS jest nowocześniejszy, a przedewszystkim
bezpieczniejszy niż FAT, ale często korzystam z programów DOS-owych. Czy
Ktoś spotkał się z takim pytaniem? I jeszcze jedno. Jak starsze programy, a
szczególnie gry chodzą w systemie NTFS?
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: System plików w XP IP: *.visp.energis.pl 30.10.03, 18:51
      telmaciej napisał:

> Pytanie postanowiłem zadać na FORUM, bo nigdzie nie mogę znaleść informacji
      > na ten temat. Mianowicie, czy można dysk na którym ma być zainstalowany
      > tylko jeden system (WinXP Proffesional) sformatować w następujący sposób: C-
      > partycja podstawowa (systemowa)w NTFS, a partycja rozszerzona z dwoma
      > dyskami logicznymi w FAT32.

Można. Z tym że w WinXP maksymalna wielkość partycji FAT32 wynosi 32 GB (choć
      można wymusić, że np. 80-GB partycja sformatuje się w systemie FAT32).

> Czy będzie to miało jakikolwiek sens? Pytam,
      > ponieważ wiem że system NTFS jest nowocześniejszy, a przedewszystkim
      > bezpieczniejszy niż FAT, ale często korzystam z programów DOS-owych. Czy
      > Ktoś spotkał się z takim pytaniem? I jeszcze jedno. Jak starsze programy, a
      > szczególnie gry chodzą w systemie NTFS?

Myślę (na 100 proc. pewien nie jestem), że dla programów DOS-owych w systemie
      Win XP nie ma znaczenia czy działają na FAT32 czy NTFS.
      • Gość: piecyk gazowy Re: System plików w XP IP: *.visp.energis.pl 30.10.03, 18:52
        Aha, więcej nt. sytemów plików znajdziesz w pomocy Windows (Start -> Pomoc i
        obsługa techniczna - i wpisz w wyszukiwarce np. FAT32).
    • Gość: jap Re: System plików w XP IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.10.03, 19:39
      Sensu to specjalnie nie ma. Wszystkie programy, również DOS (ale pracujące w
      środowisku Windows) mają dostęp do plików poprzez Windows, a nie bezpośrednio.
      Nie ma więc znaczenia, czy to FAT, czy NTFS. Miałoby to znaczenie, gdybyś miał
      kilka systemów na dysku i wybierał jeden z nich np. Win98 i WinXP, bo tylko
      FAT32 jest widziany przez oba. A chyba nie planujesz pracy pod czystym DOS'em?
      W takim przypadku też by to nie miało sensu, bo czysty DOS nie widzi FAT32
      (nie było go jeszcze za czasów DOS'a), tylko FAT16.
      • Gość: piecyk gazowy Re: System plików w XP IP: *.visp.energis.pl 30.10.03, 23:06
        Gość portalu: jap napisał(a):

> W takim przypadku też by to nie miało sensu, bo czysty DOS nie widzi FAT32
        > (nie było go jeszcze za czasów DOS'a), tylko FAT16.

Jak to nie widzi? Coś Ci się pomyliło...
        • Gość: jap Re: System plików w XP IP: 195.136.36.* 31.10.03, 09:02
          Nic mi się nie pomyliło! Ja piszę o CZYSTYM DOS'ie, czyli takim, który był na
          początku pecetów, a nie o tym emulowanym przez Windows. DOS nie widzi FAT32, bo
          ten powstał dopiero wraz z Windows 98. Zresztą zobacz tę tabelkę:
          www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm
          • Gość: piecyk gazowy Re: System plików w XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.03, 09:10
            A, no tak. Ale DOS 7.x (ten co jest z Win98) widzi FAT32.
            • Gość: jap Re: System plików w XP IP: 195.136.36.* 31.10.03, 10:12
              Ten tak.
    • Gość: kk Re: System plików w XP IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 22:07
      Mam WinXp i WinMe. Partycja podstawowa w Xp jest ntfs, natomiast dyski logiczne na rozszerzonej - jeden również w ntfs, drugi zaś w fat32. Zrobiłem tak / fat32/ tylko dlatego by był widoczny z Me.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka