Dodaj do ulubionych

program do dvd! jaki?

IP: *.pai.net.pl 19.01.02, 18:20
mam w kompie dvd, nie mam programu do odtwarzania płytek
jaki i skąd go ściągnąć jest najlepszy;
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jj Re: program do dvd! jaki? IP: *.chello.pl 19.01.02, 21:54
      Gość portalu: luk_2002 napisał(a):

> mam w kompie dvd, nie mam programu do odtwarzania płytek
      > jaki i skąd go ściągnąć jest najlepszy;
      > pozdrawiam

Luk, jeśli chodzi o Twojego Satellita, to jestem prawie pewien, że MASZ
      odtwarzacz software'owy, dostarczony jako dodatkowy program. Jeśli tylko w
      notebooku był oryginalnie DVD-ROM, to musi być i program. Nie masz czegoś na
      desktopie? A co się dzieje, jak wkładasz płytkę DVD?

W takim samym Statellicie u nas w firmie był zainstalowany WinDVD od Inter Video -
      to jeden z najlepszych odtawarzaczy dostępnych na rynku.

Pzdr,

JJ
      JJ

• Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 19.01.02, 22:18
        JJ ale mowie o innym komp.
        JJ w toshibie byl win98 i 1024x768 jak wryucilem win2000 to mam tylko 800x600
        jak to ymienic i przywrocic 1024x768
        pozdr
        • Gość: jj Re: program do dvd! jaki? IP: *.chello.pl 20.01.02, 13:55
          Gość portalu: luk napisał(a):

> JJ ale mowie o innym komp.
          > JJ w toshibie byl win98 i 1024x768 jak wryucilem win2000 to mam tylko 800x600
          >
          > jak to ymienic i przywrocic 1024x768
          > pozdr

Comprendo! To najpierw o odtwarzaniu filmów DVD na komputrze. Potrzeba zasadniczo
          dwóch rzeczy - (1) dekodera MPEG i (2) odtwarzacza (playera). O ile ten ostatni
          jest po prostu programem uruchamianym w środowisku systemu operacyjnego, to
          dekoder może być SPRZĘTOWY (HARDWARE'OWY) lub PROGRAMOWY (SOFTWARE'OWY). Mówiąc
          prościej, taki dekoder może być dodatkową kartą (tak, jak karta graficzna czy
          karta z modemem), którą instaluje się w komputerze. W przypadku notebooków,
          dekoder HW bywa osobnym modułem, ale czasem jest od razu zintegrowany na płycie
          głównej. Ale brak takiej karty/modułu to jeszcze nie tragedia, bo można korzystać
          z licznych dekoderów SW - zawiera je zdecydowana większość odtwarzaczy DVD.
          Różnica jest taka, że nejczęściej dekoder HW jest bardzie wydajny od dekodera SW,
          bo posiłkuje się własną "elektroniką" i często też osobną pamięcią. Ale dekoder
          SW też jest OK.

Teraz odtwarzacz (player). Osobiście mam doświadczenia z trzema. Kiedyś
          korzystałem z PowerDVD od CyberLink - to jest dekoder MPEG i odtwarzacz w jednym.
          To były moje pierwsze doświadczenia z odtwarzaniem DVD na komputerze i byłem
          najzwyczajniej w świecie pod wrażeniem. Czytałem jednak wiele dobrych opinii o
          tym odtwarzaczu, szczególnie w nowszych wersjach - powyżej 2.0.

Na kolejnym notebooku miałem fabrycznie zainstalowany program DVD Express, który
          nie bardzo mi się podobał ze względu na interface. Jednocześnie zaś po
          zainstalowaniu WinME, w katalogu Windows znalazłem odtwarzacz (uwaga: NIE
          dekoder) DVDPlayer. Chociaż nie ma on żadnych fajerwerków, korzystałem z niego z
          powodzeniem przez ponad rok. Podkreślam: wymaga to posiadania dekodera HW lub
          zainstalowania dekodera SW - "windowsowy" DVDPlayer to TYLKO odtwarzacz!

A od dwóch miesięcy jestem fanem programu WinDVD od Inter Video, wersja 3.1. Dużo
          czytałem o tym odtwarzaczu z dekoderem i wygląda na to, że znawcy wypowiadają się
          o nim entuzjastycznie. Ja podobnie - nie jestem jakimś guru od kina domowego i
          nawet nie mam sprzętu do odtwarzania dźwięku z standardzie Dolby Digital(tm) 5.1,
          ale jak postawię w domu rzutnik LCD podłączony do mojego notebooka i wyjdę z
          dźwiękiem na wieżę z sub-wooferem i Dolby Surround(tm), to naprawdę robi się z
          tego niezły czad!

Hm... Luk, chyba mnie trochę poniosło - mam nadzieję, że wyłuskasz z powyższego
          jakieś przydatne informacje...

Teraz o rozdzielczości w TOSHIBIE Satellite. Co zrobiłeś? Przeinstalowałeś system
          operacyjny z Win98 na W2K? A w jakim celu? Jeśli miałeś powody inne niż "pęd za
          najnowszą wersją systemu operacyjnego", to nie komentuję. MUSI być możliwość
          uruchomienia rozdzielczości 1024*768 pod W2K - Luk, to jest po prostu kwestia
          drivera do karty graficznej - może z W2K musi współpracować innym driverem niż
          WIn98?

Pogrzebałem trochę w sieci i sądzę, że powinieneś ściągnąć ten driver:
          support.toshiba-tro.de/tools/Satellite/s18x1-4-7/windows-2000/display-
          win2k-50021950117.zip
          Gdybyś jednak dalej miał kłopoty, wszystkie dostępne drivery pod W2K do Twojego
          Satellite'a znajdziesz tutaj:
          computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/download_drivers_bios.jsp?
          z=12&jz=99956
          - musisz tylko wybrać opcje w poszczególnych listach. Powodzenia!

A jeśli jednak powodem zmiany na W2K był wspomniany "pęd"... Cóż, świetnie Cię
          rozumiem, też to mam. Tylko akurat w przypadku kwestii multimediów (np. DVD), W2K
          ma chyba jeszcze trochę do zrobienia - system jest wybitnie stabilny i wyśmienity
          do użytku biurowego w sieci, ale w domu pozostałbym z Win98...

Dzięki za cierpliwość, pzdr,

JJ
          • Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 20.01.02, 15:23
            dzięki JJ ale nie moge otworzyc tego adresu który podałes jako pierwszy z
            driverem. moze później sie uda tam wejsc.
            pozdr
          • Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 20.01.02, 17:38
            JJ przepraszam ze tak marudze ale
            ten pierwszy link sie nie otwiera natomiast drugi tak ale jak wpisuje info do
            rubryk nie mog e znalezc. jak mozesz sprawdz u siebie czy dasz rade i co
            wpisujesz w poszczególne...
            pozdr
          • Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 21.01.02, 00:36
            JJ sciadnalem sobie sterownik ze strony toshiby agp-win2k-170
            jakie wykonac dalsze dzialania.... zeby wrócila rozdzielczosc 1024X768
            pozdr
            luk
          • Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 21.01.02, 13:23
            DZIEKI JJ SKORZYSTAŁEM I WSZYSTKO SIE UDAŁO
            POZDR
            LUK
            • Gość: jj Re: program do dvd! jaki? IP: *.chello.pl 21.01.02, 19:21
              Gość portalu: luk napisał(a):

> DZIEKI JJ SKORZYSTAŁEM I WSZYSTKO SIE UDAŁO
              > POZDR
              > LUK

Cześć Luk,

BARDZO się cieszę, że wszystko już OK z rozdzielczością! Sorry za linki: zupełnie
              nie zauważyłem, że zapisały się w DWÓCH wierszach mojego postu i tylko PIERWSZY
              wierz był aktywny (dawał się kliknąć). W efekcie, jeśli po prostu klikałeś na te
              linki, to faktycznie nie miały prawa się otworzyć.. Sorry, raz jeszcze -
              najważniejsze, że już wszystko OK!

Pzdr,

JJ
    • Gość: agnes Re: program do dvd! jaki? IP: *.piekary-slaskie.sdi.tpnet.pl 20.01.02, 01:56
      windvd (jak juz jj mowil) albo powerdvd
      • Gość: N Re: program do dvd! jaki? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.01.02, 02:17
        PowerDVD v.4.0 XP Deluxe znajdziesz pod tym
        adresem:www.cdrsoft.cc/index3.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka