Dodaj do ulubionych

Umieli byscie mi podac...?

01.01.14, 21:28
Umieli byscie mi podac choc pare pszikladow dla ktorych Niymcy mieli by dzisiej chciec z powrotym odzyskac Slonsk?
Jo niywidza tygo abo?
Obserwuj wątek
    • cirano Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 08:15
      Niymcy Ślonska niy chcom, ani go niy potrzebujom tak zrujnowany jaki jes.
      Tak jo to widza
      • socer-schlesier Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 08:37
        Gynau, po co se zas te panto na gowa brac.Znajonc Niymcow to by znowu nasz Slonsk na nogi postawiyli, oczywiscie ze to by niy szlo z dnia na dziyn zrobic yno by zas cza kilka pokolyn na to przeznaczyc, a jak by to juzas za pora setek lat wszystko chulalo w "piyrszy lidze" to by se nastympny Korfanty nr2 znod by kolyjny Polak w glori chwaly na biolym koniu mogl "gotowy" Slonsk odebrac, bo przeca do branio to som wszyscy.Wiync po co im to?
        • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 08:50
          Wczoraj na Discovery Historia było miedzy innymi o konferencji w Teheranie i wyraźnie powiedziano, że Sowieci zajmują ok. ½ Polski. Uwzględniają granice wschodnie w realiach paktu z hitlerowskimi Niemcami. Aby Polska nie była zbyt stratna, to dają jej część ziem niemieckich oraz Prusy Wschodnie. Pokazano jak wschodnia granicę Polski określił Churchill kładąc na mapie zapałki wzdłuż granicy, co Stalin zaakceptował.
          Nie było mowy o żadnych „ziemiach odzyskanych”. Nawet Polacy byli przeciwni takiemu podziałowi, bo odbywał się bez ich wiedzy oraz udziału, a w dodatku w czasie, kiedy wojska sowieckie nawet się do dawnych polskich granic nie zbliżyły.

Tak naprawdę Polacy zostali perfidnie oszukani, a na dodatek przebiegły Stalin stworzył zarzewie nienawiści między Polska i Niemcami. Późniejsze konferencje i sformułowania zachodniej granicy nie były korzystne dla Polski. Zastanawiam się, czemu w półwiecznej historii faktycznego rozbioru Polski na wschodzie nie ma odważnych domagających się zwrotu tych ziem?
          • berncik Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 12:10
            Fatum:Cos to nie tak ,Albo jo jest zle poinformowany.? Moim zdaniem Polska niy mo najmniejszych praw to tz,Kresow. Bo te teren Bialorusi Wolyn Ukraine wniosla Litwa do korony.Tz.Litwa by miala prawo do tych ziem ale nie Polska .Bo Polacy przedewszystkim Polska szlachta Zachowywali sie na tych ternach a przedewszystkim na litwie jak zdobywcy.Unia Polsko -Litewska to tylko byla nazwa. Co Ci bede pisal ,sam wiesz jacy Polscy "wysoko" urodzeni byli .
            Sam wiesz jak Polakow na wschodzie kochajom.
            • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 12:20
              Ja pisałem tylko o powojennej zmianie granic. Bez wnikania w historię.
              Przecież zajęcie ziem północnych i zachodnich było zwyczajnym ich zaborem. To Stalinowi spodobały się granice wyznaczone wspólnie z Hitlerem.
              Niezależnie od etnicznej przynależności Kresów Wschodnich, ta granica była granicą akceptowaną przed wojną. Dzięki niej Polska była większa o ok. 50%.

Temat, komu Kresy powinny przypaść powinno się negocjować z samymi zainteresowanymi, co nie zmienia faktu, że masz rację. Jednak dziś nie wiadomo jakby te granice przebiegały, bo może plebiscyt, czy referendum zupełnie inaczej by je wykreśliły.

Sednem mojej wypowiedzi jest potulne zaakceptowanie zaboru połowy Polski.
              • chrisraf Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 03:23
                Hitler ze Stalinem nie wyznaczali zadnych granic.

Glückauf!
                • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 05:41
                  chrisraf napisał:

> Hitler ze Stalinem nie wyznaczali zadnych granic.
                  >
                  > Glückauf!

Teraz zagadnienie widać z innej perspektywy.
                  Podane informacje nie są powszechnie znane i one pozwalają na dostrzeżenie innych faktów.

Jeżeli możesz rozwiń temat bardziej, bo z dużym zainteresowaniem czytałem.
                  • chrisraf Re: 1fatum 12.01.14, 14:04
                    > Jeżeli możesz rozwiń temat bardziej, bo z dużym zainteresowaniem czytałem.

Kwestia "granic" nigdy nie byla tematem obydwu. Co innego sa strefy wplywow i linia demarkacyjna. Podam na tym miejscu, ze np. tajny aneks do protokolu Ribbentrop-Molotow zostal podpisany przez strone niemiecka w "ciemno". Po porozumieniu miedzy Rzesza i Sowjetami Stalin dorzucil aneks i zarzadal wszystko albo nic. Strona niemiecka nie miala czasu zapoznac sie i studiowac tresci. W tej sytuacji Ribbentrop dzwonil do Hitlera i prosil o instrukcje. Hitler stojac plecami do sciany kazal mu zlozyc podpis.

Sprawa jest o tyle delikatna, ze Roosevelt kilka godzin po podpisaniu tego porozumienia jego tlumaczenie mial na biurku... i nie pisnal na jego temat ani do Francuzow, Anglikow, czy do Polakow. Z reszta polskie MSZ nawet nie zainteresowalo sie panktem, poniewaz jego celem byla... wojna.

Nie wiem, czy Ci chodzilo o to?

Glückauf!
                    • 1fatum Re: 1fatum 12.01.14, 14:24
                      chrisraf napisał:

> > Jeżeli możesz rozwiń temat bardziej, bo z dużym zainteresowaniem czytałem
                      > .
                      >
                      > Kwestia "granic" nigdy nie byla tematem obydwu. Co innego sa strefy wplywow i l
                      > inia demarkacyjna. Podam na tym miejscu, ze np. tajny aneks do protokolu Ribben
                      > trop-Molotow zostal podpisany przez strone niemiecka w "ciemno". Po porozumieni
                      > u miedzy Rzesza i Sowjetami Stalin dorzucil aneks i zarzadal wszystko albo nic.
                      > Strona niemiecka nie miala czasu zapoznac sie i studiowac tresci. W tej sytuac
                      > ji Ribbentrop dzwonil do Hitlera i prosil o instrukcje. Hitler stojac plecami d
                      > o sciany kazal mu zlozyc podpis.
                      >
                      > Sprawa jest o tyle delikatna, ze Roosevelt kilka godzin po podpisaniu tego poro
                      > zumienia jego tlumaczenie mial na biurku... i nie pisnal na jego temat ani do F
                      > rancuzow, Anglikow, czy do Polakow. Z reszta polskie MSZ nawet nie zainteresowa
                      > lo sie panktem, poniewaz jego celem byla... wojna.
                      >
                      > Nie wiem, czy Ci chodzilo o to?
                      >
                      > Glückauf!

***************************************************************

Gdybym powiedział, że o to, to bym skłamał, bo akurat tej wiedzy nie miałem. Akurat te zagadnienia nie były w kręgu moich zainteresowań. Mam jedynie ogólną wiedzę.

Jest to bardzo interesujące. Jeżeli posiadasz jakieś pełniejsze informacje, to proszę rozwiń je. Z chęcią przeczytam.
                      • chrisraf Re: 1fatum 12.01.14, 16:49
                        W jakim jezyku/jezykach chcesz informacje na ten temat?

Glückauf!
                        • 1fatum Re: 1fatum 12.01.14, 17:29
                          Chyba w polskim, bo mój niemiecki nie jest na najwyższym poziomie. Do porozumienia się wystarczy, ale poważne opracowania zawierają terminologie nie używaną na co dzień.
                          Z polskiej wersji będzie dodatkowa korzyść jaką jest "wieczność" wpisu w Internecie i nie znający języka też skorzystają.
                          Nie będzie niczym złym, jeżeli dasz linki do oryginałów.

Co byś powiedział na Twój specjalny dział np: "Wykłady Chrisraf-a" ?

Sam wybierasz temat i sposób jego prezentacji.

Mogę zapewnić, że nie dopuszczę do zaśmiecania działu i bez wyjaśnień wywalę wpisy nie na temat, a kto się nie dostosuje do zasad dostaje bana. Ty sam odpowiadasz o czym napiszesz i Twoje wpisy nie będą moderowane.

Czy masz inny pomysł?
                          • chrisraf Re: 1fatum 12.01.14, 19:58
                            Jesli chodzi o jezyki, to nie mialem na mysli tylko niemieckiego i polskiego.

Twoj pomysl jest bardzo pochlebiajacy. Jednak obawiam sie, ze nie mam tak wiele czasu jak kiedys, gdy pisalem po kilkaset postow i kilkanascie wypracowan rocznie.
                            O ile mogl bym cos zaproponowac, to troszeczke inny tytul, nie taki strasznie powazny:
                            "Swiat okiem podgladacza. Przemyslenia Chrisrafa"

Zobaczymy co z tego wyjdzie. :))

Glückauf!
                            • 1fatum Re: 1fatum 12.01.14, 20:43
                              ichrisraf napisał:

> Jesli chodzi o jezyki, to nie mialem na mysli tylko niemieckiego i polskiego.
                              >
                              > Twoj pomysl jest bardzo pochlebiajacy. Jednak obawiam sie, ze nie mam tak wiele
                              > czasu jak kiedys, gdy pisalem po kilkaset postow i kilkanascie wypracowan rocz
                              > nie.
                              > O ile mogl bym cos zaproponowac, to troszeczke inny tytul, nie taki strasznie p
                              > owazny:
                              > "Swiat okiem podgladacza. Przemyslenia Chrisrafa"
                              >
                              > Zobaczymy co z tego wyjdzie. :))
                              >
                              > Glückauf!

********************************************************

Założyłem przyklejone dwa nowe wątki. Jeden Twój, gdzie tylko Ty masz prawo pisać. Wszyscy mający jakieś uwagi będą mogli się wypowiedzieć w wątku poniżej.

Taka forma jest lepsza do komentowania w tym samym wątku, ze względu na jego przejrzystość.

Jeżeli pomysł nie odpowiada, to skasuję, lub dokonam zmian.

Skróciłem tytuł wątku, bo był i obcinany.
            • cirano Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 12:26
              Mosz recht berncik. To nie były polskie tereny. Unia polsko-litewska padła, a więc powinno się wrócić do starych granic. Tym samym mit o Polsce od morza do morza to bezczelność i kłamstwo.
              Wiadomo i Stalin nie miał prawa do tych terenów
              • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 13:17
                Przyznaję racje, jednak po wojnie granice powinny być wyznaczone. Najbardziej rozsądne byłby powrót do granic przedwojennych. Nie byłoby całego zamieszania, wypędzeń, akcji "Wisła", i prześladowań. Czemu granice innych państw mogły pozostać nienaruszone?

Rozpatrujmy temat w tym kontekście. Historyczne zaszłości są i ja ich nie neguję. Neguję jedynie stalinowski pomysł zmiany granic.
                • kikut5 Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 14:39
                  Sprawcy zostali ukarani. Oddali to co wcześniej ukradli. No i dzisiaj mamy dzięki temu ład i porządek terytorialny.
                  • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 14:47
                    kikut5 napisał:

> Sprawcy zostali ukarani. Oddali to co wcześniej ukradli. No i dzisiaj mamy dzię
                    > ki temu ład i porządek terytorialny.

Proszę precyzyjnie. Kto jest sprawcą. Oczywiście sprawcą może być tylko osoba fizyczna. Co, kiedy i komu ukradli. Kiedy odbył się proces? Czy w akcie oskarżenia były zarzuty kradzieży, jaki był materiał dowodowy i czy sąd uznał winę. Samo oddanie skradzionego przedmiotu nie oznacza kary. Zatem wskaż karę. Czy ukarany miał sprawiedliwy proces, czy była procedura odwoławcza, czy z niej skorzystał?

Wskaż w wykazie pojęć ustawowych, co oznacza pojecie ład i porządek terytorialny? Podobne w brzmieniu pojęcia były tylko w czasach komuny.
                    • kikut5 Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 16:32
                      Kto powinien zapłacić za odbudowę Warszawy?
                      • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 16:37
                        kikut5 napisał:

> Kto powinien zapłacić za odbudowę Warszawy?

*********************************************************

Wróć do tematu. Jak go zakończymy, możemy zająć się czym innym.
                        • berncik Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 17:23
                          Tak jak Cirano pisou .Niymcy Slonska niechcom ,ani nie potrzebujom. Strach mo wielke oczy .Polacy wiedzom ze nie som na swoim.I co jakis czas aktywujom Jakos Erika albo Pawelka ,albo jakis inkszy gupek cos powiy zaroz wszystke Polske gazety som poune.Jakby w Niymcach mieli zacznoc pisac wszystko co jakes Poloki godajom o ,albo na Niemcow to by nie bouo miejsca na cos inkszego.Niemcy ze tak powiem ich pi...olom .O Polakach Niemcy ino wtedy godajom jak mu ukradnom Auto.Dlatego majom opinia tako jako majom, Jak nic pozytywnego nie znajdziesz.
                          • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 17:38
                            Tylko kilkut pisze brednie i nie na temat.

Kikut, odpowiedz na temat!
                            • kikut5 Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 17:50
                              pl.wikipedia.org/wiki/Ostsiedlung
                              Niemieckie osadnictwo na Wschodzie (niem. Ostsiedlung) – stopniowe przemieszczanie się ludności niemieckojęzycznej na obszary dotąd zamieszkane przez Rumunów, Węgrów, ludy bałtyckie, a od ok. VIII wieku na tereny Słowian.
                              • socer-schlesier Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 19:49
                                kikut5 pytanie jest takie:

Umieli byscie mi podac choc pare pszikladow dla ktorych Niymcy mieli by dzisiej chciec z powrotym odzyskac Slonsk?
                                --------------------------------------

To co zes wklejol to my jusz wiymy.Postarej sie odpowiedziec na tymat.
                              • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 02.01.14, 19:59
                                Przepraszam za wulgaryzm, ale przestań pier..*ć.
                                Wygadujesz głupoty, tak piramidalne, że nie można tego akceptować. Postaraj się nie poniżać siebie argumentując.
                                Inaczej wychodzisz na idiotę.
                                Uszanuj samego siebię.
                                • socer-schlesier Re: Umieli byscie mi podac...? 03.01.14, 06:44
                                  kikut5 02.01.14, 17:50 napisal:
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Ostsiedlung
                                  Niemieckie osadnictwo na Wschodzie (niem. Ostsiedlung) – stopniowe przemieszczanie się ludności niemieckojęzycznej na obszary dotąd zamieszkane przez Rumunów, Węgrów, ludy bałtyckie, a od ok. VIII wieku na tereny Słowian.
                                  ---------------------------------------------------------

"W późnym średniowieczu lokalni piastowscy władcy na Śląsku i gryficcy na Pomorzu zaczęli przekonywać Niemców do osiedlania się na swych terenach. Główne grupy kolonistów niemieckich w rejonie Śląska i Małopolski pochodziły z Niemiec południowych i środkowych, częściowo nawet w postaci zgermanizowanych Serbów Łużyckich[1]. W Wielkopolsce udział elementu niemieckiego był słaby. Zaznaczył się on silniej w kilkunastu wsiach założonych przez zakony cystersów z Lądu, Łekna, Paradyża, Wielenia i innych. Mało było kolonistów niemieckich w Sieradzkiem, Łęczyckiem, na Kujawach czy w ziemi dobrzyńskiej[2]. Niemcy przybywający do Wielkopolski pochodzili przeważnie ze Śląska."
                                  ===========================================

Wiync sie ciebie kikut jeszcze raz zapytam: czy Niemcy ktorzy sie tu osiedlali i budowali, tworzyli przez setki lat dobrobyt czym przyczynili sie do rozkwitu i rozwoju cywilizacji tych zacofanych terenow mieli by po tych wszystkich przejsciach (Powstanich Slaskich, w Wielkopolsce) jeszcze raz tu przyjsc i odbudowac to wszystko.Po co?
                                  • socer-schlesier Re: Umieli byscie mi podac...? 04.01.14, 09:59
                                    kikut ponawiam do ciebie pytanie:
                                    Dlaczego Niemcy ktorych zescie tu zapraszali 1000 lat temu do osiedlania sie na tych ziemiach a oni wam zawierzyli tworzonc tutaj dbrobyt znowu by tu mieli przyjsc z powrotem?
                                    • socer-schlesier Re: Umieli byscie mi podac...? 04.01.14, 18:14
                                      No i nasz kikut se boroczek straciol.Niy ma go jak cza cos konkretnie napisac dokladnie jak w tym wypadku:
                                      www.dziennikzachodni.pl/artykul/1077318,podroz-w-czasie-oto-bytom-sprzed-lat-i-dzisiaj-jednoczesnie-zobaczcie,1,2,id,t,sm,sg.html#galeria-material--------

Ktos napisal:

" DS (gość) • 03.01.14, 12:00:51

Niejaki Spyra, wicewojewoda śląski - pożal się Boże uskarża sie na ślązakowców z powodu ich wyśmiewania sie z Sosnowca. Czy ktoś słyszał by uronił malutką łezke nad Bytomiem? To jest przykład na to, czym zajmują sie ci dyletanci którzy zostali obdarzeni tym Rolexem jakim był G.Śląsk. I coś takiego twierdzi że jest Ślązakiem. Gdzie te tabuny polakowców pyskujące na innych forach? To forum jest otwarte od trzech dni, ani jednego Gorola, to tez o czymś świadczy. Wobec namacalnych dowodów ich wandalizmu, nawet ich doprowadzona do perfekcji załgana polityka historyczna jest bezsilna wobec faktów. Zastanawia jedna rzecz, dlaczego od Chorzowa na zachód pozwala sie na taką dewastację struktury i środowiska, prawie nic nie inwestując, eksploatując do granic fizycznych mozliwosci, czyżby ktoś znał dzień i godzinę? Ale jak się ma takich ludzi jak ten wicewojewoda przy rządach. "
                                      • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 04.01.14, 18:25
                                        Stracił się, bo dwukrotnie pisał wstrętne teksty, które pojechały do śmietnika. Nazwał mnie komunistycznym cenzorem. Kiedy mu zapowiedziałem, że razem ze swoimi wpisami wyleci, to chwilowo zamilkł.

Zastanawiam się kim on jest i jaki ma cel w swojej działalności?
                                        • socer-schlesier Re: Umieli byscie mi podac...? 11.01.14, 22:41
                                          socer-schlesier 04.01.14, 09:59 napisal:
                                          kikut ponawiam do ciebie pytanie:
                                          Dlaczego Niemcy ktorych zescie tu zapraszali 1000 lat temu do osiedlania sie na tych ziemiach a oni wam zawierzyli tworzonc tutaj dbrobyt znowu by tu mieli przyjsc z powrotem?
                                          ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kikut dali czekom na twoja odpowiydz.
                                    • kris.tofus Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 10:57
                                      socer-schlesier napisał:

> kikut ponawiam do ciebie pytanie:
                                      > Dlaczego Niemcy ktorych zescie tu zapraszali 1000 lat temu do osiedlania sie na
                                      > tych ziemiach a oni wam zawierzyli tworzonc tutaj dbrobyt znowu by tu mieli pr
                                      > zyjsc z powrotem?

- kikut ci nie odpowiedział,zatem ja spróbuję.
                                      Gdyby ci się udało dziś te ziemie odzyskać dla Niemiec,jestem bardziej jak pewien,że niemieccy koloniści powrócą.
                                      • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 11:08
                                        kris.tofus napisał:

> Gdyby ci się udało dziś te ziemie odzyskać dla Niemiec,jestem bardziej jak pewien,że niemieccy koloniści powrócą.

**************************************************************

Primo - to nie on by ziemie odzyskiwał, choć użyłeś dobrego sformułowania - odzyskać.

Secundo - skoro ziemie wróciłyby do macierzy, to chyba normalne, że zostałyby zasiedlone.
                                        • kris.tofus Re: Umieli byscie mi podac...? 13.01.14, 14:22
                                          1fatum napisał:

> kris.tofus napisał:
                                          >
                                          >
                                          > > Gdyby ci się udało dziś te ziemie odzyskać dla Niemiec,jestem bardziej j
                                          > ak pewien,że niemieccy koloniści powrócą.
                                          >
                                          > **************************************************************

> Primo - to nie on by ziemie odzyskiwał, choć użyłeś dobrego sformułowania - odz
                                          > yskać.
                                          >

- jakże nie,wszak cała ta szleziera działalność do tego zmierza.

> Secundo - skoro ziemie wróciłyby do macierzy, to chyba normalne, że zostałyby z
                                          > asiedlone.

- wiadomo,kolonia musi być zasiedlona.

p.s.
                                          nie przejmuj się fatum,i tak wszystko idzie po twej i szleziera myśli,popatrz na "polską" służbę zdrowia i polską emigrację zarobkową.
                                          Polacy,jedni wymrą a drudzy wyemigrują kolonistom robiąc miejsce.
                                          A ja nie mam zamiaru kopać się z koniem,na ambonę włazić nie mam zamiaru,ale wilczy dół pobudować potrafię,do którego konia zwabię i kiełbaskę zrobię.

• chrisraf Re: kikut5 12.01.14, 03:51
                                1. Dlaczego przemieszczali sie na wschod

2. Zanim Slowianie osiedlili sie na ziemiach na zachod od Buga, kto tam mieszkal?

3. Kto zezwolil na osadnictwo Slowian na Slasku i przejecie wlosci po emigrujacych Silingach?

Odpowiedz
                                • kikut5 Re: kikut5 12.01.14, 05:46
                                  Wiele ludów przemieszczało się w poprzednich wiekach. Ale w dorzeczu Wisły i Odry to Słowianie pierwsi zadomowili się na dłużej. Hitler też o tym wiedział i dlatego stworzył Hitlersee.
                                  • chrisraf Re: kikut5 12.01.14, 14:06
                                    Odpowiedz na pytania i nie zgrywaj glupa.

Glückauf!
                      • chrisraf Re: Kto powinien zapłacić za odbudowę Warszawy? 12.01.14, 03:38
                        Kikut, dziecko obodz sie.

Pytanie musi brzmiec, kto nie zaplacil?

Comprende?
                        • kikut5 Re: Kto powinien zapłacić za odbudowę Warszawy? 12.01.14, 05:48
                          Niemcy zniszczyli Warszawę. Nie zapłacili za jej odbudowę.
                          • chrisraf Re: Kikut 12.01.14, 14:07
                            Kto dal rozkaz bezdennie glupiego powstania?

Glückauf!
                  • chrisraf Re: Kikut, dziecko o co Ci chodzi? 12.01.14, 03:36

• chrisraf Re: Polska prowadzila od lat 20-stych wojne 12.01.14, 03:34
                  na Kresach. Jest to przemilczyny dotat fakt i jedno z wielu tabu polskiej historiografii. Polska dopuscila sie w tym czysie czystek i poddala autochtoniczna ludnosc Kresow brutalnej polonizacji i katolizacji. W ramach tej akcji osiedlono na Kresacj 1, 2 milionow Polakow. W akcjach pacyfikacyjnych urzyto w koncu wojska. Na teamt liczb ofiar nie wiadmo wiele

www.racjonalista.pl/kk.php/s,4321
                  Swiat ale nie spal. Polska wojna domowa byla dosc znana, a Polska u konca lat 30-tych najbardziej znienawidzonym panstwem w Europie.

www.amazon.co.uk/Poland-inside-Bertram-De-Colonna/dp/B00087Q52W
                  archive.is/7lOob
                  Glückauf!
                  • kikut5 Re: Polska prowadzila od lat 20-stych wojne 12.01.14, 05:50
                    Na szczęście okupantów polskich usunięto z Kresów, a okupantów niemieckich usunięto z Ziem Odzyskanych.
                    • chrisraf Re: Kikut, a kiedy usunieto Ci rozum? 12.01.14, 14:09

• chrisraf Re: fatum, bzdura 12.01.14, 03:10
            Przy calym szacunku. Zadanie przesuniecia granicy na zachod wiaze sie z ruchem panslawistycznym i jego pierwszym kongresem w Pradze, roku 1848. Na nim z formulowano po raz pierwszy postulat wypedzenia ludnosci nie-slowianskiej zamieszkalej na zachod od osi Szczecin-Triest. Postulat ten zostal przejety przez neoslawistow. Ruch neoslawistyczny mozna utozsamic z ruchem "wszechpolskim". Sama stopka w moich postach powinna mowic wiele.

W protokole Kruppa, nalezacym do protokolow tzw. "procesow norymberskich", znajduje sie wypowiedz jednego z pracownikow miedzywojennego polskiego MSZ, ktory dosc obrazowo opisuje przerazenie pracownikow ministerium, gdy otrzymali informacje, ze POLSKA DOTKRYNA MIEDZYNARODOWA JEST PRZESUNIECIE ZACHODNIEJ GRANICY NA ODRE I NYSE.
            W ostatnich latach potwierdzil to tez Jedrzej Giertych. Z przerazeniem zareagowal rowniez prof. Carl Burckhardt, uwczesny Wysoki Komisarz Ligii Narodow do spraw Wolnego Miasta Gdansk, gdy Beck w rozmowie w cztery oczy wtajemniczyl go w swoje plany.
            Takze gen. Sikorski prowadzil w lecie 1939 rozmowy na temat ....powojennego ksztaltu Europy z przedstawicielami Foregn Office. Wedlug tych rozmow mialo dojsc do przesuniecia granicy na Odre i Nyse oraz...transferu ludnosci. Wobec osmieszonego i malo profesionalnego rzadu polskiego wokol maniaka wielkosci Rydza, alkoholika Becka i dewiata Hlonda, Sikorski byl w oczach Brytyjczykow mezem stanu, ktory "tykal" inaczej. Krotko po katatastrofie wrzesniowej Sikorski przejal rzady, zdegradowal Rydza i nakazal postawic przed sad. To jemu Rydz i Beck, budowniczy katastrofy zawdzieczaja, ze nie mogli ani uciec dalej do Francji, ani Wielkiej Brytanii. Obydwoje przezyli tez klika zamachow "zyczliwych" im oficerow. Rydz skonczyl jako jeniec AK, a Beckowi nie wiadomo, co zaszkodzilo... W kazdym razie kilka lat po wojnie nie zapomniano o wdowie Rydza. Skrupulatnie zapakowana w kilka workow udalo sie ja poskladac, dziennikow Rydza nie znaleziono. Istnieja przeslanki, ze po rozmowach z wegierskim premierem mial zmienic strony.

"Nawet Polacy byli przeciwni takiemu podziałowi, bo odbywał się bez ich wiedzy oraz udziału, a w dodatku w czasie, kiedy wojska sowieckie nawet się do dawnych polskich granic nie zbliżyły."

Mozliwe, ze cos przeoczylem, ale coz to mialaby byc za logika??? Churchill rozmawial o czyms, co bylo juz wczesniej uzgodnione! A jesli ktos ma problem z linia na Odrze i Nysie, to prosze zagladnac do Wielkiej Encyklopedii PWN pod haslem "Poczdam". Polska delegacja zostala zaproszona na te rozmowy w "celach konsultacji".

"Późniejsze konferencje i sformułowania zachodniej granicy nie były korzystne dla Polski."

No chyba sie przewroce!!! Skoro byly tak "niekorzystne", dlaczego Polska anektowala dodatkowo Szczecin i tereny na zachod od Odry??? Przypomne tez, ze Polska zaczela przeprowadzac wypedzenia przed decyzja o transferze ludnosci niemieckiej.
            Oprocz tego wartosc ziem zachodnich przewyzszala w przeliczeniu na metr 2 osmiokrotnie wartosc metra 2 na Kresach. Uwzglendiajac powierznie utracono i uzyskana nalezy te liczbe pomnozyc przez 1,46. Uzyskujemy wtedy wartosc ziem niemieckich w stosunku do utraconych polskich. Wynosi ona 11,47 !!!

1,2 miliony osob, ktore musialy opuscic Kresy to osoby osiedlone tam w ramach miedzywojennej polonizacji na miejscu ludnosci autochtonicznej.

Na ostatnie pytanie moge odpowiedziec - poniewaz byly bezwartosciowe.

Pozdrawiam!

Glückauf!

de.wikipedia.org/wiki/Ostgebiete_des_Deutschen_Reiches
    • kikut5 Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 05:56
      Niemcy zostali raz na zawsze usunięci ze Śląska. Nikt ich z powrotem na pewno nie wpuści. Ten błąd nie zostanie powtórzony.
      • 1fatum Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 06:05
        kikut5 napisał:

> Niemcy zostali raz na zawsze usunięci ze Śląska. Nikt ich z powrotem na pewno n
        > ie wpuści. Ten błąd nie zostanie powtórzony.

......A świstak siedzi i zawija w te sreberka, .....

Przeczytaj ile lat miało trwać cesarstwo rzymskie, czy III Rzesza Niemiecka, etc.
        • socer-schlesier Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 10:28
          kikut5 12.01.14, 05:56 napisal:
          Niemcy zostali raz na zawsze usunięci ze Śląska. Nikt ich z powrotem na pewno nie wpuści. Ten błąd nie zostanie powtórzony.
          -------------------------------------------

Jak Niymcy yno bydom chcieli zas tu to wszystko odbudowac to kikut oni cie kupiom tak jak stoisz a ty jeszcze im bydziesz dziynkowol z kapeluszym w rynce.
          • kikut5 Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 13:40
            I po co? Żeby znowu zostali wysiedleni? Polacy tym razem bardzo dokładnie przypilnują Niemców. I zapobiegną następnej katastrofie.
            • keniata Re: Umieli byscie mi podac...? 12.01.14, 14:31
              kikut5 napisał:

> I po co? Żeby znowu zostali wysiedleni? Polacy tym razem bardzo dokładnie przyp
              > ilnują Niemców. I zapobiegną następnej katastrofie.
              W zasadzie nie chce z Toba pisac bos ........Tu sobie wpisz co chcesz.Mnie to obojetne.Mam za to prosbe , juz po poludniu, wiec sie obudz i wyjmij reke z nocnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka