Dodaj do ulubionych

Kierunek studiów... .

25.05.07, 09:55
Prosze o porade...
Jaki najlepiej kierunek studiów wybrać, jeśli miałabym na uwadze życie w
Turcji po studiach?
-prawo
-geografia
-turystyka i rekreacja na panstwowoej uczelni
turystyka i rekreacja z rehabilitacja +kurs masazu i kursy językowe na
prywatnej uczelni
Pozdrawiam i Prosze o rade smile
Obserwuj wątek
    • monika.ergun Re: Kierunek studiów... . 25.05.07, 16:34
      zabciu, bedziesz studiowac w polsce czy w turcji? zakladam ze w polsce-w takim
      razie najlepiej wybrac turkologie-tylko to przygotuje cie jako tako do zycia
      tutaj (chociaz ja czasem wrecz zaluje ze rozumiem co ci idioci plota, albo jak
      bezczelne uwagi rzucaja)
      pozdrawiam mgr turkologii wink
      • bebek22 Re: Kierunek studiów... . 25.05.07, 21:13
        Ja bym nie polecała prawa bo to się mija z celem.
        • fluffy88 Re: Kierunek studiów... . 25.05.07, 23:17
          Hmm na turkologie nie mam szans się dostać... a poza tym nie bardzo wiem co
          może robić Turkolog w Turcji... . Oczywiscie chce studiowac w Polsce... .
          Hmm na naszych uczelniach jesli chodzi o prawo to obejmuje chyba tylko prawo
          polskie, ewentualnie europejskie... a poza tym, nauka tureckiego jest trudna a
          co dopiero posługowanie sie terminami prawniczymi... wiec to chyba rzeczywscie
          odpada... .
          A co myslicie, o turystyce z rehabilitacja i np do tego kurs masazu itp...
          wiem, ze ludzi pracującyh w turystyce w Turcji jest masa ,... i wlasnie to mnie
          troche zniechęca;/
          • monika.ergun Re: Kierunek studiów... . 26.05.07, 14:35
            w turcji obowiazuje tureckie prawo a nie polskie ktorego tlumaczeniem zajmuje
            sie wlasnie turkolog i zaczyna w ramach cwiczen juz na studiach... poza tym bez
            turkologow zadna z was nie zalatwi niczego w urzedzie tureckim bo na kazdym
            kroku sa potrzebne dokumenty od tlumacza przysieglego...co moze jeszcze robic
            turkolog w turcji?-hmmm znajac turecki perfect (ktorego nigdzie indziej nie
            nauczysz sie tak dokladnie) turkolog moze robic wszystko- zaczynajac od
            stanowiska halkla ilişkiler sorumlusu-ktore jest juz w kazdej firmie... moja
            osobista specjalizacja to literatura osmanska-a wiec ktos taki na uniwersytecie
            tureckim moze wykladac literature lub jezyk osmanski...krotko mowiac przede
            wszystkim turkolog znajdzie sobie zajecie w turcji-i dogada sie wszedzie i z
            kazdym uzywajac "saf türkçe" a nie "maymunca" selamlarımı ekliyorum hoşça kal!
            • bela01 Re: Kierunek studiów... . 26.05.07, 19:58
              moze to i najlepszy wybor jesli sie ma pewnosc, ze sie bedzie mieszkac w
              turcji, bo z tego co widze, to w polsce turkolodzy takiego szczescia nie
              odczuwaja smile...
              • fluffy88 Re: Kierunek studiów... . 26.05.07, 20:17
                Zgadzam się... nie jestem pewna, ze będę miszkała w Turcji, to po prostu ejdna
                z możliwosci.. . Więc dziękuje w tej kwestii za rade .. ale turkologia raczej
                nie.. .
                A co najbardziej polecacie ztego co napisałam wczesniej... ?
                Pozdrawiam
                • vikuska6 Re: Kierunek studiów... . 26.05.07, 23:07
                  Polski turkolog w Turcji nie różni się niczym od zwykłego Turka po maturze - nie
                  ma żadnych kwalifikacji, nawet język zna gorzej. Wątpię też, żeby jakakolwiek
                  turecka uczelnia zatrudniła turkologa z zagranicy (na dodatek bez doktoratu) do
                  nauczania literatury osmańskiej, itp. Jeżeli komuś się udało, to może mówić o
                  niesamowitym szczęściu. To tak jakby Turek po filologii słowiańskiej ukończonej
                  w Turcji wykładał w Polsce np. j. polski na polonistyce lub w liceum. Śmieszne i
                  nierealne. Jedyne moim zdaniem zalety turkologii to znajomość języka i możliwość
                  pracy jako tłumacz.

Planując przyszłość w Turcji zastanowiłabym się nad kierunkami bardziej
                  'technicznymi' lub niewymagającymi perfekcyjnej znajomości języka, np.
                  Informatyką, Grafiką lub bardziej 'przyjazną' Architekturą Wnętrz czy
                  Architekturą Krajobrazu. Sektor budowlany rozwija się coraz szybciej, a po
                  wprowadzeniu hipoteki jeszcze przyśpieszy. Powstają też nowe hotele - jest pole
                  do popisu zarówno dla architekta wnętrz, jak i krajobrazu.

Przydać może się Logistyka lub Handel zagraniczny (Międzynarodowe Stosunki
                  Gospodarcze) + angielski + znajomość innego języka obcego (poza polskim),
                  niekoniecznie zachodnioeuropejskiego (niemiecki czy francuski zna dużo osób, a
                  chodzi o to, żeby się wyróżnić, zaoferować coś co jest potrzebne, ale trudne do
                  zdobycia).

Jeśli chodzi o pracę w branży turystycznej, to ukończenie kierunku Turystyka nie
                  jest konieczne, wystarczą dowolne studia, nawet turkologia. Tu raczej stawia się
                  na języki, umiejętności interpersonalne i ogólną 'ogładę'. Nie wiem jak jest z
                  rehabilitacją - w grę może wchodzić potwierdzenie kwalifikacji w Turcji - nie
                  zaszkodzi sprawdzić.

Zastanawiam się jeszcze nad Europeistyką (fundusze strukturalne), ale jeśli
                  Turcja do UE nie wejdzie to można zostać z niczym ... wtedy to tylko pozostaje
                  praca na uczelni wink
                  • dominika.cekmekoy Re: Kierunek studiów... . 28.05.07, 09:09
                    Zgadzam sie z Vikuska.
                    Tureckiego mozesz nauczyc sie juz na miejscu - w Turcji.
                    Nie wiem czy studiowanie prawa to dobry pomysl, bo nie wiem czy bedziesz miala
                    prawo do wykonywania tego zawodu w Turcji. Sprawdz to. Poza tym, prawnik musi
                    znac swietnie jezyk.
                    Z tego co napisalas, to chyba turystyka, rehabilitacja.
                    Pozdrawiam
                    • fluffy88 Re: Kierunek studiów... . 28.05.07, 10:29
                      Dziekuje bardzo... chyba mi pomogłyscie... i ja równiez uważam, że tureckiego
                      można nauczyć sie w inny sposób... może nie perfect... ale zawsze.. smile
                      • izaerbas Re: Kierunek studiów... . 30.05.07, 08:50
                        Oczywiscie, ze tureckiego mozna nauczyc sie w inny sposob, ale nie zawsze jest
                        latwo pogodzic inne studia z dodatkowa nauka dosc oryginalnego jezyka, jakim
                        jest w Polsce turecki - dlatego jestem pelna podziwu, dla osob, ktore same tego
                        dokonaly. Ja po skonczeniu turkologii zaraz wyjechalam do Turcji ( ze
                        znajomoscia tureckiego, angielskiego i niemieckiego - ten ostatni gorzej niz
                        pozostale ). Propozycji dobrej pracy mialam bardzo duzo ( w kilku sektotach )
                        i to praktycznie zaraz po przyjezdzie do Turcji - wybralam transport i
                        logistyke. Oczywiscie na poczatku brakowalo mi doswiadczenia i wiedzy w tym
                        kierunku, ale wlasnie dzieki znajomosci tureckiego firma szybko mnie
                        przeszkolila. Po dziesieciu miesiacach pracy zdobylam juz troche doswiadczenia
                        i zaczynam powoli "rozwijac skrzydla" :o). Oczywiscie to wszystko jest okupione
                        duzym wysilkiem z mojej strony, ale gra warta jest swieczki, bo praca staje sie
                        coraz bardziej interesujaca i daje mi duzo satysfakcji.

Jesli chodzi o inne "TURKOLOZKİ" jakie znam w Turcji, to WSZYSTKİE pracuja w
                        duzych firmach, na uczelniach lub placowkach dyplomatycznych...nie jest z nami
                        tak zle jak sie niektorym moze wydawac:o)

pozdrawiam

Iza
                        • bela01 Re: Kierunek studiów... . 30.05.07, 12:25
                          nikt nie mowi, ze jest z Wami zlesmile tylko tyle, ze fluffy nie wie jeszcze gdzie
                          bedzie mieszkac..a co ona sobie tutaj z ta turkologia zrobi..tu nawet z innym
                          kierunkiem czasem jest ciezko znalezc prace, a co dopiero z tak egzotcznym..
                          • izaerbas Re: Kierunek studiów... . 30.05.07, 15:01
                            Niee no wiemsmile chcialam tylko przedstawic, jak to wyglada z mojego
                            doswiadczenia ( na wlasnej skorze). A wracajac do Turkologow w Polsce, to
                            faktycznie chyba im srednio sie wiedzie, ale pewnie nie wiedza, gdzie szukac
                            pracy w zawodzie...podobnie jak ja w trakcie studiow.
    • fluffy88 Re: Kierunek studiów... . 30.05.07, 10:24
      Może i macie racje z ta Turkologia ale póki co nie mam szans, na ten kierunek,
      wiec podalam te, które biorę pod uwage... .
      • izaerbas Re: Kierunek studiów... . 30.05.07, 14:51
        Napewno wybierzesz cos dla siebie :o), a jesli zamieszkasz w Turcji, to i tak z
        biegiem czasu nauczysz sie tureckiego. Zreszta domyslam sie, ze juz teraz masz
        motywacje do jego nauki... powodzenia!
        • fluffy88 Re: Kierunek studiów... . 30.05.07, 15:07
          Hmm co do tej motywacji to się jeszcze dokładnie okaże smile ale kto wie... w
          każdym razie dziękuje za rade smile
          • marsiya Re: Kierunek studiów... . 06.06.07, 18:00
            a co myślicie o budownictwie lądowym?
    • martynka_arc Re: Kierunek studiów... . 12.06.07, 18:05
      turystyka/hotelarstwo w Turcji jest dosc oklepana z tego co widze tzn wielu
      ludzi ktorych poznalam wlasnie to studiuje ale jest juz po studiach na tych
      kierunkach ale moze taki zbieg okolicznosci ze poznalam wielu ludzi pracujacych
      w tej dziedziniewink

turkologia hm no nie wiem, wielki plus ze bys sie jezyka nauczyla etc ale zyjac
      w danym kraju chodzac na kursy etc szybko sie tego nauczysz wiec wydaje mi sie
      ze to nie jest taki swietny pomysl

jak chcesz to moge sie znajomych (Turkow) popytac co jest u nich na topie =)
      ale pewno podobnie to co u nas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka