Dodaj do ulubionych

papryka na zimę

07.09.08, 19:24
Witam,
tak sobie pomyslałam, ze skoro w Turcji uprawia sie dużo papryki, to
gospodynie muszą ją jakos przetwarzac na zimę.... czy znacie jakis
przepis, ale nie interesuje mnie papryka w occie...
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • abalko Re: papryka na zimę 07.09.08, 20:23
      cale diyarbakir obwieszone jest suszaca sie papryka. technika
      suszenia jak nasze grzybkismile mozna to samo ptrenowac z patlicanem -
      niektore tak czynia. w malatii zas kroluja pomidory suszone.
      • stalagmitee Re: papryka na zimę 08.09.08, 14:46
        Dokadnie, cała Turcja obwieszona jest papryką zwykłą i ostrą oraz
        bakłażanem. Troche dziwnie. Wygląda na to jakby nasze tutejsze
        sąsiadki nie znały nic innego w kuchni prócz nadziewanej papryki,
        bakłażana, pilawu, liści winogron i jeszcze paru innych rzeczy. Nie
        będę komentowała dalej!
        A czy można tu kupić ocet w ogóle? Jakoś nie rzucił mi się w oczy.
        • alexa195 Re: papryka na zimę 08.09.08, 16:37
          stalagmitee napisała:
          > A czy można tu kupić ocet w ogóle? Jakoś nie rzucił mi się w oczy.

          Octow tu masz pod dostatkiem. Nawet wieksza roznorodnosc (po
          wzgledem owocow, z ktorych jest robiony) niz w Polsce smile Szukaj
          butelek z napisem “sirke”.
          Na temat przetworow paprykowych sie nie wypowiadam, bo znam tylko te
          octowe wlasnie smile
              • grazynanowa Re: papryka na zimę 10.01.09, 13:06
                Dziwi mnie strasznie fakt ,ze w Turcji nie ma takiego wyboru
                konserwowych owocow i warzyw, poza papryka ,fasolka ,baklazanem ,nie
                licze oczywiscie importowanych ananasow w puszce.Na Riwierze jest
                taki cieply klimat i urodzaj, a w sklepach ,MONOTONIA!!!! w sezonie
                swieze owoce i warzywa smakuja najlepiej ,ale dobrze byloby otworzyc
                czasami sloiczek zima np ze sliwkami ,malinami itd .My zaczelismy
                mrozic owoce. Czy w innych regionach Turcji jest podobnie?
                • gunes20032001 Re: papryka na zimę 11.01.09, 21:16
                  Te dlugie,cienkie,slodkie ususzone papryczki wrzucaja na bardzo
                  goracy tluszcz i robi sie z tego cos co przypomina chipsy.Tak robia
                  tu w okolicach Izmiru,Denizli,Aydın,Bergamy.
                  Suszone baklazany(takie trabki) i szerokie papryki najpierw
                  obgotowuja,aby troszke zmiekly,a potem nadziewaja farszem,ukladaja w
                  garnku i dusza pod przykryciem.Ja tez to robie.Pyszne.z tym,ze ja
                  nie przyzadzam zadnej tureckiej potrawy tak typowo po turecku.Zawsze
                  cos modyfikuje wedlug wlasnego smaku.Tak tez jest z farszami,ktore
                  robie z ryzu i mielonego miesa tak jak do golabkow w Polsce.Zawsze
                  tez te baklazany i papryke robie w sosie pomidorowym, a nie wlasnym
                  tak jak Turcy.
                  • kiranna Re: papryka na zimę 11.01.09, 21:33
                    O, dzieki za przepis na suszone baklazany, bo zastanawialam sie jak
                    sie je przyrzadza, widzac w Migrosie smile
                    W twoich okolicach niedaleko Selçuk jest tez taka malenka rodzinna
                    restauracyjka, gdzie pani domu przyrzadza nadziewane kwiaty
                    kabaczka. To juz chyba wyzsza szkola jazdy, bo latwo sie rwa i
                    pyszne sa smile Ostatnio bylam tam bardzo, bardzo dawno temu, ale wielu
                    Turkow z İstanbulu zna to miejsce i je sobie poleca smile
                    • gunes20032001 Re: papryka na zimę 11.01.09, 21:43
                      Bede musiala popytac bo niestety jeszcze o tym miejscu nie
                      slyszalam.Czy znasz adres?Moze choc opisowy(za szkola po prawej od
                      latarnismile)))
                      wiem,ze przyzadzaja te kwiaty w ciescie nalesnikowym smazone w
                      glebokim tluszczu.choc nadziewane moga by pyszne.Sa to kwiaty o dosc
                      glebokich kielichach to moze nie jest to az takie trudne do
                      zrobienia?
                      • kiranna Re: papryka na zimę 11.01.09, 22:05
                        Niestety sad Bylam tam wiele, wiele lat temu, to byla taka wiejska,
                        przydrozna rodzinna restauracyjka, na koncu Selçuk w kierunku na
                        Kuşadası albo Maryemana, jadac ze Stambulu, nie pamietam. Nawet nie
                        mam kogo spytac o adres, bo ludzie, ktorzy nam to miejsce polecali
                        nie mieszkaja juz w Turcji. To jest podobno potrawa sezonowa i
                        nazywa sie kabak çiçeği dolması. Kwiatki byly dosc male, z farszem
                        wielkosci orzecha laskowego. Pamietam, ze przy drodze stala duza
                        tablica wlasnie z nazwa tej potrawy jako polecana przez wlascicieli.
                        Moze to ci pomoze?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka