Gość: zielony IP: *.pl 06.08.01, 11:42 Witam, mam pytanie: co jest przechowywane w katalogu Windows\Temporary files i jak mozna usunac jego zawartosc...? A dkiladniej, czy jesli po prostu skasuje zawartosc, to czy nie zaszkodze systemowi? Dzieki Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: tiges Re: Specjalisci, prosze o odpowiedz... IP: 195.205.101.* 06.08.01, 15:38 chyba temporary internet files :P Tam sa pliki tymczasowe stron WWW (aby co chwila nie sciagac ich z sieci).. mozna a nawet trzeba ten katalog co jakis czas wyczyscic :), bo tam mozna znalesc na jakich stronach bywales ;P Link Zgłoś
Gość: WAMO Re: Specjalisci, prosze o odpowiedz... IP: *.home.cgocable.net 06.08.01, 15:55 Wydaje mi sie.ze trzeba czyscis dosyc czesto. szczegolnie wtedy, kiedy korzysta sie z witryn typu Forum w GW, ktore caly czas sie zmieniaja. Dla przykladu - jesli korzysta sie z Forum w poniedzialek , to po otwarciu we wtorek ukazuje sie ta sama strona - bez nowych wiadomosci. I dlatego niektorym "forumowiczom" wydaje sie, ze ich wpisy gdzies zniknely, Jezeli nie mam racji - prosze mnie poprawic, aby innych nie wprowadzac w blad. Link Zgłoś
Gość: Mirko Zbiory Temp IP: 65.206.44.* 06.08.01, 17:10 Dwa sposoby: 1. Majac otwarty Internet Explorer: "Tools/Narzedzia" -> "Internet Options/Opcje Internetu" -> "Delete Files"/"Usun pliki" . 2. Pod "Start" -> "Run/Uruchom" trzeba napisac (DOKLADNIE!): deltree/y c:\windows\temp\*.* ...i przycisnac "Enter". To ostatnie tylko w Win.95/98/Me ! Po czasie jaki potrzeba na ekzekucje tego bedzie widac ile smiecia poszlo. Ponadto z "poradnika obslugi i przegladow": A. Wywalajac cos przez klikniecie prawym klawiszem myszki i "Delete/Usun" wysyla sie to do "Recycle bin/ Kosza" . Trzymajac klawisz "Shift" w momencie wybrania myszka "Delete/Usun" wywala sie to na zawsze. B. Pod "Moj komputer" -> lewym klawiszem "podswietlic twardy dysk (n.p. "C:"), potem prawym klawiszem myszki na "Properties/Wlasciwosci" potem juz lewym na "Tools/Narzedzia" i "Defragmentuj". Proces moze byc dlugotrwaly - nawet kilkugodzinny. Warto robic co jakis czas. (Dobrze jest tez na ten czas wylaczyc "screen-savery/oszczedzacze ekranu" pod "Moj Komputer" -> "Panel Kontrolny" -> "Ekran" itd, tudziez wszelkie otwarte aplikacje n.p. poprzez jednokrotne (!) jednoczesne Ctrl+Alt+Del) Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Drugi problem... IP: *.pl 06.08.01, 18:49 Stokrotne dzieki...juz jest czysto i wszystko dalej dziala. Skoro juz jestescie tacy dobrzy to prosze o pomoc przy kolejnym problemiku...Otoz kiedy chce odtworzyc filmik z sieci ( bez zgrywania na moj HD ) otwiera mi sie Windows Media Player a chwile potem komunikat: -- Windows Media Player Error Unable to acces this media, you may not be connected to the network -- Wtedy nie pozostaje mi juz nic innego jak "Close" :-( A do sieci to jestem przeciez podlaczony...nic nie rozumiem, "no to jak...pomozecie???" Dzieki Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: Drugi problem... IP: *.union1.nj.home.com 08.08.01, 04:47 To jest juz mniej oczywiste, mnie sie niz trafilo wiec odpowiedz bedzie nieprecyzyjna: NIE WIEM. Ale...Windows, programy, sterowniki, ustawienia - to jak wiesz - jeden wielki kompromis, czasami nieudany. Zamiast podawac Ci krok po kroku gdzie czego szukac - na Twoim miejscu zrobilbym tak: wywalilbym Media Player (Panel kontrolny -> usun...) i n.p. ze strony Microsofta przeladowalbym ten najnowszy, chyba "7.1". Przy okazji tez sprawdz, czy nie ma tam jakichs "Service Packow" do Twojej wersji Windows, Office itd. Wiem, ze nie odpowiadam na pytanie, ale moze sie uda. Przy okazji sztuczka: w okienku Internet Explorera - tam gdzie adres, zamiast pisac http://www.microsoft... itd, wpisz tylko: microsoft a nastepnie trzymajac klawisz "Ctrl" przycisniej "Enter". Wszystko co trzeba dopisze sie samo... Oby tak bylo po przeladowaniu nowego Media Playera. Link Zgłoś
Gość: user Re: Drugi problem... IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 14:01 Gość portalu: zielony napisał(a): > Windows Media Player Error > Unable to acces this media, you may not be connected to the network > -- 3 opcje: 1. Po prostu WMP nie potrafi odczytac a dokladniej zdekodowac tego formatu i probuje bezskutecznie sciagnac z sieci odpowiedni codec (win pirat? ;) ) 2. Ten film z sieci to sciema (jak to zwykle bywa) a tworca strony po prostu probuje cie jak najdluzej zatrzymac. 3. Nie masz dostepu do tego fimu (access denied) np. dopoki nie zaplacisz jakiestam sumy karta kredytowa. (lepiej nie plac) Link Zgłoś
tadziu Re: Specjalisci, prosze o odpowiedz... 12.08.01, 23:39 Gość portalu: WAMO napisał(a): > Wydaje mi sie.ze trzeba czyscis dosyc czesto. szczegolnie wtedy, kiedy korzysta > > sie z witryn typu Forum w GW, ktore caly czas sie zmieniaja. Dla przykladu - > jesli korzysta sie z Forum w poniedzialek , to po otwarciu we wtorek ukazuje > sie ta sama strona - bez nowych wiadomosci. I dlatego niektorym "forumowiczom" > wydaje sie, ze ich wpisy gdzies zniknely, Jezeli nie mam racji - prosze mnie > poprawic, aby innych nie wprowadzac w blad. Przegladarka laczac sie ze strona w tym przypadku "gazety" sprawdza czy strona byla aktualizowana od ostatniej wizyty. Jesli nie byla to jej zawartosc zostaje pobrana z dysku, ale gdy data aktualizacji jest nowsza od tej ktora jest na dysku zostaje pobrana z serwera. Jesli by bylo tak jak piszesz trzeba bylo non stop usuwac zawartosc katalogu temporary internet files. Niewiem jak ty ale ja niesamowicie rzadko robie porzadek z tym folderem. Link Zgłoś
Gość: Mirko Czyscic czy nie czyscic? IP: 65.206.44.* 14.08.01, 18:49 Wiedziec co sie dzieje i rozumiec dlaczego nas tak nosi od pobocza do pobocza. Wazne szczegolnie na nienajnowszym sprzecie, gdzie dysk C:\ nie jest 10 GB lub wiecej. Windows nie zawsze na czas powie: "o pardon kolego, masz troszeczke za malo miejsca zeby zrobic to co chcesz zrobic", tylko usiluje robic. Trzeba byc po prostu inteligentniejszym niz glupie urzadzenie. W systemie operacyjnym i dopakowanych do niego programach uzytkowych wszystko sprowadza sie do nieustannej wymiany informacji-adresow n/t gdzie co jest. (A to co jest, jest jeszcze nie w kupie, tylko w milionie kawalkow - zjawisko zwane "defragmentacja".) Obszar (folder) "temp" jest na C:\. Jesli mamy go zapakowanego byle czym, to po pierwsze katalogi adresowe sa pelne ciagle uaktualnianych adresow z tymi potrzebnymi czy niepotrzebnymi zbiorami a po drugie wszystko to pochlania (cenne?) miejsce na dysku C: gdzie ten folder "temp" sobie rosnie i rosnie. Tak jak napisalem: w nowym sprzecie (silnym i pojemnym) - bez znaczenia. W starszym - kazda oszczednosc sie liczy a dbalosc i "smarowanie lozysk" odplaci sprawnoscia. To tak jak w samochodach: w biednym Maluchu kanka z paliwkiem i dwa wiadra zardzewialych gwozdzi w bagazniku, tesciowa z walizka i nadwaga sa troszke powazniejszym problemem niz n.p. w... itd. Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: Czyscic czy nie czyscic? IP: 65.206.44.* 14.08.01, 18:54 Odpowiadajac sobie sam... A moze tesciowa z walizka to dobry znak? Eeee, chyba nie w Maluchu i to chyba tez bardzo zalezy, w ktora strone jedziemy! Link Zgłoś
Gość: UK Re: do zielony IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 12.08.01, 02:21 Odpowiedzi jakie otrzymales jak i Twoje pytanie byly troche nieprecyzyjne,W directoty Windows sa dwie subdir.o nazwie temporary.Jedna jest Temp a druga Temporary Internet Files.Oczywiscie wszystkie podane sposoby usuniecia ich zawartosci sa dobre ale Windows magazynuje szereg informacji i w innych miejscach np.History czy Recent.Dam Ci taka rade.Otworz sobie ZDnet strone idz do Library i poszukaj program Window Washer 4.0 sciagnij go (jest darmo) zainstaluj i uzywaj kiedy chcesz.Ten program wyczysci Ci system ze wszystkiego co jest niepotrzebne,lacznie z Recycle Bin i nie obawiaj sie bo nie usunie niczego waznego.Dobry Program i pozwala na zmiane opcji. Link Zgłoś
pienio Re: Specjalisci, prosze o odpowiedz... 20.08.01, 02:55 skoro sa temporary to chyba mozna kasowac nie? Link Zgłoś
Gość: Mirko Kasowac czy nie? IP: 65.206.44.* 21.08.01, 18:50 Zawartosc, ale nie foldery. A tak w ogole to prosze ostroznie z ta zawleczka... Link Zgłoś