Dodaj do ulubionych

karta pobytu 2013

25.03.13, 15:41
cześć dziewczyny
mam pytanie czy któraś czekała na kartę pobytu (czas określony) dla swojego męża w Poznaniu?? jak długo to trwa zanim wydadzą decyzje??
dzięki za pomoc.
M.
Obserwuj wątek
    • magdao157 Re: karta pobytu 2013 25.03.13, 15:58
      czas oczekiwania na wydanıe decyzjı zalezy czy dostarczylıscıe wszystkıe dokumenty za jednym razem czy beda co chwıle wysylac lıst ze tego brakuje czy tamtego. najlepıej jest jakıs tydzıen po zlozenıu dokumentow wydzwanıac do nıch (naprawde wydzwanıac) wypytywac czy napewno wszystko ok z dokumentamı czy czegos nıe brakuje... jak nıe brakuje to okolo mıesıaca sıe czeka jak brakuje to moze sıe to wydluzyc nawet do 3 mıesıecy. ale maz na ten czas dostanıe wıze az do zakonczenıa postepowanıa. teoretycznıe jezelı jest twoım mezem ı nawet nıe mıalby wızy a masz dowod ze jest toczone postepowanıe w sprawıe przyznanıa mu wızy to nıe maga go z kraju deportowac. oh sıe rozpısalam... powodzenıa... bedzıe cı potrzebne...
      • malike-pl Re: karta pobytu 2013 25.03.13, 16:02
        dziękuje bardzosmile tak w tym roku bierzemy ślub i już ogarnia mnie panika papierkowa.bo właśnie na wizie będzie do 13 listopada, ślub bierzemy 12 października wiec boje sie ze w miesiąc nie zdarza, ale mam nadzieje ze tak jak mówisz do czasu aż nie wydadzą karty z kraju mi męża nie zabiorąsmile
        M.
        • hugo43 Re: karta pobytu 2013 25.03.13, 16:37
          teraz juz nie wydaja wiz proceduralnych podobno,ale i tak sie nie martw.meza ci nie zabiorasmileto moze i ja zapytam,czy ktorys z panow wymienial ostatnio karte?maz ma od kilku lat ksp i jest jeszcze wazna przez chyba 4 lata.od pewnego czasu jest inny wzor kart,taki bardziej nowoczesny,przypominajacy nasz dowod.ta stara karta,to jak zalaminowana tekturka i pare razy na lotniskach musielismy czekac,gdzies konsultowali jej autentycznosc.czy dla mezowego "widzimisie" mozna ja wymienic,kiedy zadne dane sie nie zmienily?
          • schwinn1 Re: karta pobytu 2013 26.03.13, 10:36
            mój w zeszłym roku dostał KSP i rzeczywiście była taka a'la dowód. już jej nie ma, bo ma dowód smile
            a co do tej paniki i życzenia powodzenia, bo będzie potrzebne to bez przesady.
            mój mąż był w posiadaniu 3 kart (2 czasowego pobytu i 1 stałego pobytu) i nigdy nie kazano nic dosyłać (składaliśmy to co było wymagane i od razu sprawdzano czy wszystko jest); w ciągu tych 3 kart (ponad 3 lata) mieliśmy 1 wywiad, 2 wizyty dzielnicowego i 1 wizytę z Urzędu ds Cudzoziemców. Po otrzymaniu KSP mąż od razu poszedł po obywatelstwo i dostał decyzję chyba po miesiącu czy półtora. Bez żadnych wizyt, bez dosyłania dokumentów. Problem był jedynie z... literką Ğ, której nie było w karcie, a była w innych składanych dokumentach. Ale udało się i z tym.
            Tak więc bez paniki, bo jest niepotrzebna smile
            • migda33 Re: karta pobytu 2013 26.03.13, 12:02
              a ja mam pytanie ,,, jaki to był koszt tych wszystkich kart pobytu do momentu uzyskania obywatelstwa ?
              • schwinn1 Re: karta pobytu 2013 26.03.13, 14:40
                dokładnie nie pamiętam. ale sprawdziłam. te karty czasowego pobytu miały opłatę 340 zł, a ta stałego - 640 zł. plus za sam dokument 50 zł (x 3). czyli prawie 1500 zł.
                • hugo43 Re: karta pobytu 2013 27.03.13, 07:40
                  kurde,a moj w pl od 2006 i sie zaparl,ze obywatelstwo tego uroczego kraju jest mu niepotrzebnesmile
                  • schwinn1 Re: karta pobytu 2013 28.03.13, 20:27
                    ale jeśli to nic nie kosztuje (nawet nie w sensie finansowym), to czemu nie? to było tylko złożenie kilku (w sumie chyba 3) dokumentów, wypełnienie formularza i na miejscu napisanie kilku oświadczeń. oczywiście nie musiał się zrzekać tureckiego obywatelstwa. myślę, że jakieś ułatwienie życia to jest.
            • pafulek Re: karta pobytu 2013 29.03.13, 07:51
              schwinn1@

A kiedy Twój mąż dostał pozwolenia na osiedlenie się, musiał czekać 2 lata, aby starać się o obywatelstwo?Czy możesz napisać coś więcej, dziękuję z góry.
              • hugo43 Re: karta pobytu 2013 29.03.13, 08:00
                teraz oprocz trzech lat malzenstwa trzeba podobno zdawac test jezykowy,wcale nie latwy.
                • pafulek Re: karta pobytu 2013 29.03.13, 08:28
                  Wiem, o tym egzaminie niestety. Ale zastanawia mnie jeszcze ponizszy punkt

Za obywatela polskiego uznaje się:
                  cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od 2 lat na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich lub prawa stałego pobytu, który:

-pozostaje co najmniej od 3 lat w związku małżeńskim zawartym z obywatelem polskim

chodzi mi, o to, czy o obywatelstwo mozna starac się dopiero wtedy, jak minie 2 lata od wydania decyzji o zezwoleniu na osiedlenie sie czy pobytu stałego plus 3 lata stazu malzenskiego, co z wcześniejeszymi pozwoleniami na zamieszkanie na czas oznaczony, wliczają się?Ja rozumiem, że nie...ale nie jestem pewna.

• schwinn1 Re: karta pobytu 2013 29.03.13, 18:18
                    nie musiał czekać dwóch lat. jak tylko dostał pozwolenie na osiedlenie się (KSP) to się starał o obywatelstwo. W małżeństwie był ponad 3 lata, i w Polsce też (z krótkimi wyjazdami). Cały pobyt mu zaliczyli, a nie tylko z KSP.
                    Z tego co wiem, to zasady się zmieniły od sierpnia, m.in. doszedł ten egzamin z języka, ale nie pamiętam, co jeszcze. Kiedyś nawet tu na forum podałam linka do najświeższych informacji, ale teraz zupełnie nie pamiętam skąd on był. Ale łatwo mi się wtedy znalazł w googlach.
    • migda33 Re: karta pobytu 2013 26.03.13, 16:08
      dziękuję za informację smile
      • amw77 Re: karta pobytu 2013 15.04.13, 18:22
        Czy mając kartę na czas oznaczony (2 lata) i nie mieszkając w Polsce ta karta jest ważna i można przekraczac granice na jej podstawie?
        • schwinn1 Re: karta pobytu 2013 15.04.13, 19:37
          jest ważna. tylko przy niemieszkaniu w Polsce mogą być problemy z uzyskaniem następnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka