fugazzi 04.12.03, 13:39 Pokazuje mi że Kernel nie jest taki jak powinien być (pomińmy szczegóły). Czy można go (obojętne jak to zwał) reinstalować, kompilować, naprawić? I jak. Pozdrawiam, Fugazzi... Link Zgłoś Obserwuj wątek
da.killa Re: Naprawa Kernela 04.12.03, 14:32 fugazzi napisał: > Pokazuje mi że Kernel nie jest taki jak powinien być (pomińmy szczegóły). Czy > można go (obojętne jak to zwał) reinstalować, kompilować, naprawić? I jak. Nie ma sensu brać sie za rekompilację - odśwież tylko paczkę rpm z kernelem. > Pozdrawiam, Fugazzi... da.killa Link Zgłoś
beny5 Re: Naprawa Kernela 05.12.03, 11:01 da.killa napisał: > > Pokazuje mi że Kernel nie jest taki jak powinien być (pomińmy szczegóły). nigdy nie pomijaj szczegolow > Nie ma sensu brać sie za rekompilację - odśwież tylko paczkę rpm z kernelem. zawsze ma sens rekompilacja jadra i skrojenie go pod wlasne potrzeby. Nawet jesli jadro jest mocno modulowe, to nauka plynaca z wiedzy co do czego moze sie przydac na przyszlosc. Link Zgłoś
da.killa Re: Naprawa Kernela 05.12.03, 14:56 beny5 napisał: > zawsze ma sens rekompilacja jadra i skrojenie go pod wlasne potrzeby. Nawet > jesli jadro jest mocno modulowe, to nauka plynaca z wiedzy co do czego moze > sie przydac na przyszlosc. Zaraz powiem mojej Pani, żeby w przerwie między pasjansem a klepaniem w OpenOffice różności do pracy przekompilowała sobie kernel pod swoje potrzeby. :P Link Zgłoś
kell99 Re: Naprawa Kernela 05.12.03, 23:37 wlasna kompilacja kernela to 2gi stopien wtajemniczenia;) raz to zrobisz to potem nie mozesz przestac. wydajniej miec wlasny kernel. optymalizujesz pod cpu + chipset plyty glownej, nie obciazasz go niepotrzebnymi rzeczami (po co mi moduly rzeczy ktore zawsze sa mi potrzebne, po co moduly czegos czego nie bede uzywal).. poza tym, wlasny kernel + wyciecie 3/4 rzeczy z rc = szczesliwosc i start systemu w 15 sekund (2.4.23 + dysk7200rpm) Link Zgłoś
furry Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 01:49 ostatnio (tak dla sportu) probowalem kompilowac 2.4.20 na 486 80MHz. po 3h35min skonczyla mi sie cierpliwosc :) pzdr fr Link Zgłoś
beny5 Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 09:37 > ostatnio (tak dla sportu) probowalem kompilowac 2.4.20 na 486 80MHz. > po 3h35min skonczyla mi sie cierpliwosc :) Pierwszego linuksa mialem gdzies w okolicach 1995 i instalowalem go z napedu cd o szybkosci 1x na maszynie 386 jakies 25MHz z 16MB - cala noc. To Znaczy on sie instalowal a ja spalem. Kompilacja jadra trwala tez okolo 10 godzin i co z tego. Jesli masz maszyne 486, to pewnie jest to jakis routerek/firewall abo co. MOze warto przejechac sie mu po jadrze raz a dobrze :) Link Zgłoś
kell99 Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 14:36 albo zrobic to z glowa. skompilowac na szybszej maszynie;) na d850 kompilacja trwa jakies 15 minut, a moze i krocej. musialbym zmierzyc dokladniej Link Zgłoś
marcomhu Re: Naprawa Kernela 08.12.03, 13:03 U mnie w Centrum sterowania, przy jądrze Linuksa jest taki napis, (k?óry niestety ogromnie mnie zmartwił) konfiguracja jądra nie mogła zostać zapisana, nie mozna tworzyć /usr/ sre/linux/arch/conf.in do czytania I dalej "Albo Twoje źródło zawiera niepoprawne reguły konfiguracji lub właśnie znalazłeś błąd w konfoguracji jądra" . Czy ja mam wrócić ponownie do instalacji? Przypuszczam, że mam źle wpisane hasło roota - tzn nie mam go w ogóle. ;((( Nie mogę poprzez konsolę (nie wiem czy poprawnie się wyrażę) zainstalować javy, o ile mnie pamięć nie myli muszę tam wpisać hasło roota, k?órego ja nie mam. :((( Na pewno nie tak bardzo poprawnie opisałam mój problem, będę wdzięczna za poprawę jezykową ..... i oczywiście pomoc techniczną. marcomhu PS Od pewnego czasu nie ma administratora tego forum, chory? Link Zgłoś
furry Re: Naprawa Kernela 12.12.03, 00:17 marcomhu napisała: > U mnie w Centrum sterowania, przy jądrze Linuksa jest taki napis, (k?óry nieste > ty ogromnie mnie zmartwił) > konfiguracja jądra nie mogła zostać zapisana, nie mozna tworzyć /usr/ sre/linux > /arch/conf.in do czytania czy w ogóle masz zainstalowany pakiet ze źródłem linuxa? jeśli tak, to powinny być katalogi: - /usr/src/linux-2.cośtam np.2.4.20 - /usr/src/linux, który jest linkiem do popprzedniego kernel-src (dużo zajmuje) jesli nie ma drugiego, podlinkuj (ln -s /usr/src/linux-2.cośtam /usr/src/linux) > I dalej "Albo Twoje źródło zawiera niepoprawne reguły konfiguracji lub właśnie > znalazłeś błąd w > konfoguracji jądra" . nie stresuj się tak bardzo > Czy ja mam wrócić ponownie do instalacji? Przypuszczam, że mam źle wpisane hasł > o roota - tzn nie mam > go w ogóle. ;((( ??? > Nie mogę poprzez konsolę (nie wiem czy poprawnie się wyrażę) zainstalować javy, > o ile mnie pamięć nie > myli muszę tam wpisać hasło roota, k?órego ja nie mam. :((( ??? Na pewno nie tak b > ardzo poprawnie opisałam > mój problem, będę wdzięczna za poprawę jezykową ..... i oczywiście pomoc techn > iczną. > > marcomhu > pzdr fr Link Zgłoś