gogo_o 07.11.07, 12:41 Czy ktoś dzwonił do Bety w sprawie podpisania aktów? Czy może znany jest jakikolwiek bliższy lub dalszy termin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przewodnik_0 Re: Akt notarialny 08.11.07, 16:21 Dziś dzwoniłam do Spółdzielni i można się już umawiać na podpisanie juz od 15 listopada. Notariusz jest na Poznańskiej , Pani Nowosielska. Umówiłam się na 19.11.2007. Trochę zaniepokoiły mnie jednak te ceny nie są wcale niskie (mimo tych zmian z 27 października) albo sie nie znam i sprawdzałam to dziś w pośpiechu. W poniedziałek po 16.00 mogę coś więcej napisać, dziś niestety już się śpieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
eedek Re: Akt notarialny 09.11.07, 11:26 ceny sa po prostu liczone po starych stawkach, notariusze nie stosuja sie do nowych tlumaczac to tym ze ustawa nie obejmuje pzeksztalcenia lokalu a jedynie zakup nie wiem co zrobic, chialby miec akt juz za soba, wiec najprawdopodbniej jak wiekszosc z nas zapewne podpisze a potem bede sie zastanawiac gdzie zglosic naduzycie i oczekiwac ew. zwrotu nieslusznie zaplaconych pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
adal_bert Re: Akt notarialny 09.11.07, 21:55 Czy ktoś może podać jaką wysokość opłat ( łącznie ) za akt pobiera notariusz wskazany przez s-nię? To chyba nie jest żadna tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
przewodnik_0 Re: Akt notarialny 12.11.07, 15:20 Ja musze zapłacic 2016 zł za akt notarialny i dodatkowo jeśli chcę żeby notariusz sam zrobił wpis hipoteki do księgi wieczystej ok.500 zł (w tym 200zł opłaty sądowej za hipotekę i chyba ok. 300 zł taksy notarialnej), mam hipotekę kaucyjną bo to chyba jest ważne przy obliczaniu opłaty, za zwykłą podobno inaczej się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
adej Re: Akt notarialny 10.11.07, 10:56 czy ktoś może porównał ceny za akt u notariusza SM z cenami u innych notariuszy? czy jest jakaś istotna różnica? - bo może warto zmienić notariusza? Odpowiedz Link Zgłoś
stefano72 Re: Akt notarialny 10.11.07, 17:43 Cena jaką podał mi prezes to ok. 2100 PLN. Powiedział, że wyliczona zostala przy zastosowaniu stawki z 1/2 wynagrodzenia minimalnego. Normalnie w innych spoldzielniach poza Warszawą cena jest co najmniej o polowe niższa zgodnie z 1/4 minimum. Wynagrodzenie notariusza jest uregulowane równiez w ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych: www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2003.119.1116.html Przytaczam fragment: ... Art. 12. (50) 1. (51) Na pisemne żądanie członka, któremu przysługuje spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu mieszkalnego, spółdzielnia jest obowiązana zawrzeć z tym członkiem umowę przeniesienia własności lokalu po dokonaniu przez niego: ... itd. 5. (56) Wynagrodzenie notariusza za ogół czynności notarialnych dokonanych przy zawieraniu umowy, o której mowa w ust. 1, wynosi 1/4 minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. pozdrawiam Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
adej Re: Akt notarialny 12.11.07, 09:39 w takim razie na podstawie czego opłata za akt u "naszego " notariusza jest taka wysoka? czy ktoś pytał J.K.? Odpowiedz Link Zgłoś
przewodnik_0 Re: Akt notarialny 12.11.07, 16:14 Raczej liczą tak samo, tzn. za mieszkanie o wartości 60 tys- 1 mln zł : do 60 tys. 1010 zł + 0,4 % od kwoty powyżej 60 tys. Odpowiedz Link Zgłoś