Dodaj do ulubionych

Naprawa Kernela

04.12.03, 13:39
Pokazuje mi że Kernel nie jest taki jak powinien być (pomińmy szczegóły). Czy
można go (obojętne jak to zwał) reinstalować, kompilować, naprawić? I jak.

Pozdrawiam, Fugazzi...
Obserwuj wątek
    • da.killa Re: Naprawa Kernela 04.12.03, 14:32
      fugazzi napisał:

> Pokazuje mi że Kernel nie jest taki jak powinien być (pomińmy szczegóły). Czy
      > można go (obojętne jak to zwał) reinstalować, kompilować, naprawić? I jak.

Nie ma sensu brać sie za rekompilację - odśwież tylko paczkę rpm z kernelem.

> Pozdrawiam, Fugazzi...

da.killa
      • beny5 Re: Naprawa Kernela 05.12.03, 11:01
        da.killa napisał:
        > > Pokazuje mi że Kernel nie jest taki jak powinien być (pomińmy szczegóły).

nigdy nie pomijaj szczegolow

> Nie ma sensu brać sie za rekompilację - odśwież tylko paczkę rpm z kernelem.

zawsze ma sens rekompilacja jadra i skrojenie go pod wlasne potrzeby. Nawet
        jesli jadro jest mocno modulowe, to nauka plynaca z wiedzy co do czego moze sie
        przydac na przyszlosc.
        • da.killa Re: Naprawa Kernela 05.12.03, 14:56
          beny5 napisał:

> zawsze ma sens rekompilacja jadra i skrojenie go pod wlasne potrzeby. Nawet
          > jesli jadro jest mocno modulowe, to nauka plynaca z wiedzy co do czego moze
          > sie przydac na przyszlosc.

Zaraz powiem mojej Pani, żeby w przerwie między pasjansem a klepaniem w
          OpenOffice różności do pracy przekompilowała sobie kernel pod swoje potrzeby.

:P
          • kell99 Re: Naprawa Kernela 05.12.03, 23:37
            wlasna kompilacja kernela to 2gi stopien wtajemniczenia;) raz to zrobisz to
            potem nie mozesz przestac. wydajniej miec wlasny kernel. optymalizujesz pod cpu
            + chipset plyty glownej, nie obciazasz go niepotrzebnymi rzeczami (po co mi
            moduly rzeczy ktore zawsze sa mi potrzebne, po co moduly czegos czego nie bede
            uzywal).. poza tym, wlasny kernel + wyciecie 3/4 rzeczy z rc = szczesliwosc i
            start systemu w 15 sekund (2.4.23 + dysk7200rpm)
            • furry Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 01:49
              ostatnio (tak dla sportu) probowalem kompilowac 2.4.20 na 486 80MHz.
              po 3h35min skonczyla mi sie cierpliwosc :)

pzdr
              fr
              • beny5 Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 09:37
                > ostatnio (tak dla sportu) probowalem kompilowac 2.4.20 na 486 80MHz.
                > po 3h35min skonczyla mi sie cierpliwosc :)

Pierwszego linuksa mialem gdzies w okolicach 1995 i instalowalem go z napedu cd
                o szybkosci 1x na maszynie 386 jakies 25MHz z 16MB - cala noc. To Znaczy on sie
                instalowal a ja spalem. Kompilacja jadra trwala tez okolo 10 godzin i co z tego.

Jesli masz maszyne 486, to pewnie jest to jakis routerek/firewall abo co. MOze
                warto przejechac sie mu po jadrze raz a dobrze :)
                • kell99 Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 14:36
                  albo zrobic to z glowa. skompilowac na szybszej maszynie;)
                  na d850 kompilacja trwa jakies 15 minut, a moze i krocej. musialbym zmierzyc
                  dokladniej
    • marcomhu Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 13:03
      U mnie w Centrum sterowania, przy jądrze Linuksa jest taki napis, (k?óry niestety ogromnie mnie zmartwił)
      konfiguracja jądra nie mogła zostać zapisana, nie mozna tworzyć /usr/ sre/linux/arch/conf.in do czytania

I dalej "Albo Twoje źródło zawiera niepoprawne reguły konfiguracji lub właśnie znalazłeś błąd w
      konfoguracji jądra" .

Czy ja mam wrócić ponownie do instalacji? Przypuszczam, że mam źle wpisane hasło roota - tzn nie mam
      go w ogóle. ;(((
      Nie mogę poprzez konsolę (nie wiem czy poprawnie się wyrażę) zainstalować javy, o ile mnie pamięć nie
      myli muszę tam wpisać hasło roota, k?órego ja nie mam. :((( Na pewno nie tak bardzo poprawnie opisałam
      mój problem, będę wdzięczna za poprawę jezykową ..... i oczywiście pomoc techniczną.

marcomhu

PS Od pewnego czasu nie ma administratora tego forum, chory?
      • furry Re: Naprawa Kernela 12.12.03, 00:17
        marcomhu napisała:

> U mnie w Centrum sterowania, przy jądrze Linuksa jest taki napis, (k?óry nieste
        > ty ogromnie mnie zmartwił)
        > konfiguracja jądra nie mogła zostać zapisana, nie mozna tworzyć /usr/ sre/linux
        > /arch/conf.in do czytania

czy w ogóle masz zainstalowany pakiet ze źródłem linuxa?
        jeśli tak, to powinny być katalogi:
        - /usr/src/linux-2.cośtam np.2.4.20
        - /usr/src/linux, który jest linkiem do popprzedniego
        kernel-src (dużo zajmuje)
        jesli nie ma drugiego, podlinkuj (ln -s /usr/src/linux-2.cośtam /usr/src/linux)

> I dalej "Albo Twoje źródło zawiera niepoprawne reguły konfiguracji lub właśnie
        > znalazłeś błąd w
        > konfoguracji jądra" .

nie stresuj się tak bardzo

> Czy ja mam wrócić ponownie do instalacji? Przypuszczam, że mam źle wpisane hasł
        > o roota - tzn nie mam
        > go w ogóle. ;(((

???

> Nie mogę poprzez konsolę (nie wiem czy poprawnie się wyrażę) zainstalować javy,
        > o ile mnie pamięć nie
        > myli muszę tam wpisać hasło roota, k?órego ja nie mam. :(((

???

Na pewno nie tak b
        > ardzo poprawnie opisałam
        > mój problem, będę wdzięczna za poprawę jezykową ..... i oczywiście pomoc techn
        > iczną.
        >
        > marcomhu
        >

pzdr
        fr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka