Dodaj do ulubionych

jak sformatowac dysk z poziomu biosa

IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 15.12.03, 08:22
mam zainstalowanego linuksa i chciałbym sie go pozbyć, byłbym wdzięczny za
informacje jak sformatować dysk z poziomu biosa albo w inny sposób usunąc ten
system operacyjny
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 08:24
      Myślę, że dyskietka startowa Windows 98 i Fdisk załatwią sprawę (kasowanie
      niedosowych partycji).
      • Gość: jap Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: 195.136.36.* 15.12.03, 09:49
        Tak jak napisał piecyk. Jest tylko jedna subtelność. Mianowicie Linux
        modyfikuje Master Boot Record - instaluje LILO. Efekt jest często taki, że
        instaluje się Windows, instalator wykonuje swoją pracę, ale po restarcie
        komputera Windows nie startuje - komunikat, że nie ma systemu operacyjnego.
        Wystarczy wystartować Windows z dyskietki startowej lub CDROM'u (opcja
        odzyskiwanie systemu) i wykonać wykonać: fdisk /mbr
      • Gość: jap Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: 195.136.36.* 15.12.03, 10:00
        Jeszcze jedno: skąd bierze się stale ten pomysł formatowania z poziomu BIOS'a.
        To był kiedyś sposób w starych pecetach, gdy były dyski tak coś ok. 40MB. Teraz
        wszystko można zrobić za pomocą fdisk (usunięcie starej partycji, założenie
        nowej) i format. Plus to, co napisałem o MBR. Formatowanie na niskim poziomie
        praktycznie nie istnieje dla zwykłego użytkownika.
        • Gość: HASAN_SAS Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.12.03, 10:46
          format z niskiego pozimu moze uszkodzic fizycznie dysk!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka