Dodaj do ulubionych

Po instalacji Service Pack'a 2 komp umiera!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 02:03
Witam,
Mam od kilku dni pewien problem z kompem:

Padł mi zasilacz, płyta i procesor (Athlon XP 1500+).

W serwisie założyli mi nowy zasilacz 350W, płytę główną Foxconn i procesor
Pentium 4E 3000 MHz (3.75 x 800).

Windows XP instaluje się bez problemu.

Problem pojawia się przy instalacji Service Packa 2, mianowicie po jego
instalacji wymagany jest restart, pojawia się ten ekran
lowendmac.com/wale/07/windows_files/win-xp-startup.jpg i po chwili ten
przesuwający się pasek postępu zatrzymuje się i nic więcej się nie dzieje -
można czekać godzine i więcej - zero reakcji - zwis totalny.

Do tej pory trzy razy formatowałem partycję C:, trzy razy instalowałem
windowsa i następnie service pack'a 2 i za każdym razem dzieje się to samo.

Windows i Service pack są raczej ok, bo w tym tygodniu robiłem instalkę z tych
samych płytek na innym kompie i było OK.

Pomożcie proszę i napiszcie co się dzieje i co można z tym zrobić.

Z góry wielkie dzięki
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Po instalacji Service Pack'a 2 komp umiera! 23.05.09, 08:59
      A czy przed instalacja SP2 masz zainstalowany SP1? Czy instalujesz na golym XP?
      • Gość: Krzysiek Re: Po instalacji Service Pack'a 2 komp umiera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 09:55
        Robiłem na dwa sposoby:
        1. wpierw instalowałem SP1 restart SP2 restart i komp się wiesza (tak robiłem
        dwa razy)
        2. instalowałem od razu SP2 restart i znów komp pada

teraz działam tylko na SP1 i jest ok, ale przecież to nie jest rozwiązanie, a
        wiem, że jak wrzucę mu SP2 to znów padnie

Myślałem czy nie załatwić sobie jakiegoś windowsa z od razu "wbudowanym" SP2 -
        może wtesy nie będzie się tak działo?

Czy przyczyną może być ewentualnie nowy komp (nowe podzespoły) lub jakiś błąd na
        dysku twardym (chociaż dysk był w serwisie sprawdzany i testy wypadły ok)?
        • Gość: mufi Re: Po instalacji Service Pack'a 2 komp umiera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 11:45
          To moze sprobuj zainstalowac SP3..
          • Gość: Krzysiek Zabezpieczone pliki zniknęły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 12:00
            Inny problem się pojawił.
            Na partycje D: E: i F: zrobiłem katalogi, w których miałem ważne dla mnie dane.
            Katalogi są widoczne, ale ich zawartość jest praktycznie zerowa - ostało się
            kilka plików.
            Czy te pliki będą znów widoczne po zainstalowaniu SP2 lub może nawet SP3?
            Z partycjami D: E: i F: nic nie robiłem, nic nie kasowałem, nie formatowałem,
            wiem tylko, że po instalacji systemu włączył się jakiś skan na niebieskim tle.
            Skanowanie trwało bardzo długo i skanowało właśnie jeden z dysków, gdzie teraz
            brakuje zabezpieczonych danych.
            • Gość: Krzysiek Re: Zabezpieczone pliki zniknęły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 12:06
              Wiem, że kiedyś miałem podobny problem - cała partycja była niewidoczna.

Musiałem wtedy zrobić jakiś skan z naprawą (wpisywałem też jakąś literkę) i dysk
              z danymi ponownie się pojawił - nie wiem dokładnie jak to wtedy zrobiłem.

Teraz sprawa z tymi brakującymi plikami mnie przeraża wygląda to tak jakby po
              prostu zostały wykasowane, ale one muszą być na tym dysku bo NIKT NIC NIE
              KASOWAŁ I NIE FORMATOWAŁ
              • Gość: Krzysiek Re: Zabezpieczone pliki zniknęły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 12:59
                Chciałem zrobić uruchom: chkdsk /r

ale jak to zrobić żeby wybrać np skanowanie dysku E: a nie C: ?

Aha zapomniałem dodać, że C: jest FAT32, a wszystkie inne to NTFS.

Tak w ogóle czy to, że niewidzi pewnych danych w katalogu może być jakoś
                powiązane z prawami dostępu do plików, że kiedyś były to pliki należące do kogoś
                innego, a teraz po reinstalacji są automatycznie niewidoczne?
                • Gość: kongo Re: Zabezpieczone pliki zniknęły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 13:29
                  FAT nie widzi NTFS, jeśli system jest postawiony na FAT to reinstal na NTFS.
                  • m.gregor Re: Zabezpieczone pliki zniknęły 23.05.09, 14:29
                    Nie trzeba reformatowac partycji. Konsolowe polecenie "convert" rozwiazuje problem.
                    • Gość: krzysiek Pomożcie proszę odzyskać dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 11:25
                      Niestety komendy chkdsk /r nic nie dały

Dane, które z danego folderu zniknęły nie zostaly odzyskane, ale one muszą gdzie
                      na dysku być ponieważ wchodząc w mój komputer i właściwości dysku E: widzę, że
                      jego pojemność to 68,3 GB, a wolne miejsce to 285 MB, tymczasem gdy wejdę w dysk
                      E: i sprawdzę "wagę" wszystkich plików (też tych ukrytych) to wyskakuje wynik
                      63,5 GB.

Wniosek z tego, że 5GB danych gdzieś na dysku jest, ale dane te są niewidoczne.

Podpowiedzcie proszę jak odzyskać te dane?

Aha, dodam jeszcze, że w międzyczasie zrobiłem kolejną reinstalację systemu:
                      wszystkie partycje chodzą teraz na NTFS, a zainstalowany system to XP z
                      wbudowanym service packiem 2 - wszystko chodzi ok, ale wystąpiły wyżej opisane
                      problemy :(
                      • Gość: krzysiek Re: Pomożcie proszę odzyskać dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 11:28
                        żeby nie być gołosłownym wygląda to tak:

images47.fotosik.pl/131/4882b7190e87921c.jpg
                        images37.fotosik.pl/127/0a731f29ede39ce4.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka