Dodaj do ulubionych

Wigilia w Turcji

06.12.13, 15:07
Czy zdarzyło Wam się przygotowywać w Turcji polską wigilię ? Ja chciałabym coś przyrządzić, ale jak przeanalizowałam wszystkie potrawy z mojego rodzinnego domu, niestety uświadomiłam sobie, że w Turcji jest to prawie niewykonalne. Nie mam już złudzeń, że uda mi się 12 potraw, zadowolę się nawet jedną.
I tutaj moje pytanie do Was, macie jakieś przepisy, pomysły co jest wykonalne z produktów dostępnych w Turcji ? Muszę jeszcze nadmienić, że niestety nie mam piekarnika, co w zasadzie niweluje moje szanse powodzenia do minimum sad
Z góry dziękuję za każdą sugestię
Obserwuj wątek
    • migda33 Re: Wigilia w Turcji 06.12.13, 15:36
      ja robiłam z koleżankami wigilię ,,,, spokojnie możesz zrobić rybę po grecku ,,,, do sosu proponuję, marchewkę, seler, i cebulę, a jako rybę u mnie sprawdził się turecki somon ,,, no i nie ma przy tym za dużo roboty,,,, poza tym krokiety z pieczarkami i serem żółtym dla bardziej zaawansowanych krokiety z kapustą kiszoną (kapustę sama kiszę ,,, szatkujesz kapustę i na 1 kg kapusty sypiesz łyżkę stołową soli i ugniatasz , wkładasz do słoika i stawiasz w temp pokojowej na 3, 4 dni uciskając co jakiś czas aby kapusta była zanurzona cały czas w soku ,,,potem przechowujesz w lodówce ,,,, z takiej kiszonej kapusty to można też pierogi zrobić jak ktoś lubi ,,, no mi się wydaje że dużo jest dań, które można tu przygotować,,,, jak mi coś jeszcze na myśl przyjdzie to napiszę , pozdrawiam
      • ingalill23 Re: Wigilia w Turcji 06.12.13, 16:06
        Barszcz z uszkami (do uszek dajesz same peiczarki), jakąkolwiek turecką rybę mozesz podać, pierogi ruskie lub z samymi ziemniakami możesz zrobic, kompot z suszonych owoców, ktore zakupisz na bazarku, nie wiem jak w Turcji z dostepnoscia maku, ale gdybys dostala to mozesz zrobic kutię (kluski z makiem i bakaliami), to wszystkoz robisz bez piekarnika, bo rybe mozesz ugotowac i zrobic w galarecie uzywajac tureckiej jelatin (żelatyny), albo usmazyc na masełku...smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka