Dodaj do ulubionych

Pomocy! (czyli jestem lamerem) :-)

01.01.04, 22:56
Cześć wszystkim. Mam problem z komputerem, znaczy wiesza się bez żadnego powodu i nie jest to wina pamięci (to akurat sprawdziłem). Mam Celerona 2,6Ghz na płycie Gigabyte z chipsetem i865p GeForce FX5200 i 512MB RAM kingston, dysk 80GB SATA Barracuda. Daje się zainstalować system (próbowałem 98SE i XPpro) i wiesza się już na ekranie tytułowym, czasami po 3 minutach już w systemie. Nie mam żadnego pomysłu a kompa nijak zwrócić do serwisu bo kupiony w częściach :(
Pliz help, jestem bezradny a naprawdę nie chciałbym mieć stoliczka za ciężkie pieniądze :-)
Obserwuj wątek
    • jodlasty Re: Pomocy! (czyli jestem lamerem) :-) 02.01.04, 09:45
      koobz napisał:

> Cześć wszystkim. Mam problem z komputerem, znaczy wiesza się bez żadnego
      powodu
      > i nie jest to wina pamięci (to akurat sprawdziłem). Mam Celerona 2,6Ghz na
      pły
      > cie Gigabyte z chipsetem i865p GeForce FX5200 i 512MB RAM kingston, dysk
      80GB S
      > ATA Barracuda. Daje się zainstalować system (próbowałem 98SE i XPpro) i
      wiesza
      > się już na ekranie tytułowym, czasami po 3 minutach już w systemie. Nie mam
      żad
      > nego pomysłu a kompa nijak zwrócić do serwisu bo kupiony w częściach :(
      > Pliz help, jestem bezradny a naprawdę nie chciałbym mieć stoliczka za
      ciężkie p
      > ieniądze :-)

no to masz pecha musisz sprawdzic poszczegolne czesci na innym kompie
      a sam skladales tego kompa?
      moze za malo pasty dales na procka i ci sie przegrzewa
      • koobz Pasta? 02.01.04, 10:02
        Kompa złożyłem sam. Może nie był to najszczęśliwszy pomysł zważywszy, że to mój pierwszy i sam wydałem na niego pieniądze. No cóż. Qrcze problem będę miał ze sprawdzeniem poszczególnych części ale thanks for the tip. A pasta? szczerze mówiąc w ogóle nie nakładałem, ale swądu (swędu?) spalenizny nie poczułem więc raczej jeszcze nothing wrong się nie stało.
        • jodlasty Re: Pasta? 02.01.04, 10:22
          A pasta? szczerze mó
          > wiąc w ogóle nie nakładałem, ale swądu (swędu?) spalenizny nie poczułem więc
          ra
          > czej jeszcze nothing wrong się nie stało.

czyli jak zalozyles wiatrak na procesor bez pasty?
          zobacz jaka masz temp na procku to pewnie jest twoj problem
    • magoi Re: Pomocy! (czyli jestem lamerem) :-) 02.01.04, 11:32
      Powodow do wieszania moze byc wiele. Watpie jednak aby w tym przypadku jedynym
      powodem miala byc temperatura cpu. Tak szybko to to nie idzie, pasta czy bez,
      to wiatrak i tak zdejmie pewna czesc tempereratury a amd cpu moze zyc przy 80
      stopniach bezproblemowo.
      Skoro komputer startuje to specjalnie duzo zle zrobic nie zrobiles. Ciekaw
      jestem tylko jak to ty sprawdziles RAM... Ale to co ci moge poradzic to
      wypieprz wszystko z komputera co nie jest niezbedne abys mogl go zastartowac i
      ciagnac normalnie. Czyli plyta glowna, przynajmniej czesc pamieci, cos z czegos
      mozesz zastartowac, jaki cd, czy dyskietka. Na poczatkek wylacz HD tez. I
      sprawdz czy ci sie wylaczy. Jezeli nie i program czy system ktory ladowales do
      pamieci nie ladyje do pamieci wyzszej to moliwe jest nadal ze RAM jest "BAD"
      ozniej zastartuj w systemie awaryjnym czy jak tam sie "safe mode" po polsku
      nazywa. Jezeli wszystko gra tak, to bracie twoj hardware, i prawdopodobnie nie
      RAM jest problemem. Nadal moze byc biorac pod uwage ze nie caly modul musi byc
      do D, wystarczy ze ktorys "chip" jest walniety i wowczas przy adresowaniu
      akurat w ten sektor rezultowac bedzie w tego typu glupotach. Wspomniales ze
      miales XP pro, czemu nie sprawdzisz Logg? Wszystko co sie dzieje jest logowane,
      wiec tam sie mozesz doczytac gdzie problem lezy, i doszukac sie wytlumaczenia
      online...
      Chcesz konkretne odpowiedzi, to musisz napisac konkretnie co komputer uwaza ze
      zle robisz, czyli wszystkie error message's...
      Napisz na moj mail i ci odpowiem...
      /M
      magoi@poczta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka