Dodaj do ulubionych

Slezanie ustosunkuj sie wkoncu!

22.12.05, 19:07
Bo probujesz kogos za nogawice szarpac ale do tego sie dalej nie
ustosunkowales?
"WIDZIALNE I NAMACALNE!

Wprawdzie w tym temacie uech se powtorzou i laband, meg i np. Hanys go juz
downo znajom, ale jest zawsze fajnie komus cos pokozac , czego tyn drugi moze
znou, ale nie miou na to dowodow, a tyn stary gupi OPA tyn je zawsze znejdzie!

Znocie Belgia tam jest jedna czesc romanska druga flandryjska, wiem, ze
jeszcze
ktos z Wos wyskoczy i powie jest tysz niemieckou !
Dobrze ale Niemcy to tysz Germanie.

1.Jak pojedziecie prze Belgia to zauwazycie ogromne roznice miedzy
miejscowosciami Flandryjskimi a Wallonskimi.
Ta bardzo bogata jeszcze do lat 70' Wallonia rozni sie ogromnie jesli o
czystosc chodzi od Flandrii.
Jeden kraj, sasiednie miejscowosci a roznica jak dzyin i noc, nie napiszam
wom
dlaczego, ale moze se kapniecie.

2.To samo jest na Slasku, szczegolnie opolskim, jak sie w strona Brzegu
uosstatniou slonskou wies konczyla, a zes wjechou do "niby" Polski, toa
myslou
ze tam se Swiat zawalou.
Czymu, nienapiszam!

3.Jeden z moich najlepszych kolegow, kerego dzisiej prawie wszyscy Slonzoki
znajom i przez kerego uech wlasnie ta Belgia poznou, bo uon we Brukseli
miedzy
innymi studiowou, bou tysz duszpasterzem w Rosji, dokuadnie na Syberii, tam
byly wtedy wioski rosyjskie, polskie i niemieckie (Zaznaczom, ze uon znou
perfekt wszytkie 3 jenzyki, zresztom nie tylko te trzy), to uon mi pierwszy
zwrociou uwaga jaka jest roznica miedzy narodami, powiedziou miedzy innymi,
ze
ruskie wioski, tam se nie szuo przespac, bo wzzyndzie brudu i chrobajstwa, w
polskich wsiach juz duzo lepi bouo, a w niemieckich, to wprawdzie tysz ubogo,
ale schludnie i niemozliwie czysto!

Na koncu zodnou anegdota- bo prouwda, ale jak uech se kedys uojca spytou, kaj
w
Rudzyncu mieszkou Czerwinski ( repatriant) to mi ojciec pedziou, przejedz se
przez Rudziniec, to jutro mi som powiysz.
Richtig, pot spolony, szyby wytrzaskane,(holla, ale dzieci sztudiowauy) juz
uech wiedziou kaj Czerwinski mieszkou!"
Obserwuj wątek
    • dede99 Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 20:04
      Te Czerwinskie juz 60 lat sie tlumacza,ze nic nie robia bo Niemiec wroci i z
      powrotu zabierze.
      • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 20:06
        Jou Wiym ze Ty ich tysz znosz!
        - Moja prawie klachou ze Zernikami!
        ;)
        • dede99 Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 20:08
          No to Leitung caly wieczor zajynty.

L.G.dede
          • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 20:11
            Niy, - tera skonczoua, bo przeczytaua cos napisou ;))
            • sss9 Re: ballescie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 20:48
              ballest napisał:

> RICO, tu nie chodzi o miano, tu chodzi o Fakt, ze nie szynujesz ludzi ze wsi,
              > za Toba sie Evka i Ramon wpisali, jak myslisz skad uoni pochodza?
              >
              > Dlo mnie tylko PRYMITYWY SIE CHWOLOM ze z miasta som!
              >
              > Cos w rodzaju SSSia ktory to tysz juz napisou!

KŁAMIESZ BALLEST !
              albo udowodnij linkiem - tylko niech to będzie post o tym coś tu pierdnął, a nie
              o tym, że nazywacie się gliwiczanami, a naprawdę żaden z was w Gliwicach nie
              mieszka(-ł).

nie ma takiego posta ? i porobiłeś się w galoty ? to nic, dede obetrze. :)
              • ballest Re: ballescie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 20:52
                SSSiu, odwal sie jak czytac i interpretowac nie potrafisz, nie unterhaltujam
                sie z jedna komorka, ktory na uzurpatorskim Forum Gliwice, stanczykiem jest!
              • pistulka2 Re: ballescie ustosunkuj sie wkoncu! 25.12.05, 22:50
                sss9 napisał:

> KŁAMIESZ BALLEST !
                > albo udowodnij linkiem - tylko niech to będzie post o tym coś tu pierdnął, a
                ni
                > e
                > o tym, że nazywacie się gliwiczanami, a naprawdę żaden z was w Gliwicach nie
                > mieszka(-ł).

Owszem ja mieszkam i pochodze z Gliwic od pokolen, zreszta pisalem o tym na FG.
                Jednak nie zabradzo miales cos o powiedzenia w tym watku.
                Sss a kto jest gliwiczaninem na FG? Nikt!
                Jedynie meg jest z Gliwicami mocno zzyta, reszta to przyjezdni i najemnicy z
                innych regionow Polski jak i „zatroskana“ polonia.
                A wiec przedewszatkim na tym forum klamisz Ty a za toba kolega Slezan.

• sss9 Re: ballescie ustosunkuj sie wkoncu! 26.12.05, 12:30
                  pistulka2 napisał:

> Owszem ja mieszkam i pochodze z Gliwic od pokolen, zreszta pisalem o tym na FG.
                  >
                  > Jednak nie zabradzo miales cos o powiedzenia w tym watku.

a kogo to obchodzi ? sam wybieram z kim będę rozmawiać, a forumowym
                  przesłuchaniom się nie poddaję. :)

> Sss a kto jest gliwiczaninem na FG? Nikt!

skąd taka pewność ? a może potrafisz to udowodnić ? tymczasem pewne jest, że to
                  bzdura.

> Jedynie meg jest z Gliwicami mocno zzyta, reszta to przyjezdni i najemnicy z
                  > innych regionow Polski jak i „zatroskana“ polonia.

j.w. plus zabawne. :)

> A wiec przedewszatkim na tym forum klamisz Ty a za toba kolega Slezan.
                  >

tak więc, wykaż moje kłamstwo, tak jak ja wykazałem kłamstwo ballesta. :)
                  twoim zapewnieniom o zamieszkiwaniu Gliwic przeczy kiepska znajomość j.
                  polskiego jak i dzisiejszych problemów miasta - chyba, że żyłeś przez ostatnich
                  -dziesiąt lat w jakichś katakumbach i życiowym problemem jest dla ciebie
                  wyższość wypędzonych ze Śląska nad wypędzonymi z Kresów. współczuję.

gratuluję także rozumienia czytanego tekstu, bo to przecież przypadek, że nie
                  odnosisz się do meritum mojego posta. :)
                  • pistulka2 Re: ballescie ustosunkuj sie wkoncu! 28.12.05, 00:58
                    sss9 napisał:

> pistulka2 napisał:
                    >
                    > > Owszem ja mieszkam i pochodze z Gliwic od pokolen, zreszta pisalem o tym
                    > na FG.
                    > >
                    > > Jednak nie zabradzo miales cos o powiedzenia w tym watku.
                    >
                    > a kogo to obchodzi ? sam wybieram z kim będę rozmawiać, a forumowym
                    > przesłuchaniom się nie poddaję. :)

No coz prawda czesto ojest bolesna:-)))
                    >
                    > > Sss a kto jest gliwiczaninem na FG? Nikt!
                    >
                    > skąd taka pewność ? a może potrafisz to udowodnić ? tymczasem pewne jest, że
                    to
                    > bzdura.

To pokasz jakim jestes gliwiczaninem, chetnie sie posmieje.
                    A twoje koleszki b+s to nie polonia? Ciekawe.

>
                    > > Jedynie meg jest z Gliwicami mocno zzyta, reszta to przyjezdni i najemnic
                    > y z
                    > > innych regionow Polski jak i „zatroskana“ polonia.
                    >
                    > j.w. plus zabawne. :)
                    >
                    > > A wiec przedewszatkim na tym forum klamisz Ty a za toba kolega Slezan.
                    > >
                    >
                    > tak więc, wykaż moje kłamstwo, tak jak ja wykazałem kłamstwo ballesta. :)

Co do twoich klamstw to o ktore ci chodzi dokladnie, ty lgarz przeciez non
                    stop. Wykazywanie tobie czegokolwiek jest rownoznaczne z rzucaniem perel przed
                    swinie, niestety a na rozrzutnosc nas w dzisiejszych czasach nie stac;-)

> twoim zapewnieniom o zamieszkiwaniu Gliwic przeczy kiepska znajomość j.
                    > polskiego jak i dzisiejszych problemów miasta

Co do dzisiejszych problemow miasta, sorry kolego ale mylisz pojecia, czcze
                    gadanie, ploty jak i komentowanie blachostek to nie moj swiat chetnie
                    pozostawiam tu prym „specjalista“.
                    A co do polskiego, no coz Polakiem nie jestem ale mysle, ze moja znajomosc
                    polskiego jest wmiare dobra:-)

>- chyba, że żyłeś przez ostatnich
                    > -dziesiąt lat w jakichś katakumbach i życiowym problemem jest dla ciebie
                    > wyższość wypędzonych ze Śląska nad wypędzonymi z Kresów. współczuję.
                    >

Wiem, ze ze zrozumieniem tekstow i historycznych faktow masz kolego problemy,
                    jednych nie rozumiesz a drugich nie chcesz przyjac do wiadomosci. A wiec
                    powtarzam Kresowiacy nie zostali wypedzeni tylko przesiedleni, ja zwracam na
                    ten fakt uwage, bo jest skrzetnie przemilczany lub przeklmywany w Polsce, a
                    nie dokonuje prob wartosciowania kogokolwiek. Tobie tez jak koledze slezanowi
                    polecam wiecej lektury a mniej internetu.

Ciao
                    • sss9 Re: ballescie ustosunkuj sie wkoncu! 28.12.05, 08:07
                      nadal zero faktów pistulka2, może z wyjątkiem kolejnego dowodu na słabą
                      znajomość j.polskiego. :)))
                      podjąłeś temat, to się teraz wytłumacz zamiast wykręcać się sianem. niestety dla
                      ciebie, to nie ja muszę cokolwiek udowodnić - ty się wyrwałeś przed szereg, to
                      się teraz wysil. albo zamilcz. :)

• ballest SSSiuniu a kiedy zaczniesz na temat pisac! 28.12.05, 12:29
                        Jesli juz siadasz do nieproszony do stolu, to pisz na temat a nie ucz tutaj
                        kogos jezyka polskiego jak sam nim rudymentarnie wladasz!
                        • sss9 Re: balciuniu a kiedy zaczniesz na temat pisac! 28.12.05, 12:34
                          pytałem ciebie kilkanaście razy - nie podałeś linka. :)))
                          może pistulka2, wklejkowy erudyta z katakumb będzie sprawniejszy ? widać, że
                          jest chętny - sam podjął temat, tylko się konsyk zaciął... :)))
                          • pistulka2 Re: balciuniu a kiedy zaczniesz na temat pisac! 29.12.05, 01:02
                            Alez oczywiscie, nie sciemniaj i nie pokrzykuj tu tylko lepiej napisz cos o
                            twych gliwickich korzeniach.
                            • sss9 Re: balciuniu a kiedy zaczniesz na temat pisac! 29.12.05, 17:00
                              nocą czytujesz forum. czy tylko to wpływa na twoją kiepską koncentrację ? :)
    • slezan Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 22:51
      A jak wyglądały części flamandzka i walońska 50 lat temu? Cz między
      frankofońską agermanofońską częścią Szwajcarii występują podobne różnice? A
      dlaczego osady hugenockie w Brandenburgii wyglądały w XVIII w. znacznie lepiej
      od osad autochtonów? Dlaczego od pewnego czasu w konkursie na najbardziej
      zadbaną wieś woj. opolskiego wygrywają także wsie zamieszkałe przez potomków
      ludności napływowej? No i jeszcze jedna rzecz - skąd przypuszczenie, że wiejska
      ludność na Górnym Śląsku to Germanie?
      • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 23:16
        slezan napisał:

> A jak wyglądały części flamandzka i walońska 50 lat temu?
        Flamandzka byla bardzo czysta i zadbana a Wallonska brudna, domki niezadbane
        cos w rodzaju, jak bys wjechal z Polski do Niemiec!

Cz między
        > frankofońską agermanofońską częścią Szwajcarii występują podobne różnice?

Nie wiem jak kiedys, bo nie bylem przed 50 latami we Szwajcarii, ale bylem
        przed paru latami nie we frankofonskiej ale we Engadinie to jest rätoromanska
        Szwajcaria, dokladnie w Samnaum, i zdziwilo mnie ze drogi byly pod psem,
        odbiegaly pod wzgledem jakosci od austriackich!

> dlaczego osady hugenockie w Brandenburgii wyglądały w XVIII w. znacznie
        lepiej
        Oj, moze podam Ci tytul na temat Hugenotow, (teraz nie pamietam) oni byli przez
        Panstwo Pruskie niemozliwie promowani, nawet z tego powodu do rozruchow
        docodzilo.
        Znam dwie takie miejscowosci kolo Frankfurtu, dzisiaj sie niczym nie roznia od
        innycj miejscowosci!

> od osad autochtonów? Dlaczego od pewnego czasu w konkursie na najbardziej
        > zadbaną wieś woj. opolskiego wygrywają także wsie zamieszkałe przez potomków
        > ludności napływowej?

Nie wiem jakie wygraly, podaj to moge cos na ten temat powiedziec!
        Mysle, ze to tez polityka robi i Pani Simonidis, bo i tak byly te wsie
        posmiewiskiem !
        ale jadac z Wroclawia do Warszawy autem, to widzisz jeszcze dzisiaj ogromne
        roznice!

No i jeszcze jedna rzecz - skąd przypuszczenie, że wiejska
        >
        > ludność na Górnym Śląsku to Germanie?

Oj podaj link, gdzie to napisalem, nawet o tym nie wiedzialem!
        • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 22.12.05, 23:40
          Slezan a wiesz o tym ze to jest nie tylko nie kulturalnie ale bardzo
          prymitywnie zawsze na pytania pytaniami odpowiadac!
          Na zachodzie uchodzi to po prostu za Fauxpas, ale do Polski to jeszcze nie
          dotarlo!
        • slezan Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 10:57
          ballest napisał:

> slezan napisał:
          >
          > > A jak wyglądały części flamandzka i walońska 50 lat temu?
          > Flamandzka byla bardzo czysta i zadbana a Wallonska brudna, domki niezadbane
          > cos w rodzaju, jak bys wjechal z Polski do Niemiec!

Czyżby? A ja Ci powiem, że dopóki Walonia była bogatsza to i lepiej wyglądała.

>
          > Cz między
          > > frankofońską agermanofońską częścią Szwajcarii występują podobne różnice?
          >
          > Nie wiem jak kiedys, bo nie bylem przed 50 latami we Szwajcarii, ale bylem
          > przed paru latami nie we frankofonskiej ale we Engadinie to jest rätoromanska
          > Szwajcaria, dokladnie w Samnaum, i zdziwilo mnie ze drogi byly pod psem,
          > odbiegaly pod wzgledem jakosci od austriackich!

Polecam wizytę w Ticino, a nawet po włoskiej stronie w okolicach Jeziora Como.

> > dlaczego osady hugenockie w Brandenburgii wyglądały w XVIII w. znacznie
          > lepiej
          > Oj, moze podam Ci tytul na temat Hugenotow, (teraz nie pamietam) oni byli
          przez
          >
          > Panstwo Pruskie niemozliwie promowani, nawet z tego powodu do rozruchow
          > docodzilo.

A co to znaczy promowani? Mieli autonomię w ramach panstwa pruskiego i tyle.
          Reprezentowali znacznie wyższy poziom cywilizacyjny od miejscowych.

> Znam dwie takie miejscowosci kolo Frankfurtu, dzisiaj sie niczym nie roznia
          od
          > innycj miejscowosci!

Podobnie jak okolice Nordhausen czy Sangerhausen jeszcze niedawno niewiele
          różniły się od wielu okolic w Polsce.

>
          > > od osad autochtonów? Dlaczego od pewnego czasu w konkursie na najbardziej
          >
          > > zadbaną wieś woj. opolskiego wygrywają także wsie zamieszkałe przez potom
          > ków
          > > ludności napływowej?
          >
          > Nie wiem jakie wygraly, podaj to moge cos na ten temat powiedziec!
          > Mysle, ze to tez polityka robi i Pani Simonidis, bo i tak byly te wsie
          > posmiewiskiem !

Rzadko bywasz w woj. opolskim. Różnice się już od dawna zacierają.

> ale jadac z Wroclawia do Warszawy autem, to widzisz jeszcze dzisiaj ogromne
          > roznice!

Różnice między domami kresowiaków a tych z centralnej Polski?

> No i jeszcze jedna rzecz - skąd przypuszczenie, że wiejska
          > >
          > > ludność na Górnym Śląsku to Germanie?
          >
          > Oj podaj link, gdzie to napisalem, nawet o tym nie wiedzialem!

Skoro w dyskusji o Słowianach i ich niższości jako argument przytaczasz
          porządny wygląd górnośląskich wsi to chyba tak to należy interpretować?
          • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 12:13
            Nie chce z toba polemizowac w przedzien wiliji, ale mysle, ze jak wiylym mou
            oczy otwarte to jeszcze dzisiaj widzi ogromna roznice miedzy Wallomia a
            Flandria!

Co do Tessina, to dzis tam wiecej ludzi pochodzenia germanskiego zyje jak
            romanskiego, albo o tym nie wiedziales.
            Chyba kazdy niemiecki miliarder a co drugi milioner mieszka w Tessinie !
            To do Szwajcarii, ktorej i tak nie mozna porownac, bo mieszka tam smietanka z
            calego Swiata.
            • slezan Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 13:11
              ballest napisał:

> Nie chce z toba polemizowac w przedzien wiliji, ale mysle, ze jak wiylym mou
              > oczy otwarte to jeszcze dzisiaj widzi ogromna roznice miedzy Wallomia a
              > Flandria!

Nie "jeszcze", bo różnica zawsze była, tylko teraz to Flandria jest bogatsza i
              Flnadria wygląda lepiej. Kilkadziesiąt lat temu było odwrotnie.

>
              > Co do Tessina, to dzis tam wiecej ludzi pochodzenia germanskiego zyje jak
              > romanskiego, albo o tym nie wiedziales.

Tjaaa. I nad Jeziorem Como we Włoszech pewnie też:-).

> Chyba kazdy niemiecki miliarder a co drugi milioner mieszka w Tessinie !
              > To do Szwajcarii, ktorej i tak nie mozna porownac, bo mieszka tam smietanka z
              > calego Swiata.

Oryginalny pogląd. A może chodzi po prostu o to, że Szwajcaria nie pasuje do
              teorii o wyższości germańskiej rasy?
              • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 13:28
                Slezan a wiesz jaka jest najbogatsza Prowincja Wloch ?
                - GORNA ADYGA;

A WIESZ Dlaczego?

Bo to jest niemiecka prowincja!
                • slezan Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 13:32
                  Hehehehe. Przecież Ty jesteś szowinistą najczystszej wody.
                  A Górna Adyga z tego co wiem nie jest najbogatszą prowincją Włoch.
                  • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 13:54
                    He, he, to duzo nie wiesz!
                    Po co jezdzi ale RAS do Gornej Adygi, po tam jezdzicie, zeby ich szowinistyczne
                    dazenia podpierac, albo sie od nich uczyc?
                    • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 13:57
                      He, he !
                      "Tirol Online... Südtirol ist die reichste Provinz Italiens mit der geringsten
                      Arbeitslosenrate und Südtirol war reich und deutsch als Mussolini aus der
                      niedlichen Kurstadt ... "

• slezan Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 15:00
                        "Orio is right in the middle of the wealthiest Italian region (Lombardy), 45
                        East km of Milan city".

No i?

A szowinistą jesteś Ty, a nie Tyrolczycy.
                        • ballest Re: Slezanie ustosunkuj sie wkoncu! 23.12.05, 20:36
                          Ciesze sie, ze mnie szowinista zwie czlowiek co jest za torturami, za
                          mordestwami i za dyktatura wielkiego kapitalu!
                          Jesli szowinista jest czlowiek co jest przeciw torturom, przeciw mordestwom,
                          przeciw dyktaturze wielkiego kapitalu, a za demokracja
                          TO JESTEM SZOWINISTA!
                        • pistulka2 Osiolek Slezan! 25.12.05, 22:46
                          slezan napisał:

> "Orio is right in the middle of the wealthiest Italian region (Lombardy), 45
                          > East km of Milan city".
                          >
                          > No i?
                          >
                          > A szowinistą jesteś Ty, a nie Tyrolczycy.

Slezan jestes starym lgarzem i nieukiem!
                          Co lezy 45km na wschod od Mediolanau? Südtirol (Gorna Adyga)?
                          Cos ci sie pomieszalo kolego, a moze nie doczytales jak zwykle?
                          Jak widze, ty sie nie tylko nie znasz na historii ale i na geografii rowniez.
                          Powiedz gdzies ty szkole konczyl? Nie masz atlasu geograficznego w domu?
                          Aj, wstyc sie Slezan, stary chlop z ciebie i do tego po studiach a taki osiol.

Proponowalbym wiecej literaury a mniej osadow, posadow i forumowych utarczek i
                          plemik.

• blackok Re: Osiolek Slezan! 28.12.05, 01:01
                            jo tysz wiedzioł, że slezan to uosiouek i niełuk. uon niy wi kaj jesd Górna
                            Adyga:) hihi.
                          • slezan Re: Osiolek Slezan! 31.12.05, 00:15
                            Wpadłem tylko na moment jeszcze w starym roku, a tu taka niespodzianka:-).

Chyba Bóg pokarał Cię za zachowanie nielicujące z powagą Bożego Narodzenia i na
                            moment pomieszał Ci zmysły. By uniknąć nieporozumień tłumaczę tekst angielski
                            na język pewnie bardzie zrozumiały: "Orio leży dokładnie pośrodku najbogatszego
                            włoskiego regionu (Lombardii), 45 km na wschód od Mediolanu".
                            Zatem zdania na temat, który region Włoch jest najbogatszy, są podzielone.
                            Życzę więcej rozwagi w Nowym Roku. I wiele szczęścia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka