Dodaj do ulubionych

ip zewnętrzne o co chodzi

IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.01.04, 20:28
Mam problem związany z ip. Lubię grać w gry on-line ale nie mogę zakładać
gier, ale dołączać do nich mogę. Dowiedziałem się ze jest to związane z
jakimś ip zewnętrznym którego ja nie posiadam ponieważ mam Internet w sieci
osiedlowej. Szybkość mojego łącza wynosi 128 a w tym miesiącu ma wzrosnąć do
512. problem w tym ze mam kolegę który ma Internet w sieci osiedlowej ale
innej firmy ale o prędkości 90 ale on może za to zakładać „gry” i nie ma
żadnego ip zewnętrznego (bo nic nawet nie wie na ten temat). Słyszałem ze są
programy które „imitują” ip i można dzięki nim zakładać gry. Czy to prawda, z
góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • gray Re: ip zewnętrzne o co chodzi 04.01.04, 23:58

długo by tłumaczyć. w skrócie wygląda to tak, że aby nie tracić dostępnych
      adresów IP (bo nie wszystkim użytkownikom są one potrzebne) robi się tzw. NAT,
      który polega na schowaniu wielu wewnętrznych adresów IP (zazwyczaj 10.* lub
      192.168.*) za jednym zewnętrznym. w takim wypadku wszystkie połączenia od
      użytkowników z IP wewnętrznym są widziane na świecie jako połączenie z jednego
      adresu zewnętrznego.
      problem z grami itp. jest następujący, że o ile można 'przetłumaczyć' adres
      wewnętrzny (np. 10.0.0.1) na adres zewnętrzny (np. 80.0.0.1) to nie ma prostej
      metody na 'przetłumaczenie' adresu w drugą stronę (bo, de facto, adres, pod
      którym jesteś widoczny na świecie nie jest adresem twoim tylko adresem routera
      brzegowego a na nim żadnej gry nie ma, a twój adres nie jest widziany na świecie
      ponieważ adresy z pul 10.* i 192.168.* są adresami 'nieroutowalnymi' czyli
      zarezerwowanymi do tworzenia sieci wewnętrznych).

troche to zagmatwane ale chciałeś wiedzieć.

są trzy możliwości - albo będziesz grał jedynie jako klient gry, albo będziesz
      grał jako serwer ale tylko z kolegami z sieci wewnętrznej, albo wystąpisz o
      przyznanie zewnętrznego adresu IP (o ile twój provider oferuje taką możliwość) i
      wtedy będziesz mógł robić i jedno i drugie a także będziesz narażony na mase
      ataków i wirusów ;).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka