ballest 24.06.07, 21:21 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=20 uobejrzita se ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annak12 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 21:26 stąd też ten wpis:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=33100385&wv.x=2&a=64768771 Odpowiedz Link
ballest Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 21:29 acha, uobejrzicie ten album "strudiralala";) Odpowiedz Link
eug50 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 21:36 Ciekawe kaj klisła tyn pałac barokowy , bo reszt znom. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 22:16 eug50 napisał: > Ciekawe kaj klisła tyn pałac barokowy , bo reszt znom. Mono pszirychtowaua dloo nos zagadka... Odpowiedz Link
ballest Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 22:23 Tak jak Rity znom to pomyloua drogi i znodua cos co my nie znomy Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 22:29 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=49 W tym miejscu okszciyu mie ostatni niymiecki farorz Gynau w tymrze roku opactwo obchodziyuo 700 lot a piyrszym opatym byu Benedikt mono skwuli tego dali mi take samo miano abo ino zbieg okolicznosci... Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 22:30 palacu w Sosnicowicach niy znocie? Odpowiedz Link
rita100 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:24 No jó, to jest w Sosnicowicach :) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=7 Piękny pałac, ciekawe, ze do niego zapraszają przewodniki , ale dla turystów niedostępny. Odpowiedz Link
ballest Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:28 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=76 Tu modry kapusty nie widzam! Odpowiedz Link
rita100 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:39 ballest napisał: > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=76 > Tu modry kapusty nie widzam! miała byc modra, ale kolorów zabraklo Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:52 ballest napisał: > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=76 > Tu modry kapusty nie widzam! To byu ino test co by wychytac´ daltoonistoow na FGGG :-)))))))))))))) Odpowiedz Link
ballest Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:32 W Sosnicowicach, to nastepny zjazd bou Plawniowice, ale POLOKI nie umiom opisac autostrad, do tego som za GUPIE! Zodyn nie wie kaj mou zjechac z autostrady jak sie nie znou w terenie, przez to se Ricie nie dziwiam, ze do Plawniowic nie trefioua! Poloki a Kaczynscy to jeden Volk! Jaki szou takiego spotkou! Odpowiedz Link
rita100 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:44 Idzie się zagubić na Sląsku, wszystko jest tak podobne do siebie ale jutro o tym, autostrada męczy. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=75 Jak myślicie , po lewej stronie jest to Laband czy nie ? Ma długiego kucyka... Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 25.06.07, 08:33 rita100 napisała: > No jó, to jest w Sosnicowicach :) > > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=7 > Piękny pałac, ciekawe, ze do niego zapraszają przewodniki , ale dla turystów > niedostępny. tam je dom opieki spolecznyj do dziouchow,malo wiela ich tam je na tela zdrowych,ze wychodzom,reszta je caly czas zamkniynto w srodku,to niy mogom pokozywac tego Odpowiedz Link
rita100 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 25.06.07, 20:27 sloneczko1 napisała: > > tam je dom opieki spolecznyj do dziouchow,malo wiela ich tam je na tela > zdrowych,ze wychodzom,reszta je caly czas zamkniynto w srodku,to niy mogom > pokozywac tego Wiem, widziałam rozwieszone niechlujnie pranie. Zaniedbany obiekt, choć tak sliczny. Odpowiedz Link
rita100 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:38 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=50 Chyba na tym zdjęciu jest ta Chrzcielnica, piękną oprawę ma. Zbieg okoliczności czy przypadek ? 700 lat , tylko troche jest młodszy od Krakowa Odpowiedz Link
hanys_hans Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 24.06.07, 23:55 rita100 napisała: > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=50 > Chyba na tym zdjęciu jest ta Chrzcielnica, piękną oprawę ma. > > Zbieg okoliczności czy przypadek ? > > 700 lat , tylko troche jest młodszy od Krakowa 700 lot to byuo w 1958 tera to jusz bydzie 749 Odpowiedz Link
rita100 Re: a Rita boua w Rudach, brawo! 25.06.07, 20:25 To ja się zapytam , czy to najstarszy obiekt turystyczny na Sląsku ? Ten zabytek sięga roku 1250 ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Rudy - Kolebka Śląskości 25.06.07, 20:31 Podsumowując zwiedzenie tych terenów Rud, to takie określenie jest na miejscu. Po pierwsze jedziemy prawie cały czas alejami drzew, starych przepięknych i zdrowych drzew, które robią wrażenie. Szczególnie lipy. które właśnie teraz obficie kwitną. Mijamy ogromną ilość zieleni, mokradeł, lasów , ceglanych domów, a wszystko to ze sobą bardzo ładnie skomponowane. Jeśli tylko wyremontują i zaproponują zwiedzanie pałacu znajdującego się obok tego zespołu na pewno będzie stanowić wielką atrakcje turystyczną i wycieczki całodniowe. Już tam pytając się o drogę mozna spotkać dużo turystów, ktorzy odpowiadają, my ni stąd. Ciekawe też, ze dużo Slazaków zwiedza ten teren na kołach i też mało co wiedzą. Slązak z Rybnika z żoną, którzy na kołach jechali naszym śladem, aż wreszcie zderzyliśmy się w skansenie kolei wreszcie się rozgadał. No cóż, o tej właśnie miejscowości nic nie wiedział ale zapraszał nas do Pszczyny - tam , pani to jest co oglądać, a dziś nawet to Mandaryna na zamku ma koncert. Kiedy tak gadka szmatka sobie luźno szła, doszedł następny Sląsak i razem po swojemu szwargotali o kole i zwiedzaniu. Tak mówili, że ciężko ich było zrozumieć, jak to sie mówi - nem tu do i odeszłam mówić pyrsk czym wielce panów i panią uradowałam. Nim pożegnaliśmy się zdązyłam powiedzieć, że największe wrażenie wywarła na mnie ich godka i spotkanie takich miłych ludzi, z tego też byłam ucieszona. Nie pozwolili się sfotografować, bo powiedział pan, że wtenczas wstyd mu by było iść do kościoła ;) I kto to mówi, ze śląska godka zanika - nie znika, bo równie dobrze po śląsku mówił chłopczyk 10 letni, którego pytałam się o drogę, odpowiedział wspaniałą śląszczyzną z akcentem. Jeśli chodzi o biznes Ślaska, to faktycznie tam ani nie znajdziesz tradycji ani godaki, przykładem jest wmawianie mi , ze kapusta biała jest tak samo smaczna jak modra, której nie posiadali w kuchni. W karcie menu nie ma też zupy wodzoonki, ktorą gdzie jak gdzie ale właśnie tu możnaby jej się spodziewać. Ze kraina to utopców to widać, pełno po drodze stawów i mokradeł. Acha, nie spotkałam żadnych łożyroków po drodze. Jest jeszcze coś, co wyczułam, mimo, ze pełno jest lasów i zieleni nie czuć tego powietrza, które towarzyszy nam np. w Kalwarii czy w podgórskich terenach. Piękne są widoki pól rolnych, łanów zbóż i lasów. Najgorsze są oznaczenia, najczęsciej jedzie sie na wyczucie, ale gdzie nas droga powiedzie. Do samych Gliwic jest chyba z pięć zjazdów, przypuszczam, że dojeżdzając do Opola również sie znajdzie zjazd do Gliwic, tak więc trzeba cały czas uważać, a mimo uwagi również można popełnić błąd. Szkoda, ze nie ma wytyczonych szlaków. Na mapie jest zaznaczony pałac barokowy Sosnicowice, lecz w samych Sosnicowicach o tym nie wiedzą. Kompletnie nie ma nawet tablicy informacyjnej. Za to Kompleks Pocysterski w Rudy zadowolił samk skromnych turystów. Do Zespoły pałacowo-klasztornego można jechać na cały dzień i upajać się parkiem angielskim, a i zabytków znajdziemy dużo. Tak na gorąco podsumuje wyjazd w poszukiwaniu śląskości. hehe, po drodze jest jeszcze Ranczo, ładnie rzuca sie w oczy. I tak zrobił mi się kolejny album wycieczkowy o tematyce sląskiej. Odpowiedz Link
ballest Re: Rudy - Kolebka Śląskości 25.06.07, 21:24 No to se cieszam, ze ci se podobalo, a ze nos ciynszko zrozumiec, to wiym, jak Jowita Z Wroclawia do nas w Niemczech zawitala a boroczka jak my godali nic nie rozumiala. Tak samo jak moj syn jak bou maly , nic polski telewizji nie rozumiou, ale rozumiou wszystko co Jan z Pragi ze swoja mama po czesku godali. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Rudy - Kolebka Śląskości 25.06.07, 22:21 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=0 to je w Chorynskowicach Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Rudy - Kolebka Śląskości 25.06.07, 22:25 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=19 to kosciol sw.Marii Magdaleny w Rudach Odpowiedz Link
ballest Re: Rudy - Kolebka Śląskości 25.06.07, 22:39 Widzam, Suoneczko wszyndzie z tom nasolonom rz.ciom loce ;))))' Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Rudy - Kolebka Śląskości 25.06.07, 22:42 a Ty boles tak blisko i niy pojecholes tego zwiedzic,i niy loce yno .....zwiedzo..... Odpowiedz Link
rita100 Re: Rudy - Kolebka Śląskości 25.06.07, 23:29 commons.wikimedia.org/wiki/Rudy_%28wojew%C3%B3dztwo_%C5%9Bl%C4%85skie%29?uselang=pl Tu są też piękne zdjęcia Odpowiedz Link
ballest Re: Rudy - Kolebka Śląskości 26.06.07, 06:29 Nie bou uech jeszcze, bo Cystersi w Rudzie to byly polske nacjonalisty, ale jak bydam duzy jak dwa dni, to tam pojadam. Odpowiedz Link