cirano 22.03.10, 07:57 ...jest Polska. Niy znom koncka Europy, kaj syf do tego rozmiaru opanowoł ziymia. Zachodzi pytanie co to za ludzie, jak idzie jich jeszcze tak nazywać? Śniyg sie straciył i wylazło g...., gorsze jak w inkszych latach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1fatum Re: Bardzo brudno... 22.03.10, 10:05 To prawda. Obrzeża lasów straszą wyrzuconymi workami ze śmieciami, często po rowach leżą wysypane resztki eternitu z dachów, ulice brudne, asfalt dziurawy. Stan taki nie wynika z finansowego niedostatku, ale jest zakodowany w psychice i w braku wychowania i wpojenia nawyku do czystości. Nikt nie zgadnie, co najbardziej rzuciło mi się w oczy podczas pobytu na Białorusi? - Idealna czystość i niemal całkowity brak graffiti na murach. Domy ładnie odmalowane i czysta okolica. Zapamiętałem taki obrazek: mała dziewczynka odpakowuje czekoladę i upuszcza papierek. Szybko go podnosi i biegnie wyrzucić do kosza na śmieci. Przecież już przed wojną Sławoj-Składkowski nakazywał na wsiach malować płoty i nakazywał chodzić do drewnianych kibelków zwanych "sławojkami", zamiast srać za stodołą. Brak jest wyrobionych nawyków w społeczeństwie. Tam gdzie stoi, tam rzuca pety, papierki itp. Nie reaguje się na takie zachowanie, bo można być zwymyślanym. Nawet dzieci ordynarnie reagują na zwróconą uwagę, a nierzadko reaguje agresją opiekun takiego dziecka. Jaki zatem wyrośnie z niego dorosły? Za komuny były na zieleńcach tabliczki "nie deptać trawników". Dziś nie tylko trawników nikt nie chroni, ale na te, które ocalały wjeżdżają auta jak na parking. Czy taki obraz można zmienić? - Oczywiście. Wystarczy tylko chcieć egzekwować istniejące prawo i 1 - 2 pokolenia tresowane pieniężnymi karami wychowa nowe pokolenie, które będzie zachowywało się w cywilizowany sposób nie dlatego, że grozi kara za naruszenie zasad, ale dlatego, że tak jest społeczna norma. Kiedy nikomu na tym nie zależy, to mamy obrazek niemal jak z USA-mańskich "czarnych" dzielnic. Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 22.03.10, 11:49 A dla "jakże szlachetnie urodzonych" Polaków niema problema... Problemem są ci, którzy to widzą i krzyczą. Karać! A za recydywę potrójnie. Już był kiedyś taki w historii tego kraju, który powiedział, że Polaka wychować można tylko batem, w innym przypadku zmajstrują anarchię i bajzel najgorszego pokroju Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 22.03.10, 23:29 Cytatcirano napisał: > A dla "jakże szlachetnie urodzonych" Polaków niema problema... > Problemem są ci, którzy to widzą i krzyczą. > Karać! A za recydywę potrójnie. > Już był kiedyś taki w historii tego kraju, który powiedział, że Polaka wychować > można tylko batem, w innym przypadku zmajstrują anarchię i bajzel najgorszego > pokroju Czy te słowa nie wypowiedział Piłsudski? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Bardzo brudno... 22.03.10, 15:47 To się robi rzeczywiście polsko specjalność.Smierdzące klatki schodowe i toalety publiczne jak by tylko psy z nich korzystały. Niektóre z nich nawet szokują w ekskluzywnych zdawało by się hotelach. Mówiło się zawsze,im dalej na wschód,tym większy brud. Coś się tu zmieniło. Ostatnio jechałem pociągiem od Krakowa do Wrocławia.Syf się zaczął już za Trzebinią i narastał aż do Gliwic. Dopiero po minięciu kanału krajobraz zrobił się znośny.Ale może to z powodu tego,że więcej tam lasów? Katowicki dworzec to osobny rozdział tej historii.Przechodzi w ogóle wszelkie wyobrażenia jak można zapuścić obiekt,przez który codziennie przewija się tysiące ludzi. A w przyszłości,jak tak dalej pójdzie,to pomoże na to jedynie ta propaganda sukcesu o której poczytamy w gazecie powieszonej przy żerdce w Hotelu Excelsior. Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 22.03.10, 15:55 Czy to Ślonsk, czy to Polska, jedyn pieron, starczy ze Ślonska wyjechać. Degeneracyjno tympota tego pono naroda jusz chyba stała sie niyulyczalno. Jedyne co Polak potrafi, to nachalne darcie mordy i zadziyranie nosa Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 22.03.10, 21:38 Jak trawa sie zazieleni i troszka podrosnie to znowu zrobi sie znosnie. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 23.03.10, 22:20 Oczywiście Socer. Zobacz jak Cirano jest w gorącej wodzie kąpany. Nie od razu Kraków zbudowano. Jest czas na zimę, jest czas na wiosnę i porządki. Od kilku dni nic innego nie robię jak tylko porządki. Już prawie wszystko lśni. Nie jest tak źle z Polakami. Najwyraźniej w Cirano siedzi jeszcze coś starego z okolic chlywika ;)))))))) Na prawdę ludzie teraz dbają o swoją własność, wystarczy spojrzeć wokoło, jest coraz lepiej. Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 23.03.10, 22:59 Cytatrita100 napisała: > Oczywiście Socer. Zobacz jak Cirano jest w gorącej wodzie kąpany. Nie od razu > Kraków zbudowano. Jest czas na zimę, jest czas na wiosnę i porządki. Od kilku > dni nic innego nie robię jak tylko porządki. Już prawie wszystko lśni. Nie jest > tak źle z Polakami. Najwyraźniej w Cirano siedzi jeszcze coś starego z okolic > chlywika ;)))))))) > > Na prawdę ludzie teraz dbają o swoją własność, wystarczy spojrzeć wokoło, jest > coraz lepiej. Co innego porządki i normalne "brudy", a co innego zachowywanie się niczym wieprze w chlewie. Tłumaczenie się zimą odbieram jako przyzwolenie na brudzenie i śmiecenie, bo śnieg przykryje. Ci, którzy dbają o porządek są w mniejszości. Tylko kim są ci, którzy brudzą i śmiecą? Może to ci sami ludzie, którzy u siebie sprzątnęli a brudy wywieźli do lasu, czy wyrzucili do rowu przy drodze? Przecież tych śmieci nie wyrzucili kosmici. Nie wyrzucili kloszardzi, bo oni nie poruszają się autami. Zatem istnienie brudów i śmieci świadczy o nas samych. Jeszcze nam dużo brakuje do cywilizacji. Twierdzenie, że jest lepiej nie daje podstaw do uznania, że jest dobrze. Odpowiedz Link
seppel Re: Bardzo brudno... 23.03.10, 23:13 Dreck we lasach und na zjazdach z Autobahny to niy yno polski obrozek sam we lasach niykedy caue wyposarzynie chaupy znojdziesz -musza dodac ze pochytali poru co na Spermüll'u wszystko zbjyrali a potym we lesie wybjyrali co najlepsze a reszta tam zostowaua. Auta, ze Pl.plaketkom... aber to niy je regua;)znojdowali tysz smjeci w kerych kartki po rusku,turecku popisane znodli. jusz niy schkryflom o oponach ,starych auspuffach i auto blachach. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 23.03.10, 23:25 Ano, ano, bo ludzie dają temu przyzwolenie. A wystarczy tylko powiadomić Straż Miejską, nagrać na telefon komórkowy i już mandacik zapłaci. To obojętność ludzi pozwala na czynienie zła. Jest poprawa i widać to gołym okiem. Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Bardzo brudno... 24.03.10, 01:25 Wystarczy sie znalezc miedzy slaskimi familokami z wychodkami uod podworka a juz sie czuje jakbym byl w kloace Europy . Nawet najczystsze ceglaste budynki z zielonymi kratami w uoknach strasza swoim wygladem jak Baba Yaga . Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 24.03.10, 07:27 Cytatrita100 napisała: Ano, ano, bo ludzie dają temu przyzwolenie. A wystarczy tylko powiadomić Straż Miejską, nagrać na telefon komórkowy i już mandacik zapłaci. To obojętność ludzi pozwala na czynienie zła. Jest poprawa i widać to gołym okiem. Trudno się zgodzić z takim twierdzeniem. Zamiast ludzkiej świadomości i zwykłego poczucia estetyki, czystości i dbałości o swoje otoczenie mamy strach i represje. To właśnie strach przed zakapowaniem i ewentualna karą może dawać ową widoczną poprawę. Lepiej będzie wtedy, gdy ludzie bez straszaka kar i represji sami będą dbali o czystość, kiedy idący ulicą z własnej inicjatywy podniesie papierek i wrzuci go do kosza. Na razie mamy iluzoryczną poprawę, bo gdy nikt nie będzie widział wylezie owa świńska natura. Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 24.03.10, 08:14 A2 na Berlin, jakeś dwa lata tymu. Wiadomo, że prawie cołki daleki transport tam jes w polskich rynkach. Parkingi pod wieczor zwyczajowo zawsze voll...ale wtynczos doś pora z nich zostało na dukszym odcinku zamkniyntych. Słysza w radiu, że miasta zmuszone były te parkingi ze wzglyndu na ogólny, niyprzeciyntny brud zawrić, bo niy ma kasy na sprzontanie. To boua streka obsługiwano przez NDR1, a wiync etwa Hannover-Magdeburg. Tirowcy zamias sie legnonć musieli jechać dali. Przemynczynie dało uo siebie znać i w przeciongu poru dni zbudowali pora brzidkich wypadkow (dowiedziołech sie póznij). Miasta musiały w końcu te zasyfione parkingi posprzontać, ale tu momy przikład, jak sie Polok som poradzi załatwić Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 24.03.10, 08:44 "Lepiej będzie wtedy, gdy ludzie bez straszaka kar i represji sami będą dbali o czystość, kiedy idący ulicą z własnej inicjatywy podniesie papierek i wrzuci go do kosza. Na razie mamy iluzoryczną poprawę, bo gdy nikt nie będzie widział wylezie owa świńska natura." ------------------------------------------------------------------ 1fatum zeby z chama zrobic czlowieka to inaczej nie ma szans jak tylko na samym poczatku "kuracji" karac,karac i jeszcze raz karac mandatami. Tutaj rita100 ma racje zeby takiego chama glosic od razu do Strazy Miejskiej.U nas pobudowali sie nowobogaccy.Od tgo momentu w "moim" lesie czego nigdy wczesniej nie doswiadczylem idac na grzyby w roznych miejscach walaja sie holdy smieci. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 24.03.10, 21:09 Dokładnie odpisał Socer, żeby z brudasów zrobić człowieka nie wystarczy tylko obudzenie świadomości - kara, kara pieniężna jest postrachem. A takie zgłoszenie o zaśmiecaniu do Straży Miejskiej jest na miejscu. To nie jest donos taki jak to robią zazdrośni ludzie, kiedy widzi, że sąsiadowi lepiej się żyje tylko jest to donos na naturę, która jest pod naszą wspólną opieką. My za nią odpowiadamy i mamy pełne prawo domagać się czystości wkoło. I tak jest, że my prywatnie sprzątamy jeno miasto z naszych podatków się obija i ulice zaśmiecone. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 07:16 Wydaje mi sie ze kazdy cham widzac dookola porzadek z biegiem czasu rowniez sie do tego porzadku dostosuje.Kiedy cham cale zycie zyl (bo tak byl nauczony od zawsze) w nichlujstwie a pozniej np. z racji zmiany "zamieszkania" widzi inny lepszy swiat, czystosc i porzadek nalezy miec nadzieje ze i on zmieni swoje zachowanie.Trzeba na to jednak troche czasu. Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 08:17 Cytatsocer-schlesier napisał: > Wydaje mi sie ze kazdy cham widzac dookola porzadek z biegiem czasu rowniez sie > do tego porzadku dostosuje.Kiedy cham cale zycie zyl (bo tak byl nauczony od z > awsze) w nichlujstwie a pozniej np. z racji zmiany "zamieszkania" widzi inny le > pszy swiat, czystosc i porzadek nalezy miec nadzieje ze i on zmieni swoje zacho > wanie.Trzeba na to jednak troche czasu. Dużo w tych słowach prawdy. Wystarczy porównać inne regiony kraju z ziemiami "wyzyskanymi", gdzie z tytułu napływu wschodnich repatriantów powinno być gorzej, a nie jest. Zadziałał prosty mechanizm - być lepszym od autochtonów. Owszem i tam są brudasy i niechluje. Takie same mechanizmy sterują doborem klienteli w gastronomicznych lokalach, gdzie w zwykłej knajpie trudno szukać elity, jak i ludzi z nizin społecznych w dobrych lokalach. Swój ciągnie do swego, a jeżeli inaczej się nie da, to stara się dostosować do istniejących warunków aby się nie wyróżniać z tłumu i stąd mamy dzicz, albo cywilizację. Innym przykładem może być golas na normalnej plaży i człowiek w kąpielówkach na plaży nudystów. W obydwu przypadkach będą się rzucać w oczy i źle czuć w otoczeniu dążąc do mimikry. Metoda karania jest skuteczna wtedy, kiedy jest zagrożeni, kiedy nikt nie widzi ludzie robią na przekór. Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 09:54 Nie brakuje w Polsce przykładnych, przyzwoitych ludzi, którzy sortują, sprzątają, starają się..., ale banda grandziarzy nie ma zamiaru sięgać do ich przykładu i wierzcie mi, nigdy nie będzie, a raczej im więcej będzie takich co sprzątają, więcej będzie i takich, którzy zasrywają. To specyfika polskiej, małpio złośliwej mentalności. Nierzadko są to ludzie, których wykształcenie i inteligencja nie licują z ich zachowaniem. Bezwstydnie robią to wykorzystując swoją inteligencję do wysiłku by nie dać się przyłapać. Zdarzyło mi się przyuważyć takiego łotra. Niestety było za daleko by odczytać tabliczkę i nawet gdy po kilkunastu minutach odkryłem auto, nie miałem dowodu że to był on. Nauczyciel Angielskiego. Zastępca kierownika szkoły. Ryj jak świnia rzić. Eeeeeech te gorole! Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 19:55 Mówie dobrze, trzeba takich łapać i spisywać. Niech nie czują się bezkarni. Bardzo pomagają te dzwony co postawili. Jesli tylko jest wszystko posortowane to można workami tam zawozić. Codziennie zbierają. Teraz jest pełno ogrodowych brudów, a na to ie ma dzwonów - ja do worków plastikowych wrzucam brudy ogrodowe i pod dzwony. Coś z tym muszą zrobić. A co wy robicie z ogrodowymi śmieciami ? Jak to u was jest rozwiązane ? Odpowiedz Link
gryfny Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 20:08 Jo pakuja do workow i jada na taki plac,kaj mozesz byle co wyciepnoc mozesz ino posortowane musi byc :www.gise-recycling.de/gruenabfall/gruenabfall.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 20:59 Ja właśnie tak Gryfny robie, do worków plastikowy i pod dzwony wywożę, a tam już podjeżdzają różniste śmieciarki. Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 20:49 Cytatcirano napisał: > ...jest Polska. > Niy znom koncka Europy, kaj syf do tego rozmiaru opanowoł ziymia. > Zachodzi pytanie co to za ludzie, jak idzie jich jeszcze tak nazywać? > Śniyg sie straciył i wylazło g...., gorsze jak w inkszych latach. Wracam do początku, bo na razie mamy głosy o karaniu itp. Poza wszelkimi sporami pozostaje fakt, że w Polsce syf pełza i mlaska. Wypowiedzi o karaniu, donosach, spisywaniu itp., tylko dodatkowo utwierdzają, że problem istnieje i jest powszechny. Nie zmienią tego faktu dobre chęci i nieliczni "sprawiedliwi". Kiedy zmieni się proporcja 'złych" do dobrych, wtedy temat przestanie być aktualny. Do tej pory prawda jest taka, że jest bardzo brudno. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 21:04 Nie wszędzie, kochanieńki, nie wszędzie. A ludzie lubią szpanować i zarażają się porządkiem. Czasami warto pochwalić sąsiada, za to że coś jest ładne, czyste. To dodaje sąsiadowi skrzydeł i będzie sie starał być lepszym. Ja już od pewnego czasu to zauważyłam, że sąsiadka stra się mnie przegonić z ogrodem. Kiedy miałam mode na iglaki, ona też, teraz mam mode na kwiaty i widzę ona też. Kuzyneczka też się wzięła do roboty. Ale ja ich wszystkich przebiję - robię studnię ! Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 21:39 Posadź Glicynie. szlag ich z zazdrości strzeli. Oczywiście wszystkie dostępne kolory: biała, różowa, niebieska i fioletowa. Możesz mieć Cynobrię, Lavaterę i Magnolię. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 22:01 Tak, sadzam, sadzam, potem wycinam. Magnolia tak się rozrosła, że mimo, że cudownie kwitnie, to potem jest cudownie dużo sprzątania - płatków po przekwitnięciu, a potem jeszcze liści, mnóstwo liści. Właśnie teraz magnolie mocno przycięłam. Glicynę ma sąsiadka, cudownie pnie się jej po balkonie - tylko, że jej dom dzięki tej glicynie obrabowali kilka razy, bo stanowi ona dobrą drabinę. Jak widzisz trzeba tez myśleć przy sadzeniu ;))) Okazuje się, że wile ludzi pozasypywało studnie, bo były nie potrzebne, a ja tylko przykryłam ją pokrywą. Tu ja mam schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=781&pos=53 Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 22:10 Cytatrita100 napisała: Glicynę ma sąsiadka, cudownie pnie się jej po balkonie - > tylko, że jej dom dzięki tej glicynie obrabowali kilka razy, bo stanowi ona > dobrą drabinę. > > Jak widzisz trzeba tez myśleć przy sadzeniu ;))) Nie trzeba myśleć przy sadzeniu, ale wystarczy mieszkać w innym kraju niż Polska. Nie bez przyczyny w Niemczech swój tryumph święcił dowcip rodem z biura podróży: "Jedź do Polski. Twoje auto już tam jest". To nie Glicynia pomogła, bo i bez Glicynii by obrabowali. Polak potrafi. Nawet śmiecić i brudzić. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 25.03.10, 22:41 Ale po co ułatwiać złodziejowi, po co stwarzać tak jemu przyjazne warunki. Okazja czyni złodzieja. Ale sami zaśmiecamy wątek. I dobrze, bo to wątek o brudzie ;)))))hehehe Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 07:09 Zlodzieje oczywiscie korzystaja z tego roznego rodzaju "udogodnien".W takich czasach zyjemy.O ilez "wygodniejsze" bylo by nasze zycie gdyby tych zlodziei niebylo.No ale mielismy pisac o brudzie. Wiadomo ze dzisisaj kazdy nowobogacki chce miec pieska fajniejszego od sasiada.Zawsze mnie ciekawilo jak taka paniusia idzie z tym swoim pieskiem na spacer i ten jej pupilek zrobi tradycyjna kupe. Podobno powinna sie schylic i te kupe do specjalnego woreczka "zapakowac".Taka paniusie z pieskiem juz widzialem nie raz ale jeszcze nigdy nie widzialem zeby ta paniusia "po takie cos" sie schylila i do worka wrzucila. Widzieliscie juz moze kiedys takie zajscie,zdarzenie,fenomen,cud,unikat czy jak to nazwac? Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 07:42 Szanowna, droga naszym sercom, rito! Coś z tym twoim ogródkiem jednak nie jest aż tak w porządku jak Twoje zapewnienia. Na organiczne odpady w ogródku ma się KOMPOSTNIK, ten załatwi dużo odpadowych spraw, i to na pierwszym miejscu! Ważniejszy napewno jak studnia, choć przyznaję, i ona się przyda Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 15:48 Cirano, sercem piszący :) masz rację, tylko, że taki kompostnik dobry jest w dużych ogrodach. My tu mamy malutkie i każdy chce kwiatowo zagospodarować, nie ma miejsca na zbieranie odpadów. Gnój naturalny przywoże w wiaderku od baby :), poważnie. Studnia się na pewno przyda, choćby do podlewania - tylko nie wiem czy ją zrobić elektryczną czy ręczną - muszę się jeszcze dopytać fachowców. To czekamy na deszcz, żeby zmył te brudy. Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 19:41 Hallo Rita, hallo Cirano(ten prawdziwy,a nie tyn podszywajacy sie z adresu....de)! Co do posiadania kompostnika jestem troche innego zdania. Mamy dosc duzy ogrod, wiec juz chociazby na koszono trowa posiadanie go byloby plusem. A i z miejscem nie byloby problemu. Nawet jakis czas praktykowalismy umieszczanie odpadow zielonych - nie resztek zywnosci - w tak zwanej po naszymu "grodzy", zrobionej z trzech lekko do ziemi wkopanych palet, umieszczonych na zewnatrz plotu - na nalezacym nam kawalku dzialki - wychodzacej na uprawna lake. Ale stwierdzilem, ze zadomowily sie tam lokatory, ktorych nie bardzo chcialem - a szczegolnie zona - tolerowac. Nornicy i myszy, to pol biedy, ale kto wie eli i nie szczury. Wiec z kompostnikiem bylo finito (zreszta palety zbutwialy w ziemi, i bouo po ptokach). Teraz deponujemy odpadki zielone w pojemniku, odbieranym przez sluzby miejskie co dwa tygodnie. Jak na razie nie trzeba u nas za to placic. Odpadkow zywnosciowych nie ladujemy do tego pojemnika, tylko do smieci normalnych, ktore u nas gwarantowanie sa spalane. Z opracowan Instytutu Robetra Kocha w Berlinie wynika, ze tak zwane bio-pojemniki, nie sa zbyt zdrowe - szczegolnie dla malych dzieci (piernika, a my za bajtli bawjyli sie na hasioku), i osob starszych. Szczegolnie w lecie, przy wysokich temperaturach. A teroski nieco o studni glebinowej i pompie. Skuli tego, ze uogrodek momy dojsc niemaly, a do tego momy basyn do kompanio sie (ino w lato), to posiadanie "wlasny" wody jest plusem. Roz w roku wymieniom woda w basynie, (kole 50 metrow szesciynnych), bez pompy by niy szlo. Jak njy zapomna pompy na zima wyciongnonc z garazu i postawic do pywnicy, to koszt nowy pompy je kole 300 Euro.. Mysla, co sie to werci zamiast plompac ryncznie. No to by bouo na tyla. Zysza miuego szlustydnia! Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 21:36 bokertov1947 napisał: > Zycza miuego szlustydnia! To jest dobre, tłumacze dedukcyjnie - szlus - koniec , tydnia - tygodnia. Dobre to , zamiast łikendu mamu szlustydziań. Kupuje to :) Moja babcia ma taki kompostnik i jak on wygląda. Szpeci cały ogród taki gnojowisko. Inni jeszcze do beczek ładują śmieci i zalewają wodą, ale to trzeba się na tym znać. A co do studni, to trochę zapoznawałam się w internecie. Chciałam zrobić taką pompę ręczną, ale wyczytałam, że po każdej zimie ciężko ją uruchomic i sprawia kłopot. Ja już kiedyś doprowadziłam taką pompę do piwnicy i niby w piwnicy mogłam pompować tęcznie, ale gdzie tam, wajchą ani rusz. Bokertov, możesz mi pokazać tą pompę gdzieś na polskim obrazku. To by było dobre rozwiązanie. Tylko najpierw muszę wypompować brudy z nieużywanej studni - czyli wypompować pompą od szamba. Wiem , że kiedyś wpadł do studni jeż. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 15:43 Ja też jeszcze nie widziałam, by ktoś po psie sprzątał. I szkoda, że takiego mandatu nie może nałożyć każdy kto widzi jak pies na środku chodnika robi kupeczkę i nic. Jak to się mówi pieniądze leżą na ulicy, a straży miejskiej nie ma i kto ma łapać tych brudasów ? Tyle jest bezrobotnych, jakby mogli pilnować i karać to zaraz byłoby czysto. A tak to straż miejska utrzymuje się z naszych podatków, a sami by na siebie zarobili. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 18:54 rita100 jest takie powiedzenie: kiedy trawka sie zieleni, kiedy "ona" sie czerwieni kiedy "on" stoi jak sosna w tedy wiemy ze jest wiosna. Trawka na dworze juz sie zieleni, idzie ku lepszemu,idzie wiosna. Czuc to. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 21:44 Oj tak, Socer, serce się raduje na widok jej kiedy się czerwieni i jego kiedy stoi jak sosna kiedy idzie wiosna ;)))) Wiosna i Miłość Kiedy wiosna całuje ziemię, Roztapia śniegu powłokę białą, Strumień rozbija ścianę zimy I ucisza młodośc zuchwałą. Kiedy wiosna całuje ziemię, Łagodnie lśni rozkoszne słońce, Śmieje się bezchmurne niebo Ponad łanami kwitnące. Kiedy wiosna całuje ziemię, Kwitną i pachną wszystkie drzewa, Rosną kielichy kolorowych kwiatów Niczym fantastyczne marzenia. Kiedy miłość całuje duszę, Taje w sercu lodowata kora, Pierzcha zmartwienie i ból gorzki, Ucieka z lękiem grzechu powab. Kiedy miłośc całuje duszę, Radosć uświęca nasze życie I młodości śmieje się uroda: Pragnienia nasze rosną w siłę. (Wojciech Kętrzyński) Lenz und Liebe Wenn der Fruhling kusst die Erde, Schmilzt des Schnees weisse Hulle, Sprengt der Strom des Winters Bande, Dass den Jugendmut er stille. Wenn der Fruhling kusst die Erde, Strahlt die Sonne wonnig milde, Lacht ein wolkenloser Himmel Uber bluhendem Gefilde. Wenn der Fruhling kusst die Erde, Bluhen duftig alle Baume, Sprossen prangend farb'ge Blumen, Wie phantastisch schone Traume. Wenn die Liebe kusst die Seele, Taut des Herzens eis'ge Rinde, Weichen Gram und bittre Schmerzen, Flieht erschreckt die Lust der Sunde. Wenn die Liebe kusst die Seele, Weihet Freude unser Leben, Und es lacht der Reiz der Jugend Und es kraftigt sich das Streben. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 26.03.10, 22:14 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7704239,Zakaz_wyprowadzania_psow__Bo_studenci_chca_sie_opalac.html Wrocmy do rzeczywistosci. Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 27.03.10, 17:19 Niyma jak kompostnik. W zależności od wielkości ogrodka taki wiely. Jedyn meter sześciynny w kożdym razie styknie. Londujom na niym ino Gartynabfele i...nowyżyj skorupki jajec zeby sie Ratty za bardzo niy cieszyły. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Bardzo brudno... 27.03.10, 17:25 szkrupki od jajkow zalywo sie wodom/tak samo jak pokrziwy/ i mo sie fajny nawoz! szkrupki od jajkow/te co sie najpszod zalywauo wodom/ idzie dowac pod tomaty razym ze sadzom z komina/ pod dziury do kerych sie flancuje juz we ogrodku do ziymimode flance tomatow! w szkrupkach tysz sieje sie najpszod ogorki i potym sie je gniecie jak sie je flancuje juz do ziymi/tak coby korzynie poradziouy pszynsc)! Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: do Rity.. 27.03.10, 18:32 Hallo Rita, szukou ech na polskich stronach cojsik skuli ty pompy. Ale sie mi njy udauo. Mozno po polsku je na to jakojs inkszo nazwa. A co tysz njy umia wciepnonc fotek pod tekst, toch siie pomyslou, co admin mi njy wyciepnie fotki, jak jom ciepna na katowicke forum zdjynciowe. Tam sie mozesz uwidziec ta pompa, kero mom we garazu. Z poduogi garazu wyuazi rula ze studni glymbinowy. Woda cisniynto je do ktotkigo rurociongu. kery idzie na zewnontrz po scianie garazu. Tam je kokotek i ausgus - no i to wszyjstko. Pompy idzie kupic we pora wielkosciach - ta co mom dowo kole 4300 litrow na godzina(tak mi sie zdo). No tosz czim sie przi szlustydniu! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do Rity.. 27.03.10, 18:40 jo jeszcze ino dodom ze dzisiej o wiele tonsze je od wiercynia za wodom take choyb "wiercynie" cisniyniym wody - u nos zamiast 2000 to ino 400 Euro! to do tych co se chcom szukac wody we ogrodku i pompa zainstalowac! Odpowiedz Link
rita100 Re: do Rity.. 27.03.10, 23:12 Dzięki. Ja jeszcze nie robię tej studni, ale mam ją w planie zrobić w tym roku. Może w maju coś zacznę się rozglądać za pompami, no i fachowcem. Nie wiem jak się taki fachowiec teraz zwie ? Studzienny hydraulik ? Zawód prawie wymarły jak zdun. Odpowiedz Link
berncik Re: Bardzo brudno... 27.03.10, 18:50 cirano napisał: > Niyma jak kompostnik. W zależności od wielkości ogrodka taki wiely. > Jedyn meter sześciynny w kożdym razie styknie. Londujom na niym ino Gartynabfel > e > i...nowyżyj skorupki jajec zeby sie Ratty za bardzo niy cieszyły. Tyz tak uwazom cirano:Niema jak kompostnik jo mom sztyry so dwa lata tak trzyscwierci przerobiony rozciepuja po ogrodzie ,ale wie gesagt mom srogi ogrod,czasami ani nie umia tej zieleniny pomiescic.Pod tymi kompostami mom wyflizowane zeby se tam cos nie zagniejzdziouo od lot to idzie dobrze.Jak bych jo to miou wywozic do kompostwerku i za to placic i potem nawoz kupowac,gdzie jest ta logika. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 11:22 berncik napisał: > i za to placic i potem nawoz kupowac,gdzie jest ta logika. To lata nauki, taka fachowa organizacja działkowa. Tego trzeba się nauczyć. Czy dzielisz się wiedzą z młodszymi, czy po Tobie ktos to będzie kontynuował, bo dzisiaj naród taki wygodnicki, że woli kupować niż gnoić w ogrodzie ? :) Bo taki kompostnik to przecie uporządkowany gnój. Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 13:45 Od zasyfionego kraju przebrnęliśmy przez zabory, okupację, komunę i rodzinne uczucia. Wszystko pięknie. Tylko jaka z tego konkluzja i przyczyna Totalnego syfu i zaniedbania? Lasy i przydrożne rowy przypominają śmietnik, zaś asfalt wygląda jakby przeżył Luftangriff z wielokrotnym ostrzałem z broni maszynowej. Zamiast sieci dróg mamy sieć fotoradarów i na dodatek kobiecie brak jest kary śmierci. Może to Ona wie lepiej, że jedynym skutecznym środkiem wychowawczym i karnym w Polsce jest "krawat". Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Bardzo brudno... 27.03.10, 18:56 W Polsce som take pompy jak Rita potrzebuje. Pompa do studni głymbinowej nie bardzo sie nadowo do zykłej studni. Te pompy o kierych jo godom to som tak zwane pompy zatapialne. Som wodoszczelne i spuszczo sie je na lince do studni.Majom też pływak kiery włonczo i wyłonczo pompa. Do takej otwartej studni trza ale kupić tako co jest przeznaczono do brudnej wody,mo to napisane w specyfikacji. Najtańszo kosztuje 70 zł i pompuje 2000 litrow na godzina na wysokość 7-8 m.Do pompy idzie prziłonczyć zwykły szlauch chruby do 1,5"(cala) ok 36 mm. Ale do czyszczynio zaniedbanej studni nie nadowo sie pompa do szamba ani żodno inkszo. Przeważnie robi sie to ryncznie,czerpakym i "urobek" fedruje sie wiadrym.Musi to robić obznajomiony z tom robotom bo idzie sie zatruć. Jak jest możliwość wjazdu dlo ciynżarowki to trza zawołać ekipa co oprożnio szamba abo za poł litra przipasować take auto WUKO co czyści studziynnki uliczne. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 27.03.10, 23:21 Tak właśnie myślę, że zacznę od czyszczenia studni i zamówię ekipę od czyszczenia szamba. Tak ogólnie wiem już od czego zacząć. Ale najpierw zmierzę głębokość studni, a miarę wezme po ilości betonowych kręgów. Znacie się na tych studniach Panowie, i na kompostnikach i na warzeniu. I pewnie porządki przedświąteczne robicie włącznie z myciem okien. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Bardzo brudno... 27.03.10, 22:08 Polacy lubia zyc w brudzie...niestety Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 27.03.10, 23:22 oppelner_os napisał: > Polacy lubia zyc w brudzie...niestety Dobre, ale nie w święta, czy zauważyłeś jak już w polskich oknach błyszczą szyby ? Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 08:25 No, ja - ale za tymu "blyszczoncymi" szybami - czorne gardiny! Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 09:40 seppel napisał: > "czorny" to farba roku ;)) Do Polokow to farba stulecio. A do tego czar gnojownika - to zapach stulecio! Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 11:19 I to w niedzielę palmową stroicie sobie żarty ;))))Kokoszanel ;)))) A proszę bardzo i gardiny w Polsce możecie podziwiać czyste. schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1012767.JPG To nie czasy chlywów i gnojników. Teroz wszyscy to Pany z pięknymi samochodami. :) Tak zazwyczaj bywa, że koszula bliższa ciału, czy Wy czasami macie już umyte okna i wyprane gardiny ? Czy tylko rozprawiacie o czystości ? Acha, u nas w gazecie piszą w których dniach będą w nocy myć ulice i podają na jakich ulicach, by wcześniej pousuwać parkujące auta. Odpowiedz Link
berncik Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 15:30 Wy tak fajnie piszecie w palmowo niedziela o gnojokach czornych farbach ,a Zoki wyprane som?bo mie sie zdo käsom czuc. Odpowiedz Link
seppel Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 15:55 Spaß muss sein Rita:) odpowjym Ci uokna umyte -nawet jak czyste som, som myte a to stego powodu ze jako takich (sztandartowach)Gardin niy momy Gadiny stopujom swjatuo :)Naturalne swjatuo je wichtig w doma. Tak wichtig jak swjyrze zoki ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 21:50 Gardiny, dają klimat i urok mieszkaniu. Nie wyobrażam sobie pokoju bez gardin, bo to światło o którym wspominasz Seppel, to przecież nadmiar światła, a nadmiar jest szkodliwe. Ja juz muszę story zasłaniać kiedy słońce przyświeci. Mówicie, że zoki są uciorane ? Nie, mówią, że jak stają dębem to dopiero są brudne ;)))) Dziś wysprzątałam garaż. Dwa wory butów wywiozłam i pięć par starych butów narciarskich. Śmiało mogę powiedzieć w czasie przeszłym, było bardzo brudno Ciekawe jak wasze garaże wyglądają ? Odpowiedz Link
seppel Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 22:31 hi Rita! jak to sie godo? kozdy jedyn mo sfoj gust i upodobania ;) myslam ze we gardinowych sprawach tysz i niy na darmo sie goudo "co kraj to obyczaj"... ...tysz moda i upodobania polske rozniom sie od naszych sam ......... jeszcze inne cos loto mi po gowje-downo jusz tam (PL)niy bouem , je tam tak czorno(brudno)ze muszom drogi myc?Robjom to co tydziyn,mjesionc abo yno ros w roku? Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 22:43 Seppel, to zrób gdzieś zdjęcie mieszkań bez firanek. To jak golizna wygląda, a z przystrojeniem całkiem inaczej wygląda. A po za tym ludzie zaglądaja do okien i wszystko widzą. Na szczęście dzisiaj tak luneło deszczem, że jestem zadowolona z chmurki, która nadeszła w niedzielne popołudnie. Zmyła te pierwsze zimowe jeszcze brudy. Może akcji mycia ulic z tego powodu nie odwołają, no bo wiadomo oszczędność miasta. Takie czyszczenie robią na wiosnę i w lecie raz. Sprawa jednak jest trudna, bo coraz więcej samochodów parkuje na ulicach. Ludzie mają po kilka samochodów, a garaż jeden w takim domku. Odpowiedz Link
seppel Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 22:57 byda musiou zrobic bo widzam ze niy wjerzysz :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 23:01 Po prostu nie widzę w tym piękna, a przecież o to chodzi, że wokół siebie tworzymy piękno i gardiny po to są. Odpowiedz Link
seppel Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 23:16 ja Rita mosz Recht aber jakech naschkryflou, kozdy mo swoj wuasny smak i upodobania co tysz czeba szanowac :) chyba ze kerujonc sie forumowym mottym-"Jo mom zawsze Recht", chcesz mje do Tfojego przekonac ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 23:30 Nie, hehe, nie, ale nie mogę sobie wyobrazic piękno gołego okna. To tak jak kwiatek bez płatków. Odpowiedz Link
seppel Re: Bardzo brudno... 28.03.10, 23:37 :))a jusz myslouem ze sie zymnom wadzic bydziesz -bo to take sam modne(wadzynie o nic;)) dobryjnocki zyczam Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 29.03.10, 20:50 Możemy się wadzić o piękno, a dyc piękno wiele ma odcieni ;))) Czyje piękno jest piękniejsze ? ;))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Bardzo brudno... 29.03.10, 09:11 www.youtube.com/watch?v=ahUesxF6Yrw&feature=fvw Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 29.03.10, 20:54 Miasto okiem kamerzysty - kamera biegała śladami jego wspomnień, zaglądała w zakamarki, szukała pozostałości, a pozostałość jest jaka jest. Nie wszystko jest takie brudne. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 30.03.10, 22:13 Cirano chory ? Zapomniał o brudzie.... ;))))) A już tak czysto jest, coraz czyściej wszędzie i zieleni się na potęgę. Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 31.03.10, 08:14 To sprzątanie Rita, to tylko przemieszczanie dziadostwa z ulic, zagajnikow itp, na wysypiska śmieci. Przyjdzie trochę wiatru, dostaniecie te brudy zpowrotem. Z nowym syfem przeleżą znowu do jesieni Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Bardzo brudno... 31.03.10, 08:43 Ja,ja! Sprzontanie kole siebie napewno njy je genetycznie zakorzynione u przeciyntnego Poloka. Njy idzie tukej ino uo wieczny tymat – majom tyn gyn czystosci ino Slonzoki, abo Njymce; i czamu go gorole njy majom. Mi sie zdo, co mo to cojsik do czynienio ze dobrymi przikladami i odpornosciom na wprowadzanie zmian. Fto mjyszko w domu, w kerym je wjyncy miyszkan, tymu sprzonto tak zwano administracjo – abo hausmajster.Downij wielu njy imauo sie za mietua abo smiatek, bo godali – to mo robic sprzontaczka/administracjo – a njy jo. I bes tosz bouo tak jak bouo. A jak mosz swoj dom, w kerym som mjyszkosz, to ejs je czynsto som tyn hausmajster.Jak widzisz, co somsiad z domu naprzeciwko zamiato, a somsiod z lewy myje bortsztajn – to ci je gupio, co ty njy mosz tak samo czysto. I w nastympny tydziyn tysz sie zrobisz tak samo. Abo zapuacisz sprzontaczce, kero ci w doma sprzonto – to uona ci to zrobi. Jak my jeszcze njy mieli domu, i mjyszkali we dwufamilijnym – przijechaua do mojij na byzuch kolezanka. Jak widziaua, co moja – w sobota – zaczla zamiatac suody, to sie spytaua: ..a to tu nie macie sprzatajacej??? I tukej widac te myntalnosciowe roznice. Polok je czynsto za dumny, coby chycic za mietua abo szmata – bestosz zyje w marasie. I jak dugo njy kapnie, co wiela rzecy robi dlo siebie – zostanie tak dalij. Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 31.03.10, 15:30 Ta duma Poloka tszaby chycić we "". Jo to nazywom tak jak jes, Polok jes za zgniyły! Czynsto w Polsce bywom i zdarzy sie podpatrzeć. Jedyn sprzonto, drugi somsiod udawo że go niy widzi, a za plecami pokazuje mu "ptoka". "A od czego są sprzątaczki"? W 50% som to pozbawione mózgow zasrywacze. Robiom to bez skrupołow i wstydu Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 31.03.10, 20:59 No, no moi drodzy, coś w tym prawdy jest co mówicie, ale nie zapominajcie, że i do Niemiec do pracy jadą nasze sprzątaczki, w niemieckich domach sprzątają, niemieckimi starcami się opiekują - za pieniądze wszystko idzie zrobić - skoro , fakt, jest taki etat jak sprzątacz, dozorca, to dlaczego odbierać chleb potrzebującemu ? To nie jest tak jak myślicie - ja myślę, że na to wszystko na ten brud nakłada się zła gospodarka, zły system, no bo jak myślicie - czy Polacy nie chcieli by żyć w lepszych warunkach? To że ich domy były brudne to raczej z biedy przecież. Zobaczcie teraz jak się buduje, jakie gospodarstwa, jakie wille, apartamenty, a wszystko wypucowane - ale te gospodarstwa mają pieniądze. Tam gdzie jest bieda czy pijaństwo zawsze będzie brud. Jednak coraz mniej jest brudu przy domach, a tam gdzie jest niczyje, miejskie tam najwięcej. Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Bardzo brudno... 01.04.10, 07:01 Pisosz Rita, co tyn brud, to z bjydy. Jo bych njy bou taki pewny. Bo jak dugo myntalnosc…przontaczka i administracja mo sie tym zajonc….bydziew polskij gowie panowac, mauo sie zmjyni. Jo mysla, co te domy – o kerych piszesz – kaj rzondzi “panstwowe”, som zamjyszkaue bez ludzi – a njy Marsjan. I uoni majom dwie rynce – a i czynsto kupa czasu. No to co stoji naprzeciw, coby kouo siebie zrobjyli porzondek? Dyc robiom to dlo siebie – a mozno njy robiom tego, bo njy je to praca przimusowo, za kero mogom dostac kejsik odszkodowanie (a uod kogo? – dyc uod Njymcow!!). Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 01.04.10, 07:28 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7723258,Psie_kupy_w_koncu_pod_kontrola.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 01.04.10, 20:26 socer-schlesier napisał: > warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7723258,Psie_kupy_w_koncu_pod_kontrola.html Zobacz to Socer, klopot z pełnymi koszami psich kup :) www.youtube.com/watch?v=HfRMllUSnSU Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 01.04.10, 20:24 Widzisz Bokertov, wschód się uczy od zachodu, i to od wieków. I od wieków wiadomo, że to co swoje to o to się dba. I komuna wiele złego ludzi nauczyła, chłopi stali się panami w PGR ach, a własność państwowa to moja i niczyja. Rozumiesz, nikt nie będzie o to dbał. Niech dba państwo - sam chyba byś tak podszedł. Dlaczego ci ludzie mają harować nie na swoim ? Tak dal porządku tylko, to on woli przy tym sprzątaniu ukraść mydło, proszek, szczotki, miotłe, rękawiczki i w ten sposób mieć coś swojego i przehandlować. Teraz, kiedy własność jest własnością to dba się o tą własność, inwestuje w nią, utrzymuje porządek, bo robi to dla siebie, to raz, a drugi raz jeśli zainwestuje sprzeda za podwójną cenę. Teraz porządek i czystość jest w cenie i nie trzeba ludzi pilnować. Pamietam czasy, kiedy w domach na podłodze były płyty pilśniwe albo jakie inne przybytki, kiedy faktycznie kozy się trzymało, ale to były takie czasy. Pamietajcie, że Polacy szanują niemiecki porządek, bo przecie nie raz się na to powiedzenie powołują i stawiają za przykład. To jest dokonale trafny przykład. A przy okazji, okazuje się że dyrektywy Unijne mogą być przydatne - ponoć, dziś mówią, że zamiast punktów karnych , kierowcy będą musieli odpracować sprzątaniem n.p. Lasów. Mam nadzieję, że to nie prima a prilis ? Odpowiedz Link
cirano Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 09:13 Polok zdolny uczyń. Przez wieki odpatrzoł uod Niymcow wszysko co wiy, ale w sprawie porzondku zostoł na etapie Zulusa, abo inkszego Tutsi. Czymu? Bo uznali niyftorzy gorole, że w chlywie sie tak samo dobrze i wygodnie żyje jak w czystym, schludnym miyszkaniu Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 09:46 I tu mosz recht ! I ten bałagan to nie dziedziczenie, to nie geny jeno jaka choroba, jakis bunt przeciw wymaganiu czystości, bo niby on chce być wolny, bo jemu czystość nie potrzebna, bo dobrze się w tym brudzie czuje. Tutaj to nawet sprzątaczki nie potrzeba, bo a nóż a widelec coś tknie, przestawi, a taki brudas lubi jak wszystko jest na swoim miejscu nietknięte. I jak walczyć z taką chorobą ? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 10:15 rita100 masz kogos na "oku" w obejsciu z kim chciala bys walczyc? Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 20:24 socer-schlesier napisał: > rita100 masz kogos na "oku" w obejsciu z kim chciala bys walczyc? Chciałabym kogoś nauczyć porządku, ale straciłam na to już nadzieję. A masz na to lekarstwo ? Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 11:07 Cytatrita100 napisała: > Widzisz Bokertov, wschód się uczy od zachodu, i to od wieków. I od wieków > wiadomo, że to co swoje to o to się dba. I komuna wiele złego ludzi nauczyła, > chłopi stali się panami w PGR ach, a własność państwowa to moja i niczyja. > Rozumiesz, nikt nie będzie o to dbał. Niech dba państwo - sam chyba byś tak > podszedł. Dlaczego ci ludzie mają harować nie na swoim ? Tak dal porządku tylko > , > to on woli przy tym sprzątaniu ukraść mydło, proszek, szczotki, miotłe, > rękawiczki i w ten sposób mieć coś swojego i przehandlować. > Teraz, kiedy własność jest własnością to dba się o tą własność, inwestuje w nią > , > utrzymuje porządek, bo robi to dla siebie, to raz, a drugi raz jeśli zainwestuj > e > sprzeda za podwójną cenę. Teraz porządek i czystość jest w cenie i nie trzeba > ludzi pilnować. > > Pamietam czasy, kiedy w domach na podłodze były płyty pilśniwe albo jakie inne > przybytki, kiedy faktycznie kozy się trzymało, ale to były takie czasy. > Pamietajcie, że Polacy szanują niemiecki porządek, bo przecie nie raz się na to > powiedzenie powołują i stawiają za przykład. To jest dokonale trafny przykład. > > A przy okazji, okazuje się że dyrektywy Unijne mogą być przydatne - ponoć, dziś > mówią, że zamiast punktów karnych , kierowcy będą musieli odpracować sprzątanie > m > n.p. Lasów. Mam nadzieję, że to nie prima a prilis ? Zawsze szukamy winnych, a nie dopatrujemy się przyczyny w nas samych. Przecież powoływanie się na komunę nie ma sensu. Czyżby komuna kazała żyć w brudzie, albo brudem z komuną walczono? Brudas pozostanie brudasem wszędzie i zawsze. Tłumaczenie się, że ludzie dzielili własność na moją i "naszą" wspólną miał wpływ na porządek nie jest prawdziwy. Przecież nawet dziś w postsowieckiej Białorusi panuje wzorowy porządek, a na polskiej wsi, gdzie grunty od pokoleń są prywatne syf panuje przeogromny, a chłopskie lasy stanowią wysypisko śmieci. Moim zdaniem - Polska jest krajem brudasów, skoro cywilizowanych zachowań dochodzi się restrykcjami. Co z tego, że wśród brudasów żyją normalni ludzie, kiedy brud bardziej rzuca się w oczy. Aby nie być gołosłownym przytoczę przykład, kiedy w sobotnie popołudnie jechałem przez śląską wieś (opolskie) i zdumiony masowym sprzątaniem ulicy zapytałem o powód tych porządków. Odpowiedziano mi, że to normalne. Przy okazji szybko zacząłem odróżniać zabudowania Hadziajów od zabudowań Hanysów. W centrum kraju, gdyby ktoś wyszedł sprzątać ulicę, byłby uznany, że jest całkiem zdrowy - oprócz głowy. Innym przykładem może być pacjentka, która przyszła do lekarza z chorą nogą i nie chciała pokazać tej zdrowej. W końcu się przyznała, że nie pokaże, bo tej zdrowej nie myła. Brudno jest nie tylko na ulicach, ale media podnoszą potrzebę reaktywowania szkolnych higienistek, bo zaczyna w szkołach być powszechna wszawica. Rita nie ma racji, bo skoro psa, czy kota możemy szybko nauczyć zasad higieny i załatwiania potrzeb w cywilizowany sposób, to ludzie (gdyby temu komuna była winna) 21 lat od upadku komuny nie tylko mogli, ale powinni nauczyć się, że lasy nie są wysypiskiem śmieci, a odpadków nie rzucamy pod nogi. Innym dowodem na brak winy komunistów mogą być słynne spluwaczki i napisy zabraniające plucia na podłogę. Takie spluwaczki były reliktem II RP spotykanym jeszcze w latach `70! O czym to świadczy?! O tym, że tam gdzie stano, tam brudzono, śmiecono, rzucano pety i opluwano gęstą plwociną. Oprócz tego wszelkie formy plucia były wówczas modne. Starano się temu zaradzić nie przez zakaz plucia, ale celnego spluwania do spluwaczki. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 20:40 ..Tum, zastanawia mnie, dlaczego Ty jako Polak tak strasznie srasz we własne gniazdo. > Moim zdaniem - Polska jest krajem brudasów Potem napiszesz krajem złodziejów, morderców itd, szukając najgorsze dla niej przymiotniki. Czy na prawdę nie znajdziesz coś miłego, coś dobrego i coś w niej pięknego? > Rita nie ma racji, bo skoro psa, czy kota możemy szybko nauczyć zasad higieny i > załatwiania potrzeb w cywilizowany sposób Nie masz racji, bo ja jestem niewolnikiem swojego kota. Nic go nie mogę nauczyć, za to on mnie tak wyćwiczył, że rozumiem jego każdy ruch i jego potrzeby i muszę wszystkie jego zachcianki spełnić. Np. w nocy jak chce wyjść na dwór, to skacze po szafach i zrzuca rzeczy, a zaczyna od budzika, tak że czy siak czy tak musisz wstać i go wywalić z hukiem z domu. Tum, bardziej zwracaj uwagę na korzystne zmiany jakie zachodzą w Polsce, bo i takie są widoczne i najlepiej te zmiany zacząć od siebie i swojego oczyszczenia z grzechów :) Co Cię gryzie ? Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 20:54 Cytatrita100 napisała: > ..Tum, zastanawia mnie, dlaczego Ty jako Polak tak strasznie srasz we własne > gniazdo. > > Moim zdaniem - Polska jest krajem brudasów > Potem napiszesz krajem złodziejów, morderców itd, szukając najgorsze dla niej > przymiotniki. Czy na prawdę nie znajdziesz coś miłego, coś dobrego i coś w niej > pięknego? > > > Rita nie ma racji, bo skoro psa, czy kota możemy szybko nauczyć zasad hig > ieny > i > załatwiania potrzeb w cywilizowany sposób > > Nie masz racji, bo ja jestem niewolnikiem swojego kota. Nic go nie mogę nauczyć > , > za to on mnie tak wyćwiczył, że rozumiem jego każdy ruch i jego potrzeby i musz > ę > wszystkie jego zachcianki spełnić. > Np. w nocy jak chce wyjść na dwór, to skacze po szafach i zrzuca rzeczy, a > zaczyna od budzika, tak że czy siak czy tak musisz wstać i go wywalić z hukiem > z > domu. > > Tum, bardziej zwracaj uwagę na korzystne zmiany jakie zachodzą w Polsce, bo i > takie są widoczne i najlepiej te zmiany zacząć od siebie i swojego oczyszczenia > z grzechów :) Co Cię gryzie ? Jakie to polskie - mówienie o sraniu we własne gniazdo, kiedy mówimy prawdę. Skąd wiesz kim jestem? Niezależnie od tego, kto kobo wytresował, czy Ty kota, czy kot Cibie, to jednak wytresować można, a Polak jest nie do wytresowania i niczym świnia sra pod siebie. Jeżeli masz inne zdanie jutro wezmę aparat i na odcinku kilku kilometrów drogi wykonam fotki "polskiej rzeczywistości". Dziś jechałem i widziałem ten syf. Od zwykłych odpadków, po eternit i sprzęt AGD. Zwykłe reklamówki, czy prezerwatywy pominę. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 21:09 Nie, nie nie musisz, ja to tez znam, ten krajobraz. Też zrobiłam fotkę, ale z wielka przykrością. schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1012843.JPG I złap tu takiego ? Nie znam innych krajów, myślisz, że tak idealnie jest wszędzie tylko w Polsce jest be ? Nie wiem kim jesteś, ale dowalić Polce potrafisz. I nie wiem, czy właśnie korzystne by nie było pokazanie tego syfu na zdjęciach, by jakoś wpłynąć na ludzi. Czasami taka pokazowa metoda jest dobra metodą, by ludzi przekonywać do szanowania swojej okolicznej natury. Może wtenczas ludzie bardziej będą zwracać uwagę i pilnować swoich terenów publicznych. Tłumaczyli już w telewizji, że po to są te wyznaczone punkty wysypisk, by ludzie już nie musieli z gratami latać do lasów. A gdzie media ? O polityce prawią, o politykach, igrzyska robią, a wystarczy taka akcja w mediach, propagowania czystości. Ale gdzie, o tym nikt nie pomyśli, ale reklam sto tysięcy Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 22:52 Cytatrita100 napisała: > Nie, nie nie musisz, ja to tez znam, ten krajobraz. Też zrobiłam fotkę, ale z > wielka przykrością. > schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1012843.JPG > I złap tu takiego ? > > Nie znam innych krajów, myślisz, że tak idealnie jest wszędzie tylko w Polsce > jest be ? > Nie wiem kim jesteś, ale dowalić Polce potrafisz. > I nie wiem, czy właśnie korzystne by nie było pokazanie tego syfu na zdjęciach, > by jakoś wpłynąć na ludzi. Czasami taka pokazowa metoda jest dobra metodą, by > ludzi przekonywać do szanowania swojej okolicznej natury. Może wtenczas ludzie > bardziej będą zwracać uwagę i pilnować swoich terenów publicznych. > > Tłumaczyli już w telewizji, że po to są te wyznaczone punkty wysypisk, by ludzi > e > już nie musieli z gratami latać do lasów. > A gdzie media ? O polityce prawią, o politykach, igrzyska robią, a wystarczy > taka akcja w mediach, propagowania czystości. > > Ale gdzie, o tym nikt nie pomyśli, ale reklam sto tysięcy Skoro nigdzie nie ma ideałów, to należy do ideału dążyć. Nie dowalam Polsce, bo Polska, to byt wirtualny, ale polskie brudasy są jak najbardziej fizycznie wyczuwalne. Tak samo jak nie jest patriotyzmem obrona tego, co jest złe i naganne. Polska nie musi mieć obrońców. Wystarczy, ze Polacy sami swoim postępowaniem dadzą dowód tego, że nie potrzeba Polski bronić. Ideału nikt nie atakuje. Obrony potrzebuje tylko ten, kto jest słaby. Czyżby nie jeden ze znanych Polaków powiedział, że "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi"? Rita, cały czas krążysz wokół tego samego. Polacy to brudasy w swojej generalnej większości. Bez nahajki nad grzbietem nie są zdolni do cywilizowanych zachowań. Nawet Rusy ich przewyższają. Gdyby było inaczej, to bez krytyki, czy kar byliby równi innym narodom. Nawet u największych polskich "przyjaciół" za oceanem nie ma tak wielu dowcipów związanych z narodowym prymitywizmem jak z Polakami, którzy posiadają nawet swoją nazwę "polish jokes". Oto jeden z dowcipów, a raczej obraz traktowania Polaków przez USA-manów: ******************************************* 78-letni Arlen Specter zaliczony go do grona dziesięciu najlepszych senatorów Stanów Zjednoczonych. Był głównym bohaterem niecodziennej sytuacji, opisanej przez "Dziennik". Podczas swego wystąpienia na corocznym spotkaniu Pensylvania Society zaskoczył wszystkich pytaniem: - Czy są na sali Polacy? Gdy w odpowiedzi podniosło się po chwili kilkanaście rąk, Specter zaczął opowiadać: - Rozmawia dwóch mężczyzn. Pierwszy pyta: lubisz kawały o Polakach? Uważaj, odpowiada drugi, ja jestem Polakiem! Nie szkodzi, ripostuje pierwszy, będę mówił wolniej. Skoro w ten sposób Polaków traktują potomkowie bandziorów i ladacznic z około 200 letnia historią, to jak mają Polaków traktować europejskie cywilizacje? Na szacunek należy sobie zasłużyć nie tylko na wojnach za "naszą i waszą", ale zwykłymi cywilizowanymi zachowaniami. Bo narodu nie ocenia się czynami jednostek, tylko działaniami wszystkich. Do tego zalicza się zwykłe cywilizowane reakcje z utrzymaniem czystości włącznie. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 23:06 A ja Ci powiem tak, słowami mojej matki: Jeśli matkę masz na świecie Czy bogata czy też biedną To ją kochaj i pamiętaj Że masz matkę tylko jedną Skoro, nie masz matki to i nie masz kogo szanować, skoro nie przyznajesz się do Polskości. Ale to nic, ja nigdy nie patrzę co mówią inni o mojej matce, niech mówią co chcą, a ja i tak nie zmienię uczuć i choć bedzie w niej brud, to ona będzie moja, zawsze moja kochana i czy nazwiesz mnie moherem, patriotką , czy jakos inaczej - mnie to nie ruszy, bo to coś, co się kocha jest w sercu. Tego nic i nikt nie zniszczy, choć wiem jak jest zle, niesprawiedliwie, jak ludzie ludzi oszukują, wykorzystują, ale nie pokocham inny świat jak ten tylko co się w nim zrodziłam. I tak na zakonczenie tematu zadedykuję piękną piosenkę „Ja to mam szczęście, że w tym momencie, żyć ci przyszło w kraju nad Wisłą. Ja to mam szczęście. Mój kraj szczęśliwy, piękny prawdziwy. Ludzie uczynni, w sercach niewinni, mój kraj szczęśliwy.... www.youtube.com/watch?v=9U4K0BfJ01k&feature=related Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 23:59 Cytatrita100 napisała: > A ja Ci powiem tak, słowami mojej matki: > > Jeśli matkę masz na świecie > Czy bogata czy też biedną > To ją kochaj i pamiętaj > Że masz matkę tylko jedną > > Skoro, nie masz matki to i nie masz kogo szanować, skoro nie przyznajesz się do > Polskości. Ale to nic, ja nigdy nie patrzę co mówią inni o mojej matce, niech > mówią co chcą, a ja i tak nie zmienię uczuć i choć bedzie w niej brud, to ona > będzie moja, zawsze moja kochana i czy nazwiesz mnie moherem, patriotką , czy > jakos inaczej - mnie to nie ruszy, bo to coś, co się kocha jest w sercu. > Tego nic i nikt nie zniszczy, choć wiem jak jest zle, niesprawiedliwie, jak > ludzie ludzi oszukują, wykorzystują, ale nie pokocham inny świat jak ten tylko > co się w nim zrodziłam. I tak na zakonczenie tematu zadedykuję piękną piosenkę > > „Ja to mam szczęście, że w tym momencie, żyć ci przyszło w kraju nad Wis > łą. Ja > to mam szczęście. Mój kraj szczęśliwy, piękny prawdziwy. Ludzie uczynni, w > sercach niewinni, mój kraj szczęśliwy.... > > www.youtube.com/watch?v=9U4K0BfJ01k&feature=related Prawdziwy groch z kapustą. Co ma do rzeczy matka i miłość do niej w nawiązaniu do narodowego bardaku. Przecież nie jest moją matką ten, kto sprawia, że o Polsce w świecie mówią jak o pariasie narodów. Wczoraj zamieściłem watek o polskim naukowcu i jego patencie na zamianie dwutlenku węgla w paliwo. I co? Ta ukochana "matka" nie tylko jego, ale i jego pomysł ma głęboko w prostym jelicie, zamiast korzystać z płynących z tego patentu dochodów. Patriotyzm to nie ślepa wiara, ale świadomy wybór i świadome czyny dla dobra narodu. Zły i głupi patriotyzm więcej zła niż dobra przyniesie. Dobra i kochająca matka wybaczy nawet dziecku bandycie, ale nie pochwali jego czynów. na tym właśnie polega matczyne uczucie. Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 04:53 Poruszony tu temat, to nie tylko brud – w klasycznym tego slowa znaczeniu. To takze – a moze przede wszystkim – „brudna“ natura Polakow. Przyzwolenie dla warcholstwa i pieniactwa, kaszerowane przez samych Polakow uwarunkowaniami historycznymi (to tak, jakby tylko Polacy mieli zmienne i nie zawsze miodem posmarowane losy narodowe) – usiluje burdel w tym kraju wytlumaczyc. I zawsze za ten stan winny jest ktos inny – a nie sami Polacy. Bo to zaborcy – szczegolnie Prusacy zaborujacy Gorny Slask; a to nieprzyjazni Niemcy- knowajacy na tymze odwiecznie polskim Gornym Slasku; a to nieprzyjazni Alianci,ktorzy dali malpie zegarek,a nie powiedzieli, co sie z nim robi, a to komunisci – oczywiscie z Moskwy, a to Soldarnosc, czy inszy PiS, PO, czy ojciec Dyrektor. I tak dalej. Przy tym rozczulaniu sie nad soba. Polacy nie znalezli do dzisiaj czasu, by posprzatac w swojej zagrodzie. I wyglada na to, ze jeszcze duzo czasu uplynie, niz na ten pomysl wpadna. …Matka jest tylko jedna – zawolal Jasio robiac na polecenie matki inwentaryzacje stanu zapasow butelek wodki…. Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 09:42 Od siebie dodam niedawny przypadek zadźganego nożem policjanta, który zwrócił chuliganom uwagę, którzy "przez pomyłkę" wrzucili do tramwaju kosz na śmieci. Będąc przy nieznajomości przeznaczenia kosza na śmieci przywracam głośny przypadek prześladowania nauczyciela z zakładaniem mu na głowę kosza na śmieci i na dodatek filmowaniu całego zajścia. Obydwu czynów dopuścili się bardzo młodzi ludzie, których nie mogła z racji ich wieku zdeprawować komuna. Zatem, gdzie leży przyczyna takich zachowań? Zachowań kryminogennych przy biernej postawie obserwatorów. Gdyby w jednym i drugim przypadku wystąpił spontaniczny sprzeciw "publiczności", to do zdarzeń by nie doszło. Takie ekscesy są możliwe przy biernej akceptacji społecznej. Ricie chciałby przypomnieć, że bandziorów musiała urodzić jakaś matka polka i przez kilkanaście lat wychowywać na chuligana lub bandziora. Oprócz matki mieli innych członków rodziny. Jak to możliwe? - Bardzo prosto. Kiedy na gówniarza są skargi, szkoła wzywa rodzicielkę i ta broniąc synusia zaprzecza wszystkiemu i jeszcze sama atakuje. Znam z autopsji podobne przypadki. Kiedyś mawiano od rzemyczka do koniczka, od koniczka szubieniczka. Teraz mamy kosz na łbie nauczyciela i nóż w bebechach tego, kto zwrócił uwagę. To też jest obraz Polski i w dodatku często spotykany. Nie twierdzę, że gdzie indziej nie ma podobnie. Tylko, że u nas jest częściej, a przyczynami obarcza się wszystkich wokół, ale nie nas samych i nie czyni się starań dla naprawy sytuacji. Odważni żyją krótko. Tchórzliwi nie żyją wcale. Kim więc jestem? Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 11:10 bokertov1947 napisał: > Przyzwolenie dla warcholstwa i pieniactwa, kaszerowane przez samych > Polakow uwarunkowaniami historycznymi Dokładnie tak jest do dnia dzisiejszego. Wystarczy tylko powiedzieć słowo Kaczyńscy, a już kamieniami obrzucają, sami zapominając, że głosowali na nich. Potrafią szybko z uwielbienia przejść do nienawiści, a za pieniądze łatwo się sprzedać. Stąd w jej historii pełno kontrowersyjnych bohaterów. Galimatias mamy w każdej dziedzinie, a prawa unijne wcale w porządku nie pomagają, bardziej nęcą i kuszą swoimi dotacjami unijnymi. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno...a matka to ziemia 06.04.10, 10:55 Oj, jak wykrzywiliście moją myśl i moje intencje. Po piosence powinniście się domyśleć, że chodzi tu o matkę ziemię - tej która też nas karmi. Ja to mam szczęście, że w tym momencie, żyć mi przyszło w kraju nad Wisłą, ja to mam szczęście - mój kraj szczęśliwy, wielki, prawdziwy, ludzie uczynni .... i oto mi chodziło, o to, że mój kraj to moja miłość i czy ona owaka czy siaka to ona zawsze będzie najpiękniejsza. A Wy mi tu z matką moją rodzoną, której prawie nie znałam, która przeszła swoje w działdowskim obozie karnym i trele morele. Nie o moją matkę tu chodzi. Aleście sobie pofolgowali. Ale tak to jest kiedy Wasze myśli biegną inną ścieżką niż moje jak dwie proste, które biegnąc nigdy się ze sobą nie stykną ;) Tum takie wywody ciągniesz jakbyś nie wiedział, że Polska jest jedna, taka jak jest i zawsze taka była, nie będzie ani Niemcami ani Rosją, bo charakter Polski jest buntowniczy. Tak mi się wydaje. Taka jest Polska, a że Ty nie czujesz się Polakiem, stąd mówiłam, że nie masz swojej matki, swojej kochanej ojczyzny, to i nie masz dla niej serca. Tum napisał: > Dobra i kochająca matka wybaczy nawet dziecku bandycie, ale nie pochwali jego > czynów. na tym właśnie polega matczyne uczucie. (nie chodzi tu o relacje matka dziecko tylko o matka ziemia) Dlatego jestem za przywróceniem kary śmierci, ale to Unia niesie nam takie dobrocie jak brak kary śmierci. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 23:15 Kiedys w centrum Gliwic na ul. Piwnej bylem w pewnym mieszkaniu.Takiej kuchni zagraconej do dzisiaj nigdzie nie widzialem.Domownicy byli trzezwi.Szok. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 23:18 Ja widziałam kiedys pokój, gdzie znajdował się komputer, a wkoło..... śmieciarnia Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 23:20 rita100 napisala: A ja Ci powiem tak, słowami mojej matki: Jeśli matkę masz na świecie Czy bogata czy też biedną To ją kochaj i pamiętaj Że masz matkę tylko jedną ------------------------------- rita100 przeciez nikt Ci nie broni matki kochac. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 05.04.10, 23:24 1fatum napisal: Skoro w ten sposób Polaków traktują potomkowie bandziorów i ladacznic z około 200 letnia historią, to jak mają Polaków traktować europejskie cywilizacje? ---------------------------------------- Dobre podsumowanie ludnosci naplywowej Ameryki.Kiedy oni za swoje zbrodnie odpowiedza? Odpowiedz Link
rita100 Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 11:15 socer-schlesier napisał: > rita100 przeciez nikt Ci nie broni matki kochac. Pewnie, że nie, tylko ja już nie potrzebuje kochać własnej matki skoro, jest już w innym świecie. Teraz trzeba kochać ten świat i to życie i śpieszmy się kochać póki jeszcze istniejemy :) Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 17:27 Taka jest nasza rzeczywistość. Jakaś matka ich urodziła i wychowała i wpoiła zasady współżycia w społeczeństwie. Czy według Rity ci kulturalni panowie pier...ną o jezdnię pustą butelka po wódce, czy też podniosą z niej reklamówkę ze śmieciami i wrzucą do kosza? Pytanie kolejne - jakimi obywatelami będą ich dzieci? Skoro urodzili się w czasie przemian ustrojowych, to komuny nie pamiętają. Skoro tak, to czemu przypisać ich zachowanie? Może plamom na słońcu, albo modnej dysleksji? Pobili go, bo zwrócił im uwagę Szli całą szerokością jezdni. Gdy kierowca zwrócił im uwagę, pobili go - donosi Komenda Stołeczna Policji. Do zdarzenia doszło wczoraj wieczorem w jaktorowskiej gminie. Trzech młodych pijanych mężczyzn szło całą szerokością szosy. Gdy jeden z kierowców spróbował im zwrócić uwagę, mężczyźni dotkliwie go pobili. Pokrzywdzony trafił do szpitala, policjanci zaś, którzy szybko otrzymali zgłoszenie o pobiciu, zatrzymali trzech napastników. Jednego z opisanych napastników policjanci zauważyli kilka metrów od miejsca zdarzenia. 21-latek został zatrzymany. Od pobitego kierowcy policjanci wiedzieli, że Łukasz D. nie był sam. Zaczęli szukać jego dwóch wspólników. Drugiego z podejrzewanych mężczyzn znaleźli na sąsiedniej ulicy, a trzeci wpadł tego samego dnia w swoim domu. Wszyscy zatrzymani byli nietrzeźwi. Za pobicie całej trójce grozi teraz do 3 lat pozbawienia wolności – dodaje KSP. wiadomosci.onet.pl/2682,2151134,pobili_go__bo_zwrocil_im_uwage,wydarzenie_lokalne.html Odpowiedz Link
gryfny Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 17:58 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80269,7737158.html?i=4 Odpowiedz Link
1fatum Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 18:18 Cytat[gryfny napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80269,7737158.html?i=4 Oby nie być posądzonym o stronniczość przytaczam jedną z wypowiedzi: tam jest straszna bieda na tej Jurze. Warszawa jest chlewem, ale dość bogatym, tam nie ma nic, nawet asfaltu w niektórych wsiach - taka kwintesencja Polski b - czyli większości obszarów Polski (tak, tej POlski, która Grecji ma zamiar POmagać w trudnych chwilach - hahaha). Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo brudno... 06.04.10, 18:46 Troszke bardziej optymistycznie. Dzisiaj przywiezli mi wegiel na opal.Po sprzatnieciu akurat jechala ulica "zamiatarka" firmy Remondis (przedtem Retman) ktora czyscila ulice a dokladnie krawezniki.Kierowca przejechal raz, wycofal samochod i przeczyscil drugi raz to miejsce "po weglu" przy bramie.Zrobil tak sam od siebie.Nic tylko chwalic. Odpowiedz Link