Dodaj do ulubionych

Czy "czujecie" jusz wiosna?

26.02.12, 19:51
Wy Wloszech jusz jom majom. My czekomy na nia z utynskniyniym ale ptoszki jusz coroz glosni sie odzywajom i widac ze pomalu w parki sie "polzom". A jak tam gowiydz w lesie?
wiadomosci.onet.pl/swiat/pelnia-wiosny-we-wloszech-dwa-tygodnie-po-ataku-zi,1,5037630,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • 1fatum Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 26.02.12, 20:06
      Moje wróble w cyprysiku kłócą się coraz głośniej i pojedyncze pszczoły pokazały się przy ulach.
      Jeszcze zienia zamarznięta i są nocne przymrozki, ale idzie wiosna.

USAmani szykują się do wojny z Iranem.

Czy ktoś wiej jak długa może być zima nuklearna i jak niskie będą temperatury?
      • anton_28 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 26.02.12, 20:20
        poleku jusz piyrsze kwiotka z ziymi i kszokow wyuazom :)

ptoki jusz o 4 rano po cichu se budzom

a gowiydz lesno`? narazie maue dzike swinie momy, ptoki se slatujom nazot, a hnet bydzie roja u kozua i hazokow
        • 1fatum Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 26.02.12, 20:58
          Nawet ziemia inaczej pachnie.

Moje "kokodaki" znoszą więcej jaj. Mam każdego dnia około 5 nisko cholesterolowych jajów od zielononóżek.
    • gryfny Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 26.02.12, 21:02
      neeee,nic a nic, zimno jak pieron
      • sloneczko1 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 26.02.12, 21:32
        u mie tysz zimno:(
        • socer-schlesier Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 26.02.12, 22:35
          Posuchejcie se jak konopki jusz cudownie swiyrgolom. Te to jusz richtig wiosna czujom. Tera bydom pomalu miejsc do zalozynia swojygo gniozdka szukac. Sikorki tysz som jusz da.
          Jak to sie godo- az zyc se chce.
          • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 26.02.12, 23:55
            Jo juz bou jedyn dzien w ogrodku .Ziemia je jeszcze na spodku zmarzniento ,ale jo buduja Hohbeet,nie cza se schylac, a do tego cauy kompost tam skludza.Zapowiadali ze tak we sroda bydzie 15 stopni +++++++++++++++++++++++++.To bydzie hica.
            • dede99 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 27.02.12, 13:53
              Hallo Berncik! Jak to wyglondo taki hochbeet? mie sie juz tyz niychce schylac ;)
              • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 27.02.12, 20:05
                dede99 napisał:

> Hallo Berncik! Jak to wyglondo taki hochbeet? mie sie juz tyz niychce schylac ;
                > )
                tinyurl.com/89o4bwa
                Jo to robia ze takich platow coch miou na Treiphauzie.Wysoke pou metra ,szyroke meter a duge ze 4 metry jak bydzie fertig to dom fotka.Ten inhalt tysz nie je coukym prosty.
                www.gartenpflege-tipps.de/gartenarbeiten/hochbeet-bauen
                • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 27.02.12, 20:19
                  a jo myslou ze to bydzie uozko ;)

:))
                • dede99 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 11:32
                  diynki za te linki Berncik- musza sie przyznac ze zech tego niy znol
    • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 27.02.12, 20:17
      ja, mie sie juz wapno w zyuach lasuje:))
      • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 27.02.12, 21:10
        Ta strona tysz je ciekawo na tyn thema.
        tinyurl.com/84yeycq
        • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 27.02.12, 21:14
          my w tym roku muszymy posadzic cos co niy cza podlywac - skuli urlopu

niymosz jakis typow?
          • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 27.02.12, 21:50
            szwager_z_laband napisał:

> my w tym roku muszymy posadzic cos co niy cza podlywac - skuli urlopu
            >
            > niymosz jakis typow?

Szwager mosz dwie mozliwosci.Poprosic somsiada,my tu tak robiemy,
            a druge to je computerem sterowany podlywacz dostaniesz go kupic w Baumarkcie.
            • alladyn15 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 05:42
              Ludzie,co wy se ale wymyslocie!Kedy wiosna juz tuz,to kobiety traca z sieba te plaszcze.Ja ale ni moga chodzic wtedy po ulicy.Gowa lota mi na wszistkie strony a oczy sa wbite w te cyce,nagle ukazane i swietnie sie same poruszajace.Latem,tez jest fajnie,ale to juz co innego.
            • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 06:57
              ja, somsiod to ja, chca to ale zminimalizowac

dom trocha wiyncyj kartofli w tym roku, i tak mysla co jeszcze ...(?)
              • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 12:21

> ja, somsiod to ja, chca to ale zminimalizowac
                >
                > dom trocha wiyncyj kartofli w tym roku, i tak mysla co jeszcze ...(?)
                Kartofle je dobrze.jeszcze Fandzole jak zaciongnom zondki,tysz nie cza podlywac ,Marchewka
                i Wurzelpetersielie tysz bydom wieksze jak ich nie podlywosz ,bo korzen ciongnie woda ze grontu.
                • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 15:52
                  chyba te powybiyrom do sionio

a jak widzisz czerwone buraki?
                  • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 17:32

> chyba te powybiyrom do sionio
                    >
                    > a jak widzisz czerwone buraki?

Buraczki mo flachy wurzeln to raczej woda potrzebuje jak zaciongnie lisciami zondek to se zrobi cien i tysz juz nie cza tela loc .We jakim terminie chcesz jechac ?To je wazne zeby te flance bouy troszka odrosniente.Potem mogom leko byc jakis czas bez wody.Ogorki i Tomaty no ja i Seleri je stark zerre,to woda potrzebujom.
                    • gryfny Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 19:36
                      chopy mocie tam PGR-y na tych ogrodkach,jasny pieron couki warzywniak
                    • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 28.02.12, 22:23
                      koniec lipca, piyrszo poua augusta
                      • cirano Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 29.02.12, 09:56
                        Niy tak to sie godo?
                        "trofka zielynieje, Muschi czerwiynieje, Schwanz stoji jak sosna... poleku momy wiosna"
                        Niy powiym, ganc gupie to niy je...
                        • firiduri Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 29.02.12, 23:45
                          Zirankiewitz. Wy tu o dupach i kwiatkach, a tam na bocznicy stoi wagon z saletrą, co ja zamawialiście. Niby rolnik?
                          • socer-schlesier Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 01.03.12, 09:21
                            Wczoraj u nos bylo slonce i cieplutko a dzisiej piync stopni, pochmurno i mgla.No ale pomalu cza se bydzie za flancami oglondac. Na razie cza bydzie jednak najpiyrw ogrodek przekopac.
                            • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 01.03.12, 16:18
                              u nos widac jak kwiotki wylazujom z ziymi:)
    • gryfny Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 02.03.12, 16:39
      Jo,dzisioj pierwszy roz....moja juz zaplanowaua co musza zrobic,jutro Bauhaus wzbogaca
      • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 02.03.12, 17:05
        jo w doniczkach posadziou na wielkanoc roztomaite cebulki od kwiotkow - lilie juz fajnie wylazuy, a tera czekom na frezje i irysy:)

wszysko bydzie na stole :)
        • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 02.03.12, 17:06
          acha!

i fajnie mocka nowych listkow mo juz "krzoczek listka bobkowego" :)
          • gryfny Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 03.03.12, 18:08
            ty mi sam o kwiotkach a umie tapety,lak,klajter,pydzele sie grzejom
            • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 03.03.12, 19:54
              no to je zech duchowo z Tobom;)
            • 1fatum Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 03.03.12, 20:46
              Dziś widziałem lecące dzikie gęsi.
              • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 07.03.12, 20:43
                A ja widziałam krowy na pastwisku oraz bociana na łące.
                Wszystko to z okna pociągu.

• rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 07.03.12, 20:46
                  Co tu dużo mówić, styknie zobaczyć

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/_MG_9341.jpg
                  • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 08.03.12, 20:32
                    Unos juz dosc dugo kwitnom te przebisniegi,moze dlatego ze nie bylo sniega.Ostatnie dwa dni byla fajno pogoda to bylem zyto zaryc co posiouem na zima taki fajny gesty kozuch,pod kartofle.
                    Nie mog zech juz czekac bo bym musiou kosic.Ten Hohbeet tyz juz mom gotowy,jeszcze ino ostatnio warstwa przesionego Kompostu nawierch.Moglo by juz byc ciepli.
                    • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 08.03.12, 21:08
                      Bernciku, Bernciku, a co tam masz w koszyku ;)))
                      Co to jest to Hohbeet ?
                      Znajduje tłumaczenie , że jest to podniesione wyrko - Hochbeet.
                      Co Ty z tymi kartoflami robisz ? Już do ziemi wsadzasz.
                      Ja musze koniecznie poprzycinać gałęzie drzewek owocowych. Mam taką stara jabłonkę gdzie się musze wyspindrać z piłeczką i cyrkowo poprzycinać. Pięknie będzie wyglądać, jak taki wielki parasol pod którym w lecie będzie można się ocienić.

U nas troszkę ziemia jest jeszcze zmarznięta, a w nocy nawet mroźno.
                      • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 11.03.12, 22:04
                        Ja już czuję wiosnę w kościach. W sobotę formowałam drzewka owocowe i ściełam , mocno ściełam magnolię. Ręcznie piłką, a drzewo takie twarde było. Namęczyłam się tym pierońsko.
                        Kupiłam nawóz do trawy i od jutra zajmę się trawnikiem.
                        A wiecie, że róże można odkrywać w momencie gdy zakwitnie forcysja ? To znak, że można już odkrywać różany świat.

U nas krokusy jeszcze śpią, a Seppel już ogląda
                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=435&pos=21

• berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 11.03.12, 23:33
                        rita100 napisała:

> Bernciku, Bernciku, a co tam masz w koszyku ;)))
                        > Co to jest to Hohbeet ?
                        > Znajduje tłumaczenie , że jest to podniesione wyrko - Hochbeet.
                        > Co Ty z tymi kartoflami robisz ? Już do ziemi wsadzasz.
                        > Ja musze koniecznie poprzycinać gałęzie drzewek owocowych. Mam taką stara jabło
                        > nkę gdzie się musze wyspindrać z piłeczką i cyrkowo poprzycinać. Pięknie będzie
                        > wyglądać, jak taki wielki parasol pod którym w lecie będzie można się ocienić.
                        >
                        > U nas troszkę ziemia jest jeszcze zmarznięta, a w nocy nawet mroźno.

Hallo Rita: Wyro to jest Bett ,a jo buduje Hohbeet ,doslownie znaczy wysoka grzadka
                        https://www.gruen-macht-schule.de/gms/inhalte/Hochbeet/Bild2.jpg
                        Narazie jeszcze za wczesnie na sadzenie kartofli, moze za miesionc .Zalezy od pogody ,narazie jest i unas za zimno.Zapowiadali ze gdzies w czwartek ma dojsc do 18stu C.
                        To sie bedziemy poalac.
                        • seppel Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 11.03.12, 23:39
                          to je aber feiny Hochbeet!
                          je to Tfoj Berncik?
                          • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 11.03.12, 23:53
                            seppel napisał:

> to je aber feiny Hochbeet!
                            > je to Tfoj Berncik?

Nie to jeszcze nie jest moj jeszcze nie jest tak daleko .Jeszcze na wierch musza przesiewac kompost,a potem flancowac.tak w Maju.
                            • artjomka Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 09:18
                              Witom Cia Berncik!
                              Pisosz o komposcie.
                              Mozno sie znosz - i doradzisz.
                              Jak my niydowno kupjyli nowo kuchnia, to mi podpaduo, co ze tego automatu do robjynia kawy wyciepujymy duzo grontu (jak niy wyciepniesz, to pieron niy chce zrobic ci kawy).
                              Idzie tyn grond wzionsc jako kompost. I na jaki grincojk?
                              No bo szkoda to wyciepywac - pomyslou ech sie - jako szporobliwy Slonzok.
                              Pyrsk!
                              • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 11:41
                                artjomka napisał:

> Witom Cia Berncik!
                                > Pisosz o komposcie.
                                > Mozno sie znosz - i doradzisz.
                                > Jak my niydowno kupjyli nowo kuchnia, to mi podpaduo, co ze tego automatu do ro
                                > bjynia kawy wyciepujymy duzo grontu (jak niy wyciepniesz, to pieron niy chce zr
                                > obic ci kawy).
                                > Idzie tyn grond wzionsc jako kompost. I na jaki grincojk?
                                > No bo szkoda to wyciepywac - pomyslou ech sie - jako szporobliwy Slonzok.
                                > Pyrsk!
                                Witom Cie przi Frühschoppen,Artjomka:
                                Tak duzo doswiadczynio ze tym gruntem niemom, na Kompost go wyciepnoc idzie zawsze
                                ino bez filtertüte .Moja ten gront wyciepuje pod roze, albo inksze kwiotki szkodzic to napewno nie bydzie.
                                • artjomka Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 13:25
                                  Dziynki Berncik za porada.
                                  We ty nowy maszynie niy ma tytow - beztosz bydzie to czysciejszo robota. Pod roze i inksze kfiotki to dobro ideja - bo ci niy bydom radiski woniac na bonkawa :-))
                                  Pyrsk!
                                  • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 18:50
                                    Zapowiadają, że już pod koniec tygodnia będzie w pełni wiosenna pogoda.
                                    Dziś mamy dżdżysto. Bardzo dżdżysto.

:)
                        • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 18:46
                          Berncik, z tym Hohbeet (wysoką grządką) to jakaś nowa moda. O czymś takim jeszcze nie słyszałam. Do założenia takiej wysokiej grządki potrzebne są odpowiednie stojaki, które utrzymują tą ziemię.
                          • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 19:27
                            rita100 napisała:

> Berncik, z tym Hohbeet (wysoką grządką) to jakaś nowa moda. O czymś takim jeszc
                            > ze nie słyszałam. Do założenia takiej wysokiej grządki potrzebne są odpowiedni
                            > e stojaki, które utrzymują tą ziemię.

Nie Rita, to sie robi z kilku wartw Nadole Galezie potem ziele i swierzy Kompost a na gore przesiany kompost a pomiedzy tymi warstwami siatka zeby myszy nie przlazly te warstwy tak
                            po 30 cm. To ogrodzenie mozesz zrobic z roznych materialow co prawie masz ,albo jest tanio dostepne.
                            tinyurl.com/7kl2blw
                            [Open in new window]To jest link na pare takich Beetow
                          • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 19:30
                            jo take cos kedys miou na zielone szpargle, ale ze pioskym dryny.
                            • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 19:55
                              Acha, a ja wszystko co z ogrodu wrzucam do kosza na śmieci. U babci mam taki kompostnik, ale co ona tam ma, wszystko. Wolę już popatrzeć na wasze dokonania :)
                              Ja czekam na zbiory konwalii i do koszyczka na sprzedaż :)
                              • alladyn15 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 21:15
                                Wiosna idzie,suczki wchodza w sezon(ruje) i moje psy czujac to,walcza pomiedzy soba.Jeden jest ciezko pokiereszowany,a na imie ma Brutus.Widzac co sie stalo,zadzwonilem gdzie trzeba i w ta srode o 9-tej,Cesar bedzie mial jaja usuniete cieciem hirurgicznym.Zabieg ten,nie jest tani,ale jak tylko odkuje sie finansowo,powtorze go na Brutusie.
                                Samce rozumiecie,to w okresie wiosennym oko,maja tylko na baby.Samochody ich przjejezdzaja,koleje panstwowe jak i dorozki w srodmiesciach historycznych.
                                Jestem zdruzgotany co stalo sie z moimi psami z powodu wiosennego wiatru.
                                A teraz moment... ktos puka,ide otworzyc drzwi... %$&**
                                Wy tylko z lomem?
                                • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 22:01
                                  Acha, mój kot jak wyszedł wczoraj to do teraz jeszcze nie go nie ma.
                                  Uwaga jest niekastrowany !!!
                                  Idy marcowe rozpoczęte :)
                            • berncik Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 21:20

> jo take cos kedys miou na zielone szpargle, ale ze pioskym dryny.

Wszystke szpargle lubiom piosek.Nojlepi se na piaszczystej ziemi udajom..Jo we Strzelcach miou te normalne szpargle a tu te zielone .Trocha duzo roboty z tym.Plewienie.Tak z 10 obiadow momy ,ino ze my we spargel zeit jemy na obiod ino spargle, zodne mienso ani kartofle ino spargle .Tak ze 2 albo 2,5kg.naroz z mojom wrombiemy, to albo gotowane z maslym, albo pieczone, na oliwen öl bez warzynio i do tego trocha szynki ,super.Te zielone som jednak barzi wyrzig.

• alladyn15 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 12.03.12, 23:37
                                Polskie koty ladnie farbuja sie na fiolet.Za taka skorka to Chinczycy sikaja po nogach.Badzmy przez chwile szczerzy z soba.Od lat jemy niedojzaly zarodek kurczaczka,rozbijajc go na goracej patelni.
                                • artjomka Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 13.03.12, 05:25
                                  Za tak wysoko naukowy wytrysk, mosz szansa alladyn dostac nagroda PENIS'a
                                  Jo myslou couki czas, co jajka do noszom Zajonce - no i ino farbowane (niy zajonce, ino jajka).
                                  Pyrsk!
                                  • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 13.03.12, 21:20
                                    O fontannach mowa ?

A u nas dżdży i dżdży, że nic nie szło w ogrodzie robić jeno nawiozłam trawę jakimś kupnym składnikiem. Obeszłam ogród i przypominałam sobie nazwy róż. Te nazwy są czasami słodsze od ich zapachów kwiatowych. Tak już wpatruję pierwszych pąków poświaty księżyca czy różowej śmietany, a złota perła jak drzewo dorodne będzie oblepione żółtymi kwiatami.
                                    To są momenty dla których warto czekać cierpliwie i znosić trudy i cierpienia zimy.
                                    • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 14.03.12, 19:52
                                      Witajcie, jeszcze nic , a nic nie czuć wiosny, raczej jesienne klimaty.
                                      Jak to dobrze, że zrobiłam domową wiśnióweczkę z innego przepisu. Tym razem smaczek jest tak delikatny, taki mocno wiśniowy, że grzeje od zewnątrz i od wewnątrz.
                                      Mówię wam , warto czekać na sezon owocowy i robić przetwory.

To za wiosenkę, cyk !
                                      • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 14.03.12, 20:12
                                        Dam Wam na wiosnę ten przepis, nie ma co się tego przepisu wstydzić.
                                        • alladyn15 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 15.03.12, 18:15
                                          Taki troche w bikini,ale bardzo ladnie ujety .
                                          • rita100 Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 15.03.12, 20:21
                                            alladyn15 napisał:

> Taki troche w bikini,ale bardzo ladnie ujety .

A nie za krótkie to ?
    • gryfny Re: jusz wiosna? 15.03.12, 17:41
      jest,,,,,,kiedy te 3 ogrodniki z tom zimnom frelom,przypadajom?
      • rita100 Re: jusz wiosna? 15.03.12, 20:25
        No wiadomo Gryfny, że w środku maju, ale są takie rolne zwyczajei zapotrzebowania, które trzeba podrobić wczesną wiosną.
        I dziś właśnie w taką słoneczną i ciepłą pogodę roboty było fest przy uporządkowaniu ogrodu.
        Już wychodzą krokusiki, hiacynty, tulipany i ...... zawilce kwitną w kopkach.
        To jest to na co czekamy.
        • rita100 Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 15.03.12, 21:57
          Kto zgadnie ? wisienka ?

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_DSC05913.jpg
          • berncik Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 16.03.12, 20:40
            Unas jeszcze wisnie nie kwitnom.
            To jest ten Hochbeet o kerym zech pisou .Narazie pou metra wysoki .Podwyszcza jak bydzie zas nadbywauo kompostu.
            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=938&pos=0
            • rita100 Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 16.03.12, 21:43
              A jakie roślinki posadzisz w tych pakach Hochbeetach ? Masz juz plan ?
              Ja czekam aż zakwitnie u nas forcysja, to odkryję róże. Widzę, ze u was już kwitnie.
              No i zamocowałam budkę dla ptaków z tyłu dużego talerza anteny satelitarnej. Mam teraz budkę do wynajęcia ;)))))))) z satelitą ;)))) Zrobie zdjecie

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_St%C3%A4mchen.JPG
              • berncik Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 16.03.12, 22:01
                Unas Forsytia tez jeszcze nie kwitnie, ta fotka jest z ubieglego roku. Uciolem kawalek kija z tego kszaka wsadzilem do ziemi i zamiast kszaka wychodowalem Stämchen tz.Drzewko.Te Forsytie mozna calkiem latwo rozmnazac .Kawalek uciac wcisnac do ziemi ,najlepiej w cieniu.Za dwa lata kwitnie.https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7kAYEedt3YnmRvF5p6u0TbwNdStYU1uWaTJQ2mqneh35X_XoB
                • rita100 Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 16.03.12, 22:24
                  No wiedzisz, nie wiedziałam, a w tamtym roku kupiłam krzew forcysje i bedę sobie go prowadzic odpowiednia. Na razie czekam az zakwitnie. Jak znajde miejsce to sobie tak go rozmnoze.

Póki co pucuje szyby w oknach, bo w ogrodzie nie za dużo pracy obecnie.
                  • rita100 Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 17.03.12, 10:03
                    Ciekawe, czy Wy też macie to samo za oknem co ja w Krakowie ?
                    Słońce od wschodu w całej rozciągłości. Gotuję obiad i smykam....
                    • seppel Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 17.03.12, 10:18
                      Moin!
                      Mirabellen
                      • rita100 Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 17.03.12, 22:34
                        seppel napisał:

> Moin!
                        > Mirabellen

Te małe kwiatuszki na drzewie to mirabelki ? To takie małe śliweczki żółte najczęściej dziko rosnące.
                    • szwager_z_laband Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 17.03.12, 11:31
                      ja u nos piyknie - dzisiej zech couki taras juz wyrichtowou:)
                      • rita100 Re: Jakie owoce bydo z tygo kwiatka ? 17.03.12, 22:36
                        Ja też uporządkowałam dwa ogrody. Czyściutko, nawet zapaliłam ognisko i te suche stare liście spaliłam.
                        Już mi kwitnie przylaszczka i przebiśnieg.

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1016728.JPG
                        https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1016735.JPG
                        • rita100 Re: Domki dla ptaków 17.03.12, 22:41
                          Jedna budka przy antenie satelitarnej, to apartament taki;)

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_k-P1016729.JPG

A druga znajduje się przy ogrodzeniu, tak , że koty tam nie wejdą

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1016731.JPG
    • szwager_z_laband Re: Czy "czujecie" jusz wiosna? 18.03.12, 09:17
      www.youtube.com/watch?v=qyC9A4X7sC0
      ;)
      • rita100 Re: Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba.... 18.03.12, 20:07

> www.youtube.com/watch?v=qyC9A4X7sC0
        > ;)

Gryfne

Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba....
        Wiosna...chopcy w parku robią ściepa
        Dziołchy nogi już se golom
        Chopcy walom sześc jabolów
        Wiosna..słońce wyżyj grzeje z nieba
        Słońce na niebie wysoko
        Wiosna dziołchy sama seblyko
        Coś im pod bluzkami skoko
        Chopcy idą pić do krzoków
        Wiosna...słońce wyżyj grzeje z nieba
        Dziołchy nie wiedzą sie rady
        Patrzą kaj są stare dziady
        To nic że to stare pryki
        Bele mają drogie bryki
        Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba
        Chopcy w krzokach durś żigają
        Dziołchy jedna po drugiej znikają
        Do burdelów za granica
        Chopcy grzeją po piwnicach
        Wiosna...słońce wyżyj grzeje z nieba
        Wtedy jest rodzinny dramat
        Kaj córeczka? pyto mama
        Chopcy nic nie mogą pedzieć
        Z kuli dziadów idą siedzieć
        Wiosna...słońce wyżyj grzeje z nieba...
        • rita100 Re: Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba.... 19.03.12, 22:17
          Berncik, a wyrychtowałes już nowo altane. Widać , że śnieg ją zawalił.

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_IMG_0085.JPG
          • berncik Re: Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba.... 19.03.12, 22:32
            rita100 napisała:

> Berncik, a wyrychtowałes już nowo altane. Widać , że śnieg ją zawalił.
            >
            > https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_IMG_0085.JPG

Zrobilem:Jak sie zazieleni zrobia fotka.
            • rita100 Re: Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba.... 19.03.12, 22:37
              Acha, jak tylko się zazieleni świat robi się o niebo piękniejszy.
              Czekam, aż listeczki zaczną sie rozwijać, bo zasłoni tą szarość.
              • berncik Re: Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba.... 24.03.12, 21:12
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/TnAW4Fha0U3vQSbzKB.jpg
                Narzise kwitnom jusz
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/F2bBj2l5BWccbmkuTB.jpg
                Pierwsze Magnolie.
                • rita100 Re: Wiosna...słońce wyżyj pasi z nieba.... 25.03.12, 20:34
                  Cześć, śliczne te narcyze, takie dorodne jakby na dobrym gnoju chowane, ale i magnolie tez niczego sobie. U was już widać wiosnę w kwiatach. Jak magnolie kwitną i to pewnikiem wiosna !

Ja właśnie jestem zapracowana, bo odkopcowałam róże i widłami spulchniłam trawnik. Spaliłam już suche gałęzie jabłoni, które powycinałam wcześniej. Iglaki otrzepałam z suchych igieł. Studnie uruchomiłam na zimę, bo mamy suszę. No i ptaki były spragnione. Jedna para sikorek odwiedziła jedną z budek do wynajęcia, być może..... czekam na nie.

Krótko, siedzę w ogrodzie i tworze raj na ziemi ;))))))))
                  Berncik, pokazuj ogródek, może mnie coś natchnie jeszcze

Acha, posiałam pietruszkę i cebulkę dymkę, a to wszystko musiałam zalać wodą, bo susza.
                  Troszkę deszcze by sie zdało

• rita100 Re: Bild tej wiosny :) 25.03.12, 20:38
                    No jak, może pokusimy się na wiosenne zdjecie.
                    To , można by rzec idealne. Seppel taki zdolny.

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb__MG_9543.jpg
                    • rita100 Re: Zaskoczenie tej wiosny 27.03.12, 22:45
                      Moja studnia w ogrodzie wyschła. Od jesieni nie mamy deszczów, a w zimie śniegu też mało.
                      Ledwo podlałam nowo posadzone róże, a tu takie zaskoczenie. Najpierw myslałam, że jest awaria dźwigni pompującej, ale potem zaglądam do studni a ty same kamienie.
                      Cos nieprawdopodobnego.... a jednak z próżnego nie pociągnę.

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_k-P1016189.JPG
                    • rita100 Re: Bild tej wiosny :) 27.03.12, 22:49
                      bazie, mocka baziów :)
                      https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb__MG_9556.jpg
                      • rita100 Re: Bild tej wiosny :) 27.03.12, 22:54
                        I to jest ta wiosna, najpiękniejsza pora roku. Pora nadziei , pora otwartych serc, miłych uśmiechów oraz zachwycających zapachów.

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_DSC05951.JPG
                          • rita100 Re: Bild tej wiosny :) 27.03.12, 23:39
                            seppel napisał:

> :)jest gynau jak schkryflosz :)

Ja tu się do nocki układam, a Ty takie fiki miki wyciągasz ;)))))))))
                            • ballest Re: Bild tej wiosny :) 30.03.12, 19:19
                              Berncik, a mosu jakos idea na na zawsze zielonou egzotycznou galonz - wysokosc do 8m !?
                              • rita100 Re: Bild tej wiosny :) 30.03.12, 20:03
                                8 metrów to jest drzewo ? Może o palmę Ci chodzi ?
                                • ballest Re: Bild tej wiosny :) 30.03.12, 20:15
                                  nie o Palma, o zawsze zielone drzewo ;) na przyklad takie!

de.wikipedia.org/wiki/Erdbeerb%C3%A4ume
                                  • ballest Re: Bild tej wiosny :) 30.03.12, 20:17
                                    tu w polskim jezyku:

pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bcina_jagodna
                                    • rita100 Re: Bild tej wiosny :) 30.03.12, 21:29
                                      A dlaczego nie chcesz posadzić laurowiśnię ? Zimozielone drzewo, okazałe do 6 metrów, a i wyżej pociągnie. Ja takie mam ale często muszę podcinać, bo za duzo miejsca mi zabiera.
                                      Na dodatek pieknie kwitnie.

pl.wikipedia.org/wiki/Laurowi%C5%9Bnia_wschodnia
                                      https://m.onet.pl/_m/72ca0d3044d52f48a7b515f46e1a56a6,14,1.jpg

• ballest Re: Bild tej wiosny :) 30.03.12, 21:40
                                        > A dlaczego nie chcesz posadzić laurowiśnię

Ja, jako krzok, nad kerym umiam zapanowac to ja, ale jako galonz, czytej drzewo to nie, - bo uona mou granatowe owoce a ptoki to zerom a potym bydom mi chalupa tym czornym marasic !
                                        ;)
                                        • rita100 Re: Bild tej wiosny :) 30.03.12, 21:47
                                          A kaj masz miejsce na takie duże drzewo ? Ptaśnik zakładasz ?
                                          • rita100 Re: Hiacynty 30.03.12, 21:51
                                            Już macie Ballest ?
                                            U nas jeszcze bazie królują, no może zaczynają miejscami forcysje, ale tak nieśmiało.

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_KwiotkaDSCF1211.JPG
                                            • ballest Re: Hiacynty 30.03.12, 22:01
                                              Naszy Forsythia juz kwitnie, a hiacynty jak widzisz juz od downa ;)
                                              ja, wyciepnou uech Bambus i teraz szukom cos nowego na to miejsce, bo mom platz!
                                              ;)
                                              • rita100 Re: Hiacynty 30.03.12, 22:32
                                                A dlaczego Bambusa wyciepnołeś ? Właśnie zastanawiałam się nad posadzeniem.
                                                • ballest Bambus 30.03.12, 23:04
                                                  Bo Bambus robi duzo marasu a jak jest mroz kolo -16 °C to mi zawsze czesc zmarzua i zech se nerwnou i wyciep go !!!
                                                  • berncik Re: Bambus 30.03.12, 23:17
                                                    Jo bych Ci doradziou to.
                                                    https://www.dasumwelthaus.de/img/26972B1255069491.jpg

Marasu mosz nie wiela Futer dlo ptokow na cauo zima I na dodatek kradnie wszystkem inkszym flancom bez zima die Schou
                                                  • berncik Re: Bambus 30.03.12, 23:29
                                                    Tego jest pora zortow jo ich mom 4 jedyn przi drodze trzi we ogrodku jedyn mo blank ciemne liscie drugi take trocha siwawe i mo pomaranczowe owoce
                                                    https://www.ujaswelt.de/pflanzen/gifs/ilex.jpg
                                                    Jedyn zas mo take liscie ze siwymi randami.
                                                    https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlS3GaSZ8DxCx_XTt-lPgoJ0W2WRD9DQ73mLhPpUva8tCB903P
                                                    A tyn jedyn to moja godo to je samiec ,bo wcale nie owocuje ,ino fajnie wyglondo.tak jak jo ,albo Ty ha,ha,ha.
                                                  • berncik Ilex 30.03.12, 23:42
                                                    Jo zapomniou napisac te drzewa se nazywajom ILEX
                                                    https://img.fotocommunity.com/images/Baeume/Laubbaeume/Ilexbaum-a22677536.jpg
                                                  • ballest Re: Ilex 31.03.12, 08:04
                                                    Besten Dank Berncik, tys mnie zaskoczou, bo jou znom Ilex jako Krzok, ale nie jako Gauons a ta cos dou Bild jest richtig Fajnou!
                                                    Jeszcze roz Besten Dank.
                                                  • berncik Keiserkrone 31.03.12, 19:30
                                                    Keiserkrone tysz jusz som.
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/nMeqb11CzPUS4Rv3pB.jpg
                                                    W tle widac ta biouo magnolia a przed niom jusz se otwierajom fioletowe kwiotka od tulpenbaum.
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/HSIrqlWxsp89MOKpZB.jpg
                                                  • rita100 Re: Keiserkrone 31.03.12, 21:16
                                                    Cesarska Korona. Ale okazy Ci urosły. Kiedyś ją miałam, ale pewnego roku nie pokazała się na wiosnę. Podejrzewam, że mysiory ją zjadły.
                                                  • socer-schlesier Re: Keiserkrone 31.03.12, 21:19
                                                    U Berncika jusz i jajka na drzewie zakwitly. Berncik kaj zes take drzewko kupiol?
                                                  • rita100 Re: Keiserkrone 31.03.12, 21:32
                                                    socer-schlesier napisał:

> U Berncika jusz i jajka na drzewie zakwitly. Berncik kaj zes take drzewko kupio
                                                    > l?

Socer, ale masz sokole oko. Gratulacje.

To są jajeczka , wydmuszki zawieszone na drzewku jako dekoracja. Ja takie jajka zawieszam na bukiecie z baziów we flakonie w czasie świąt wielkanocnych.
                                                  • berncik Re: Keiserkrone 31.03.12, 22:12
                                                    rita100 napisała:

> socer-schlesier napisał:
                                                    >
                                                    > > U Berncika jusz i jajka na drzewie zakwitly. Berncik kaj zes take drzewko
                                                    > kupio
                                                    > > l?
                                                    >
                                                    > Socer, ale masz sokole oko. Gratulacje.
                                                    >
                                                    > To są jajeczka , wydmuszki zawieszone na drzewku jako dekoracja. Ja takie jajka
                                                    > zawieszam na bukiecie z baziów we flakonie w czasie świąt wielkanocnych.
                                                    Mocie recht Rita i Socer :Ino ze unos Wnuczki strojom na swienta drzewka aze jadom na urlop to trocha te swienta wyprzedziouy .powiedzialy te male ze jak Oma postroi te drzewka sama, dass ist gemein.
                                                  • rita100 Re: Keiserkrone 31.03.12, 22:14
                                                    A kaj są zajęcze gniazda , Berncik ?
                                                    Wnuczki pewno szukały prezentów.
                                                  • berncik Re: Keiserkrone 31.03.12, 22:35
                                                    rita100 napisała:

> A kaj są zajęcze gniazda , Berncik ?
                                                    > Wnuczki pewno szukały prezentów.

Gniazda dopiero benda jak wrocom .Ten zajonczek sie jeszcze nie urodziou.
                                                  • rita100 Re: Keiserkrone 31.03.12, 22:41
                                                    To będzie frajda dopiero, ja znajdą te zajęcze gniazda.
                                                  • rita100 Re: Ilex 31.03.12, 21:19
                                                    Czyli ostokrzew. To jest zimozielony krzew o którym mówiliśmy, że jest świątecznym krzewem, ale że drzewo tez jest ? A jednak jest.
                                                  • rita100 Re: Ilex 31.03.12, 21:36
                                                    A jednak nas dzieli odległość i pora roku. Z jednej strony to dobrze dla nas Polaków, bo kiedy u was kwiaty przekwitają u nas dopiero zakwitają.

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_DSC05961.jpg
                                                  • berncik Re: Ilex 31.03.12, 22:14
                                                    rita100 napisała:

> A jednak nas dzieli odległość i pora roku. Z jednej strony to dobrze dla nas Po
                                                    > laków, bo kiedy u was kwiaty przekwitają u nas dopiero zakwitają.
                                                    >
                                                    > https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_DSC05961.jpg

To potem jedziemy do Was ha,ha,ha.
                                                  • rita100 Re: Ilex 31.03.12, 22:15
                                                    Dobryś jest. To znaczy, że u was kwiaty kwitną dwa razy ;)))))))))))))))))) hahahaha
                                                  • socer-schlesier Re: Ilex 31.03.12, 22:37
                                                    rita100 napisala:
                                                    A kaj są zajęcze gniazda , Berncik ?
                                                    Wnuczki pewno szukały prezentów.
                                                    ---------------------------------------------
                                                    Jak zajonczek jest (kolo tygo fajnygo bociana) to i gniozdo w poblizu kajsik musi byc. Yno szukac.
                                                  • rita100 Re: Ilex 31.03.12, 22:42
                                                    Poczekam na odpowiedni czas :)
                                                  • rita100 Re: Krakusiki i tulipaniki 09.04.12, 22:07
                                                    Jak tylko słoneczko się wychyliło
                                                    https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_2012-1.JPG

a u was już tulipaniki ;))))

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/_MG_9596.jpg

Niech no tylko zakwitną jabłonie
                                                  • berncik Re: Krakusiki i tulipaniki 10.04.12, 21:02
                                                    Unos krokusy jusz downo przekwituy,a Magnolie :Tragedia w ubieglym tygodniu wszystkie jusz rozbite pomarzly.Somsiady moje majom takie sroge tulipanowe drzewa ,wszystko pomarzlo .Trzeba czekac do nastmpnego roku.
                                                  • rita100 Re: Krakusiki i tulipaniki 11.04.12, 22:28
                                                    Berncik, a jednak w tym roku przemarzło dużo roślin. Obserwuję dopiero, bo wiosna u nas taka tylko zielona, a kwiatów jeszcze nie mamy prócz tych krokusków, więc straty dopiero zacznę liczyć.
                                                  • rita100 Re: Praca przy iglakach 12.04.12, 20:59
                                                    Cześć ogrodnicy
                                                    Mieliśmy dzisiaj prawie letni dzień. Temperatura miejscami dochodziła do 30 stopni ciepełka, co sprowokowało mnie do dokładniejszego badania roślin w ogrodzie. No i ......
                                                    Czy zwróciliście uwagę na iglaki - w środku tawuł pełno żółtych i uschniętych igieł. Każdy taki krzew trzeba wyczyścić, otrzepać i jak formujemy to przycinać.

Acha, sasanki nam kwitną, już pięknie kwitną.
                                                  • szwager_z_laband Re: Praca przy iglakach 12.04.12, 21:04
                                                    u nos bouo 22 stopnie i piyrszy niydzwiedzi czosnek z ogrodka juz my jedli:)
                                                  • rita100 Re: Praca przy iglakach 12.04.12, 21:54
                                                    U mnie już lubczyk wschodzi. Cebulka chyba przemarzła.
                                                  • berncik Re: Praca przy iglakach 12.04.12, 22:05
                                                    rita100 napisała:

> U mnie już lubczyk wschodzi. Cebulka chyba przemarzła.

Cebuka raczej nie zmarznie,chyba ze ja jakes robaczki troche podgryzli.
                                                    Cebulka umnie fajnie rosnie ,ta niebiesko troche mniej ,groszek i radiski tysz fajnie wylazly.
                                                    Kartofle posadzil jo przed dwoma tygodniami ,wiem ze za wczas ale inaczej nie szlo .Jo teraz przez pare tygodni nie smia nic robic ino poleku lazic.Kartofle wylezom jak im bydzie ciepli.
                                                  • rita100 Re: Praca przy iglakach 12.04.12, 22:37
                                                    Ja też mam teraz taki okres, że poleku leze i ślypam co juz rośnie. Jo mom cybulke dymke. Może teraz wyjdzie, bo i mokro i ciepło.

Ale coś wom opowiem. Dzisiaj tak siedze z moim w ogrodzie na ławce, kofi pijemy i mój godo:
                                                    - I z czego mam się cieszyć, tu zeschnięte róże, tam zeschnięta róża.
                                                    To ja mu godom:
                                                    - Wiesz co, może byś skupił swój wzrok na lubczyku, właśnie wychodzi, a ma działanie moczopędne, wiatropędne oraz wykrztuśne.
                                                    hehehee, sąsiadka w sąsiedzkim ogrodzie pyrskła smiechem.
                                                    I faktycznie, mimo, ze zielono nie ma na czym zawiesić oko.
                                                  • rita100 Re: Wiosenna praca w ogrodzie 13.04.12, 22:00
                                                    Hej, hej zgniłe leniuszki. Gdzie wasza praca. Pierwsze koszenie trawy mam już za sobą. Traweczka jak dywan. Pierwsze kwiaty doniczkowe też posadzone, a są nimi Krakowiaki.
                                                    A skalniaczki zaczynają grać swoją nutę

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1016891.JPG
                                                    Słodkie fiołki,
                                                    Słodsze niż wszystkie róże,
                                                    Calutkie wzgórze od stop do głów,
                                                    Zmieniło się w słodki
                                                    Bukiecik ach! ach! ach! ach! ach! ach!

• berncik Re: Wiosenna praca w ogrodzie 18.04.12, 20:18
                                                    Unos Pierwszy roz pado,(powiedzma trocha siko)od mozno pou roku .(przesada) ale dosc dugo je sucho ,sniega w zima tysz nie bouo,tz.sucho.Magnolie okwitly i zmarzly.Czesnie i wisnie fajnie kwitnom
                                                    Mom tako fajno Eierpflauma (Rencloda) tysz kwitnie mozno juz nie bydzie mrozu.Jabka majom fajne ponki Mozno to jakos bydzie .Teraz juz je fajnie patrzec do ogrodka .Kozdy dzien wyglondo inaczi Dwie pory sikorkow siedzi na jajkach a Amsle tysz juz swoje gniozda zaciongli. ,Oberieby,Cebula,Groch juz wylazla .Kartofle posadzone.Radiski juz jymy ,szauot tak za dwa tydnie ale ze Hausu .Te pierwsze je nojlepsze,potem bez lato to juz tak nie smakuje.
                                                  • berncik Re: Wiosenna praca w ogrodzie 29.04.12, 18:38
                                                    Wczora dopiero byuo richtig ciepuo,ale dzisiej rano zas mist,im lauffe des tages se wypogodziouo.Kupiou zech 18 Selerikow wsadziou do doniczki i so we treibhauzie ,bo se boja ze jeszcze przidzie mroz.Erdbery zaczynajom kwisc ,cebule,groszek i kartofle i Oberiby dobrze idom.
                                                    Tomaty som pikowane,Staudiselerie tysz, ogorki poleku schodzom.
                                                    Szwager te nasiona ze Staudiselerie bys se musiou skombinowac .Te ziele je duzo lepsze od tych ze knolow bo liscie mienksze i te stengle idzie brac np. do nudelgeriechtow .

• szwager_z_laband Re: Wiosenna praca w ogrodzie 29.04.12, 18:46
                                                    piyrszy roz w tamtym roku moja mama je posioua i popikowaua:)

• berncik Re: Wiosenna praca w ogrodzie 16.05.12, 22:12
                                                    Kajs zech pisou ze mom klopoty ze dzikymi krolikami .Dzisiej zech miou psa od Dziouchy
                                                    Pogoniou te diobelstwo na cztyry wiatry ,bydymy widziec eli wrocom ?Mysla ze tak za trzi dni bez tyn Maschendraht juz nie przelezom.Bydymy widziec.
                                                  • socer-schlesier Re: Wiosenna praca w ogrodzie 17.05.12, 07:52
                                                    A czymu se szczelby niy kupisz?
                                                  • berncik Re: Wiosenna praca w ogrodzie 17.05.12, 18:58
                                                    socer-schlesier napisał:

> A czymu se szczelby niy kupisz?

Mom ,ale nie chca dopuki som maue to probuja je wygonic .Tera i tak narazie zostou ino jedyn
                                                    Te druge se tak wystraszouy tego psa od Dziuchy ze nie wrocieuy .Tego ostatniego jak inaczi nie pudzie to kropna .
                                                  • socer-schlesier Re: Wiosenna praca w ogrodzie 18.05.12, 06:42
                                                    U nos dzisiej w nocy bol pszimrozek, auta na dworze biole na dachu a na termometrze pszi oknie zero stopni, mysla ze kolo -2 bylo.Jak myslicie jakim drzewkom owocowym, owocom, kwiotkom moze to najbardzi zaszkodzic?
                                                    Mom jusz male jabka,guszki,orzechy,winogrona,truskawki,borowki amerykanske, czy taki mroz moze im zaszkodzic?
                                                  • berncik Re: Wiosenna praca w ogrodzie 18.05.12, 21:33
                                                    socer-schlesier napisał:

> U nos dzisiej w nocy bol pszimrozek, auta na dworze biole na dachu a na termome
                                                    > trze pszi oknie zero stopni, mysla ze kolo -2 bylo.Jak myslicie jakim drzewkom
                                                    > owocowym, owocom, kwiotkom moze to najbardzi zaszkodzic?
                                                    > Mom jusz male jabka,guszki,orzechy,winogrona,truskawki,borowki amerykanske, czy
                                                    > taki mroz moze im zaszkodzic?

Serwus Socer:
                                                    Mysla ze ten boden frost juz nie zaszkodzi.Jak by byli jeszcze kwiotki to pryndzyj.
                                                    Umie tysz tak je maue jabka ,sliwki ,Sauerkirschy i tysz auta bouy bioue ,a to wszystko wisi.
                                                    Mom nadzieja ze tak zostanie. Ogorki albo Tomaty by juz byli zmarzniente.Somsiadce zmarzuy Bony,a Groch i Selerie umie stoi .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka