Dodaj do ulubionych

patriotyzm.......

05.04.06, 22:31
Nie chodzę do kościoła. Nie mam "biało-czerwonej" na torbie. Nie płakałam po
papieżu. Nie chcę mieć dzieci i becikowego. Lubię moje brudne trampki. Nie
głosuję na prawicę. Nie lubię ojca dyrektora i Piłsudskiego. Ustępuję miejsca
w autobusie.
serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3250970.html
Obserwuj wątek
    • sloneczko1 Re: patriotyzm....... 05.04.06, 22:40
      Tematem wtorkowego programu "Warto rozmawiać" w TVP 2 prowadzonego przez Jana
      Pospieszalskiego był problem stawiania granic tolerancji w szkołach.

Na początku programu Jan Pospieszalski powiedział z przejęciem: - Na lekcjach
      tolerancji i profilaktyki przeciw AIDS, które odbywają się w szkołach bez
      obecności nauczycieli i rodziców, pogadanki prowadzą gejowscy aktywiści. Może
      państwo chcecie dowiedzieć się tego, czego wasze dzieci już dowiedziały się w
      szkole? Ten program ze względu na swoją drastyczność jest przeznaczony tylko dla
      widzów dorosłych.
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3242946.html
    • ballest Re: patriotyzm....... 05.04.06, 22:41
      "Bo to Polska przecież, a "Polska" to brzmi dumnie.!"

Tylko z czego ta WIELKA DUMA?
      • sloneczko1 Re: patriotyzm....... 05.04.06, 22:45
        tak naprawdę to nie wiem
      • hanys_hans Re: patriotyzm....... 05.04.06, 22:51
        ballest napisał:

> "Bo to Polska przecież, a "Polska" to brzmi dumnie.!"
        >
        > Tylko z czego ta WIELKA DUMA?
        >

Noo bo DUMAC´ to je inaczy mys´lec´, kombinowac´
        • sloneczko1 Re: patriotyzm....... 05.04.06, 22:58
          dumać tysz je wtedy jak sie yno rozmyślo i coroz bardziyj w depresja wpado ,a
          ludzie słabego ducha popełniajom wtedy samobójstwa
    • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 08:31
      na czym polega niemiecki patriotyzm ?

pytam poważnie
      • ballest Re: patriotyzm....... 06.04.06, 08:36
        Margotko, w Niymcach se patriotyzm ze Hitlerem straciou.
        Niymcy se wstydzom tego, ze Niymcami som.
        Patriotyzm bydzie propagowany w partiach radykalno-prawicowych, a te sa w
        Niemczwech marginesowe.
        • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 08:42
          nie pytam ciebie - bo że kompletnie nie rozumiesz sensu słowa patriotyzm (mimo
          wielokrotnych tłumaczeń) a mylisz je z szowinizmem i nacjonalizmem to już wiemy

tak więc w tym temacie nie odzywaj się, pozwól na wypowiedź tym którzy znają ten
          prawdziwy sens
      • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 06.04.06, 08:44
        meg_s napisała:

> na czym polega niemiecki patriotyzm ?
        >
        > pytam poważnie

Sądzę,że poważnie powinnaś Niemców zapytać,ci powinni Tobie odpowiedzi udzielić.
        • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 08:51
          właśnie ich pytam - przecież są na tym forum
          • ballest Re: patriotyzm....... 06.04.06, 08:53
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=39603175
            • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:00
              odezwał się ballest niepytany....

PROSZę PISAć NA TEMAT WąTKU
          • meg_s ps 06.04.06, 08:58
            > właśnie ich pytam - przecież są na tym forum

po prawdzie, to jedynego jakiego znam właśnie "zgasiłam" ;)

ale skoro pełno tu wszystkowiedzących komentatorów wszystkiego - to myślę, że i
            to "na czym polega niemiecki patriotyzm" potrafią wytłumaczyć

skoro wykpiwacie samo używanie przez Polaków słowa "patriotyzm" - to chciałabym
            wiedzieć, jak powinno to wyglądać "wzorcowo" (wszak wszystko co niemieckie jest
            wzorcowe, pra ?)

przytoczone we wskazanym przez Słoneczko artykule przykłady to quasi-patriotyzm
            - ale z tym trzeba walczyć jak z wynaturzeniem

ja pytam o istotę
          • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:01
            meg_s napisała:

> właśnie ich pytam - przecież są na tym forum

Sądzę,niezręcznie to robisz,zastanów się:),jakiego Ty jesteś patriotyzmu?:)
            • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:03
              Rico - przejąłeś metodę Szwagra (i ballesta)

NIE ODPOWIADAJ PYTANIEM NA PYTANIE
              • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:05
                Hehehe,Meg nie ze mną;))
                • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:11
                  Meg,jeżeli pytasz o czyjś/jakiś patriotyzm,to jako osoba pytająca powinnaś być
                  przygotowana na pytania o własnym patryjotyźmie:)
                  • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:17
                    a co macie do ukrycia, że nie potraficie odpowiedzieć na tak proste pytanie ?

przypomnę definicję:

Patriotyzm, szacunek i umiłowanie ojczyzny, gotowość do poświęcenia się dla niej
                    i narodu, stawianie dobra własnego kraju ponad interesy partykularne
                    (partykularyzm) bądź osobiste. Poczucie silnej więzi emocjonalnej i społecznej z
                    narodem, jego kulturą i tradycją.

Patriotyzm to postawa wyrażająca się w wypełnianiu podstawowych konstytucyjnych
                    obowiązków obywatelskich, takich jak służba wojskowa i obrona ojczyzny, wierność
                    dla kraju, troska o wspólne dobro i dbałość o stan środowiska naturalnego,
                    przestrzeganie prawa, gotowość do ponoszenia wszelkich ciężarów i świadczeń, w
                    tym też płacenia podatków.

Patriotyzm łączy się z szacunkiem dla innych narodów. Rozróżnia się patriotyzm
                    lokalny – miłość do stron rodzinnych, do miejsca urodzenia i wychowania, miejsca
                    zamieszkania, oraz patriotyzm regionalny – przywiązanie do krainy, dzielnicy
                    kraju. Wynaturzeniem patriotyzmu jest szowinizm. (wynaturzeniem !!! - a nie
                    normą !!)

tym razem zapytam ballesta - CO JEST ZłEGO W BYCIU PATRIOTą ?
                    • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:21
                      Tak,znam tą definicję,ja pytałem o Twój,mój jest śląski,a polski jest mi bardzo
                      daleki.
                      • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:36
                        a jak realizujesz na codzień w życiu swój patriotyzm ?
                        (tzn jak uważasz że sam powinieneś postępować, żeby z czystym sumieniem móc się
                        nazywać patriotą)

do jakich działań czujesz się zobligowany, a zaniechałbyś ich gdybyś się
                        patriotą nie czuł ?
                        • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 06.04.06, 09:42
                          Ja odpowiedziałem na Twoje pytanie,Ty nie:),o obligacjach może później;)
                          • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 10:31
                            jeżeli dla Ciebie odpowiedzią jest "śląski" - to nie zrozumiałeś pytania
                            być może to moja wina, powinnam je może postawić bardziej łopatologicznie

zapytałam "na czym polega niemiecki patriotyzm", bo do tej pory samo hasło
                            "patriotyzm" budzi tu negatywne emocje, a w zestawieniu z przymiotnikiem
                            "polski" - to już wręcz histerię

ponieważ w normalnym świecie uważa się "patriotyzm" za coś zdecydowanie
                            pozytywnego - chciałam wysłuchać opinii, jak to wygląda w najwspanialszym z
                            możliwych państw, realizowane przez najlepszy z możliwych naród - w końcu
                            człowiek uczy się całe życie, może chciałabym wziąć przykład ?
                            • rico-chorzow Meg,nie czytam do 06.04.06, 10:39
                              końca,jesteś sss9?,jest to Wasz slogan?,kiedy Wy przeczytacie z zrozumieniem do
                              końca?,wcześniej napisałem - nie ze mną -,bawcie się w waszym gnoju.

Zadawając pytanie nie odpowiedziałaś na pytanie.
                              • meg_s Re: 06.04.06, 11:00
                                wykręcasz się sianem Rico

jaki jest mój patriotyzm ? - napewno nie jestem wzorem, ale naprawdę staram się

ja rozumiem patriotyzm następująco: uczciwe życie, nawet kiedy najprostsze
                                wydają się rozwiązania "na skróty", uczciwa praca - nawet jeśli takie same
                                pieniądze dostałabym za pracę "po łebkach", szacunek dla ludzi - w tym również
                                dla siebie samej, praca "społeczna" na rzecz wyznawanych wartości

masz moją odpowiedź - a ja nadal tylko Twoje "siano"

• rico-chorzow Re: 06.04.06, 11:10
                                  meg_s napisała:

> wykręcasz się sianem Rico
                                  >
                                  > jaki jest mój patriotyzm ? - napewno nie jestem wzorem, ale naprawdę staram się
                                  >
                                  > ja rozumiem patriotyzm następująco: uczciwe życie, nawet kiedy najprostsze
                                  > wydają się rozwiązania "na skróty", uczciwa praca - nawet jeśli takie same
                                  > pieniądze dostałabym za pracę "po łebkach", szacunek dla ludzi - w tym również
                                  > dla siebie samej, praca "społeczna" na rzecz wyznawanych wartości
                                  >
                                  > masz moją odpowiedź - a ja nadal tylko Twoje "siano"

Niech Ci będzie -siano-,piszesz o uczciwości,pytam!,jak mam być uczciwym
                                  Slązakiem,skoro polska "uczciwość" nie dopuszcza coś takiego jak Narodowość
                                  Sląską,jak polska "uczciwość"wyzyskała(temat rzeka),niszczyła(temat rzeka) i
                                  zniszczyła(temat rzeka) Mój region -Sląsk-?,tylko nie wymawiaj się sianem,Meg.
                                  >
                                  • meg_s Re: 06.04.06, 11:32
                                    uczciwość - a "uczciwość" - to nie jest to samo
                                    jeśli jest się uczciwym CZŁOWIEKIEM - to narodowość jest przymiotnikiem wtórnym

jeżeli sami siebie zwalniamy z tej uczciwości - "bo inni też źle postępują" - to
                                    rzeczywiście przyszłość czarno się rysuje

kropla drąży skałę - walcz o to w co wierzysz !

to o czym piszesz - to polityka, oczywiście, politycy są "tacy jakich ich sobie
                                    wybraliśmy" - ale czy naprawdę ? czy pozostawanie w domu w wybory w ramach
                                    protestu, to nie jest "oddanie pola" ? czy stwierdzenie "polityka to brudna
                                    sprawa, nie będę się w to bawił" - to nie jest tak samo "oddanie pola" ?

• rico-chorzow Meg, 06.04.06, 11:37
                                      to oddaj mi ten przymiotnik wtórny,tak,żeby był widoczny w moim dowodzie osobistym.
                                      • meg_s Re: Meg, 06.04.06, 11:54
                                        chłop swoje - baba swoje

skuli mnie możesz mieć w tym dowodzie co chcesz - i uwierz mi nie pisałam
                                        żadnych donosów do sądu, żeby postanowił co postanowił, chyba mnie w tym
                                        względzie przeceniasz

powtórzę - kropla drąży skałę
                                        skoro spis wykazał co wykazał, to jest chyba komu walczyć o tę sprawę ?

poza tym jeśli chcesz do jakiejś idei przekonać innych, nie bezpośrednio
                                        zainteresowanych, to z całą pewnością nie zrobisz tego obrażając ich na każdym
                                        kroku - to wywołuje reakcje przeciwne, nawet osoby neutralne i ugodowe, kłute
                                        non-stop obrastają skorupą
                                        • rico-chorzow Re: Meg, 06.04.06, 12:09
                                          widzę,że się bronisz,Twoje argumenty nie są mi nowe,jeżeli chodzi o skorupę,vice
                                          versa(dobrze napisałem?:),ale tak powiedz,Meg,o jakim patriotyźmie mamy
                                          rozmawiać?,dlaczego o niemieckim?,dlaczego TEN Cię interesuje?
                                          • meg_s Re: 06.04.06, 12:13
                                            rico-chorzow napisał:
                                            > ...,ale tak powiedz,Meg,o jakim patriotyźmie mamy
                                            > rozmawiać?,dlaczego o niemieckim?,dlaczego TEN Cię interesuje?

napisałam powyżej, ale cierpliwie powtórzę:

ponieważ w normalnym świecie uważa się "patriotyzm" za coś zdecydowanie
                                            pozytywnego - chciałam wysłuchać opinii, jak to wygląda w najwspanialszym z
                                            możliwych państw, realizowane przez najlepszy z możliwych naród - w końcu
                                            człowiek uczy się całe życie, może chciałabym wziąć przykład ?
                                            • rico-chorzow Re: )) 06.04.06, 12:30
                                              to najwspanialsze ppaństwo możliwych też robi błędy,a najwspanialisi są
                                              ci,którzy w tej wspaniłości wspaniale nie zauważyli:)

Powiem szczerze,gdzieś u lat 90-tych,myślałem,że Polska uniknie błędów "państw
                                              starej demokracji",niestety Meg,gorzej,nawet nie próbuje.
                                              • meg_s Re: )) 06.04.06, 12:41
                                                jak szczerze - to szczerze

w 1989 całym sercem wierzyłam, że będzie dobrze - bo był i ludzki entuzjazm, i
                                                przykłady do naśladowania, i cudze błędy do unikania
                                                wierzyłam w dobrą wolę i uczciwość nowych elit - a tu stara arogancja i pazerność

ehh... - a najbardziej żal tego optymizmu i wiary
                                                • rico-chorzow Meg,:) 06.04.06, 12:54
                                                  to gdzieś się zgadzamy?:),w rzeczywiszości nie jestem ordynarny:),Polska ma
                                                  oddać to co przyrzekła prawnie,Sląsku Autonomię:)
                                                  • ballest Wybacz Meg, nie bylo mnie wczesniej! 06.04.06, 13:48
                                                    Meg, w Twoim wydaniu mysle, ze patriotyzm nieszkodliwy jest.Wiem, ze Cie
                                                    nazwalem nacjonalistka, ale w rzeczywistosci nia nie jestes, bo ty kochasz
                                                    Polske i wlasciwie nie czujesz nienawisci do sasiadow z malym wyjatkiem jaki ja
                                                    jestem ;)
                                                    Nazywanie ale Papieza, Papiezem Polakiem, pachnie nacjonalizmem, bo tu sie
                                                    podkresla wyzszosc narodu polskiego nad innymi.
                                                    Tak samo szowinizmem jest, ciagle wybielanie polskich zbrodni, ubieranie sie w
                                                    biouou westa i wytykanie i uzasadnianie zbrodni polskich niemieckimi.

Meg, na razie nie ma w Niemczech patriotyzmu , najlepiej widac to w upadku
                                                    Sloganu "ich bin STOLZ EIN DEUTSCHER ZU SEIN!"
                                                    Niemcy po upadku Hitlera patriotyzm wiaza z nacjonalizmem i uplynie jeszcze
                                                    pare lot, nisz se to zmiyni.
                                                    Niemcy maja to do siebie, ze jak zaczynaja kochac swoj kraj i swoje zdobycze
                                                    techniczne jak i kulturalne, to zaczynaja patrzec na innych z gory.

Meg, jak wroci pierwsza zwrotka hymnu niemieckiego, to wtedy Niemcy znowu sa
                                                    Patriotami.
                                                  • meg_s Re: 07.04.06, 04:58
                                                    dopiero teraz zauważyłam tę wypowiedź - nareszcie konkretnie :)

ballest napisał:
                                                    > Niemcy po upadku Hitlera patriotyzm wiaza z nacjonalizmem ....

to mylenie pojęć wiele tłumaczy z naszych kłótni

> Niemcy maja to do siebie, ze jak zaczynaja kochac swoj kraj i swoje zdobycze
                                                    > techniczne jak i kulturalne, to zaczynaja patrzec na innych z gory.

a nie można by tak normalnie ? czuć dumę z własnych zalet i osiągnięć oraz
                                                    dostrzegać pozytywne cechy u innych ? jednocześnie ? przecież to chyba nie jest
                                                    takie trudne

> Meg, jak wroci pierwsza zwrotka hymnu niemieckiego, to wtedy Niemcy znowu sa
                                                    > Patriotami.

czyli - uchowaj Boże ??? bo znane mi jednostki (może mam pecha) już teraz
                                                    wywyższają się w sposób niestrawny (pomijam nawet tu obecnych)
                                                    zresztą nie jest to tylko moja opinia, poznani Czesi i Słowacy odnoszą
                                                    dokładnie to samo wrażenie

> meg....nie czujesz nienawisci do sasiadow z malym wyjatkiem jaki ja jestem ;)

mylisz się, wmawiasz mi tę nienawiść od dawna, ale szczęśliwie jestem wolna od
                                                    tego niszczącego uczucia,
                                                    nie da się jednak ukryć, że twoja pisanina wyzwala moje "ciemne strony", staję
                                                    się gorsza - używając pierwotnego znaczenia tego słowa "gorszysz mnie", a jak
                                                    mówi Pismo - "jeśli gorszy cię twoje oko - wyłup je", dlatego powinnam przeciąć
                                                    tę znajomość
                                                  • ballest Hoffmann von Fallersleben 07.04.06, 07:40
                                                    "a nie można by tak normalnie ? czuć dumę z własnych zalet i osiągnięć oraz
                                                    dostrzegać pozytywne cechy u innych ? jednocześnie ? przecież to chyba nie jest
                                                    takie trudne"

Meg, sek w tym, ze oni widza u innych pozytywne cechy, ale tysz te negatywne, a
                                                    te przewaznie przewazaja.

"czyli - uchowaj Boże ??? bo znane mi jednostki (może mam pecha) już teraz
                                                    > wywyższają się w sposób niestrawny (pomijam nawet tu obecnych)
                                                    > zresztą nie jest to tylko moja opinia, poznani Czesi i Słowacy odnoszą
                                                    > dokładnie to samo wrażenie"

MEG, wlasnie ten Hymn nie jest wyrazem nacjonalizmu, tylko wyrazem patriotyzmu,
                                                    a jak to Niemcy zrozumiom, wtedy sa znowu normalnymi Niemcami.
                                                    Przezciez sama wiesz kto go napisal, ten czlowiek co napisal ten Hymn zbierau z
                                                    Rogerem piesni "ludu polskiego" na Slasku, byl ozeniony z Bytomianka i nigdy
                                                    nie byl nawet troszylinka nacjonalista!

"dlatego powinnam przeciąć
                                                    > tę znajomość "

;) Znasz mnie tyle lat i wiesz ze mam inny stosunek do normalnych Polakow a
                                                    inny do polskich nacjonalistow.
                                                    Juz raz napisalem, ze nie moge to za kazdym razem powtarzac.
                        • slomka8 Re: patriotyzm....... 06.04.06, 10:15
                          meg_s napisała:

> a jak realizujesz na codzień w życiu swój patriotyzm ?
                          > (tzn jak uważasz że sam powinieneś postępować, żeby z czystym sumieniem móc
                          się
                          > nazywać patriotą)
                          >
                          > do jakich działań czujesz się zobligowany, a zaniechałbyś ich gdybyś się
                          > patriotą nie czuł ?

Megi...credo "ich" patriotyzmu (właściwie to po braku odpowiedzi na zadane
                          pytanie trudno ich przypisać do jakiejkolwiek nacji)...to nienawidzić wszystko
                          co związane z Polską .

A już balest dał popis ...;)
                          • rico-chorzow Co ma Polska do 06.04.06, 10:34
                            zaoferowania?,najwyższe bezrobocie młodzieży?,wysoką emigrację elit
                            wykształconych,stagnację w reformach,czy tylko wspaniałą historię -krzywych
                            luster-?:)
                            • plac_piastow Re: Co ma Polska do 06.04.06, 10:48
                              czyli dla pana panie rico patriotyzm to towar. Mając do wyboru kilka, wybiera
                              pan ten najlepszej jakości?
                            • meg_s Re: 06.04.06, 10:51
                              rico-chorzow napisał:

> Co ma Polska do zaoferowania ?

Rico !!!!
                              co Ty wygadujesz ???
                              patriotyzm to nie oczekiwanie "co ja dostanę" - to zastanowienie "co ja mogę dać"
                              • rico-chorzow Właśnie,co mogę 06.04.06, 10:56
                                dać,do Sląska Polska nie dała nic i nie daje,po dziś.
                                • rico-chorzow Od 60-80 ciu lat,NIC,i to 06.04.06, 10:57
                                  z wielkiej litery -NIC-.
                                  • meg_s Re: 06.04.06, 11:08
                                    • Właśnie,co mogę
                                    rico-chorzow 06.04.06, 10:56 + odpowiedz
                                    dać,do Sląska Polska nie dała nic i nie daje,po dziś.

wybacz - ale napisałeś bzdurę
                                    nie polemizuję z częścią zdania "Polska nie dała nic" - ok można się zgodzić,
                                    można polemizować

ALE NA MIłóść BOSKą NIE O TO CHODZI

przeczytaj jeszcze raz to zdanie : "co mogę dać, Polska nie dała nic" - przecież
                                    to nie ma sensu - Ty nie jesteś Polską - a odpowiedź ma polegać na tym co TY
                                    DAJESZ DLA SWOJEJ PATRII

na samym początku istnienia gliwickiego forum podczas jednej z podobnych
                                    dyskusji zadałam pytanie H_H, Szwagrowi, ballestowi: "co dobrego dla Śląska
                                    wynika z tego, że jesteście w Niemczech" - chyba nie byli uprzejmi mi rzeczowo
                                    odpowiedzieć, tylko swoją zwykłą metodą odpowiedzieli pytaniem na pytanie....

Ty jesteś tu - więc odpowiedź nie powinna sprawić Ci trudności
                                    • rico-chorzow Pytasz o niemiecki patroityzm? 06.04.06, 11:13
                                      jest on Tobie tak ważny?
                                      • meg_s Re: Pytasz o niemiecki patroityzm? 06.04.06, 11:16
                                        rico-chorzow napisał:
                                        > jest on Tobie tak ważny?

tak - w sensie o jakim nadmieniłam na początku
                                        • rico-chorzow Re: Pytasz o niemiecki patroityzm? 06.04.06, 11:18
                                          Więc jeszcze raz,zapytaj Niemców.
                                          • meg_s Re: Pytasz o niemiecki patroityzm? 06.04.06, 11:35
                                            rico-chorzow napisał:

> Więc jeszcze raz,zapytaj Niemców.

niekoniecznie - skoro dyskutanci mieszkający w Polsce tyle mają do powiedzenia
                                            na temat polskiego patriotyzmu -to dyskutanci mieszkający w Niemczech powinni
                                            conajmniej tyle samo wiedzieć na temat patriotyzmu niemieckiego
                          • meg_s Re: patriotyzm....... 06.04.06, 10:49
                            slomka8 napisała:

> Megi...credo "ich" patriotyzmu (...to nienawidzić wszystko
                            > co związane z Polską .

taki wniosek nasuwa się niestety z wielu wypowiedzi - armia ballesta na tym
                            forum rośnie

ale ja szukam dobra w każdym człowieku ;) (nie dotyczy już betonu)
                            • szwager_z_laband Re: patriotyzm....... 06.04.06, 13:45
                              armia Ballesta

:)))
              • szwager_z_laband Re: patriotyzm....... 06.04.06, 13:41
                meg_s napisała:

> Rico - przejąłeś metodę Szwagra (i ballesta)
                >
                > NIE ODPOWIADAJ PYTANIEM NA PYTANIE

:))
                • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 06.04.06, 13:49
                  szwager_z_laband napisał:

> meg_s napisała:
                  >
                  > > Rico - przejąłeś metodę Szwagra (i ballesta)
                  > >
                  > > NIE ODPOWIADAJ PYTANIEM NA PYTANIE
                  >
                  >
                  > :))

I co sam je do śmiychu,co Meg niy merkua,co jo je ze -polskigo Slonska-,wedug
                  Ballesta ze jygo powiatami.
                  • szwager_z_laband Re: patriotyzm....... 06.04.06, 13:52
                    wybocz Rico, jo sie smieja skuli czego inkszego - to take maue nasze(Margotki i
                    moje) przekamazanie:))
                    • ballest Re: patriotyzm....... 06.04.06, 22:17
                      Widzam, ze Meg jest, ale narobioua wije i zwinoua zagle!
                      • meg_s Re: patriotyzm....... 07.04.06, 02:45
                        źle kombinujesz - to że "słoneczko" świeci nic nie oznacza poza tym że komputer
                        włączony
                        • meg_s Re: patriotyzm....... 07.04.06, 02:47
                          poza tym - zadałam pytanie, wyłożyłam jasno swoje stanowisko, a teraz po prostu
                          czekam na czytelne proste odpowiedzi
      • sloneczko1 Re: patriotyzm....... 07.04.06, 20:18
        meg_s napisała:

> na czym polega niemiecki patriotyzm ?
        >
        > pytam poważnie
        patriotyzm jest patriotyzmem;)
    • sloneczko1 Re: patriotyzm....... 07.04.06, 21:54
      ...Myślę, że my wszyscy tutaj jesteśmy - czy też bywamy -infantylnymi
      potworami: dzielimy się na trolle i olbrzymy. Zachowujemy się nieco inaczej niż
      inni ludzie, ludzie normalnego wzrostu. Profesor Kępiński o tym pisze, nazywa
      nas niedojrzałym narodem. Ktoś mi opowiadał niedawno o takiej oto polskiej,
      nocnej zabawie: W Paryżu, w jakiejś tam dzielnicy, chronią się Kurdowie. Siedzą
      w kącie i jeszcze się trzęsą z zimna, i szczękają zębami, i są spanikowani, bo
      dopiero co uciekli i boją się każdego dźwięku i szmeru. Wtedy z jakiejś knajpy
      wyłażą niedopici Polacy i robią tym Kurdom nad uszami "hu!!" albo strzelają z
      papierowych toreb, takich jak po gruszkach.
      osiecka.webd.pl/r05-3.html
      • ballest Re: patriotyzm....... 07.04.06, 22:10
        Polak jest zawsze za granica najwiekszym patriota.
        • szwager_z_laband Re: patriotyzm....... 08.04.06, 15:04
          a mie sie podobauo te zdanie:)

"dzielimy się na trolle i olbrzymy"
      • rico-chorzow Re: patriotyzm....... 08.04.06, 15:11
        sloneczko1 napisała:

> ...Myślę, że my wszyscy tutaj jesteśmy - czy też bywamy -infantylnymi
        > potworami: dzielimy się na trolle i olbrzymy. Zachowujemy się nieco inaczej niż
        > inni ludzie, ludzie normalnego wzrostu. Profesor Kępiński o tym pisze, nazywa
        > nas niedojrzałym narodem. Ktoś mi opowiadał niedawno o takiej oto polskiej,
        > nocnej zabawie: W Paryżu, w jakiejś tam dzielnicy, chronią się Kurdowie. Siedzą
        > w kącie i jeszcze się trzęsą z zimna, i szczękają zębami, i są spanikowani, bo
        > dopiero co uciekli i boją się każdego dźwięku i szmeru. Wtedy z jakiejś knajpy
        > wyłażą niedopici Polacy i robią tym Kurdom nad uszami "hu!!" albo strzelają z
        > papierowych toreb, takich jak po gruszkach.

A mnie usunięto za polską rzeczywistość;)
        > osiecka.webd.pl/r05-3.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka