Dodaj do ulubionych

Gaz i turbo

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 22:24
Czy ktoś zakładał gaz do turbodoładowanego silnika?
Obserwuj wątek
    • Gość: polokokt Re: Gaz i turbo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 19:18
      Ja osobiscie w swoim samochodzie nie mam ani turbo :) ani gazu.
      Ale moj dobry kumpel ma Primere 2.0 turbo i gaz. Samochod nawet niezle chodzil
      (juz go sprzedal). Stracil nieduzo na osiagach (prawie nie wyczuwalne). Z tym
      ze po dluzszym czasie z turbinka zaczely sie dziac dziwne rzeczy. Juz nie miala
      takiego ciagu i tak jakby w pewnych przedzialach obrotowych tracila cisnienie.
      Ale nie ustalono do dzis co bylo tego przyczyna. Samochod w miedzyczasie mial
      dobrego dzwona, co prawda tylem, ale nigdy nic nie wiadomo czy sie cos z przodu
      nie poprzestawialo. W kazdym razie jako takich minusow po zalozeniu gazu nie
      zauwazyl. Natomiast czy poleca czy nie to inna sprawa (do nastepnego - Vectra
      2.5 litra - juz nie zalozyl). Ja do silnika 1.8 litra jak policzylem ile
      jezdze, jak jezdze to wyszlo mi ze zwracalo by mi sie to ponad poltora roku, a
      tyle to nie wiem czy pojezdze samochodem.
      Pozdrawiam
      • Gość: Tomek Re: Gaz i turbo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 17:02
        Czy ten kolega to nie miałna imię Sławek? Bo mój znajomy też się chwalił, ale
        mu nie wierzyłem (lubi zmyślać), poza tym nie słszałem o silniku Nissana 2.0T.
        • Gość: polokokt Re: Gaz i turbo IP: *.pjwstk.edu.pl / 10.111.0.* 06.06.02, 11:14
          Nie nie ma na imie Slawek. Poza tym on codziennie do szkoly nim jezdzil wiec
          bys widzial.
          A silnik taki byl. Jego samochod to rocznik bodajze 96
          Pozdrawiam
          • Gość: Tomek Re: Gaz i turbo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 12:32
            Pytanie o gaz w turbo będę chyba sam testował "na żywca", bo kupiło mi się ;-)
            właśnie Leonka 1.8T.
            • Gość: polokokt Re: Gaz i turbo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 20:21
              No fajny samochodzik.
              Fakt ze jak sie cisnie to sporo wychechla. Ale nie zakladaj instalacji za male
              pieniadze. Nie ma rzeczy tanich i dobrych.
              Rozwaz jak dlugo bedziesz jezdzil tym samochodem i ile kilometrow rocznie.
              Najlepiej jak bys zalozyl instalacje najnowszej generacji, ale jej koszt to
              srednio okolo 5000 zl, wiec troche duzo.
              Ja jak do swojego przyszlego samochodu (za tydzien sie przesiadam) jak
              policzylem to oszczednosci miesieczne zedu 100 - 150 zl mnie nie
              satysfakcjonuja. Zawsze istnieje ryzyko ze spieprzy sie silnik i wtedy lipa.
              Poza tym gaz ma swoje minusy, o czym wiekszosc uzytkownikow tego specyfiku nie
              mowi. Ja za tym chodzilem ze trzy tygodnie i sie troche dowiedzialem. Np bardzo
              czesta usterka jest gasniecie samochodu podczas jazdy z duza predkoscia (80-
              100km/h) gdy wlaczysz na luz. Wtedy jest za duzo powietrza i za malo gazu i
              gasnie. A ja nie moge caly czas uwazac czy silnik jeszcze pracuje czy juz nie.
              Tak reasumujac to gaz najlepiej jest zalozyc jak jezdzisz duzo w trasie gdzie
              masz dlugo utrzymywana jednostajna predkosc, wtedy jest najlepiej.
              Poza tym musisz doliczyc zuzycie benzyny, oczywiscie jesli bedziesz uzytkowal
              instalacje zgodnie z instrukcja, czyli odpalanie na paliwie i odczekanie az sie
              rozgrzeje silnik.
              Ja tam w koncu dalem sobie spokoj, bo nie wiem czy samochodem pojezdze ze dwa
              lata wiec nawet mi sie instalka nie zwroci.
              Pozdrawiam
              • Gość: Tomek Re: Gaz i turbo IP: 217.99.1.* 07.06.02, 22:51
                Gość portalu: polokokt napisał(a):

> No fajny samochodzik.
                > Fakt ze jak sie cisnie to sporo wychechla. Ale nie zakladaj instalacji za male
                > pieniadze. Nie ma rzeczy tanich i dobrych.

A tanie wino? ;-)

> Rozwaz jak dlugo bedziesz jezdzil tym samochodem i ile kilometrow rocznie.
                > Najlepiej jak bys zalozyl instalacje najnowszej generacji, ale jej koszt to
                > srednio okolo 5000 zl, wiec troche duzo.

Tyle właśnie chcę przeznaczyć. Masz jakieś typy?

> Ja jak do swojego przyszlego samochodu (za tydzien sie przesiadam) jak
                > policzylem to oszczednosci miesieczne zedu 100 - 150 zl mnie nie
                > satysfakcjonuja. Zawsze istnieje ryzyko ze spieprzy sie silnik i wtedy lipa.
                > Poza tym gaz ma swoje minusy, o czym wiekszosc uzytkownikow tego specyfiku nie
                > mowi. Ja za tym chodzilem ze trzy tygodnie i sie troche dowiedzialem. Np bardzo
                >
                > czesta usterka jest gasniecie samochodu podczas jazdy z duza predkoscia (80-
                > 100km/h) gdy wlaczysz na luz. Wtedy jest za duzo powietrza i za malo gazu i
                > gasnie. A ja nie moge caly czas uwazac czy silnik jeszcze pracuje czy juz nie.
                > Tak reasumujac to gaz najlepiej jest zalozyc jak jezdzisz duzo w trasie gdzie
                > masz dlugo utrzymywana jednostajna predkosc, wtedy jest najlepiej.
                > Poza tym musisz doliczyc zuzycie benzyny, oczywiscie jesli bedziesz uzytkowal
                > instalacje zgodnie z instrukcja, czyli odpalanie na paliwie i odczekanie az sie
                >
                > rozgrzeje silnik.
                > Ja tam w koncu dalem sobie spokoj, bo nie wiem czy samochodem pojezdze ze dwa
                > lata wiec nawet mi sie instalka nie zwroci.
                > Pozdrawiam

Zrobię tym autem ok. 55000 rocznie, po 3-4 latach do żyda. Na przejechanych
                200000km powinienm zaoszczędzić ok. 40000PLN ((0,35-0,15)* 200000)

• Gość: polokokt Re: Gaz i turbo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 09:44
                  No co do taniego winka to masz racje :)
                  A jesli mowa o tej instalacji za 5 tys to ja niestety nie mam zadnych typow bo
                  mnie interesowala ta poprzedniej generacji. Ta nowa podobno jest juz pozbawiona
                  wielu mankamentow w porownaniu do poprzedniczki. To gasniecie w niej chyba tez
                  nie wystepuje. W kazdym razie wszyscy sa z niej zadowoleni. A skoro bedziesz
                  mial takie oszczednosci to juz sie oplaca.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: voy Re: Gaz i turbo IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 27.08.02, 13:46
                    Witam,

jestem wlascicielem samochodziku takiego, ktory ciebie interesuje.
                    Mam zalozona instalacje gazowa z miszalnikiem - gaz mieszany jest z powietrzem
                    przed kolektorem. Nie zauwazylem jakichkolwiek negatywnych efektow zalozenia
                    gazu. Nie ma problemow z zapalaniem, nie gasnie podczas jazdy na luzie....
                    Spalanie w stosunku do benzyny wzroslo o ok. 25 % ale coz.... cena gazu to 1/3
                    ceny benzyny.
                    A i jeszcze koszt instalacji - rok temu 2000 zl.
                    Musisz tylko zwrocic uwage aby nie zalozyli ci zwyklego parownika lecz
                    specjalny do Turbo. U mnie jest Landi Renzo .

Voy
                    • Gość: Marek Re: Gaz i turbo IP: *.atlanta-31-32rs.ga.dial-access.att.net 01.09.02, 23:12
                      Moim zdaniem takie rozwiazanie az sie prosi o powazny wybuch. Temperatura
                      powietrza wychodzacego z turbiny jest zwykle calkiem spora (a czasami bardzo
                      spora - np. w rozwiazaniach z recylkulacja powietrza). Wstrzykiwanie gazu w to
                      rozgrzane powietrze to szalenstwo. Jeden backfire w silniku i mamy kolektor,
                      turbine i maske do wymiany. Z drugiej strony wstrzykiwanie gazu moze miec
                      ciekawe efekty uboczne - rozprezajacy sie gaz jest bardzo zimny i moze dzialac
                      jak pewnego rodzaju intercooler.

• Gość: voy Re: Gaz i turbo IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 05.09.02, 15:54
                        przed kolekorem i miejscem gdzie podawany jest gaz jest jeszcze intercooler
                        wiec temoperatura wcale nie jest znowu tam taka wysoka. Osobiscie problem
                        zapalajacej sie mieszanki w kolektorze jeszcze mi sie nie zdarzyl chociaz
                        jezdze juz tym samochodem ponad rok od momentu zalozenia instalacji. Nie wiem
                        ale chyba teoria sobie a praktyka sobie. jako ciekawostka: wogole nie odczuwam
                        roznicy w mocy pomiedzy zasilaniem gazowym a benzynowym
                        • Gość: Marek Re: Gaz i turbo IP: *.atlanta.ga.us 21.04.03, 19:29
                          Nie wszystkie samochody maja intercooler - moj np. nie ma...
                    • Gość: s-fan Re: Gaz i turbo IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 02.10.02, 16:13
                      voy,

jakim konkretnie wozkiem dysponujesz jesli mozna spytac. ja mysle o gazie w
                      czteroletniej imprezie. tylko troche sie boje o to turbo. z tego strachu jestem
                      gotow zainwestowac nawet 5 patykow w pozadna instalacje wtrysku gazu. jakos
                      informacji na rynku jest malo o takich eksperymentach. a oszczednosci bylyby
                      chyba niezle bo impraza jak sie ja przycisnie potrafi niezle spalic - chociaz
                      oczywiscie daje tez mase satysfakcji.

pzdr :-)))
              • Gość: zxy Re: Gaz i turbo IP: *.waw.cdp.pl 02.09.02, 12:33
                Gość portalu: polokokt napisał(a):

> czesta usterka jest gasniecie samochodu podczas jazdy z duza predkoscia (80-
                > 100km/h) gdy wlaczysz na luz. Wtedy jest za duzo powietrza i za malo gazu i
                > gasnie. A ja nie moge caly czas uwazac czy silnik jeszcze pracuje czy juz nie.

pobaw sie wlotem powietrza nieraz wystarczy go przekręcic w inna strone o pare
                cm. Ja tak mialem w swoim aucie i pomoglo, juz nie gasnie
        • Gość: Niknejm Re: Gaz i turbo IP: 5.1R2D* / *.pg.com 17.06.02, 17:03
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Czy ten kolega to nie miałna imię Sławek? Bo mój znajomy też się chwalił, ale
          > mu nie wierzyłem (lubi zmyślać), poza tym nie słszałem o silniku Nissana 2.0T.

...bo nie ma Primery 2.0 Turbo. Była 2.0 130KM, lub GT (bez turbo, GT to skrót od
          Granturismo) 150KM.
          Przykro mi, ale turbinkę to ten człowiek chyba miał Kowalskiego. ;-))

Pozdrawiam,
          Niknejm

• Gość: Krzysztof Re: Gaz i turbo IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 20:09
      czymożna założyć gaz do silnika turbo
    • Gość: gaz Re: Gaz i turbo IP: *.gazeta.pl / 213.25.43.* 01.12.02, 13:35
      A po co ci to?
    • Gość: Tomek Re: Gaz i turbo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 21:42
      Odgrzałem wątek, bo operacja została już dokonana. Założyłem wtrysk sekwencyjny
      Romano (włoski). Cztery wtryskiwacze wwiercone w kolektory tuż przy cylindrach,
      sterowane każdy oddzielnie (tym się wtrysk sekwencyjny różni od "zwykłego"
      wtrysku gazu, np. Just Heavy lub IGS) modyfikowanym sygnałem wtryskiwaczy
      benzyny. Koszt ... 4950pln (!!!) Nie licząc instalacji wtrysku fazy ciekłej, to
      najnowocześniejszy typ instalacji jaki teraz jest dostępny.
      Wrażenia? No cóż, mieszane. Z jednej strony zadowlony jestem z osiągów
      identycznych jak na benzynie (rozbujałem na gazie do 240* licznikowo, po
      przełączeniu na benzynę nie poszedł nic szybciej), a z drugiej
      rozczarowany "kapryśnością" instalacji. "Bujane" wolne obroty - tego nie miałem
      w poprzednich samochodach z prostszymi instalacjami II generacji. Liczę, że to
      kwestia do wyregulowania. Zużycie gazu wyższe o ok. 25-30% niż wskazanie
      komputera (który pokazuje ile beznyny bym zużył) to trochę z dużo, szczególnie,
      że przy wtrysku zużycie gazu powinno być tylko nieznacznie (7-10%) wyższe niż
      benzyny...

* zaniepokojonych użytkowników dróg uspokajam - to było na deutsche Autobahn

Tomek
    • kalos Re: Gaz + turbo = porażka !!! 15.01.03, 13:53
      Zastanawia mnie kto kupuje samochód z TURBO aby przerobić go na gaz...????
      Jakiś absurd !!!!
      Chyba jest to oczywiste, że jak porządnie się depnie to spalanie jest znacznie
      większe. Po za tym jak kogoś stać na zakup subaru turbo czy leoana turbo – to
      również będzie go stać na normalna jazdę.

Subaru turbo na gaz... w głowie się nie mieści... chyba nie można
      bardziej „skaleczyć” takiego samochód... ((
      • webdesigner Re: Gaz + turbo = porażka !!! 26.01.03, 19:38
        Masz rację, nawet do starszego sprzętu bym nie polecał (np jak można tak męczyć
        saab'a 900turbo?) Zresztą znajomy mechanik opowiadał jak Leelou z "Piątego
        elementu" o wielkim "boom badaboom" jak się gaz cofnął jakimś sposobem do
        turbiny (podobno to możliwe) i wybuchł, właśnie w saab'ie z nową instalacją
        gazową. Może ktoś coś wie więcej na ten temat?
        Pzdr.
        • Gość: Tomek Re: Gaz + turbo = porażka !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.03, 23:34
          webdesigner napisał:

> Masz rację, nawet do starszego sprzętu bym nie polecał (np jak można tak
          męczyć
          >
          > saab'a 900turbo?) Zresztą znajomy mechanik opowiadał jak Leelou z "Piątego
          > elementu" o wielkim "boom badaboom" jak się gaz cofnął jakimś sposobem do
          > turbiny (podobno to możliwe) i wybuchł, właśnie w saab'ie z nową instalacją
          > gazową. Może ktoś coś wie więcej na ten temat?
          > Pzdr.

Jeśli to była instalacja II generacji (czyli nie wtryskowa) to jest to możliwe.
          Wtrysk gazu wyklucza strzały w 100%. Do starego Saaba pewnie nie było
          odpowiedniej instalacji wtryskowej i ktoś założył zwykłą...
      • Gość: Tomek Re: Gaz + turbo = porażka !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.03, 23:31
        kalos napisał:

> Zastanawia mnie kto kupuje samochód z TURBO aby przerobić go na gaz...????
        > Jakiś absurd !!!!

Czemu absurd? Jakieś rzeczowe agumenty kolega przedstawi?

> Chyba jest to oczywiste, że jak porządnie się depnie to spalanie jest
        znacznie
        > większe.

Owszem, ale benzyny również. Tak więc stosunek spalania gazu do benzyny
        powinien być w miarę stały (szczególnie w w instalacji z wtryskiem gazu)

Po za tym jak kogoś stać na zakup subaru turbo czy leoana turbo ̵
        > 1; to
        > również będzie go stać na normalna jazdę.

Wydałem kilkadziesiąt tysięcy na samochód i teraz mam alternatywę: wydawać
        kilkanaście rocznie na paliwo lub jednorazowo 5 i 2-3 razy mniej na paliwo. Co
        byś wybrał?

>
        > Subaru turbo na gaz... w głowie się nie mieści... chyba nie można
        > bardziej „skaleczyć” takiego samochód... ((

A czy S - klasa 300 diesel to teżokaleczony samochód? Albo BMW 330/530D? W
        końcu diesle są równieżpo to by taniej jeździć.
        • kalos Re: Gaz + turbo = porażka !!! 26.02.03, 15:17
          brak mi słów... !!!!
          pozwól, że przemilczę Twój wywód odnośnie porównywania Diesla do samochodu
          przerobionego na gaz.

PS

jak chciałeś mieć ekonomiczny wózek to trzeba było zakupić samochód z
          dynamicznym silnikiem 1.0...;-)
          • Gość: Tomek Re: Gaz + turbo = porażka !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.03, 23:35
            kalos napisał:

> brak mi słów... !!!!
            > pozwól, że przemilczę Twój wywód odnośnie porównywania Diesla do samochodu
            > przerobionego na gaz.

Tak sądziłem. Nie spodziewałem się rzeczowych argumentów.

>
            > PS
            >
            > jak chciałeś mieć ekonomiczny wózek to trzeba było zakupić samochód z
            > dynamicznym silnikiem 1.0...;-)

No widzisz, popełniłem straszny błąd! Kupiłem turbo, zagazowałem. Ostatnio
            nawet trochę podkręciłem, efekt: 196km/343Nm. Czuję straszne wyrzuty sumienia,
            taka moc a tak mało kosztuję eksploatacja...
            • kalos Re: Gaz + turbo = porażka !!! 03.03.03, 11:23
              Po co Ci sportowe auto - albo bawisz się w moc (kupujesz TURBO), albo udajesz
              sportowe auto (i do TURBO wkładasz GAZ)...

Także, szerokiej drogi - może się kiedyś spotkany się na drodze, wówczas
              pokażesz mi efekt 196km/343Nm na gazie...
              • radobi1 Re: Gaz + turbo = porażka !!! 05.03.03, 09:15
                Jak ktos ma gaz ma mozliwosc jazdy na benzynie, a stanie w korkach przy
                dojezdzie do pracy wypalajac benzyne mija sie z celem. Ale jak ktos sie bierze
                tylko za sport to wiadomo ze sa to tylko zbedne kilogramy.
                pozdrawiam:)
              • Gość: Tomek Re: Gaz + turbo = porażka !!! IP: *.visp.energis.pl 23.03.03, 21:31
                kalos napisał:

> Po co Ci sportowe auto - albo bawisz się w moc (kupujesz TURBO), albo udajesz
                > sportowe auto (i do TURBO wkładasz GAZ)...

A kto mi broni mieć jedno i drugie? Naprawdę to, że na gazie mam ileś tam
                setnych do setki więcej mi nie przeszkadza. Podoba mi się natomiast dwukrotnie
                niższy koszt kilometra. Przy moich przebiegach oszczędzam do tysiąc miesięcznie.

> Także, szerokiej drogi - może się kiedyś spotkany się na drodze, wówczas
                > pokażesz mi efekt 196km/343Nm na gazie...

Nie ma sprawy. Tylko weź pampersa ;-)
            • kalos Re: Gaz + turbo = porażka !!! 03.03.03, 11:23
              Po co Ci sportowe auto - albo bawisz się w moc (kupujesz TURBO), albo udajesz
              sportowe auto (i do TURBO wkładasz GAZ)...

Także, szerokiej drogi - może się kiedyś spotkamy się na drodze, wówczas
              pokażesz mi efekt 196km/343Nm na gazie...
    • radobi1 Re: Gaz i turbo 05.03.03, 09:11
      Zdania na temwt gazu sa podzielone, natomias jerzeli sie rozwaza taka decyzje
      przy wozku z nowym silnikiem to nie nalezy osczedzac (zebralem kilka opini) np
      do 5 letniej beemki niektore zaklady nie podejmuja sie zalozyc ze wzgledu na
      niemile doswiadczenia(uszkodzony kolektor). Co do osiagow jest to naprawde
      roznie kwestia regulacji optymalnie jest okolo 25% wiecej spalanego gazu niz
      benzyny (wtedy roznice sa nieodczowalne) ale jak ktos chce moze uzyskac nawet
      troche lepsze osiagi. Znam taksowkarza ktory od wejscia instalacji gazowej
      instaluje ja w kolejnych autach. Przez dwa lata jezdzil 3,5 litrowym
      amerykanskim vanem z turina i nie mial zadnych klopotow (jak na taksowkarza
      mial ciezka noge).Jerzeli ktos duzo jezdzi i nie zamierza pozbyc sie szybko
      wozka to napewno sie instalacja zwroci, pozatym nie jest to duza inwestycja
      jezeli sie ja wezmie na kredyt (roznica ceny benzyny w czesci pokrywa rate)
      pozdrawiam:)
      • Gość: toom kalosz nie lubi gazu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 22:16
        Kalos, nie lubisz gazu, nie masz pojęcia, to idź na stronę stuningowanych
        lanosów i sien.
        • kalos Re: kalosz nie lubi gazu 24.03.03, 11:10
          Gość portalu: toom napisał(a):

> Kalos, nie lubisz gazu, nie masz pojęcia, to idź na stronę stuningowanych
          > lanosów i sien.

Chłopaku - skąd ta pewność, że nie mam pojęcia o gazie...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka