Dodaj do ulubionych

System operacyjny Google to pic!

08.07.09, 10:31
Google jest jedyną realną konkurencją dla Microsoftu.
Oracle które ma wiele kasy siedzi cicho we własnym sektorze bazodanowym.
Kupili Suna który kiedyś miałem za potencjalnego konkurenta M$. Niestety.
Novell prędzej zawsze ugodę niż zrobi realną konkurencje na rynku detalicznym dla monopolisty z Windowsem. IBM - jeszcze w nich mała nadzieja, ale wątpliwa.
Dotychczas najbardziej klientów Microsoftu zabierało Google. Sam Balmer w wystąpieniu w Polsce przyznał, że jedyną realną konkurencją dla jego firmy jest Google. Po co krytykować ich inicjatywę? Tak - wiemy że małe szanse na powstanie konkurencji na rynku PC. Ale zawsze jakiś krok w tym kierunku.

Gdyby było coś na czym można uruchamiać gry z Windowsa, żeby chociaż działały dobrze wszelkie sterowniki to do zastąpienia DirectX jakąś otwartą alternatywą już niedaleka droga. Zresztą - DrirectX to pic na wodę. To tylko ułatwienie pracy programistów a nie danie im coś czego nie mieli. Zrobienie realistycznej wody czy dowolnego efektu DirectX było możliwe zanim powstała pierwsza wersja DirectX. Tyle że nie miało to wsparcia sprzętowego u producentów grafiki i trzeba by to obliczać algorytmami programowymi napisanymi przez programistów (a wielu się nie chce).
Obserwuj wątek
    • Gość: superhakier Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.111.211.106.static.crowley.pl 08.07.09, 10:39
      Do autora: jak masz ciśnienie to idź do kibla i sobie ulżyj, a nie potępiasz w czambuł projekt, który dopiero został zapowiedziany. Poza tym widać, że nic nie rozumiesz z jego założeń. Świat jest pełen użytkowników, dla których istnieją ważniejsze sprawy, niż to, czy uruchomi się World of Warcraft.
    • Gość: Gość Re: System operacyjny Google to pic! IP: 212.244.73.* 08.07.09, 10:44
      Ciekawe czy UE zmusi Google do powstania systemu w wersji lite, gdzie nie będzie zainstalowanej domyślnie przeglądarki Google Chrome :)
    • Gość: kr Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 10:52
      Niech próbują, nie od razu Rzym zbudowano!
    • Gość: 1 Re: System operacyjny Google to pic! IP: 193.201.137.* 08.07.09, 10:53
      marzy mi sie aby powstala wreszcie alternatywna wersja sapera dla XP i zeby KE zajela sie tym problemem
    • Gość: piszczyk^3 System operacyjny Google to pic! IP: 94.254.179.* 08.07.09, 10:54
      Czytam i wyczuwam dziki, zwierzęcy S-T-R-A-C-H! Przed rewolucją! Web 2.0 zamienił biernych konsumentów internetu w dostawców treści. Web 3.0 zamieni ich w wydawców i dostawców aplikacji! Taki Marketplace czy AppStore na skalę internetu.

Po kolei:

1. Skrojony na miarę potrzeb i możliwości!
      Jeżeli Windows, Mac OS X i wszelakie dystrybucje Linuksa służą jedynie do gier, to GoOS będzie służył jedynie do pracy i zagości W BIZNESIE przez duże B! Do tego dochodzą np. wpływy z reklam i opłaty licencyjne od OEM.
      GoOS:reszta świata 1:0

2. www.youtube.com/watch?v=o4MwTvtyrUQ
      I po co żonglować liczbami?
      `możesz zbudować własną.'
      Mogę, ale ... nie MUSZĘ! Jakiś przykład dystrybucji, którą można stworzyć w nieskomplikowany sposób w modelu `jądro+przeglądarka'? Żeby nie było prosto, SLAX i NimbleX odpadają :]
      GoOS:reszta świata 1:1

3. Radzę dokładniej zapoznać się z tematem, zamiast snuć domysły. O obsługę sprzętu zajmie się sprawdzone rozwiązanie: Linux!
      A dla odważnych (i dobrze znających angielski):
      www.slax.org/build.php
      custom.nimblex.net/
      Nie ponoszę odpowiedzialności za skutki eksperymentów!
      GoOS:reszta świata 2:1

4. Jesteś jasnowidzem? ;)
      googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html
      Czas opublikowania: 7/07/2009 09:37:00 PM
      `zbyt słabe na normalny Windows'
      To nie sprzęt jest zbyt słaby, tylko Windows nienormalny!
      GoOS:reszta świata 3:1

5. GoOS:reszta świata 3,5:1,5

Microsoft? A niech to GoOS kopnie! :)
    • brunoski Re: System operacyjny Google to pic! 08.07.09, 10:57
      Tak, zobaczymy jak się Wave przyjmie, kto będzie i do czego potrzebował "prawdziwych" OS'ów, tylko do pracy z ciężkimi aplikacjami chyba.
    • Gość: bjzl Re: System operacyjny Google to pic! IP: 80.51.38.* 08.07.09, 11:08
      Śmieszy mnie ten tekst:) Człowiek, który nie ma pojęcia o czym pisze stara się udowodnić, że pozjadał wszystkie rozumy. Założenie projektu jest proste, zrobimy lekki system do netbooka tak aby dało się sprawdzic pocztę, przeczytać wiadomości i edytować dokumenty. Czy WoW będzie na tym działać?? A po co?? MY ROBIMY SYSTEM DO NETBOOKA !! Gdzie było napisane, że to jest pełnowartościowy system do PC? Może autor to jeden z tych co to mówia "netbook to taki słaby laptop, na którym nie chodzą żadne gry więc co szmelc"?
    • Gość: kr Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 11:11
      To bardzo prawdopodobne, że Chrome OS będzie oparty na Linuksie, bo po odkrywać już odkryte. Przynajmniej na początku. Zainteresowanie opensourcami Googla widać w przypadku Androida. Ale IMHO wystarczy skupić się na jednej dystrybucji, popracować nad stabilnością, wyeliminować potrzebę grzebania w systemie, podobnie jak jest to w przypadku MacOS, tak, żeby system stał się przyjazny mniej zaawansowanym użytkownikom, dołożyć do tego silne wsparcie marketingu i powoli, powoli znajdą się chętni. Innymi słowy, Google ma szansę z Linuksa, który Kowalskiemu kojarzy się z systemem dla "pryszczatych nastolatków", zrobić system dla wszystkich.
      Natomiast jestem zaskoczony siłą ataku Pana Redaktora na pomysł nowego systemu. Do czego Google OS? Już tłumaczę: do tego, aby konkurencja, choćby znikoma, wymuszała na wszystkich podmiotach rynku szukanie przewag, a więc ulepszeń; do tego, aby producenci sprzętu peryferyjnego byli zmuszeni do sprawdzania kompatybilności z wszystkimi systemami, a nie tylko z Windowsem (vide Plustek).
    • Gość: qwert Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.acn.waw.pl 08.07.09, 11:14
      Przeciez wyborcza niedawno informowala, ze nawiazala scisla wspolprace technologiczna z m$. To czego sie spodziewac po artykule?
    • innymacuser Re: System operacyjny Google to pic! 08.07.09, 11:22
      Jak to jest ze od czasu dealu Microsoft MSN-Agora swiat sie zrobil czarno (OS X/Linux/GOS be) biały (wspaniała VIsta, Epickie W7)

Powodzenia Google :)
    • Gość: zero logiki Re: System operacyjny Google to pic! IP: 207.218.42.* 08.07.09, 11:28
      POTRZEBA WIEKSZYCH CZCIONEK W NAGLOWKACH AKAPITOW!!!!!!!!
    • Gość: katarakta Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 11:29
      I tak ten system będzie pierwszy przed Windowsem.
      Po prostu netbook będzie tak skonfigurowany, że będziesz miał wybór:
      Domyślnie odpala się w 3sek. GoOS i sprawdzasz pocztę, siedzisz w sieci
      masz wybór odpalenia windowsa, jak chcesz zagrać w grę.

Czyli GoOS będzie pierwszy, przed windowsem :)
    • Gość: j.tomanik Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.btremoteinternet-dsl.bt.net 08.07.09, 11:31
      Ad 1
      "operating system that will initially be targeted at netbooks" (zrodlo: Googleblog)
      Zwracam uwage na slowko "initially" - poczatkowo! Zreszta uwazam ze jest to rozsadne posuniecie, wypuscic najpierw wersje "light" dla netbook'ow zobaczyc jak to sie sprawdza w praktyce i jak odbiora to uzytkownicy a rownolegle kontynuowac prace nadwersja "full" uwzgledniajac opinie o wersji "light".

Ad 2
      Google Chrome ma 6% rynku i jest to wiecej od Opery zrodlo:www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

Ad 3
      Chcialbym pracowac w takim garazu jak Google, pozatem to ludzi o najwyzszych kwalifikacjach im chyba nie brakuje. Cowiecej nigdzie nie jest napisane jak dlugo juz nad tym pracuja. Za rok to bedzie tylko wypuszczona pierwsza oficjalna wersja.

Ad4
      "The software architecture is simple ? Google Chrome running within a new windowing system on top of a Linux kernel." (zrodlo: Googleblog)
      Czyli nie kryja sie z tym ze bedzie to Linux z ich przegladarka, nowoscia za to bedzie nowy interfejs graficzny, czyzby zanosilo sie na GDE ;)
      Co do zastosowan OS to "Google Chrome OS is being created for people who spend most of their time on the web, and is being designed to power computers ranging from small netbooks to full-size desktop systems." (zrodlo: Googleblog) czyli w zalozeniu jest to system dla ludzi glownie korzystajacych z sieci na roznych platwormach sprzetowych.

Ad 5
      Rynek netbookow w dzisiejszych czasach jest najlepiej rokujacym segmentem jezeli chodzi o komputery osobiste. Microsoft wciaz zarabia krocie na XP ktory jest sprzedawany juz tylko na netbooki. Odebranie mu tego zrodla dochodu poprzez zaoferowanie konkurencyjnego OS za darmo juz samo w sobie jest zapewne wystarczajaco dobrym powodem zeby Google zdecydowalo sie na zaprezentowanie swojego OS. Argument z Bling'iem jest chybiony poniewaz pogloski o pracy Google nad swoim OS krazyly juz po sieci na dlugo wczesniej niz wiesci o Bling.

Konkluzja:
      Doceniam ze autor na wstepie zaznaczyl ze tekst jest subiektywny, moglby jeszcze tylko dodac, ze oparty jest na pobierznym przeczytaniu (lub nie) komunikatu Google bez zbednego wczytywania sie w jego tresc o probie zrozumienia nie wspominajac. Gdyby jescze tylko dodal ze prezentuje w nim nieprawdziwe informacje ("Google Chrome ma minimalny udział w rynku przeglądarek - nie udało się nawet wyprzedzić Opery.") lub w formie swoich domyslow ("Moim zdaniem scenariusz będzie następujący") mowi o rzeczach ktore zostaly oficjalnie napisane na Googleblog, to zapewne zaoszczedzilby wielu czytelnikom czasu jaki stracili na przeczytenie tego tekstu.

J.T.
    • xorock Re: System operacyjny Google to pic! 08.07.09, 11:35
      Nawet w pierwszym, pogrubionym zdaniu jest błąd: "and is being designed to power computers ranging from small netbooks to full-size desktop systems" . Na początek netbooki, później większe zwrócenie się w kierunku społeczności i opracowanie systemu według potrzeb.
      Reszta artykułu to czytsa agresja nie warta komentowania.
    • Gość: razor Re: System operacyjny Google to pic! IP: 213.17.175.* 08.07.09, 11:38
      być może będzie to jedynie rozbudowana wersja Androida (którego już ktoś instalował na netbookach).

Oczywiście do gier DirectX nie jest potrzebny, można używać OpenGL, tylko trzeba przekonać producentów kart graficznych do pisania driverów w pełni umożliwiających używanie karty poprzez OpenGL oraz producentów gier do wspierania tej biblioteki.

ale stworzenie pełnego systemu operacyjnego z wsparciem dla większości urządzeń, to znacznie więcej niż rok czy dwa. więc raczej będzie tak jak pisze autor artykułu.
    • Gość: hj Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 11:41
      @katarakta
      Ja bym go wywalił, bo to takie niepotrzebne tworzenie komplikacji.

Zdaje mi się, że ten OS nie zdobędzie wielkiej popularności, ale kto wie... W każdym razie życzę im jak najlepiej.
    • Gość: hj Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 11:42
      @instalacja Ubuntu
      Są też inne dystrybucje Linuksa, które na dodatek są lepsze...
    • Gość: jonatan Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.efekt.net.pl 08.07.09, 11:45
      no i proszę, przynajmniej sobie pan autor ubuntu zainstaluje :) znaczy się - dopiero teraz? no ale lepiej późno niż wcale ;)

a googlom powodzenia życzę, jeśli mają ochotę popracować nad lekkim OSem dla małych komputerków, dlaczego nie?

przecież nikt nam nie każe tego używać jak nam się nie spodoba ;)
    • Gość: Galaktyczny Edek Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 11:47
      Przecież Google nie zapowiedziało konkurencji na desktopa tylko przede wszystkim na netbooka - a tu Google OS wpisuje się wspaniale. Autor pisze że nie odpali The Sims. Zapytam autora, jak miałby zamiar odpalić rzeczone Simsy na netbooku (ekran 10 cale do grania nadaje się raczej kiepsko) opartym o architekturę ARM?

Przyznam, że ja gdybym mógł jeszcze raz wybrać netbooka (MSI Wind) to wybrałbym właśnie opartego o ARMa i Chrome OS. Służy mi on do przeglądania Netu, jakiś krótkich notatek, poprawek w edytorze tekstu,pogadania przez Skype, czasem obejrzenie jakiegoś filmu skompresowanego XviDem etc. Do poważniejszych zadań mam stację roboczą. Za to z otwartymi ramionami przyjąłbym zwiększenie długości pracy netbooka, tak aby na trasie kolejowej Poznań - Katowice (i odwrotnie) nie musiał ściubić czasu tylko mieć netbooka permanentnie włączonego. A to właśnie Chrome OS + ARM powinien mi zapewnić.
    • Gość: pashimito Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.cs.put.poznan.pl 08.07.09, 11:51
      Ten tekst nie jest subiektywny to zwykły rant. We wpisie na blogu Googla wyraźnie jest napisane, że systemu będzie oparty na kernelu Linuksa i (przynajmniej na razie) nie ma mowy o aplikacjach desktopowych. Właściwie jedyną aplikacją natywną będzie Chrome. Czyli na nowym systemie od Google będą działać wszystkie aplikacje które działają w przeglądarce. Ciekawe tylko czy Adobe Flash i Sun JRE będą preinstalowane czy trzeba je będzie samemu ściągać. Zapowiada się całkiem konkretny OS. Jasne Photoshop'a się na nim raczej nie odpali ale trend w przenoszeniu apsów z dekstopu do sieci jest wyraźny i co najważniejsze - chcą tego użytkownicy.
    • raficzek78 Re: System operacyjny Google to pic! 08.07.09, 12:00
      pewnie na bank będzie to OS na jaju linuxa bo Google już wspiera ten system
      najlepszym dowodem jest Android dla smartphonów
      ja przesiadłem się z g...no wartego windowsa jaki by on nie był na linuxa i jestem bardzo zadowolony szybki,konkretny w miarę prosty i co najważniejsze skuteczny
      Windows powinien nazywać się WinDos bo to nic innego jak DOS z lat 80-tych tylko zrobiony w środowisku graficznym do tego zrobiony przez jakiegoś ślepego idiotę nawet jego twórca B.Gates odszedł zarządu własnej firmy bo pewnie zdał sobie chłopina sprawę że jego twór był dobry 15 lat temu i nie ma zbyt świetlanej przyszłości pomimo że 99 % użytkowników PCetów to nieszczęśnicy muszący korzystać z tego pożal się boże OSu
      Brawo Google LINUX RULEZ hehe tak trzymać ja osobiście nie mogę się doczekać smartphonów na Androidzie w rozsądnych cenach oczywiście
    • Gość: r Re: System operacyjny Google to pic! IP: 91.197.12.* 08.07.09, 12:05
      ja jestem za ... generalnie lubię google, wiec może moje zdanie nie jest obiektywne - ale uważam, że fajnie iż zabierają się za to. Nie dla każdego najważniejsze jest WoW ...
    • Gość: linux? Re: System operacyjny Google to pic! IP: 80.48.2.* 08.07.09, 12:05
      Ubuntu srubuntu. Próbowałem zainstalować ten system na laptopie (compaq 615) Z livecd system załadował się ładnie. No ale mały drobiazg. Nie działała WiFi ani wbudowana kamera. Net był z eth0, więc zainstalowałem pingwina chcąc później spróbować skonfigurować te dwie rzeczy.

Po restarcie system się nie uruchamiał. Przelatywał bottloader i nic. Czarny ekran, brak jakiegokolwiek komunikatu. Sądząc że to może brak sterów do ATI spróbowalem uruchomić kompa w trybie rescue. Efekt? Takie samo zachowanie maszyny. Zero różnicy.

Postawiłem SuSE 11.1. Udało się. Ale... nie było dźwięków - coś nie tak z kartą dźwiękową. WiFi oczywiście też nie działało. Dlatego Windows. Nie było najmniejszych problemów. Nie jestem pasjonatem OS'ów, dlatego nie zamierzam tracić mnóstwo czasu na babranie się w linuxie.

Tak na marginesie - szukałem pomocy na forum linuxowym - nie znalazłem recepty. Siódemka śmiga bez zarzutu - działa wszystko i raczej ją kupię gdy się oficjalnie ukaże. Dlaczego windows? Bo działa.
    • Gość: bleble Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.gral.pl 08.07.09, 12:16
      nie ważne czy Google OS będzie lepszy czy gorszy - ważne czy będzie bardziej popularny i rozreklamowany. To jest najważniejsze.

Windows tez nie jest najlepszy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka