Gość: krzysiek IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 15.12.03, 08:22 mam zainstalowanego linuksa i chciałbym sie go pozbyć, byłbym wdzięczny za informacje jak sformatować dysk z poziomu biosa albo w inny sposób usunąc ten system operacyjny Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piecyk gazowy Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 08:24 Myślę, że dyskietka startowa Windows 98 i Fdisk załatwią sprawę (kasowanie niedosowych partycji). Link Zgłoś
Gość: jap Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: 195.136.36.* 15.12.03, 09:49 Tak jak napisał piecyk. Jest tylko jedna subtelność. Mianowicie Linux modyfikuje Master Boot Record - instaluje LILO. Efekt jest często taki, że instaluje się Windows, instalator wykonuje swoją pracę, ale po restarcie komputera Windows nie startuje - komunikat, że nie ma systemu operacyjnego. Wystarczy wystartować Windows z dyskietki startowej lub CDROM'u (opcja odzyskiwanie systemu) i wykonać wykonać: fdisk /mbr Link Zgłoś
Gość: jap Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: 195.136.36.* 15.12.03, 10:00 Jeszcze jedno: skąd bierze się stale ten pomysł formatowania z poziomu BIOS'a. To był kiedyś sposób w starych pecetach, gdy były dyski tak coś ok. 40MB. Teraz wszystko można zrobić za pomocą fdisk (usunięcie starej partycji, założenie nowej) i format. Plus to, co napisałem o MBR. Formatowanie na niskim poziomie praktycznie nie istnieje dla zwykłego użytkownika. Link Zgłoś
Gość: HASAN_SAS Re: jak sformatowac dysk z poziomu biosa IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.12.03, 10:46 format z niskiego pozimu moze uszkodzic fizycznie dysk!!! Link Zgłoś