rita100 11.10.05, 17:12 dalszy ciąg mitu o Grunwaldzie. Ramon powiedział, że bitwy nie było , bo nie znaleziono kości, archeolodzy nie znaleźli . Jak myślicie dlaczego ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broneknotgeld Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 17:23 Jeronie, Rita. Toż po krześcijańsku ciała zebrali i pochowali. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 18:50 a co to za kosci znodli, i co za archeologi? chyba cosik zech sam przepasowou, abo? :) Odpowiedz Link
rita100 Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 19:47 nie Bronek, pamiętajcie, że to były czasy Średniowiecza, czasy kiedy żyli Prusy, a ich tradycja była trochę inna. Powiedźcie mi czy to była bitwa czy potyczka ? Bo jeżeli twierdzicie , że potyczka , to ciał było tyle ile było. Chodzi o bitwę pod Grunwaldem i o te kości, ktore nie znaleziono , choć szukano. Prawdopodobnie zostały spalone w jednym miejscu. Tradycją pruską było , że kobiety zabitych i poległych w walce wojowników (mężów) zabierali z pola bitwy i same robiły pogrzeby. Dla Ballesta będzie to przekonywujące, bo sam twierdzi , że to potyczka i garstka ludzi sie biła, więc nie było kłopotu z pochówkiem indywidualnym. To jest pierwsza wersja, inna to taka , że archeolodzy odnajdyją pewne tajemnicze pagórki w lasach, ktore służyły prawdopodobnie do zbiorowego pochówku, jeszcze nie wiem czy przez spalenie czy nie, ale dokładnie może mi sie uda coś wyczytać. Twierdze , że przez spalenie. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 19:54 Balllst, tys tera je dran:)), a mie sam zaiekawiouo wiela to tym tych wojokow sie biouo richtik(?) Odpowiedz Link
rita100 Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 19:56 no właśnie , różnie podaja więcej i mnie - ale jak to taka maluteńka potyczka, to z pochówkiem nie bylo klopotu. Odpowiedz Link
ballest Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 20:41 Szwager, - Krzyzakow bouo kolo 500, reszta to bouy inne narodowosci, POLOKI walcziouy z uobu stron! Faktem jest, ze zginal Mistrz, Ulrich von Jungingen, ale wlasciwie tylko Dlugosz na temat tej Bitway pisze, a on w miedzyczasie uchodzi za klamcy, ktory nienawidzial Niemcow, wiec moze poszesdl sladem Kadlubka! Jesli spalono kosci, to tego nie rozumiem Rita, PRUZZ JUZ NIE BOUO ( tych PRUZZE) a Prussy jeszcze nie powstaly, to i tak nie sztimuje! Dlaczego nie zdobyto Marlborka? Odpowiedz Link
macpor Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 20:57 Dlaczego nie zdobyto Malborka? - Z tego samego powodu, co Bush senior nie zdobył Bagdadu. Ano całkowite zwycięstwo czasem może być całkiem sporą klęską. Polacy nieźle musieli się namęczyć by udowodnić, że walka z Zakonem nie jest walką z Chrześcijaństwem. Całkowite zniszczenie mogło by źle wpłynąć na obraz Polski w krajach chrześcijańskich. No i Zakon jednak stanowił jakieś zabezpieczenie przed napadami pogan z północy - po to go przecież ściągnięto. Przy okazji ciekawostka: słyszałem że nigdy zamku w Malborku nie zdobyto, albo załoga uciekała, albo była przekupowana - w samej walce zamek nigdy nie padł - nawet w czasie IIWŚ. Co do wielkości bitwy - ludzi wtedy było mniej to i walki bywały mniejsze. Dodatkowo - 500 Krzyżaków pewnie tyczy się samych rycerzy konnych. Ile mieli ludzi w pocztach? Pewnie po kilku. Jak była liczba piechurów? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 20:14 Toż godosz Rita, co pod Grunwaldym ginyli yno Prusy. Pacz, a joch jednak myśloł że tam był Zakon ze posiłkami rycerstwa zachodniego ( w tym i Ślonzokami). No ja, wiydli łoni tako "siwo masa wojow", dyć tyż we wiynkszości łokrzczonych. Po drugi stronie było podobnie, przinojmni co sie tyczy wojsk Korony. Dyć i Litwin-neofita choćby na pokaz chcioł być echt- krześcijaninym. Tak se terozki myśla, że możno jakeś ciała (ty szary masy wojskowy) mogły być pochowane tam kaj niy stoji już tyn kościołek. Odpowiedz Link
broneknotgeld Grunwald 11.10.05, 20:18 "Bitwa pod Grunwaldym" Tu wojsko cara lyjty dostało Choć wpiyrw pociśli w przodek niymało Hindenburg Ruska ponoć zaczimoł Choć we salonce yno se drzymoł. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Grunwald 11.10.05, 20:19 1410 Wiycie - Ślonzokom wtedy fest wloli Bestoż jo niy wiym czy to pochwolić. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Grunwald 11.10.05, 20:20 Jakiś "historyk" możno namiyszoł Kto z Luksymburgym pod Grunwald prziszoł? Ano wasale - tako Ślonzoki Mieli ło cudze bić sie boroki Bestoż Krziżaki wojna przegrali A my po rzici fest łoberwali. Odpowiedz Link
rita100 Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 20:19 To w takim razie powinny być tam kości - ale też ci szarzy jak ich nazywasz mogli byc spaleni. Odpowiedz Link
rita100 Re: a jednak bitwa była :) 11.10.05, 20:34 Prusy to wielka i bardzo tragiczna historia , do tej historii podchodzimy z wielką pokorą. Aby Wam wyjaśnić życie Prus przedtawię ciekawostkę: Gawęda - zwykły dzień Mazurski W gospodarce to je tak. Jek szie reno wstane, to szie łósko poszciele, ale to nie je richtik. Lepszi to szie pszierw troche poszciel s pół godżini wiluftuje. Tedi zastazi szie do fristiku i tedi szie chizo, nem szie woda uważi, umjie i ucese. Potem szie muze móntewko rozzierci, a jek szie zaważi, to szie posoli i mleka wleje i chleba do tego i taki mi mami fristik. No a potem tszieba kuchno i jizbe zaneszć, to do kurcaków jiszć, do kokosów, do genszi. Tedi muszi jiszć w pole. Teraz mi jidziem rókle chakać albo pleć, mi i tak i tak móziem. Ja dzisziaj scaziu nazbzierała, to bendzie na łoziat scasz. Potem mi psziśli na potpołudnik. Na ten potpołudnik dało chleb pomazani z masłem i kawe. Tedi us cas kartofle na łobziat uważieć, tes nenso i zuse. Jek mi podjedli, to leczieli na pole dojeć, szwine futrować, a tedi mi jidziem dali do rókli, bo esce ne je skóncóna. I tak as do zieciora. Ło cwrti mi zjedli podziecórek. Zjadło szie znów kawe i chleb. Na ziecór, ten ostatni matlich, to mi móziem zieceżia. Na to zieceżio dało kwaszne mleko i odgżiane ot obziadu kartofle. K.Nitsch richtik - słusznie wiluftować - wywietrzyć fristik - śniadanie muza - mąka rozmieszana z wodą móntewka - łyżka wazowa rozziercić - rozwiercać rókle chakać - buraki okopywać scasz - szczaw nenso - mięso zuse - sos matlich - posiłek Odpowiedz Link
ballest Nie bouo, boua potyczka, nic wiecej 11.10.05, 20:43 Tak samo jak Psiego Pola nie bouo! -- Szwager, - Krzyzakow bouo kolo 500, reszta to bouy inne narodowosci, POLOKI walcziouy z uobu stron! Faktem jest, ze zginal Mistrz, Ulrich von Jungingen, ale wlasciwie tylko Dlugosz na temat tej Bitway pisze, a on w miedzyczasie uchodzi za klamcy, ktory nienawidzial Niemcow, wiec moze poszesdl sladem Kadlubka! Jesli spalono kosci, to tego nie rozumiem Rita, PRUZZ JUZ NIE BOUO ( tych PRUZZE) a Prussy jeszcze nie powstaly, to i tak nie sztimuje! Dlaczego nie zdobyto Marlborka? Odpowiedz Link
macpor Re: Nie bouo, boua potyczka, nic wiecej 11.10.05, 21:04 Psie Pole było, jest i będzie o ile jakiś purysta językowy go nie zlikwiduje. :)))))) Oto dowód: en.wikipedia.org/wiki/Psie_Pole Co innego bitwa na Psim Polu - nie byłem tam w czasie jej trwania nie wiem. Odpowiedz Link
ballest Re: Nie bouo, boua potyczka, nic wiecej 11.10.05, 21:07 Maciek, mosz recht, mnie chodzi o bitwa na Psim Polu, wymysl Kadlubka ;) Odpowiedz Link
macpor Re: Nie bouo, boua potyczka, nic wiecej 11.10.05, 21:43 :) Jak już napisałem, nie byłem, nie widziałem - nie wiem. Kronikarze lubili zmyślać - fakt. Historykiem nie jestem by coś o sprawie coś wiedzieć. Nie znam również faktów, które by jednoznacznie dowodziły że bitwy takiej NIE mogło być. Czyli jestem otwarty na propozycje ;P. Odpowiedz Link
ballest Re: Nie bouo, boua potyczka, nic wiecej 11.10.05, 23:51 Macpor , nie chce mi se sprawdzac, ale to miou byc chyba Henryk II a tego tam nigdy nie bouo, a ta bitwa to naprawde tylko wymysl kadlunbka, zreszta nie ma wspolczesnego historyka, ktory ja nie neguje! Odpowiedz Link
bartoszcze no, teraz to już... 12.10.05, 00:08 ..jest tu blank jak dawniej na Gliwicach:))) Grunwald, Psie Pole, jeszcze by trzeba do Monte Cassino i Kopernika nawiązać:))) a w ogóle, to ładnie się rozwija - keep it up! Odpowiedz Link
ballest Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 09:08 "Grunwald, Psie Pole, jeszcze by trzeba do Monte Cassino i Kopernika nawiązać:)))" Ja Falaise, Budziszyn, Lenino, Jasna Gora, Wieza spadochronowa, Piorun itd, ja wszystko klamstwa i mity, takopu je prouwda Bartoszcze. A kto nos wydou Builderowi Baro tysz se dowiymy i dali se pytomy, czymus nie reagowou jak ues to widziou, podobno NEUTRALNY MODERATOR je zes? ;;;))) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 12:18 > Ja Falaise, Budziszyn, Lenino, Jasna Gora, Wieza spadochronowa, Piorun itd, ja > wszystko klamstwa i mity, takopu je prouwda Bartoszcze. Balciu, mnie zupełnie nie przeszkadza, co ty sobie na ten temat myślisz czy nawet napiszesz:) po prostu stwierdzam, że w drugiej dobie istnienia tego forum pojawiły się tematy tak charakterystyczne dla FGliwice. Tylko nie wiem, z kim się będziesz o nie kłócił, bo ja tu po to na pewno nie będę przychodził:))) > A kto nos wydou Builderowi Baro tysz se dowiymy i dali se pytomy, czymus nie > reagowou jak ues to widziou, podobno NEUTRALNY MODERATOR je zes? ;;;))) Skleroza, balciu. Ja się pytałem, czyje to nazwiska, i jakoś wtedy nie było was stać na to, żeby powiedzieć o co chodzi, nawet mailem.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=18658224&v=2&s=0 Jak mi wreszcie ktoś odpowiedział na to pytanie, to wyleciały. PS. Ciekawe, czy to też ja podawałem te nazwiska na Olsztynie, w czasach kiedy tam nie bywałem? PS2. A co do twoich danych, balciu, to przypomnę ci to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=18998300&v=2&s=0 Dla mnie to definitywny koniec tematu. Odpowiedz Link
builder Re:dou mniy skryflosz?, n/tx 12.10.05, 23:52 ballest napisała: > "Grunwald, Psie Pole, jeszcze by trzeba do Monte Cassino i Kopernika > nawiązać:)))" > > Ja Falaise, Budziszyn, Lenino, Jasna Gora, Wieza spadochronowa, Piorun itd, ja > wszystko klamstwa i mity, takopu je prouwda Bartoszcze. > > A kto nos wydou Builderowi Baro tysz se dowiymy i dali se pytomy, czymus nie > reagowou jak ues to widziou, podobno NEUTRALNY MODERATOR je zes? ;;;))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 10:29 dobra, no to inaczyj zaczna - wiela bouo wojokow po stronie tzw polskyj? Odpowiedz Link
ballest Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 10:39 Mom tyn artykul Zybury w doma, bo w necie go juz niyma, na wieczor podom! Poloki caly czas myslo, jak to wytumaczyc z tymi kosciami zauwazoues ? Odpowiedz Link
ballest Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 10:43 "Słyszałem, że pod Grunwaldem nie znaleziono żadnych kości... (początek) Szczątki rycerzy i żołnierzy walczących po stronie Jagiellonów zabrały rodziny. Na miejscu pochowano tylko rycerzy i knechtów krzyżackich i to tych mniej znacznych. Ciała po ograbieniu przez "czerń" idącą za wojskiem i samo wojsko zgromadzone zostały w jednym miejscu, na którym postawiono później tzw. kaplicę. Jej fundamenty odsłonięte przez archeologów można oglądać na północ od domniemanego pola bitwy. Najwięcej bardzo dokładnych informacji dostarczają dwie prace nieżyjącego już niestety prof. Nadolskiego. Pierwsza bardziej popularna to "Grunwald 1410" wydana niedawno w serii Bellony "Historyczne Bitwy". Druga bardziej naukowa ale też znakomicie napisana (świetnie się czyta) to "Grunwald. Problemy wybrane" wydana w 1986 roku bodajże w Olsztynie. Nadolski twierdzi, że bitwa rzeczywiście miała miejsce ok. 15 km na SW od obecnego tzw. Pola Grunwaldzkiego!" "wg polskiego historyka Jana Herburta z Fulsztyna (XVI w.) wojska Jagiełły liczyły 60 tys. Polaków + 42 tys. Litwinów i Żmudzinów z Rusinami + 40 tys. Tatarów + 21 tys. zaciężnych Czechów, Morawian, Ślązaków, Węgrów (razem 163 tys., w tym 67 tys. jazdy, 96 tys. piechoty, 60 ciężkich armat) - obok tych liczb Voigt podał, ze Krzyżaków było 83 tys. w tym 26 tys. jazdy i 57 tys. piechoty; - wg T. Korzona u boku Jagiełły stało 100 tys. zbrojnych (krzyżaków miało być 83 tys.); - wg L. Kolankowskiego (1936) wojska te liczyły: 16-18 tys. Polaków, 6-8 tys. lekkich hufców litewskich (krzyżacy - 13-15 tys. ciężkiej jazdy + 100 dział + 6 tys. piechoty); - wg J. Dąbrowskiego (1960) 15-18 tys. jazdy polskiej z pewną liczbą piechoty + 8-11 tys. Litwinów i Rusinów; - wg Łowmiańskiego (opierającego swe dane na sile chorągwi) Polacy wystawili ok. 12 tys. jezdnych (w 50 chorągwiach) + 40 chorągwi litewsko-ruskich (krzyżacy 51 chorągwi = ok. 11 tys. konnych); - wg Nadolskiego (1990, 1992) i Biskupa (1991) armia królewska liczyła ok. 20 tys. Polaków + ok. 10 tys. wojsk liewsko-ruskich (w tym kilkaset lekkiej jazdy Tatarow) + sluzba taborowa (Biskup - krzyżaków było 16 tys. konnych, w tym 500 braci zakonnych, oraz ok. 5 tys. pieszych; Nadolski - krzyżaków było 15 tys. jazdy, w tym ok. 250 braci-rycerzy, + służba taborowa)." ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 11:00 o kurde, no to faktycznie roznice niysamowite, i dowiydz sie sam czuowieku tera prowdy ... dziynkuja za teksty! Odpowiedz Link
ballest Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 11:11 Czy bitwa na Psim Polu miała miejsce? (początek) "O bitwie na Psim Polu pisze po raz pierwszy mistrz Kadłubek ca. 100 lat po wydarzeniach, nowe wydanie w Ossolineum, a za nim powtórzył autor Kroniki Wielkopolskiej, nic nie wspomina o niej Gall Anonim (o czym wspomina Pan Grzegorz B.) ani Kosmas, a od nich raczej należałoby się spodziewać informacji na ten temat. Na temat historyczności bitwy proszę zajrzeć do: Karol Olejnik, "Głogów 1109", Bellona, od strony 108... Historycy wojskowości raczej negują jej fakt, ale od czego są nowe pokolenia historyków... W.B. " Laband, to na temat Psie Pola! Odpowiedz Link
rita100 Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 21:18 szwager_z_laband napisał: > o kurde, no to faktycznie roznice niysamowite, i dowiydz sie sam czuowieku tera > > prowdy ... > > dziynkuja za teksty! ale ile ludzi zgineło w tej bitwie ? Odpowiedz Link
ballest Re: a jednak bitwa była :) 12.10.05, 21:28 Rita, wedlug zrodel polskich bardzo duzo, moze ponad 10 000, ja uwazam ze moze 12 osob, co bronilo Mistrza ;) Taka jest prawda !!!!!!! Odpowiedz Link
ramon6 Re: a jednak bitwa była :) 13.10.05, 07:40 Niy jest zech historyk, ale jak byndymy sie wedle tych nojmanszych liczb rychtowac, to cza pedziec, ze te pouranouscie tyjsyncy ludzi musaly jakes sladuy po siebie zostawic. Same zgromadzynie tela osob trwalo conajmi miesionc. Uoni musieli cojs jejs i z tego jusz muszom byc jakes odpady, kojsci uod swin, kurczont, krow itd. Napewno mieli latryny. Wyzywiynie tela ludzi (40.000)to by musol byc dlo calego regiony ogromny roskwit. Jusz niy godom uo wyzywiyniu bydla. Wtojs musiou ta bitfa finansowac i to po obu stronach, a to oznaczou inflacja. itd. Moznoczeba by bolo uobejzdzec eli uo inkszych bitwach s tych czasow momy tysz jyno tela informacji, abo som uone inaczy uopisane(udokumentowane). Odpowiedz Link
builder Re:ballest, ty sam sobie zaprzeczasz ;), 13.10.05, 00:09 wytlumacz mi fakt ten oczywisty herr, ballest napisała: > "Słyszałem, że pod Grunwaldem nie znaleziono żadnych kości... (początek) > > Szczątki rycerzy i żołnierzy walczących po stronie Jagiellonów zabrały rodziny. > > Na miejscu pochowano tylko rycerzy i knechtów krzyżackich i to tych mniej > znacznych. Ciała po ograbieniu przez "czerń" idącą za wojskiem i samo wojsko > zgromadzone zostały w jednym miejscu, na którym postawiono później tzw. > kaplicę. Jej fundamenty odsłonięte przez archeologów można oglądać na północ od > > domniemanego pola bitwy. Odpowiedz Link
builder Re:ja ballest bydom robic` sekcja genetyczno 12.10.05, 23:55 a jak siy ukazy ze to boly ruskie abo muzumany to bydzie rumur ;), ballest napisała: > Mom tyn artykul Zybury w doma, bo w necie go juz niyma, na wieczor podom! > Poloki caly czas myslo, jak to wytumaczyc z tymi kosciami zauwazoues ? Odpowiedz Link
ballest Re:ja ballest bydom robic` sekcja genetyczno 13.10.05, 07:56 "Niy jest zech historyk, ale jak byndymy sie wedle tych nojmanszych liczb rychtowac, to cza pedziec, ze te pouranouscie tyjsyncy ludzi musaly jakes sladuy po siebie zostawic. Same zgromadzynie tela osob trwalo conajmi miesionc. Uoni musieli cojs jejs i z tego jusz muszom byc jakes odpady, kojsci uod swin, kurczont, krow itd. Napewno mieli latryny. Wyzywiynie tela ludzi (40.000)to by musol byc dlo calego regiony ogromny roskwit. Jusz niy godom uo wyzywiyniu bydla. Wtojs musiou ta bitfa finansowac i to po obu stronach, a to oznaczou inflacja. itd. Moznoczeba by bolo uobejzdzec eli uo inkszych bitwach s tych czasow momy tysz jyno tela informacji, abo som uone inaczy uopisane(udokumentowane)." Ramon recht mosz, ale i tak se historycy polscy wadzom, jedni godajom, ze te resztki zebrali wszyscy ze sobom! (notabene - to by bouo pierwszy roz w historii WIELKICH bitew :)) Rita napisaua, ze spalono, ale Pruzzow juz tam nie bouo i boua wiara katolickou a niy poganstwo! Odpowiedz Link
ramon6 Re:ja ballest bydom robic` sekcja genetyczno 13.10.05, 08:14 Ballest, jou tysz tak za bardzo we te spoulynie niy wierza, bo jak wiysz we dzisejszych krymatorijach zwloki spolic cza na to, jak sie niy myla min. dwie godziny a temperatura musi ca. 1400°C miec. Mozno mieli ci ludzie jusz wtedy jakous technika kerou na spoulanie zwlok bez sladow pozwolola. Tu goudali my uo ludziach, ale kaj sie stracoly resztko po zwiezyntach; koniach, bydle, drobiu - niywierza zeby sie s tymi resztkomy tela robory robiyli. A tych zwiezont to musialo byc kupa. Wiela miynsa spozyje 40.000 ludzi na miejsonc? Dobra idze pedziec, ze ludzie wtedy niy jedli duzo miynsa, ale jakies miynso museli konsumowac. Wejs ta liczba blank nisko, no 1 kg na tydziyn na osoba. To je 40.000kg. na tydziyn. Dejmy nato ze te couke przygotowania trwaly wros z hajon tyn miejsonc to muszymy liczyc 40.000 kg * 4 = 160.000 kg. Toby znaczolo, ze ci ludzie spoczebowali conajmi: 160.000kg miynsa / 400kg (wouga jedny krowy)= 400 krow, abo 1700 swin itd. Po takich ilosciach muszom jakes slady zostac! Odpowiedz Link
ballest Re:ja ballest bydom robic` sekcja genetyczno 25.10.05, 09:57 Ramon, jou tysz w to nie wierzam, ale Poloki wierzom w Grunwald, bo polski historyk, zresztom Deutschhasser tak napisou, a Sienkiewicz podjou tymat i zrobiou z tego do Polokow epos, w kery uoni wierzom. Odpowiedz Link
meg_s Re: 25.10.05, 10:06 Ramon - czytam i oczom nie wierzę, no chyba że mam od rana żartobliwy nastrój nie uważasz, że gdyby 600 lat to było za mało na to aby kości zjedzonych zwierząt się rozłożyły to tonęlibyśmy dziś w tysiącach ton takich kości ? ;) a cmentarze "ludzkie" ? po kilkudzuesięciu latach przy liwidacji grobu najczęściej po szczątkach nie ma już śladu - oczywiście to zależy od klimatu, gleby itp to uwaga do konkretnej wypowiedzi -i proszę mnie nie mieszać do sporów o bitwę ;) Odpowiedz Link
meg_s errata 25.10.05, 10:07 meg_s napisała: > Ramon - czytam i oczom nie wierzę, no chyba że mam od rana żartobliwy nastrój oczywiście miało być "MASZ" Odpowiedz Link
ballest Re: errata 25.10.05, 10:21 Tego pytania my nie zadajemy, to zadawaja polscy historycy, jesli ich za glupich uwazasz, to inna sprawa.;) Dekompozycja kości naprawde zalezy od wielu czynnikow, ale Grunwald to tereny wilgotne i stosunkowo zimne a jak wiesz kosci ludzkie, czy konskie potrafia sie 1000 lat zachowac. Odpowiedz Link
ramon6 Re: errata 25.10.05, 10:58 meg_s napisała: > meg_s napisała: > > Ramon - czytam i oczom nie wierzę, no chyba że mam od rana żartobliwy nas > trój > > oczywiście miało być "MASZ" Hallo Meg, masz racje, mialem fantastychna noc i odpowiedni zartobliwy nastroj;-))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: errata 25.10.05, 11:08 no to ale ech sie usmiou, Ty sie bitwami niy zajmujesz ino zbiyraniym kosci!? :))) wiela ich tak po prowdzie je jeszcze na CH, to zodyn niy wiy faktycznie lepiyj od Cia :))) Odpowiedz Link
ballest Re: errata 25.10.05, 11:17 www.zjk.centrix.pl/zdjecia/images/szu_21.jpg www.zjk.centrix.pl/zdjecia/images/szu_22.jpg Klikejcie na wiyrchu na dali to uobejrzicie wiyncy a tu do kapliczek, wiym, ze Rita i Meg se interesujom www.zjk.centrix.pl/zdjecia/images/kap_02.jpg www.zjk.centrix.pl/zdjecia/images/kap_02.jpg Odpowiedz Link