Gość: luk_2002 IP: *.pai.net.pl 19.01.02, 18:20 mam w kompie dvd, nie mam programu do odtwarzania płytek jaki i skąd go ściągnąć jest najlepszy; pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: jj Re: program do dvd! jaki? IP: *.chello.pl 19.01.02, 21:54 Gość portalu: luk_2002 napisał(a): > mam w kompie dvd, nie mam programu do odtwarzania płytek > jaki i skąd go ściągnąć jest najlepszy; > pozdrawiam Luk, jeśli chodzi o Twojego Satellita, to jestem prawie pewien, że MASZ odtwarzacz software'owy, dostarczony jako dodatkowy program. Jeśli tylko w notebooku był oryginalnie DVD-ROM, to musi być i program. Nie masz czegoś na desktopie? A co się dzieje, jak wkładasz płytkę DVD? W takim samym Statellicie u nas w firmie był zainstalowany WinDVD od Inter Video - to jeden z najlepszych odtawarzaczy dostępnych na rynku. Pzdr, JJ JJ Link Zgłoś
Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 19.01.02, 22:18 JJ ale mowie o innym komp. JJ w toshibie byl win98 i 1024x768 jak wryucilem win2000 to mam tylko 800x600 jak to ymienic i przywrocic 1024x768 pozdr Link Zgłoś
Gość: jj Re: program do dvd! jaki? IP: *.chello.pl 20.01.02, 13:55 Gość portalu: luk napisał(a): > JJ ale mowie o innym komp. > JJ w toshibie byl win98 i 1024x768 jak wryucilem win2000 to mam tylko 800x600 > > jak to ymienic i przywrocic 1024x768 > pozdr Comprendo! To najpierw o odtwarzaniu filmów DVD na komputrze. Potrzeba zasadniczo dwóch rzeczy - (1) dekodera MPEG i (2) odtwarzacza (playera). O ile ten ostatni jest po prostu programem uruchamianym w środowisku systemu operacyjnego, to dekoder może być SPRZĘTOWY (HARDWARE'OWY) lub PROGRAMOWY (SOFTWARE'OWY). Mówiąc prościej, taki dekoder może być dodatkową kartą (tak, jak karta graficzna czy karta z modemem), którą instaluje się w komputerze. W przypadku notebooków, dekoder HW bywa osobnym modułem, ale czasem jest od razu zintegrowany na płycie głównej. Ale brak takiej karty/modułu to jeszcze nie tragedia, bo można korzystać z licznych dekoderów SW - zawiera je zdecydowana większość odtwarzaczy DVD. Różnica jest taka, że nejczęściej dekoder HW jest bardzie wydajny od dekodera SW, bo posiłkuje się własną "elektroniką" i często też osobną pamięcią. Ale dekoder SW też jest OK. Teraz odtwarzacz (player). Osobiście mam doświadczenia z trzema. Kiedyś korzystałem z PowerDVD od CyberLink - to jest dekoder MPEG i odtwarzacz w jednym. To były moje pierwsze doświadczenia z odtwarzaniem DVD na komputerze i byłem najzwyczajniej w świecie pod wrażeniem. Czytałem jednak wiele dobrych opinii o tym odtwarzaczu, szczególnie w nowszych wersjach - powyżej 2.0. Na kolejnym notebooku miałem fabrycznie zainstalowany program DVD Express, który nie bardzo mi się podobał ze względu na interface. Jednocześnie zaś po zainstalowaniu WinME, w katalogu Windows znalazłem odtwarzacz (uwaga: NIE dekoder) DVDPlayer. Chociaż nie ma on żadnych fajerwerków, korzystałem z niego z powodzeniem przez ponad rok. Podkreślam: wymaga to posiadania dekodera HW lub zainstalowania dekodera SW - "windowsowy" DVDPlayer to TYLKO odtwarzacz! A od dwóch miesięcy jestem fanem programu WinDVD od Inter Video, wersja 3.1. Dużo czytałem o tym odtwarzaczu z dekoderem i wygląda na to, że znawcy wypowiadają się o nim entuzjastycznie. Ja podobnie - nie jestem jakimś guru od kina domowego i nawet nie mam sprzętu do odtwarzania dźwięku z standardzie Dolby Digital(tm) 5.1, ale jak postawię w domu rzutnik LCD podłączony do mojego notebooka i wyjdę z dźwiękiem na wieżę z sub-wooferem i Dolby Surround(tm), to naprawdę robi się z tego niezły czad! Hm... Luk, chyba mnie trochę poniosło - mam nadzieję, że wyłuskasz z powyższego jakieś przydatne informacje... Teraz o rozdzielczości w TOSHIBIE Satellite. Co zrobiłeś? Przeinstalowałeś system operacyjny z Win98 na W2K? A w jakim celu? Jeśli miałeś powody inne niż "pęd za najnowszą wersją systemu operacyjnego", to nie komentuję. MUSI być możliwość uruchomienia rozdzielczości 1024*768 pod W2K - Luk, to jest po prostu kwestia drivera do karty graficznej - może z W2K musi współpracować innym driverem niż WIn98? Pogrzebałem trochę w sieci i sądzę, że powinieneś ściągnąć ten driver: support.toshiba-tro.de/tools/Satellite/s18x1-4-7/windows-2000/display- win2k-50021950117.zip Gdybyś jednak dalej miał kłopoty, wszystkie dostępne drivery pod W2K do Twojego Satellite'a znajdziesz tutaj: computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/download_drivers_bios.jsp? z=12&jz=99956 - musisz tylko wybrać opcje w poszczególnych listach. Powodzenia! A jeśli jednak powodem zmiany na W2K był wspomniany "pęd"... Cóż, świetnie Cię rozumiem, też to mam. Tylko akurat w przypadku kwestii multimediów (np. DVD), W2K ma chyba jeszcze trochę do zrobienia - system jest wybitnie stabilny i wyśmienity do użytku biurowego w sieci, ale w domu pozostałbym z Win98... Dzięki za cierpliwość, pzdr, JJ Link Zgłoś
Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 20.01.02, 15:23 dzięki JJ ale nie moge otworzyc tego adresu który podałes jako pierwszy z driverem. moze później sie uda tam wejsc. pozdr Link Zgłoś
Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 20.01.02, 17:38 JJ przepraszam ze tak marudze ale ten pierwszy link sie nie otwiera natomiast drugi tak ale jak wpisuje info do rubryk nie mog e znalezc. jak mozesz sprawdz u siebie czy dasz rade i co wpisujesz w poszczególne... pozdr Link Zgłoś
Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 21.01.02, 00:36 JJ sciadnalem sobie sterownik ze strony toshiby agp-win2k-170 jakie wykonac dalsze dzialania.... zeby wrócila rozdzielczosc 1024X768 pozdr luk Link Zgłoś
Gość: luk Re: program do dvd! jaki? IP: *.pai.net.pl 21.01.02, 13:23 DZIEKI JJ SKORZYSTAŁEM I WSZYSTKO SIE UDAŁO POZDR LUK Link Zgłoś
Gość: jj Re: program do dvd! jaki? IP: *.chello.pl 21.01.02, 19:21 Gość portalu: luk napisał(a): > DZIEKI JJ SKORZYSTAŁEM I WSZYSTKO SIE UDAŁO > POZDR > LUK Cześć Luk, BARDZO się cieszę, że wszystko już OK z rozdzielczością! Sorry za linki: zupełnie nie zauważyłem, że zapisały się w DWÓCH wierszach mojego postu i tylko PIERWSZY wierz był aktywny (dawał się kliknąć). W efekcie, jeśli po prostu klikałeś na te linki, to faktycznie nie miały prawa się otworzyć.. Sorry, raz jeszcze - najważniejsze, że już wszystko OK! Pzdr, JJ Link Zgłoś
Gość: agnes Re: program do dvd! jaki? IP: *.piekary-slaskie.sdi.tpnet.pl 20.01.02, 01:56 windvd (jak juz jj mowil) albo powerdvd Link Zgłoś
Gość: N Re: program do dvd! jaki? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.01.02, 02:17 PowerDVD v.4.0 XP Deluxe znajdziesz pod tym adresem:www.cdrsoft.cc/index3.html Link Zgłoś