ballest 29.09.06, 11:07 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=286 To boua wystawa, kaj pokozano byle osrodki rekreacyjne w Glywicach Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 22:42 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=286&pos=1 Bardzo ładnie tam jest, szkoda , że więcej zdjęć nie zrobiłes roślinkom i palmom egzotycznym. Odpowiedz Link
ballest Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 22:50 Rita, zrobiou uech wiyncy, ale mi karta poszua, i nie mogam ich wyswietlic. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 22:45 za tydziyn mama bydzie nazod ze Glywic, to sie uraduje na tego Wanka i Schlosarka - prawie niydowno my sam o tych zdjynciach godali i niybyli se blank zicher:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 22:53 i co nojlepsze wnukow(abo to juz prawnuki) od tych wuascicieli jo znou:)) Odpowiedz Link
ballest Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 22:54 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=286&pos=12 przed chwilom uch ci kajyndzi na to samo uodpedziou, ale nie szuo1;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 22:58 Stare te zdjęcia, dziś już prawie takich nie ma, nie dziwie się , że wystawę zrobili i cieszy się zainteresowaniem , bo i sąsiadów można na nich znaleź - faktycznie to cieszy starszych ludzi. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:02 chyba zaprosza moja somsiadka -oumiczka i jyj te obrozki pokoza:) schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=281 dyc ona to przeszuo 60 lot niy widziaua ... Odpowiedz Link
ballest Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:04 Laband jou tysz mom dwie znajome, ale z Olsztyna co niedaleko koue mnie miyszkajom! Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 29.09.06, 23:05 je zech zicher ze do niyj to bydzie jedne z nojwiynkszych przezyc! Ja, gynau to zrobia, i jeszcze jakes zajty o Morongu jyj wysznupia - Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 29.09.06, 23:09 Zapytam się tylko- takie niby proste pytanie - gdzie jest ta kraina Westfalii, do której to pouciekali większość ludzi nawet przed wojną Odpowiedz Link
ballest Re: ps 29.09.06, 23:11 Rita, Westfalia, to Dortmund, Essen, Gelsenkirchen, po prostu Zaglymbie Ruhry! Choc nie tylko;) Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 29.09.06, 23:14 szwager_z_laband napisał: > czyli tak zwany drugi Slonsk :)) nie tylko - Mazurów macie Odpowiedz Link
ballest Re: ps 29.09.06, 23:20 www.mapsofworld.com/deutsch/deutschland/bundeslaender/nordrhein-westfalen/nordrhein-westfalen-landkarte.html Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 29.09.06, 23:24 Dzieki, jakos wczesniej nie szukałam , ale teraz tak głośno jest o tej Westfali, wszedzie ją wspominaja. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 29.09.06, 23:29 u nos kedys puszczali nawet serialle na tyn temat - jedyn bou o Mazurach i akcja dziaua sie na Mazurach za czasow pruskich i niymieckich, a drugi to nbouo o tych Mazurach co do Westfali przijechali downo tymu za robotom. Rita po 45ym czynsc z tych ludzi przijechaua nazod np na Slonsk - u nos take familie we Laband tyxsz bouy i znouech je. Niykere od tych ludzi dzieci niy poradzili mowic po polsku i mieli ciynszko. Jak mi moje fatra opowiadali to zaro po wojnie we Laband we kolyjce suyszauo sie niy ino Polokow (co przijechali ze "Zachodu") po francusku godac ale i po niymiecku tych ze Westfali. dzisiej coby bouo smiyszniyj czyns z nich juzas je w Niymcach :)) we dialekcie westfalskim przijonuy sie juz na zawsz take suowa jak np "motek" i kozddy je zno :) Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 29.09.06, 23:35 I jak się musieli zawieść gdy wrócili z Westfali do Polski po 45-ym roku ? Myśleli , ze do Polski jadą taką jaką sobie wymarzyli, a tu niespodzianka ich spotkała.... Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 29.09.06, 23:39 Rita od tych ludzi niykere bajtle juz po drodze uciykali ze cugu, bo niychcieli jechac do Polski Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 29.09.06, 23:52 Poważnie ? To ci historia, chociaz znam ciekawsze na terenie przygranicznym z Prusami, co tam sie działo. Brakuje książek tłumaczonych z niemieckiego na język polski , bo tam sa opisane prawdziwe dzieje. Ale się już cos rusza z tłumaczeniem ,jest ochota tylko brak pieniędzy państwowych. Tu Niemcy powinni pomóc tłumaczyć je. www.absolutmedien.de/main.php?view=film&id=119 To musi być ciekawa historia. Pewnie i Wy macie takie niemieckie ksiązki , może przetłumaczy je ktoś kiedyś. Chyba ta Wesfalia cała jest z uchodźcow tej ziemi. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 29.09.06, 23:56 www.deutsches-filmhaus.de/filme_einzeln/e_einzeln/emmerich_klaus/rote_erde_1.htm Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 29.09.06, 23:40 www.absolutmedien.de/main.php?view=film&id=119 Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 30.09.06, 19:49 Laband, bardzo dziękuje. Ja to wszystko przeglądne. Niestety musze dac do tłumaczenia. Odpowiedz Link
ballest Re: ps 30.09.06, 20:55 Rita, Slazacy mniej na Westfalie wyjezdzali, wiecej do Belina. Z drugiej stroy na Slask przyjezdzala tez masa ludzi ze innych okolic. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 01.10.06, 09:28 jo mom prawie familia co miyszkaua juz sto lot tymu roz we Westfali:) ale byli ze Slonska i jeszcze przed odniego plebiscytym/podziauym prziszli nazod do Chorzowa:) Znom ale i slonzokow co we Francyj miyszkali i tysz nazod prziszli. Odpowiedz Link
ballest Re: ps 01.10.06, 09:45 Z moji familli, bracia mego urgroßopy wszyscy poszli we "Swiat" a bouo ich chyba osiem. Bracia mego uojca, dwoch Alois i Anton do Berlina, Paulek do Saarbrücken, Theo do Osterrode/Harz i to wszyscy przed wojnom tylko Severin zostou i tego Poloki w Obozie w Jworznie zamknyli i tyn tysz jak go wypuscili, to zaroz umar. Straciou tam zmysl rownowagi. Odpowiedz Link
ballest Re: Ein echter Berliner ist ein Schlesier 01.10.06, 09:48 www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv/.bin/dump.fcgi/1995/0311/kultur/0058/index.html Odpowiedz Link
ballest Re: Ein echter Berliner ist ein Schlesier 01.10.06, 09:57 Fto wiy, uo kopgo chodzi? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ein echter Berliner ist ein Schlesier 01.10.06, 14:32 niy wiym,napewni o nikogo z moji rodziny Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ein echter Berliner ist ein Schlesier 02.10.06, 09:52 chybas juz to bouo, ale niy pamiyntom i niy znoduech we necu:) Odpowiedz Link
ballest Re: Ein echter Berliner ist ein Schlesier 02.10.06, 12:31 Borsig, tak jou se myslam! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ein echter Berliner ist ein Schlesier 02.10.06, 12:46 sprobuja cos posznupac, ale znonda ... Odpowiedz Link
ballest Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:02 Rita, my tam byli moze godzina na tej wystawie i my tam NIKOGO, slownie n i k o g o nie spotkali, Polokow te bildy nie interesuja, tylko nos, Slonzokow, a wystawa boua fantastycznou a ambiente tej wystawy tysz! Odpowiedz Link
rita100 Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:05 Bo wiecie co , tak prawdę mowiąc , to taką roszadę zrobiono ludzi, że się nie dziwcie. Malo kto kogo pozna tam. Może lepiej w Nieczech taka wystawę zrobić ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:07 Na przykład, na tym zdjęciu gdzie jest dom z wszystkimi mieszkańcami - w tym domu już nikogo z dawnych rodzin nie ma - jestem pewna. Wyjechali ! Odpowiedz Link
ballest Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:10 Ja , mosz recht Rita, tam wszyscy wyjechali! Odpowiedz Link
rita100 Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:11 Jaka ciekawa musi być historia tego domu - znacie ją ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:15 Rita u nos kozdy dom mo tako geszichta - jo miyszkou na mauyj sztrasie i ino ze mojyj pamiynci poradza pedziec wiela famili ze kozdego domu/miyszkania do niymiec wyjechauo - niykedy co pora lot ze tego samego miyszkania/domu nastympne familie wyjyzdzauy. A domy jak domy, zapodajom sie pod ziymia - czasami mi sie zdo ze to som ludzie co sie starzejom i robiom pochylone na starosc ... Odpowiedz Link
rita100 Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:22 Wiem , ze domy umierały jak dzieciaki wyjechały do Westfali, gospodarstwa podupadały. A póxniej osiedlali sie inni. I oni też wyjeżdzali i chyba taka kolej życiowa. Ta Westfalia każdemu sie marzyła. Ale też wiadomo jak bylo w Polsce. Władza administracyjna warszawska nie rozumiała tego problemu i wszyscy znów odwrót i wyjazdy , nawet ci co walczyli o polskośc. Odpowiedz Link
rita100 Re: Wystawa w palmiarni 29.09.06, 23:26 Właściwie to ta ziemia nigdy nie miała spokoju, ciagle wydzierana z rąk do rak , a ludzie na skutek mieszania się administracji też stawali się wrogami. Ciekawe czy w tym domu na zdjęciu też byłu zgrzyty ? Odpowiedz Link