ballest 13.01.08, 20:48 Bou uech tam wczora, tam jest co uoglondac, wprawdzie Aufnahmow robic nie wolno, ale jak ich ftos fajnie poprosi, to przymruzom oko. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 13.01.08, 20:49 www.oberschlesisches-landesmuseum.de/Einfuehrung_polnisch.htm Odpowiedz Link
rita100 Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 13.01.08, 21:00 "Działalność Fundacji prowadzona jest w duchu porozumienia między narodami oraz dobrosąsiedzkiej współpracy „ponad” granicami. Jako partner landu Nadreni Północnej-Westfali działa ona na rzecz ożywienia partnerstwa z województwem śląskim." W duchu porozumienia - to jest najwazniejsze. Jest na tej stronce błąd ortograficzny www.oberschlesisches-landesmuseum.de/Einfuehrung_polnisch.htm Odpowiedz Link
ballest Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 13.01.08, 21:11 kożystnie;) Rita, a skond mogom slonzoki po polsku umiec? Przeca jou tysz jenzyka polskego nie znom. Odpowiedz Link
rita100 Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 13.01.08, 21:26 Nie czynie zarzutów, tylko tak mi w oko wpadł ten błąd. Odpowiedz Link
dede99 Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 13.01.08, 21:49 Ciekawi mie czymu akurat w Ratingen te Museum zalozyli?? LG Odpowiedz Link
kubiss Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 13.01.08, 23:02 ballest napisał: > kożystnie;) > Rita, a skond mogom slonzoki po polsku umiec? > Przeca jou tysz jenzyka polskego nie znom. Jak nie znosz jak po polsku piszesz ! Piszesz z błędami ortograficznymi co jest zrozumiałe . Nie "wymogom łod" ciebie płynnej polszczyzny :-) Jak naprawdę nie znasz polskiego to byś tutaj nic nie "pisoł' i mnie nie 'rozumioł" więc nie chociaż nie kłam Ballest ..... :-) Odpowiedz Link
ballest Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 14.01.08, 06:29 Dede, myslam, ze to rzad Nordrhein-Westfalen tam wsadziou! Czymu tam tego nie wiem. Kubiss, fehlery ortograficzne prawie kazdy robi, jeden gliwicki Zeitung napisou na JP , ze jest "Papierzem" ;) najwazniejszou jest umiejetnosc przekazania swoich mysli. Myslam, ze to mi sie tysz czasami udowu. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 14.01.08, 09:35 Fundacja i Muzeum zachowują i pielęgnują z myślą o przyszłych pokoleniach, kulturowe dziedzictwo regionów, które dzisia należą do Rzeczpospolitej Polskiej oraz Republiki Czeskiej. W XIX i XX wieku przybyło wielu Górnoślązaków do zachodniej części Niemiec, a powodem tej migracji była zarówno praca w kopalniach, jak i ucieczka, wysiedlenia i późniejsze łączenie rodzin, w skutek obu Wojen Światowych. Wielu mieszkańców Nadreni Północnej-Westfali utrzymuje po dziś dzień kontakty z rodzinami z Gliwic, Zabrza czy Opola. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 14.01.08, 09:38 Mialo byc: Fundacja i Muzeum zachowują i pielęgnują z myślą o przyszłych pokoleniach, kulturowe dziedzictwo regionów, które dzisia należą do Rzeczpospolitej Polskiej oraz Republiki Czeskiej. W XIX i XX wieku przybyło wielu Górnoślązaków do zachodniej części Niemiec, a powodem tej migracji była zarówno praca w kopalniach, jak i ucieczka, wysiedlenia i późniejsze łączenie rodzin, w skutek obu Wojen Światowych. Wielu mieszkańców Nadreni Północnej-Westfali utrzymuje po dziś dzień kontakty z rodzinami z Gliwic, Zabrza czy Opola. Nic tylko popierac.Polacy sie tej prawdy boja jak ognia. Odpowiedz Link
cirano Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 15.01.08, 15:30 Przi okazji sie je uobejrza. A co do eksponatow tam wystawionych, a ze G. Slonska pochodzoncych, to tsza w nojblizszym czasie larma sie spodziywac ze strony Polokow. G. Sl. nalezy do nich, a wiync calo reszta tysz! Bydom argumyntowac. Jak ci w Danzig, w Dworze Artusa, ftorzy mie uswiadomic chcieli jaki to polski bol, i jes Gdansk. Okazalo sie, ze po mojym jich uswiadomiyniu niy chcieli zymnom wiyncyj godac Odpowiedz Link
ballest Re: Oberschlesisches Landesmuseum in Ratingen 15.01.08, 15:40 Cirano, ale caly czas piszim, ze Danzig byj duzy polski jak niemiecki. Taki je Polok, jemu prouwdy pedziec nie wolno! Odpowiedz Link