Dodaj do ulubionych

Laptop Optimus czy Aristo?

IP: *.anax.pl / *.anax.pl 25.12.03, 13:55
Mam pytanie. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z laptopami firmy Optimus lub
Aristo? Optimus kusi cena - za 6 tys. mozna miec Centrino, Aristo z kolei
kosztuje w miare normalnie, za to kusi wygladem - bardzo mi sie podoba
wizualnie. Wiem, wiem - to nie jest najwazniejsze, ale jednak swoje
znaczenie ma. Nie dosc ze jest stosunkowo cienki i lekki, to jeszcze wyglada
solidnie. Wiec jesli ktos uzytkowal - bardzo prosze o opinie. Dla
wyjasnienia - chodzi o laptopy w zakresie 5-6 tys. Pzdr!
Obserwuj wątek
    • Gość: voyteck Re: Laptop Optimus czy Aristo? IP: *.anax.pl / *.anax.pl 26.12.03, 00:25
      No jak tam - nikt nie ma zdania? Czyżby aż tak mało popularny sprzęt..?
      • Gość: kell Re: Laptop Optimus czy Aristo? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.03, 05:14
        podoba sie tobie wizuwalnie? jezeli to jest najwazniejsze dla ciebie to lepiej
        rozejrzyj sie za power bookiem titanium;) chyba zaden nie jest tak sliczny.
        nie napisales nic o parametrach, a takze o tym co najwazniejsze, o czasie
        dzialania na bateriach. hmm centrinio, centrino, zawsze zastanawialem sie czemu
        to takie drogie, skoro mozna kupic cos znacznie tanszego o podobnych
        parametrach. i serio chcesz wywalic tyle pieniedzy na laptopa? np tanie i
        wydajne sa rozne laptopy oparte o mobile athlon xp (kupowanie wersji
        niemobilnych moze byc ciekawe o ile patrzysz na parametry, ale nieciekawe gdy
        zaczniesz uzywac laptopa bez zasilacza. nawet najszybszy cpu nie pomoze na zlosc
        gdy po 1.5h uzywania dostajesz ostrzezenie, ze konczy sie bateria).
        tak szczerze, to wydawanie duzych pieniedzy na laptopa to zly pomysl. z racji
        jego niezbyt wygodnego uzywania nie zrobisz na nim tego co na porzadnym
        biurkowym komputerze (niewygodna klawiatura, tracker/touch pad zamiast myszki),
        a do wiekszosc zastosowan wystarczy z powodzeniem sredni model. celowanie w
        najdrozsze to wg mnie wywalanie pieniedzy w bloto.
    • Gość: dominik666 zobacz ten ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.03, 06:02
      Microsoft® Windows® XP Home Edition SP1, Mobiler AMD Athlon™ XP-M 2500+
      Prozessor, 15,4 TFT WXGA Display, 512 MB DDR-RAM, 40 GB Festplatte, DVD-R/-RW &
      CD-R/-RW Brenner, 802.11g Wireless LAN (54 MBit/s.)

1x Mikrofon In, 3x USB 2.0, 1 PCMCIA Typ II, 1x TV out, 1x externer Monitor, 1x
      parallel, 1x Modem (RJ 11), 1x LAN (RJ 45), 1x Kopfhörer / SPDIF, 1x FireWire
      (IEEE 1394), 1 Netzteil (VDE/GS-geprüft)

www.medionshop.de/articleimages/xxl/30001258.jpg
      cena Euro 1399.00 nie wiem jak to jest ze sprzedażą wysyłkową ale jeśli
      zamawiasz do kraju z poza uni to cena powinna wynosić minus 20% (niemiecki VAT)

www.medionshop.de/
      • Gość: kell Re: zobacz ten ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.03, 07:55
        z tym, ze na granicy moga go oclic.. hmm, chyba, ze by go kupic osobiscie i
        przewiesc przez granice jako wlasny;)
        calkiem mily sprzet (pomijajac zbedna nagrywarke, o ile sie ma domowy komputer z
        cdr). czyby to byl athlon + chipset ati (ati igp - tam chyba jest radeon 9100
        albo 9200).. hmm, a ile pociagnie na bateriach? moj niemiecki lezy.. bardzo mila
        maszynka, pomijajac system operacyjny w formie zupelnie nieuzywalnej (niemiecka
        wersja brrr), trzeba sie dowiedziec, czy mozna dostac rabat i wersje bez
        systemu, zeby mozna bylo kupic na miejscu
        • Gość: dominik666 Re: zobacz ten ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.03, 21:57
          > z tym, ze na granicy moga go oclic.. hmm, chyba, ze by go kupic osobiscie i
          > przewiesc przez granice jako wlasny;)

:D na granicy trzeba podejść do niemieckiego celnika i pokazać mu laptopa żeby
          podbił papierek,problem w tym żeby nie trafić na polskiego :)

> czyby to byl athlon + chipset ati (ati igp - tam chyba jest radeon 9100
          > albo 9200).. hmm, a ile pociagnie na bateriach? moj niemiecki lezy.

karta graficzna to ATI Mobility Radeon 9200 albo 9600
          Dobrym dodatkiem jest nagrywarka DVD.

Akkulaufzeit ca. 2.5 Stunden, lt. Computerbildtest 2 Stunden 55 Minuten,
          nach 1 Stunde laden 2 Stunden Laufzeit.

czyli czas działania bateri to 2,5 godziny (według Computerbild 2godz 55 minut)
          po 1 godzinnym ładowaniu - 2 godziny pracy

Znalazłem na niemieckim forum chip`a jeszcze to :

Medion WID 2000 Notebook (Intel P4M 2,8GHz; 512MB RAM; 60GB HDD; DVD+RW; 15-
          Zoll XGA; WIN XP Home) karta graf. to geforce 5200 FX
          cena 1499 euro - www.chip.de/forum/thread.html?bwthreadid=528030
          ps. warto zobaczyć Amazon.de

tu - www4.alternate.de/cgi-bin/frameset.pm?js=1 - jest jeszcze troche
          laptopów :)

W polsce nie opłaca się kupować laptopów ...
          • Gość: kell Re: zobacz ten ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.03, 03:37
            czas dzialania jaki?:) bo mozna mierzyc czas dzialania z wylaczonym hdd np
            piszac tekst, mozna tez uzywac piszac program i wykorzystujac dosyc intensywnie
            cpu i hdd. te czasy dzialania to jedno wielkie przegiecie, szczegolnie, ze ɯh
            nie wyglada zbyt atrakcyjnie. pewnie przeklada sie to na ~1.5h normalnego
            uzytkowania.
            poza tym, dlaej sadze, ze nagrywarka, dodatkowo dvd to bardzo zbedny gadget w
            laptopie. i pozostaje problem gwarancji (nikt z de nie przyjdzie do domu i nie
            zabierze mi laptopa do serwisu) i niemieckiego nieprzydatnego oprogramowania.
            eh, to takie doradzanie, ktos nie wie co chce i mysli, ze forumowicze doradza
            nie znajac jego potrzeb
            • Gość: dominik666 Re: zobacz ten ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 04:45
              rzeczywiście czas działania mierzony był pod office`em,ale jeśli ktoś chce
              nagrywać DVD "na kolanie" to ma taką możliwość.

Nie pisał dokładnie po co mu laptop,więc domniemam że potrzebuje mobilnego pc`ta
              a nie organizera (albo rozbudowanej wersji kalkulatora)

Nagrywarke można wyłączyć,lepiej móc ją wyłączyć niż jej w ogóle nie mieć :)
              Nie namawiam do kupowania akurat tego modelu i w niemczech,zrobiłem to dlatego
              aby gościu zorientował się troche co za 5 tyś. złotych może (powinien) oczekiwać

ps. jeśli chodzi o wygląd ... to każdy ma odmienne gusta,osobiście podobają mi
              się produkty alienware.com ale z cenami troche przeginają :)

• Gość: vitek Re:żaden! IP: *.intertel.net.pl 26.12.03, 12:04
      W sprawach wyglądu nie mam zdania.
      Natomiast jesli chcesz miec laptopa niezawodnego i na długi czas to tylko
      dobrej firmy (Dell jest tu na I miejscu).
      Co wiecej...z Pentium 3 mozesz go miec za połowę ceny o której mówisz!!!

• Gość: kell Re:żaden! IP: 24.42.160.* 26.12.03, 16:33
        a pomysl o ile taniej mozna miec p2? a 486?:) hehe
    • Gość: marek Re: Laptop Optimus czy Aristo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 18:39
      Mam laptop Aristo Optima od przeszło roku P4 1,7, 256 ddr ram, 20 Gb dysk,
      Dvd, Chpset sis 650 + Fire wire i inne wyjscia, tft 14,1. Nie narzekam na
      prace tego sprzętu- jedyne to że ma słabą baterię , która wysiadła po 8
      miesiącach a gwarancja na nią była na 6 m-cy bez rękojmi. Przed kupnem trzeba
      dokładnie przestudiować kartę gwarancyjną. Poza tym polecam Aristo, bo
      problemy z bateriami mają też notebooki różnych firm, a także tych z górnej
      półki.
      • kell99 Re: Laptop Optimus czy Aristo? 26.12.03, 18:52
        bateria kazda wysiadzie kiedys, trzeba nie tylko kupowac madrze, ale tez madrze
        uzytkowac (poczytac instrukcje w ktorych momentach ladowac baterie etc)
    • Gość: voyteck Re: Laptop Optimus czy Aristo? IP: *.anax.pl / *.anax.pl 27.12.03, 02:16
      Ok, dzieki za porady. Czyli z laptopami Optimusa nikt nie mial do czynienia?
      Nie wiem czy warto zawracac tym sobie glowe.
      Jesli chodzi o cene, to wydaje mi sie, ze i tak kupuje laptopa z mocno sredniej
      polki - dla wybrednych sa duzo drozsze. Ale generalnie chcialbym takiego, zeby
      XP sie na nim nie mulil.
      Wiem - to moze smiesznie wygladac, jesli o Aristo napisalem, ze mi sie podobal
      wizualnie. Chodzilo mi o cos takiego, ze po prostu zrobil dobre wrazenie.
      Solidny i nowoczesny - lekki, cienki. Skoro firma to potrafi, to zawsze sa
      wieksze szanse na bezawaryjna eksploatacje, nie? Coz - musze oceniac troche po
      pozorach, bo generalnie wczesniej nie siedzialem w laptopach, dopiero zaczynam
      sie w tym powoli orientowac.
      Laptop potrzebny mi jest generalnie jako komputer na wyjezdzie. Troche Worda,
      Excela, PowerPointa, Internet, filmy z CD i DVD, moze troche grania. Uznalem,
      ze warto na to przeznaczyc tak do 5 tys. Wiem, ze stacjonarny wyjdzie taniej
      przy lepszych mozliwosciach, ale generalnie sprzet ma byc noszony miedzy
      pokojami, poza tym raz w miesiacu bedzie podrozowal (razem ze mna) do Polski.
      Przydalaby sie bezprzewodowa siec, bo przy czekaniu na lotnisku mozna by
      skorzystac z internetu.
      Nad kupnem za granica tez sie zastanawialem. Najlepiej chyba w stanach.
      Orientujecie sie moze w jaki sposob najlepiej dostarczyc nowego laptopa ze
      stanow do Polski? Zeby sie nie uszkodzil i zeby nie naliczyli cla, ale zeby
      nikt nie musial z nim jechac? Pzdr!
      • Gość: geek Re: Laptop Optimus czy Aristo? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 14:44
        Stary,jak to czytam co chcesz miec to kup sobie Apple PowerBooka! Wszystko bez
        łaski seryjnie wbudowane, sprzet najwyzszej jakosci.Bezprzewodowy Internet?
        dolacz Apple AirPort, dziala nawet przez sciany.
        Ja mam PowerBooka,i jesli chodzi np o baterie, to jest taki fajny bajer ze
        wyrzucam naped CD/DVD i w to miejsce wkladam druga baterie. Na dwoch bateriach
        jechalem ostatnio, fakt ze glownie pisalem teksty/Excell i sluchalem w tle
        muzyki, ale nawet po 5 godzinach jeszcze nie padl.
        Ja sprzet kupilem w USA, najlepiej jak ktos ci to przywiezie. Korzystajac z duzo
        nizszych cen w stanach, od razu skorzystaj i kup cos ekstra- (u mnie to byla
        wlasnie np dodatkowa bateria LiIon za 2/3 polskiej ceny).
        No i wizualnie, przy PowerBookach kazdy pecet wyglada jak plytka chodnikowa...
    • Gość: I test, admin remove please IP: *.wpt.ptd.net 27.12.03, 04:10
      Test: ż ź ą ś ę ć ń ó ł
    • Gość: zawiedziony Re: Laptop Optimus czy Aristo? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 16:32
      Optimusa,broń cie panie Boże.To jest najgorsze badziewie na polskim rynku.
      Drogie i przestarzałe technologie.Wszystko tylko nie Optimus.
      • Gość: voyteck Re: Laptop Optimus czy Aristo? IP: *.anax.pl / *.anax.pl 28.12.03, 16:24
        Miałes doświadczenie z laptopem Optimusa? Możesz podać więcej szczegółów? Ja
        mam stacjonarny komputer Optimusa - chodzi bez większych problemów. Pzdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka