szwager_z_laband 27.12.09, 21:41 ekstra do Rity:) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=180 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=177 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: rolmopsy i hekele 27.12.09, 21:51 smaczne to wszystko Rolmopsy apetyczne, a to drugie to mi wygląda na awanturkę. Zawsze, ale to zawsze rolmopsy kojarza mi się ze słoiczkiem i sklepem. Wszędzie można było je dostać, no i jedzenie gotowe. Wyśmienity smak Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: rolmopsy i hekele 27.12.09, 21:57 a sam juz na talyrzu;) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=0 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=179 ps jo niy lubia winnego octu i do rolmpsow biera tzw spirytusowy ocet. harynki(sledzie) kupiyli my couke i same je "robiyli"! Odpowiedz Link
rita100 Re: rolmopsy i hekele 28.12.09, 15:38 Joj, jakie mniam, mniam - a Laband, co się daje do przepicia przy takim zestawie ? Chyba tylko czystą abo gorącą herbatę ? Odpowiedz Link
rita100 Re: rolmopsy i hekele 28.12.09, 18:02 No ale gorzka to słodka - nie pasuje pod rolmopsy. Musze sie popytać tych, tam 'znawców' :) A co na Sylwester będzie Mnie została kiełbasa wiejska i nie wiem co zrobić Odpowiedz Link
gryfny Re: rolmopsy i hekele 28.12.09, 18:40 rita100 napisała: > Mnie została kiełbasa wiejska i nie wiem co zrobić Bigos....bez tego leba Odpowiedz Link
gryfny Re: a pro po:ryb 28.12.09, 18:46 Jak tam zupa z gowy wom smakowaua, na Wilijo. U mie:Bellissima! Odpowiedz Link
rita100 Re: a pro po:ryb 28.12.09, 21:43 O jenu, jak Wy maltretujecie te ryby. A jak to są syrenki ? Odpowiedz Link
rita100 Re: a pro po:ryb 28.12.09, 22:30 Ach, to teraz wiem dlaczego tak ryby uwielbiacie jeść na różne sposoby ;))) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a pro po:ryb 28.12.09, 22:56 ŚLEDZIE PO GÓRALSKU SKŁADNIKI: 50 dag filetów śledziowych; 25 dag bryndzy; 1 szklanka śmietany; 3-4 ząbki czosnku; po 2-3 łyżki zielonego groszku z puszki i drobno pokrojonej czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej); 2 łyżki posiekanego szczypiorku; skórka starta z cytryny; 3-4 cienkie plasterki cytryny; sól, biały pieprz, cukier puder. DO DEKORACJI: kilka gałązek natki pietruszki. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Drobno pokrojony czosnek utrzyj z pieprzem, otartą skórką z cytryny i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszaj z przygotowaną bryndzą, przykryj, lekko schłódź. Umyte filety śledziowe osusz, pokrój na niewielkie kawałki, następnie starannie ułóż na półmisku. Sos dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką, polej nim śledzie, przykryj folią i wstaw na 1 - 2 godz. do lodówki. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki. Odpowiedz Link
rita100 Re: a pro po:ryb 28.12.09, 22:57 hanys_hans napisał: > [b]ŚLEDZIE PO GÓRALSKU > SKŁADNIKI: > Zapomniałeś Hanys dodać - ŚLEDZIE PO GÓRALSKU Hej! ;) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a pro po:ryb 28.12.09, 23:02 ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM HEJ!!! :-) SKŁADNIKI: 10 wymoczonych płatów śledziowych; 10 ząbków czosnku; pół szklanki śmietany 12%; pół szklanki dobrego majonezu; SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Filety śledziowe wymoczyć przez kilka godzin, żeby nie były za słone i potem pokroić na mniejsze kawałki, śmietanę i majonez wymieszać, do tego dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, wrzucić śledzie, wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki. SAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI: 80 dag śledzi matiasów; 40 dag pieczarek konserwowych; 20 dag cebuli; 20 dag ogórków konserwowych; 10 dag żółtego sera; majonez; sól, pieprz, koperek; sok z cytryny; SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Matiasy dać do naczynia, zalać zimną wodą i moczyć ok. 2 godzin. Odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić je w paski. Pieczarki pokroić w słupki, cebulę w kostkę a ogórki w paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, dodać majonez, sól, pieprz, koperek i dokładnie wymieszać. Podane składniki wystarczą na 12 porcji. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a pro po:ryb 28.12.09, 23:02 ŚLEDZIE W CURRY SKŁADNIKI: 0,5 kg filetów śledziowych; 2 cebule; oliwa; przyprawa curry; sok z cytryny; musztarda; SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Filety śledziowe wymoczyć przez kilka godzin, żeby nie były za słone. Pokroić na małe kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę lub półtalarki. Każdy kawałek śledzia posmarować z obu stron musztardą. Na dno słoika położyć warstwę cebuli, skropić sokiem z cytryny, posypać curry, na to śledzie i polać olejem. I tak do końca do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Słoik zamknąć i odstawić na 24 godz. do lodówki. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a pro po:ryb 28.12.09, 23:04 ŚLEDZIE GARNIROWANE SKŁADNIKI: 50 dkg śledzi; 3 dkg grzybków marynowanych; 3 dkg korniszonów; 3 dkg marchwi; 3 dkg cebuli; 1 jajko; 2 łyżki oliwy; 2 łyżki posiekanego lubczyku; SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Śledzie wymoczyć, odfiletować, obrać z ości. Jajko ugotować na twardo, schłodzić. Marchew ugotować w całości. Dwie połówki śledzia złożyć razem, pokrajać na skośne kawałki szerokości 3 cm. Ułożyć na półmisku owalnym lub prostokątnym. Jajko, korniszony, cebulę, grzybki i marchewkę posiekać drobno i kłaść je dookoła śledzi. Wszystko skropić olejem i posypać lubczykiem. Odpowiedz Link