Dodaj do ulubionych

Wiza tranzytowa

17.09.10, 13:07
Czesc
Wybieram sie do M w kwietniu 2011 i nie do konca wiem czy potrzebuje wize USA.
Bede ladowal w Houston i stamtad po 2.5h do Cancun.

Droga powrotna tak samo... Cancun->Houston->Londyn
Gdzie ta wize zalatwiac? W USA Embassy w Londynie czy w PL? (jesli bede musial zalatwiac to chyba w Londynku bedzie mi latwiej)
Jesli tak, to ile taka wiza bedzie kosztowac?
Ppo mojej wizycie na www USA niby potrzebuje wize tranzytowa C-1???

Dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • riviera_maya Re: Wiza tranzytowa 17.09.10, 15:43
      Witam,

Potrzebujesz wize C1, chyba, ze masz paszport brytyjski (ew innego kraju w programie visa waiver).
      W ambasadzie pewnie bedzie najprosciej, oplata jak za normalna wize:
      london.usembassy.gov/fee.html
      Moze lepiej postarac sie o normalna wize skoro musisz zaplacic tyle samo?

Pozdrawiam
      • wojtek.kozlowski Re: Wiza tranzytowa 17.09.10, 20:19
        Wiza C-1 praktycznie nie funkcjonuje. Tym bardziej, ze jak pisal Riviera_maja koszt jest porownywalny z B1/B2. Nieotrzymanie obecnie wizy turystyczno-biznesowej jest rownie trudne jak kiedys jej otrzymanie. Na Forum USA masz aktualny watek o wizie. Wize warto posiadac, bo wiele polaczenz Ameryka Srodkowa i Poludniowa jest via USA w b. korzystnych cenach.
        Co do tego gdzie masz sieoniaubiegac, to obawiam sie, ze w PL. Natomiast najbardziej wiarygodnym informatorem bedzie ambasada USA: polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_how_to_apply.html
        powodzenia.
        W.
        • riviera_maya Re: Wiza tranzytowa 17.09.10, 21:25
          wojtek.kozlowski napisał:

> Co do tego gdzie masz sieoniaubiegac, to obawiam sie, ze w PL. Natomiast najbardziej wiarygodnym informatorem bedzie ambasada USA:

W PL jesli mieszka na stale w PL ale w UK jesli tam mieszka prawda?
          Z jego postu wynikaloby, ze mieszka w UK skoro ma watpliwosci gdzie ma sie udac po wize.

Pozdrawiam
          • wojtek.kozlowski Re: Wiza tranzytowa 18.09.10, 07:46
            W zaleznosci od statusu pobytu. Fakt zamieszkiwania w UK nie oznacza, ze obsluza Go w miejscowej ambasadzie. Dlatego najlepiej wyjasnic to u zrodla.
            pzdr.
            W.K.
            • riviera_maya Re: Wiza tranzytowa 18.09.10, 20:32
              Fakt zamieszkiwania w UK jak najbardziej upowaznia do starania sie o wize w UK.
              Cytat ze strony jednego z konsulatow US:
              "Nonimmigrant visa applicants should apply in the Consular District where they permanently reside".

Od tej zasady sa rowniez odstepstwa. Cytat:
              "22 CFR §41.101(a) also permits the consular officer to accept a nonimmigrant visa application in a consular district in which the alien is physically present but not resident. However, the decision to accept or reject such an application is subject to the discretion of the consular officer. The FAM discusses the possibility of an alien applying for a nonimmigrant visa in a third country as follows:

1. 22 CFR §41.101(a) permits an alien to apply for nonimmigrant visa issuance outside his or her home district at any consular district when physically present therein. While 22 CFR §41.101(a) gives consular officers discretionary authority to reject applications by persons who are physically present in but not residents of the consular district, the Department expects that such authority will seldom if ever be used.

2. For example, the applicant might find it more practical to apply at the nearest consular office if return to the home district would be long and costly; or, because of requirements in many countries that passports remain in the possession of visitors and temporary residents (or of the police or other authorities) until the visitor's departure, the alien might not be able to mail the application and passport to the office in the home country consular district for possible issuance there. "

Teoretycznie mozesz starac sie o wize w jakimkolwiek konsulacie USA na swiecie. Jesli odpowiednio umotywujesz dlaczego starasz sie o wize wlasnie w tym miejscu to mozesz ja dostac. Otrzymanie wizy moze byc trudniejsze ale jest mozliwe.

Pod tym adresem jest dokladne omowienie tego zagadnienia z odwolaniami to prawa USA:
              www.americanlaw.com/consul_niv.html
              Pozdrawiam
              • abramiczek Re: Wiza tranzytowa 18.09.10, 23:49
                Po 1. dziekuje bardzo za odpowiedzi.
                Po 2. Fajnie sie watek rozwinal.
                Po 3. w poniedzialek zadzwonie do Ambasady PL w uk lub tez USA w uk i zapytam sie jak i co i czemu tak drogo.
                Mysle ze skoro moje miejsce zamieszkania jest tu to i tutaj mi to zalatwia.

Generalnie jestesmy juz zdecydowani na wyjazd do M. Brakuej nam tylko kilku opinii o hotelach ewentualnie porady w jakim hotelu zostac na dluzej (jedziemy na jakies 16 dni). Myslelismy o BEst western hotel w cancun.... ale jak ktos zna cos lepszego za rozsadne pieniadze to poprosze o wiadomosc..
                pozdro
                • riviera_maya Re: Wiza tranzytowa 19.09.10, 07:05
                  abramiczek napisał:

> Po 3. w poniedzialek zadzwonie do Ambasady PL w uk lub tez USA w uk i zapytam s
                  > ie jak i co i czemu tak drogo.

Do ambasady PL to bym sobie darowal dzwonienie bo oni do wizy USA nic nie maja.

> Mysle ze skoro moje miejsce zamieszkania jest tu to i tutaj mi to zalatwia.

Jak najbardziej.

> Generalnie jestesmy juz zdecydowani na wyjazd do M. Brakuej nam tylko kilku opi
                  > nii o hotelach ewentualnie porady w jakim hotelu zostac na dluzej (jedziemy na
                  > jakies 16 dni). Myslelismy o BEst western hotel w cancun.... ale jak ktos zna
                  > cos lepszego za rozsadne pieniadze to poprosze o wiadomosc..
                  > pozdro

Opinie o hotelach najlepiej sprawdzac na www.tripadvisor.com.
                  Nie wiem ktory hotel w Cancunie masz na mysli ale ja znalazlem Best Western w centrum miasta - to dosc daleko od plazy i strefy hotelowej (zona hotelera).
                  Jesli chodzi o hotele umiarkowane cenowo na plazy to moge polecic Westina i Hiltona.
                  Na hotels.com znalazlem Westina za $127 za noc na kwiecien 2011. To nie jest zbyt duzo jak na te lokalizacje.
                  Szukaj okazji na orbitz, expedia.com, travelocity, hotels.com, www.kayak.com. Czasami mozna znalezc naprawde dobre ceny. Bardzo czesto pakiet przelot + hotel wychodzi taniej niz gdybys kupowal osobno.

Pozdrawiam i zycze udanych wakacji.
                  • abramiczek Re: Wiza tranzytowa 23.09.10, 16:11
                    Bilety zalatwione przz Toronto... tami spowrotem... uff...
                    omijam USA!! Hurrra! :)
                    • tartaczek Re: Wiza tranzytowa 26.12.10, 21:02
                      Nie chce sie czepiac ,ale napisales post niby po polsku, a jednak nie do konca. Ja nie mam polskiej klawiatury, tak, zeby uprzedzic krytyke. Nie ma w jezyku polskim okreslenia" tami spowrotem".
                      Juz taka jestem, ze nie lubie niechlujnosci w uzywaniu jezyka ojczystego. Drobna literowke kazdy z nas rozumie i sam popelnia.
                      • abramiczek Re: Wiza tranzytowa 27.01.11, 14:21
                        A moze po prostu sie czepiasz?
                        Szanuje swoj ojczysty, nie mam PL klawiatury lub tez nie chce mi sie jej ustawic.
                        Moj tekst "tami spowrotem" jest // byl spowodowany radoscia wykupienia biletow lotniczych i perspektywa wakacji a nie niechlujstwem.

Lubi Cie ktos za takie czepianie sie? :p (W sumie to wcale mie to nie obchodzi :) )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka