Gość: Derek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.03, 21:14 Chciałem sciągnąć Mandrake'a z oficjalnej strony,ale jak chce sciagnąć, to mi sie pojawia info,ze musze dotować twórców.. To Linux nie jest już darmowy?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: kell Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.03, 21:27 cos zle szukasz. mkd jest do sciagniecia ze strony producenta (ale lepiej uzywac mirrory). z mdk to jest tak, ze udostepniaja dystrybucje pierw dla czlonkow klubu, a dopiero potem dla wszystkich innych. tzn nie do konca dokladnie, udostepniaja plyty iso z instalacja. co nie znaczy, ze bez iso nie da sie zainstalowac, trzeba tylko chciec:> Link Zgłoś
Gość: Argh Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 23:14 Oczywiście że jest darmowy. Ściągaj z oficjalnych polskich mirrorów np: ftp.sunsite.icm.edu.pl - ja z tego ściągnąłem. Link Zgłoś
Gość: Argh Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 13:53 Błąd, nie ftp.sunsite.icm.edu.pl tylko: sunsite.icm.edu.pl Link Zgłoś
Gość: Derek Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.03, 21:16 Dzieki,ale co dokładnie trzeba tam sciągnąć,bo po otwarciu w ftp wyswietlają sie jakies podfoldery...które trzeba sciągnąc??? Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.12.03, 21:45 daj spokoj z linuxem! strata czasu. Link Zgłoś
Gość: kell Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.12.03, 22:03 daj spokoj z forum, czytanie twoich madrosci to stata czasu:) Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.12.03, 23:50 daj spokoj koles z rozpowszechnianiem tego pseudo SO. czepiasz sie windy, bo nie umiesz sobie z nim radzic! masz swoje forum linux wiec won!!! Link Zgłoś
Gość: e.111 Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.arcor-ip.net 22.12.03, 00:10 Gość portalu: Piotr napisał(a): > daj spokoj koles z rozpowszechnianiem tego pseudo SO. czepiasz sie windy, bo > nie umiesz sobie z nim radzic! masz swoje forum linux wiec won!!! ...najwyrazniej to Ty z XP nie umiesz sobie radzic :P forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=9514581&a=9514581 Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.12.03, 00:13 za to Ty jestes chociaz fachowcem od "forum" :-) Link Zgłoś
Gość: kell Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.12.03, 00:48 hyhy, on jest szczesciarz, bo po zaladowaniu windows zzarlo mu tylko te kilka mega:) wiekszosc uzytkownikow dostaje ochlapy w pofragmentowanej pamieci i ~250megowy swap file, bez ktorego sporo programow nie ruszy;) btw, znalezione na netcie: (za slashdot.org) Question 1: Do you think Microsoft should be: A. More evil B. Less evil C. Microsoft is just the right amount of evil right now. Question 2: Concerning how much the next version of Windows should steal from Macintosh OS 10.3, Windows should: A. Steal more from Apple B. Steal a lot more from Apple C. Still every single element of OS 10.3 D. The current crappy, half-assed ripoff of OS X is currently sufficient for all my computing needs. Question 3: Next year, how many Windows-specific viruses would you like to receive in e-mail: A. The same amount as now B. More C. A whole lot more D. I have a Windows box still sending out copies of SoBig at this very moment. Question 4: How large would you like the next Windows security hole to be? A. Large enough to accommodate a small dog. B. Large enough to drive an SUV through. C. Large enough to drive a Mack truck through. D. You know that huge crawler thing NASA uses to take the space shuttle out to the pad? Yeah, that big. Question 5: C'mon, be serious. How much for your soul? A. Already sold mine. B. An Xbox with the complete library of available games. C. 10000 shares of Microsoft stock. D. Natalie Portman E. CowboyNeal i.. 4) Why do you use Linux? (check all that apply) ( ) It's not Windows ( ) It's not Windows-like ( ) It's not a Microsoft product ( ) It doesn't crush innovation with its monopoly ( ) It doesn't need a security patch every 15 minutes 5) How can Windows be better? (check all that apply) ( ) By being Linux ( ) By being Linux-like ( ) By not being a Microsoft product ( ) By not crushing innovation with its monopoly ( ) By not needing a security patch every 15 minutes Link Zgłoś
Gość: kell Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.12.03, 21:46 rozumiem, ze chcesz najbardziej przyjazna dla poczatkujacego uzytkownika instalacje. w takim razie sciagnij iso i wypal na cd. ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/mandrake/iso/ w przypadku pytan polecm archiwum forum linuks i open source + twoje przyszle pytania:) Link Zgłoś
Gość: Argh Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 00:28 Najciekawsze jest to, że najbardziej pyszczą na linuksa ludzie którzy nawet z windą sobie nie radzą. @Derek: Musisz ściągnąć 3 obrazy .iso z katalogu /pub/Linux/Mandrake/iso/ Fakt, że miałem Mandrake na myśli, sam go używam od pewnego czasu i jestem bardzo zadowolony. Supersystem, zmienił się baaardzo na+. Potem nagraj płyty, pierwsza jest bootująca - z niej odpalasz instalację. @Piotr: jak ci się linuks nie podoba to spox, nikt ci twojej windy nie zabierze, ale nie takie było pytanie, a jak nie znasz odpowiedzi to się lepiej zamknij zamiast gadać bzdury. Idź se lepiej pograj. Jedyną stratą czasu tutaj jest strata czasu proca serwera forum na odbieranie twoich komentarzy. Pomyśl sobie, że niektórzy mają ochote też się czegoś nauczyć. Pseudo specjalista. Jak ja mam dość tych durnych komentarzy w stylu "daj sobie spokój z linuksem". Ja sobie dałem spokój z windą i jestem szczęśliwy. Link Zgłoś
Gość: Argh Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 00:31 Jakbyś miał jakieś pytania na temat mandrake to jest super forum: forum.mandrake.pl/index.php Pytaj a dostaniesz odpowiedź. Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników linuxa !!! Link Zgłoś
Gość: Derek Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.03, 09:41 Dzięki za wszystkie wypowiedzi-tylko jeszcze jedno pytanie tutaj: Używam programu ftp Leech ftp-czy da sie tam wznawiac połączenie,bo jak nie to poszukam innego klienta ftp(szczerze mówiąc do tej pory wszystko ściągałem przez Html:) ).Linuksa od razu nie sciągnę,więc dlatego pytam... Poza tym,z tego co zobaczyłem,to trzeba te pliki rozpakować na płyty..tak? Pytam,bo tam np były pliki tekstowena ftp) bez żadnego rozszerzenia,zeby odczytac plik,który sciągnąłem, musiałem go zmienic na txt,poza tym jest jeszcze inny plik:9.2download.md5 -czy to jakies exe zaczynające instalowanie,czy moze rozszerzenie "linuxowskie"? Z gory dzięki Link Zgłoś
Gość: e.111 Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.uke.uni-hamburg.de 22.12.03, 11:43 Gość portalu: Derek napisał(a): <CUT> >poza tym jest jeszcze inny > plik:9.2download.md5 -czy to jakies exe zaczynające instalowanie,czy moze > rozszerzenie "linuxowskie"? ...nie wnikajac w szczegoly, md5 jest to suma kontrolna danego pakietu ,w tym przypadku prawdopodobnie pakietu ISO.Narazie nie musisz sobie tym glowy zawracac- instalacja pakietu ISO dziala i bez tego. ...a poza tym zawsze mozesz spytac kolege google ;))) rgds::E111 Link Zgłoś
Gość: e.111 P.S IP: *.uke.uni-hamburg.de 22.12.03, 11:47 mialem na mysli rzecz jasna wypalanie, a nie instalacje iso :) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.straz.bialystok.pl 22.12.03, 09:53 z tego co wiem to Mandrake jest chyba bezpłatna, 9 wersję mozesz kupić z najnowszym pismen ...tylko nie jestem pewny które CHIP, PCWK, Enter...znajdziesz w najbliższym kiosku (3 płyty), a co do Linuxa, to podobno ostatnia wersja FEDORA jest jeszcze bezpłatna, następne będa już komercyjne...ale to niesprawdzona informacja. Link Zgłoś
Gość: Argh Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 09:58 Już ci odpowiadam: .iso to nie są linuksowe rozszerzenia - to po prostu obrazy płyt, ich się nie rozpakowuje, możesz natomiast użyć np Nero do wypalenia płyt. Wybierasz opcję burn image i wskazujesz na plik .iso. Pa nagraniu masz płytę. co do wszelkich pytań o programy, jest lista dość dokładna odpowiedników programów windzianych i linuksowych, przejżyj ja: linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/table.shtml Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Argh Re: Czy Linux jest płatny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 18:35 I jeszcze jedno do twojego pytania o ftp, który potrafi dokończyć ściąganie. Zacząłem się tym sam interesować, bo linuks mam od nie tak dawna i jeszcze niewiele ściągałem przez ftp, ale: Zauważyłem, że chyba (prawie) wszystkie programy ftp pod linuksem potrafią dokończyć. To wygląda tutaj na standard. Ja się baię dwoma - nie wiem czy są dobre czy do dupy w opinii innych, ale mi się podobają - gFtp - pod Xwindows i ncftp - konsolowy klient, jest extra. Oba mają możliwość dokończenia. Pozdrawiam Link Zgłoś
kell99 Re: Czy Linux jest płatny??? 22.12.03, 18:37 imo to zalezy jeszcze od tego czy serwer umozliwia taka funkcje. i na marginesie. XWindow (bez 's') ;) a nawet raczej gFTP to program pod Gnome.. spoko, wyrobisz sie:) powodzenia z pingwinem Link Zgłoś