Dodaj do ulubionych

Linux Knoppix zamiera

IP: *.mad.east.verizon.net 21.11.03, 05:51
Czy ktos wie moze dlaczego przy probie dostepu do sieci calosc zamiera?

Ifconfig wykazuje ze adapter eth0 zostal prawidlowo skonfigurowany (prawidlowy
IP adres i maska) natomiast ping czy uzycie Mozilli powoduje zamrozenie systemu.

Szkoda, bo to ciekawa dystrybucja i rzeczywiscie dobry pomysl na start z
CD-ROM'a calego systemu. Poza tym KDE mnie zaskoczylo calkiem estetycznym
wygladem w Knoppix'ie 3.3.

Mozecie pomoc w moich eksperymentach z Linux'em?

Dzieki,
Maciek
Obserwuj wątek
    • Gość: kell Re: Linux Knoppix zamiera IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.11.03, 08:54
      hej:)
      tak szczerze z gory mowie, ze nie mam za bardzo pojecia, wiec bede zgadywal,
      moze pomoze.
      moze twoja karta sieciowa nie lubi jadra knoppixa, dlatego jest pad systemu, ale
      w to jakos szczerze mi uwierzyc.
      a jak konfigurujesz polaczenie? nie masz przypadkiem ustawionego pobierania
      parametrow przez dhcp? moze w przypadku polaczenia, uruchamia sie jakis skrypt,
      ktory szuka serwera dhcp i dlatego masz takie problemy (moze jakis router po
      drodze masz jeszcze, ktory dzieli lacze)?

to tyle zgadywania. ma ktos lepsze pomysly?
      • Gość: Beny Re: Linux Knoppix zamiera IP: 213.68.127.* 21.11.03, 09:16
        W zgadywance ciagu dalszym pomogloby nam gdybys powiedzial:
        - Co oznacza ze ifconfig podahe dobre adresy ip (czy sa takie same jak dla
        innych dzialajacych na tym komputerze systemow operacyjnych, dla ktorych dostep
        do sieci jest mozliwy)?
        - jaka masz karte sieciowa (jaka raportuja inne systemy operacyjne)
        - nie wiem czy w knoppixie jest plik hwconfig, jesli jest to co w nim jest w
        "okolicy" kart sieciowych?
        - mozesz podas jakie moduly masz zaladowane polecenie lsmod
        - jaka masz tablice routing?
        - i co siedzi w etc/resolve.conf

jak to zbierzemy to moze cos wymyslimy :)
        • Gość: MaciekS Re: Linux Knoppix zamiera IP: *.gs.com 21.11.03, 16:17
          > - Co oznacza ze ifconfig podahe dobre adresy ip (czy sa takie same jak dla
          > innych dzialajacych na tym komputerze systemow operacyjnych, dla ktorych dostep
          > do sieci jest mozliwy)?

Ee no nie doceniasz mnie. Wiem co mowie. Oczywiscie ze inne systemy uzywaja
          odgadnietego adresu. Na maszynie mam skonfigurowane Windows i RedHat8, ale
          testuje Knoppix'a. Nie uzywam DHCP bo to nie jest zdrowe rozwiazanie w moim
          srodowisku (mam siec trzech maszyn w tym serwer na RedHat9 udajacy WinNT jesli
          chodzi o dyski ale to inna historia). Oczywiscie ze IP jest taki jak powinien
          byc ale mam watpliwosci skad sie wzial (w koncu nie uzywam DHCP).

> - jaka masz karte sieciowa (jaka raportuja inne systemy operacyjne)

Karta sieciowa jest najbardziej standardowa i zawsze rozpoznawalna przez
          wszelkie Linux'y. Taka specjalnie wybralem. To jest jedna z tych Gigabitowych
          kart opartych o najpolpularnieszy chipset NationalSemiconductor (NS82xxx) ktory
          byl supportowany i prawidlowo rozpoznawany przez Linux'a od dawna. Mam duze
          podejrzenie ze to nie jest ta przyczyna, ale sprawdze.

> - nie wiem czy w knoppixie jest plik hwconfig, jesli jest to co w nim jest w
          > "okolicy" kart sieciowych?

tez nie wiem, ale sprawdzic jaka karta zostala rozpoznana nie powinno byc chyba
          problemu. Gdzies beda logi.

> - mozesz podas jakie moduly masz zaladowane polecenie lsmod

Jak usiade przy niej to podesle. Na razie jestem w pracy (mamy troche inny czas
          niz w Polsce... tj. w Nowym Jorku ;-)

> - jaka masz tablice routing?

Sprawdze, ale z pewnoscia taka jak ustawil mi Knoppix. Nic nie ruszalem i nic
          nie konfoigurowalem. Chcialem by Knoppix pokazal co umie bez pomocy. W koncu to
          ma byc dystrybucja dzialajaca z CD-ROM wiec jakies wstepne zalozenia musi miec.
          W przyszlosci bede chcial sie dowiedziec jak podac mu pewne konfiguracje np. z
          dyskietki czy z dysku a startowac "rdzen" dalej z CD-ROM. Ale to nastepny
          rozdzial. Nie wszystko na raz.

> - i co siedzi w etc/resolve.conf

Za pare godzin sprawdze i podam na forum.

> jak to zbierzemy to moze cos wymyslimy :)

Byloby mi milo ;) A tak poza tym to moze wreszcie pojawia sie na forum pytania o
          konfoguracje Linux'a i innych systemow, bo czesto odnosze wrazenie ze to forum
          "Komputery" powinno sie nazywac "Windows" :-)))

Dzieki,
          Maciek
          • da.killa Re: Linux Knoppix zamiera 21.11.03, 16:21
            Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Byloby mi milo ;) A tak poza tym to moze wreszcie pojawia sie na forum pytania
            > o konfoguracje Linux'a i innych systemow, bo czesto odnosze wrazenie ze to
            > forum "Komputery" powinno sie nazywac "Windows" :-)))

Dlatego powstało forum do którego link mam w sygnaturce, i na które niniejszym
            serdecznie Cię zapraszam. Mamy taki układ z Adminem, że jak je rozkręcimy, to
            zasłużymy na oficjalnego linka na stronie głównej forum "Komputery" :)

> Dzieki,
            > Maciek

Pozdrawiam

da.killa
            • Gość: MaciekS Re: Linux Knoppix zamiera IP: *.gs.com 21.11.03, 16:24
              Doskonale. Jednak aby uniknac balganu pociagne jeszcze ten watek tutaj i
              odpowiem na pytania o moja konfiguracje.

No chyba ze wszyscy co mi pomagaja zasugeruja by sie przeniesc na tamto forum.

Nie chce jednak rozwadniac sprawy i stracic szansy na sprawne rozwiazanie problemu.

Z nastepnym napewno pojawie sie na tamtym forum ;)

Dzieki,
              Maciek
      • Gość: MaciekS Re: Linux Knoppix zamiera IP: *.gs.com 21.11.03, 16:04
        Knoppix sam sie konfiguruje. Na tym polega jego glowna zaleta. Starujesz system
        CD-ROM i masz wszystko skonfigurowane automatycznie.

Bylem zaskoczony ze dal sobie rade z adresem i paroma innym rzeczami. Jesli
        odgadl adres to chyba karte dobrze rozpoznal. Albo i nie... ale o tym zaraz
        bedzie dalej w moich postach.

Ne nie uzywam DHCP. Moj router ma na stale przypisane adresy do portow. Mam dosc
        zoptymalizowana siec w ktorej nie moge uzywac DHCP (m. in. server z wieloma
        kartami przypisanymi do roznych klientow - jednym z nich w moich testach jest
        maszyna starujaca z Knoppix'em).

Maciek
    • Gość: E111 Re: Linux Knoppix zamiera IP: *.uke.uni-hamburg.de 21.11.03, 10:30
      ... i moze jeszcze co pokazuje ifconfig -a
      ...jak wyglada ping localhost
      ...co pokazuje dmesg

rgds::E111
      • Gość: MaciekS Re: Linux Knoppix zamiera IP: *.gs.com 21.11.03, 16:21
        Dobrze, wszystko tu opublikuje za pare godzin.

Dzialasz cos z Knonppix'em? Widze ze jestes w Niemczech wiec to powinna byc dla
        Ciebie "natywna" dystrybucja.

Byloby dobrze poradzic sobie jeszcze troche dalej od kraju. Poza tym jak juz
        wspomnialem - jestem mile zaskoczony pomyslem i jego realizacja mimo mojego
        problemu.

Dziekuje,
        Maciek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka