Dodaj do ulubionych

Czego uzywali użytkownicy Firefoxa?

IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.04.09, 19:57
Jak w temacie zastanawiam sie jakiej przeglądarki uzywali kiedyś obecni użytkownicy Firefoxa od kiedy mam komputer uzywam opery z kad te 42% liska a tylko 8% opery(nie nie chodzi o kompleksy)Co sadzicie na ten temat
Obserwuj wątek
    • Gość: Jason Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? IP: *.acn.waw.pl 30.04.09, 20:07
      > od kiedy mam komputer uzywam opery z kad

Co to jest "opera z kad"?

> a tylko 8% opery

8% to chyba kilkakrotnie zawyżony wynik. Po prostu FF był darmowy od dziecka -
      Opera była płatna, sprzedaż szła kiepsko więc zmieniono licencję i zaczęto ją
      udostępniać za darmo. Jak widać - to niewiele pomogło.
      • Gość: mufi Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 20:15
        Ja wcześniej używałem IE.
        • manhu Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 01.05.09, 13:34
          Jak ogromna większość (ponad 99%).

Co Firefoxa to od początku był promowany na chama, w tym bicie rekordów ściągania itp. Opera zareagowała za późno likwidując reklamy.

Od początku FF był reklamowany i promowany jako super bezpieczny (mimo swych dziur), jako lekarstwo na problemy z IE. W autopromocji FF zmiażdżył Operę i stąd ta przewaga. Ponadto Firefox jest (i był) bardziej kompatybilny ze stronami pisanymi (źle) pod IE.
          Ja używam Opery, tylko wtedy (rzadko) gdy coś nie działa uruchamiam FF (zaś IE tylko do windows update).
      • espedwa Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 01.05.09, 11:54
        Gość portalu: Jason napisał(a):

> > od kiedy mam komputer uzywam opery z kad
        >
        > Co to jest "opera z kad"?
        >
        > > a tylko 8% opery
        >
        > 8% to chyba kilkakrotnie zawyżony wynik. Po prostu FF był darmowy od dziecka -
        > Opera była płatna, sprzedaż szła kiepsko więc zmieniono licencję i zaczęto ją
        > udostępniać za darmo. Jak widać - to niewiele pomogło.

Pytanie padło kiedy nie było jeszcze liska przeczytaj jeszcze raz
        Jak Opera była z banerkiem o "rudzielcu" jeszcze nikt nie słyszał
    • user0001 Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 01.05.09, 12:18
      Oj, było tego...

Netscape Navigator,
      Netscape Communicator,
      Arena (nie obsługiwała DHTMLa, ale była dużo szybsza od netszkapy),
      Lynx i Links (na terminalach tekstowych na uczelni),
      Mozilla,
      Phoenix,
      Firebird

a potem Firebird stał się Firefoksem.
    • barone Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 01.05.09, 21:26
      Jestem tego samego zdania, co Manhu.
      Widać, jak silne są działania promocyjne.
      • kell99 Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 02.05.09, 05:19
        O jakich dzialaniach promocyjnych mowisz? Opera byla dobrym produktem,
        spopularyzowala zakladki czy gesty, ale nie mozna ciagle stac w miejscu i
        wypuszczac 1001 skorek, skoro zadna nie potrafi prawidlowo zintegrowac sie z
        systemem. Uzytkownicy kochaja prostote w Firefoksie, masz dobrze dzialajaca
        przegladarke, a wszystko co moze brakowac uzyskasz instalujac odpowiednie
        rozszerzenie.
    • Gość: denis kiedyś Firefox teraz Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 23:12
      Opera jest o niebo lepsza od firefoxa, przynajmniej dla mnie ale mogę się mylić
    • tiges_wiz Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 01:44
      ja uzywam firefoksa od wersji 0.1, gdzie to sie phoenix nazywalo i jakos nie
      przychodzi mi nazywac go "liskiem", tak jak blackbird to nie "ptaszek". Nawet
      Mozilla w FAQ napisala cos takiego:

www.mozilla.org/projects/firefox/firefox-name-faq.html
      What's a Firefox?
      A "Firefox" is another name for the red panda.

[img]https://www.natur-lexikon.com/Texte/sr/001/00003-panda/sm000032-panda.jpg[/img]
      • tiges_wiz link 03.05.09, 01:47
        Panda
        mała
        • smutas Panda... 03.05.09, 02:46
          yeah, i dlatego logo tak bardzo przypomina chinskiego misia :-) Nie bardzo
          chwytam tez sprawe z blackbird. To sa niewielkie ptaki, zaleznie od o ktorego
          chodzi to albo rodzina wroblowatych albo kosy. A moze chodzi ci o SR71? to
          przeciez tez jest ptaszek, tyle ze kuzwa DUZY :-)

A wracajac do tematu: W poczatkach ogolnie dostepnego internetu to nawet nie
          wiedzialem co to jest IE. Zawsze znalazl sie jakis "nawiedzony informatyk" z
          cala gama wszystkiego do wszystkiego. Czyli Netscape krolowal u mnie przez
          dobrych kilka lat, potem byla pewnego rodzaju posucha. Linia Netscape zostala
          wykonczona przez IE, Opera byla sprawna i szybka ale niezbyt stabilana. Czyli
          milem "epizod w zyciu" i uzywalem IE. Z pojawieniem sie Mozilli wszystko wrocilo
          do normy. W tej chwili IE sluzy mi jedynie do przegladania firmowej poczty. FF
          jak i inne Chromy nie dzialaja poprawnie z Exchange Server...
          Cheers
          • kell99 Re: Panda... 03.05.09, 03:58
            Dzialaja. Wyglada to obrzydliwie, ale dziala :) Czego sie nie robi by wykonczyc
            konkurencje.
            • smutas Exchange Server 03.05.09, 15:59
              Kell czy moglbys mi to przyblizyc? W FF pow Winda "jako tako" to dziala, czasem
              ma problemy z zalacznikami. Ale pod Linuksem nie dziala co najmniej 80% funkcji.
              "Reminder"y wogole sie nie pokazuja, moge tylko przegladac "body" maila a
              otwieranie i wysylanie zalacznikow jest niemozliwe. Oczywiscie nie mowie o
              zalacznikach linkowanych do Intranet bo z domu nie mam dostepu do firmowej
              sieci. Czyli nawet uzywajac IE / Outlook tego nie udostepniaja.

Pierwsza rzecza, ktora zrobilem by wogole moc sie zalogowac to byla zmiana
              "Vendor agent" na FireFox zamiast Linux-costam. Ale to nie rozwiazala calej masy
              innych problemow. Czyli zmuszony jestem uzywac IE4Linux - starsznie sie to
              wlecze i wiesza na "przypominajkach".

cheers
          • tiges_wiz Re: Panda... 03.05.09, 11:58
            po prostu jak jest jakies zwierze w nazwie, to nie oznacza to to zwierze ;)
            blackbird to wlasnie kos zazwyczaj jest i jest to nazwa wlasna a nie okreslenie
            czarny ptaszek (no ten to jednak troche pasuje)

u nas bylaby to swinka morska (nazwali by to prosiak?) i boza krowka (cielak?) :D
    • m.gregor Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 11:56
      IE (na poczatku jak tylko zaczynalem przygode z internetem)
      Potem kumpel pokazal mi Opere (przegladarka + klient pocztowy)
      Przez pewien okres byl Netscape, Links i Lynx
      Potem byla Mozilla. Potem odkrylem AdBlock'a. Stwierdzilem ze Mozilla to za duza
      kobyla i zainstalowalem FF. W wersji 0.7 zdaje sie (nie pamietam juz). I tak
      zostalo juz do dzisiaj. W FF podoba mi sie to ze nie instaluje aplikacji z
      pierdylionem nieuzytecznych dla mnie funkcji z ktorych nigdy nie skorzystam
      (Opera) tylko dogrywam sobie to co potrzebuje. Moze i Opera jest szybsza. Moze i
      ma wiecej skorek i innych pie... Ale FF funkcjonalnoscia (chocby AdBlock'a z
      gotowymi listami filtrow i latwym dodawaniem wlasnych) bije je wszystkie na
      glowe. Zainstalowalem ostatnio Opere ale jak zobaczylem ile sie trzeba nabawic
      zeby zablokowac elementy stron, dostosowac interfejs to szybciutko ja
      odinstalowalem...
      • lemari Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 12:20
        m.gregor napisał:
        Zainstalowalem ostatnio Opere ale jak zobaczylem ile sie trzeba nabawic
        > zeby zablokowac elementy stron,

Wątek dotyczy ff, a kolega uprzejmie dowalił przeglądarce Opera. Swoją drogą to ciekawe że, stały bywalec tego forum, autor wielu, wielu porad, nie poradził sobie z gotowym i pełnym programem jakim jest Opera.

ps.
        a macie tam na tym ff: wklej i przejdź ;)
        • smutas Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 15:50
          Ech, przesadzasz :-) M.Gregor dowalil Operze bo taka jest mysl przewodnia tego
          watku; Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? Czyli po mojemu nie chodzilo OP o
          liste przegladarek ale o skrotowe opisanie DLACZEGO nie uzywaja pytani tych
          innych programow.

Nie jestem pewien o co pytasz: wklej i przejdz. Kazy nazywa funkcje w swoim
          produkcie inaczej. Ja Opery nie uzywam ale jakbys opisal ta funkcje troszke
          dokladnie to pewnie bylbym w stanie powiedziec ci czy cos takiego jest dostepne
          na FF.
          cheers
          • Gość: ciekawy Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.09, 16:31
            > Ech, przesadzasz :-) M.Gregor dowalil Operze bo taka jest mysl przewodnia tego
            > watku; Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? Czyli po mojemu nie chodzilo OP o
            > liste przegladarek ale o skrotowe opisanie DLACZEGO nie uzywaja pytani tych
            > innych programow.
            >
            Wszedzie spiskowa teoria dziejów,naprawde interesuje mnie z jakiej przegladarki nastapiła migracja do FF
    • Gość: Grześ Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? IP: *.chello.pl 03.05.09, 16:38
      Może i Firefox jest szybszy.
      Może i ma więcej skórek i innych pie... Ale Opera funkcjonalnością (choćby
      blokowanie zawartości, notatki, czytnik RSS, klient poczty itp.) bije je
      wszystkie na głowę.
      Zainstalowałem ostatnio Firefox'a, ale jak zobaczyłem ile trzeba zainstalować
      dodatkowych rozszerzeń, a każde z nich zmniejsza stabilność przeglądarki, to
      szybko odinstalowałem...
      Dodatkowo obowiązkowo trzeba poznać standardową diagnostykę, bo ciągle się coś
      sypie.
      Przydatny jest również program do odzyskiwania danych, pomaga rozwiązać problem
      ciągłego gubienia zakładek przez Firefox'a

• lemari Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 17:43
        smutas

wklej i przejdź
        • smutas Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 17:56
          A moglbys to opisac SWOIMI slowami? Z obrazka domyslam sie, ze to jest zwykle
          pszeciagniecie linku albo zaznaczonego tekstu do np. lini adresu albo do lini
          przeszukiwarki. Czy do jakiegokolwiek innego miejsca, np w wypelnianym
          formularzu online.

Jesli o to chodzi to taka funkcja w FF istnieje i nie wymaga prawokliku i
          otwierania submenu. Poprostu ciagniesz kawalek tekstu i juz.
          cheers
          • lemari Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 18:22
            jeden obraz = tysiąc słów

> FF istnieje i nie wymaga prawokliku i
            > otwierania submenu. Poprostu ciagniesz kawalek tekstu i juz.

...i otwiera się w tej samej karcie :)
            zaraz odpiszesz, że jest odpowiedni dodatek, ups. rozszerzenie które można ... itd.
            Mam FF, ale rzadko używam, po doinstalowaniu kilkunastu rozszerzeń mam prawie to co w "gołej" Operze. A z FF zrobił się muł.Na otwarcie nowej karty czeka się w nieskończoność (obojętnie czy miałem tam dodatek speed dial, czy fast dial, teraz mam inny podobny do pustej karty w Chrome nazwy nie pamiętam). W Operze są jeszcze widżety.
            pozdr.
            • smutas Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 18:34
              Jak przeciagniesz tekst do okienka wyszukiwarki to ci sie nic nie otworzy zanim
              nie klepniesz "Enter". W tym wypadku najwygodniej jest Ctrl+T i Enter. W
              przypadku linkow prawoklik myszy i "otworz w nowej zakladce". Nie trzeba do tego
              dociagac zadnysz plug-in'ow. Mnie FF sie nie muli, Zazwyczaj mam otwartych ze 20
              kart :-)

W tym wypadku - jeden obraz != 1000 slow. A to dlatego, ze chodzi o opis
              DZIALANIA a nie o fotke Joli a bikini :-) Podajac taki obrazek zmuszasz
              "ogladacza" do doszukiwania sie o co ci chodzi. A do tego sama nazwa funkcji
              naprawde malo mowi, bo jest specyficzna do kazdego programu z osobna. Taka sama
              nazwa MOZE (ale nie musi) wystepowac w Photoshop i znaczyc cos zupelnie innego.
              • lemari Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 18:55
                smutas napisał:

> Jak przeciagniesz tekst do okienka wyszukiwarki to ci sie nic nie otworzy zanim
                > nie klepniesz "Enter".

hm.. u mnie się otwiera bez ENTER (ff 3.0.10)

>Mnie FF sie nie muli, Zazwyczaj mam otwartych ze 2
                > 0
                > kart :-)

Wypróbuj Operę, to zobaczysz jakiego muła używasz :)
                Ja znam oba programy, Ty zdaje się wspominałeś, że Opery nie znasz, dlatego się poświęciłem i zrobiłem screena.
                pozdr.
                • smutas Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 19:07
                  Dzieki tej dyskusji skusilem sie i sciagnalem Opere. Bede testowal jak bede mial
                  czas na surfowanie dla surfowania. Teraz mecze sie na pewnym projektem i nie nie
                  moge sie ot tak przelaczyc. A mowiac o tym czy wpisujac / wklejajac adres w FF
                  strona natychmiast sie otwiera czy nie to zauwaz, ze FF ma w cholere i jeszcze
                  troche funkcji dostepnych przez wpisanie w linii adresu about:config. Moge
                  prawie zagwarantowac, ze znajdziesz to czego szukasz bez sciagania dodatkowych
                  wtyczek.
                  cheers
                  • lemari Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 03.05.09, 19:27
                    smutas napisał:
                    >ze FF ma w cholere i jeszcze
                    > troche funkcji dostepnych przez wpisanie w linii adresu about:config.

opera:about :)

b39.cal.pl/opera.html
                    dobrej zabawy :)
              • Gość: aaaaaa Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? IP: *.c192.msk.pl 05.05.09, 03:30
                smutas napisał:

> W przypadku linkow prawoklik myszy i "otworz w nowej zakladce"

mozna jeszcze prosciej
                w FF wystarczy kliknac srodkowym myszy by otworzyc link w nowej karcie, tak samo
                zreszta w lupke w wyszukiwarce :-)
      • Gość: aaaaaa Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? IP: *.c192.msk.pl 05.05.09, 03:38
        Gość portalu: Grześ napisał(a):

> Przydatny jest również program do odzyskiwania danych, pomaga rozwiązać problem
        > ciągłego gubienia zakładek przez Firefox'a

uzywam FF od paru lat i jeszcze nigdy mi nie zgubil zakladek
        • kell99 Re: Czego uzywali użytkownicy Firefoxa? 05.05.09, 03:57
          Moge podpisac sie tym 4ma lapami. Netscape uzywalem od wersji 3, potem
          przesiadlem sie na Mozille (cos chyba od M12 pod koniec ubieglego stulecia),
          poprzez rozne Pheonixy, Firebirdy itd.

Jezeli pomysle jak pierwsze wersje wlokly sie na Pentium 2 i jak obecna wersja 3
          'fruwa' to widac jak Mozilla zostawila konkurencje w tyle (no chyba, ze ktos
          woli testowac egzotyczne javascript ktorych nikt nie uzywa (ze wzgledu na brak
          wsparcia przez reszte), a i roznice mierzy sie w ms :)
    • Gość: buuuuuuuuu z kad .... z tad !!!! IP: *.c192.msk.pl 05.05.09, 03:22
      Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> z kad te 42% liska....

pewnie " z tąd"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka