IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 01:24
mam pytania dotyczace programu Vtune. mam zainstalowana wersje 6.6
(mam karte graficzna NVidia GeForce 9500 GT, PentiumR dual-core CPU
E5200, 2,50GHz) w programie vtune w opcji fun control - fan speed
co powinno byc zanzaczone? czy fixed speed czy dynamic speed i jaki
porcent ma byc zaznaczone. obecnie mam dynamic speed na 69% i temp
jest ok 48 stp. czy ta temperatura nie jest za duza.
bede wdzieczna za pomoc
kompleny laik.
Obserwuj wątek
    • maras2011 Re: VTune 01.03.09, 02:14
      To skrzynia czy lapek ?
      A temperatury są takie jak komp pracuje swobodnie czy na
      obciążeniu ?
      www.instalki.pl/programy/download/testowanie_i_diagnostyka/SpeedFan.php
      ale dla pewności sprawdź na tym i porównaj :)
      • maras2011 Re: VTune 01.03.09, 09:30
        I jeszcze coś, nic tam czasem nie zaznaczaj ! :)
      • Gość: kobieta Re: VTune IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 12:34
        to skrzynia. komp jest nowy, ma jakies dwa miesiace chlodzenie ma
        takie : NAJNOWSZA TECHNOLOGIA 45 NM BOX +CHŁODZENIE. tak bylo
        napisane :) komputer pracuje normlanie chociaz czasem jak otwieram
        strony jakby sie zacinal przy otwieraniu.
    • Gość: Kobieta sciągnełam trn program i pokazuje takie wartości: IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 12:44
      GPU: 48C
      System: 34C
      CPU: 13C
      AUX: 22C
      TEMP: 48C
      HDO: 30C
      Core 0: 44C
      Core 1: 45C
      Core: 48 C

Speed01 100%
      Speed02 100%
      Speed03 100%
      • Gość: kobieta przed chwila pokazał Core0; 50 C IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 12:47
        i pokazal sie znaczek ognia :) dobre, teraz temp jest na 45C
        • maras2011 Re: przed chwila pokazał Core0; 50 C 01.03.09, 15:34
          I wszystko Ok jak najbardziej, nic nie dotykaj i nie przestawiaj, temperatury są
          w porządku, zacina się podczas otwierania stron- jaką masz prędkość neta- jak
          masz tego speedfan to sprawdz jak się podnosi CPU (usage) Użycie procesora
          podczas otwierania stron, jak ci będzie znikać to sprawdz w menadżer zadań :)
          • m.gregor Re: przed chwila pokazał Core0; 50 C 01.03.09, 15:40
            50 stopni dla Dual-Core wg Ciebie jest ok? To stanowczo za duzo tym bardziej
            kiedy procesor nie jest obciazony. 35-40 st. TO jest normalna temperatura. Moj
            C2D w stresie (po paru godzinach grania) ma 48 a na fabrycznym chlodzeniu nie
            przekraczal 52-53...
            • Gość: kobieta czyli jest zle czy dobrze? IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 15:51
              bo juz sama nie wiem co robic?
              • m.gregor Re: czyli jest zle czy dobrze? 02.03.09, 00:18
                Jak na taki procesor to w stanie idle (kiedy nic nie robi - jest odpalony tylko
                system operacyjny) to jest z 15 stopni za cieplo. To teraz zaczynij cos na nim
                robic (odpal film, zagraj w cos bardziej wymagajacego od sapera) i sprawdz
                temperature. Jak bedzie >60 to sprawdz wentylatory: czy sie kreca, czy sa dobrze
                zalozone (czesta przypadlosc w przypadku komputerow robionych przez niedbaluchow
                - zle zaklikniete zatrzaski od mocowania radiatora), czy nie sa brudne. Jesli
                wentylator daje sie odciagnac od plyty glownej (albo wrecz lata luzem) to znaczy
                ze jest zle zalozony i musisz:
                - zdjac go (przekrecic pozostale zatrzaski w kierunku wytloczonych na nich strzalek)
                - wyczyscic procesor i radiator ze starej pasty termoprzewodzacej (najlepiej
                jakims alkoholem - najszybciej schodzi)
                - nalozyc nowa paste
                - przekrecic zatrzaski tak aby rowek w nich byl prostopadle do radiatora
                - wcisnac (czasami trzeba uzyc dosyc duzej sily) zatrzaski w plyte (najpierw
                wkladasz lekko tylko zeby biale czesci weszly w otwory w plycie a potem
                dociskasz mocno az uslyszysz charakterystyczne dwukrotne KLIK)
                - podlaczasz wentylator do zasilania na plycie (do 4-pinowego gniazda)

Jesli masz troche zdolnosci manualnych i nie boisz sie to sobie spokojnie
                poradzisz. W przeciwnym wypadku oddaj komputer do serwisu. Zrobia to pewno na
                poczekaniu (ja robie). Aha. No i wszelkiego rodzaju majstrowanie w srodku
                wykonujesz PRZY WYLACZONYM komputerze (wyjeta wtyczka z zasilacza!)
                • Gość: mała czym się sugerować - temp proca czy rdzeni? IP: 91.193.160.* 02.03.09, 10:30
                  możesz napisać na którą temperaturę w przypadku CPU(E5200) zwracać uwagę, bo np
                  w takim evereście są 3:
                  temp procesora 34*C
                  temp core 0 41*C
                  temp core 1 40*C

wszystkie temp mierzone w spoczynku; czy są O'K? w programie dostarczonym z
                  płytą główną Asus, temp proca ma tylko jeden parametr i wynosi tyle samo, co
                  temp procesora w evereście czyli 34*C.
          • Gość: kobieta bardzo dziekuje za pomoc :) IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 15:44
            predkoc mam 12Mb/s
            • maras2011 Re: bardzo dziekuje za pomoc :) 01.03.09, 18:55
              wejdz tam
              forum.dobreprogramy.pl/viewforum.php?f=2
              Wklej tam ten odczyt z speed fan,
              Moim zdaniem jak nie przekracza 50* jest ok, mogę sie mylić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka