szwager_z_laband 13.02.06, 23:45 Rita kuknij prosza do tego wontka mozno:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14682&w=36685126&a=36731036 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: a mozno Rita bydzie wiedziec? 14.02.06, 09:57 kogos sie spytou? :)) Odpowiedz Link
ballest Re: a mozno Rita bydzie wiedziec? 14.02.06, 10:24 Nikogo, Bania to je po slonsku rzic;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: a mozno Rita bydzie wiedziec? 14.02.06, 10:30 jo tego nigdy niy suyszou:)) Odpowiedz Link
ballest Re: ps 14.02.06, 10:34 a kaj se Rita dzisiej stracioua, napewno jom chop wziou na zakupy, moze se dzisiej cos zyczyc? abo szukou co to znaczy? Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 14.02.06, 11:33 bania to też nazywaja kieliszeczek wódki wypij ta bania ! ciurka bania - to może być też - wypij jednym hałstem wódeczkę. bania to tez jest głowa, ale zeby to była rzić , to nie słyszałam ;) Poczekam , aż przyjdzie do mnie ten słynny spiewak , może pomoże ? albo 'strzel ta bania bo nie do wytrzymania ' dowiem się wsrod swoich. Laband, masz odpowiedź Talalalalalala Odpowiedz Link
ballest Re: ps bania :) 14.02.06, 11:48 U nos se godouo, dostaniesz po banii, to wlasciwie znaczy dostaniesz po dupie ! Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 14.02.06, 11:50 no też mówią dostaniesz w banię - czyli w głowę hehe, popytam sie dostaniesz banię - czyli wódeczkę ale ta ciurka bania ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps bania :) 14.02.06, 12:33 jo je na bani jo mom bania oba pedzynia znaczom jo je naprany(pijany:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 14.02.06, 12:37 tu się zgadzamy tylko ta 'ciurka bania' ciurka - dziurka ? dziurka w głowie ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps bania :) 14.02.06, 12:38 ciurka to mi sie ino ze ciurkaniym czyli ze ciekniynciym/kapaniym kojazy:) Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 14.02.06, 12:47 tak, tak - eureka ! Czyli to będzie - wypij do dna ! tak ? jeszcze sie zapytam fachowców od gorzałeczki w Krakowie Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps bania :) 14.02.06, 12:56 no bo chyba ze ciurom to niymo nic spolnego:) Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 14.02.06, 13:07 jeżeli mamy flaszeczkę z dozownikiem to mówimy - że pijemy ciurkiem Pij ciurkiem, czyli pij pomalutku ale ciągle nio nie wiem , jak narazie to jest zabawa z ludźmi. Jedna kobieta powiedziała, że to oznacza , że trzeba sobie poukładać na stole pełne seteczki i siąść przy stole i ciurkiem bania po bani ;))) Ale do wieczora jeszcze jest daleko , co inni odpowiedzą to nie wiem. Może się polijant pojawi - ten powienien znać gwarę 'wstawionych' lub tych na chwiejnych nogach ;))) Znów mam zabawę w pracy Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps bania :) 14.02.06, 13:14 no to przijymnego dnia, a jo sie tysz tera traca - robota czeko pyrsk! Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 14.02.06, 13:19 ale jest też powiedzenie do bania z tym ale jak narazie idzie dobrze :) miłej pracy Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 14.02.06, 20:58 No i nie przyszed artysta-orginał, ale spotkalam profesorka i powiedział , ze sama 'bania' to jest z łacińskiego 'dynia', ale ciurka dynia , to mu to coś nie pasowało ;)))) Jedna Pani powiedziała , ze 'ciurka bania' to oznacza siorpać wódkę , czyli nie pić na raz tylko ją ciurkać, nawet doskonale to pokazywała z siorpaniem ;)))) Był ubawa z niej tej ziemi. Inny czlowiek powiedział , ze to slowo góralskie i oznacza siorpać wódkę ;))) Inni , że to oznacza wylewać wódkę, czyli jak nalewasz wódkę do kieliszka i za dużo nalejesz to sie ciurkiem wylewa z kieliszka Czyli 'ciurkiem bania' to oznacza wóda się leje ;)))) lub rozlewaj pomału do kieliszków. Oj, jak już się opiłam tym rozlewaniem, ale muszę do ostatecznego rozstrzygnięcia poczekać na artystę śpiewaka , to jest znawca nad znawcami. Odpowiedz Link
ballest Re: ps bania :) 14.02.06, 21:04 Na razie to co napisalismy jest wszystko do banii, czyli do d..y ;) Musimy od nowa zaczac! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps bania :) 14.02.06, 22:29 no niywia, duzo ciekawego zech sie dowiedziou:) Odpowiedz Link
ballest Re: ps bania :) 14.02.06, 22:40 Ze bania to dynia , tos downo wiedziou! i ze podwojne zanaczenie mou, roz jako gowa a roz jako d.pa chyba tysz ;)? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps bania :) 14.02.06, 22:41 ze d..a to niy:) ale z ytm piciym iloniym gorzouy to je ciekawe - bydymy widziec co dalyj z tego bydzie:) Odpowiedz Link
rita100 Re: ps bania :) 15.02.06, 19:32 No niestety , dziś artysty nie bylo , ale kolega artysty i przekazałam karteczkę ze slowami -'ciurka bania'. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale pewnie juz nad tym rozmyśla przy gorzkiej żoładkowej. Ten dzień przyniósł nowe wiadomości. Odchodzimy od wódki a wchodzimy do kałuży . Otóz ciekawie jeden zambiorz (dentysta) powiedział że uwaga , spokojnie prosze podejść, że : 'ciurka bania' to to samo co 'kałabania' czyli w gwarze lwowskiej oznacza kałużę, czyli takie bajorko. Może być to naczynie do którego ciurka woda czyli miednica lub menażka czy bańka na mlyko. Tyle na dziś , a co jutro przyniesie dzień i jakie nowe tłumaczenie tego slowa , tego nikt nie przewidzi, ale zabawa jest przednia ;)))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps bania :) 15.02.06, 22:39 czyli cza zanotowac nowe suowko "kałabania" :) Odpowiedz Link