Dodaj do ulubionych

WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING

29.04.12, 11:26
Dziś w nocy jakaś grupa wyrostków darła gęby, bawiąc się beztrosko na trawniku przy jednym z osiedlowych bloków. Ochrona nie zainteresowała się tym zbytnio, a widziała i słyszała wszystko, bo jeden z ochroniarzy "patrolował" w tym czasie osiedle (tzn. przykładał magiczną różdżkę do magicznego guziczka, żeby odpikać swój obchód). Po interwencji jednego z mieszkańców, grupka się przeniosła na inny trawnik, dalej się wydzierając beztrosko. Nie sądzę, aby były to osoby z naszego osiedla, więc jeśli mam rację, to ochrona nawaliła podwójnie. Po pierwsze nie zainteresowała się kogo wpuszcza na teren, a po drugie widząc jak się zachowują w środku nocy, nawet nie raczyła zareagować. W tym czasie mogły zostać zniszczone nasze samochody itp.
Co musi się wydarzyć, żeby administrator wysłuchał mieszkańców i zlikwidował otwieraczy szlabanów a założył monitorng?
Obserwuj wątek
    • water_bong Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 09:17
      Również jestem poirytowany - wczoraj wieczorem wróciłem z majówki samochodem mojego szwagra (bardzo rzadko bywającym u nas, oczywiście bez przepustki). Otwieracz szlabanu wykonał swoją robotę, nie musiałem nawet hamować, bo szlaban poszedł w górę zanim zdążyłem podjechać do budki. Machnął mi nawet na powitanie. Dodam, że auto jest na obcych rejestracjach, nie zaczynających się nawet na literę "W" ... Monitoring trzeba obsługiwać, więc jakiś cieć musi siedzieć i to oglądać, a dodatkowo byłoby miło przerobić szlabany od strony Kaufla (aby były w jednej linii, bez możliwości przejścia między nimi) i uruchomić system otwierania ich pilotem, to bardzo tanie rozwiązanie.
      • robb80 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 09:22
        Było zadzwonić po policję
        • nic-ky Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 10:10
          Dzisiaj około 1 w nocy obudziła mnie banda rozwrzeszczanych, pijanych gówniarzy, część siedziała w samochodzie, a część szła obok. Nie podejrzewam ich o posiadanie przepustki, a jakoś musieli wjechać na osiedle. Jaki jest sens utrzymywania starszych panów siedzących w budce, skoro poza samym siedzeniem tam, nic więcej nie robią?
        • iwus1982 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 11:01
          robb80 napisał:

> Było zadzwonić po policję

Ale dlaczego to my mamy dzwonic na policje?
          Ochroniarz powinien zadzwonic lub zwołać tych od siebie , mam tu na mysli jakas grupe interwencyjna.

Tez słyszałam tych kolesi, na poczatku myslelismy ze to impreza u nas na dole, maz wyszedł ale nie widział Ich, wiec nie impreza na dole a gdzies na osiedlu siedzieli.
          Zaraz ucichło, wiec jak tu jeden z sasiadów napisał, pewnie sie przesnieli w inna czesc.

Z wjazdem oczywiscie tez NIGDY nie mamy problemów. Nawet jesli pilot wpadnie pod siedzenie...

Tez jestem za zmianami w tej kwestii, tylko jeszcze jakby nas to finansowo wyszło..?

Pozdrawiam
          • aga.g06 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 12:40
            Jak jest taki problem to samemu trzeba wzywać policje a nie się oglądać na ochronę.
            • wcislog Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 13:25
              Ja co prawda nic nie słyszałem, ale dlaczego nikt nie zadzwonił na telefon "szefa" ochrony? Z tego co pamiętam numer przełożonego jest dostępny w ulotce Lidar - u. Na miejscu tych dziadków też bym dzioba z budki nie wychylił przy takiej bandzie pijanych małolatów bo mógłbym już następnej rentki nie zobaczyć (co nie zmienia faktu że portier również powinien zadzwonić - może jakiś patrol był w pobliżu)?
            • iwus1982 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 18:16
              aga.g06 napisała:

> Jak jest taki problem to samemu trzeba wzywać policje a nie się oglądać na ochr
              > onę.

Ale niby czemu ja mam to robic?
              Ja swoja prace wykonuje sumiennie i nie zrzucam swoich obowiazków na kogos innego..wiec czemu mam wykonywac je za kogos, komus za co płace co miesiac składke.
              Nie wymagam za te kwote (20 zł) ochrony mojego mienia, ale skoro wogóle niczym sie nie zajmuja, na osiedle wjezdzaja wszyscy to w takij sytuacji nawet jesli sie bał - nie musiał podchodzic do Nich, mógł wezwac patrol od siebie (chyba ze bał sie dlaczego wogóle takie osoby sa na osiedlu) lub własnie wezwac policje. Zgodnie z procedurami jakie maja..

Swoja droga, zgłosze to szefowi ochrony.

Pozdrawiam
              • elwirra28 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 21:35
                Zastanawiam się ile jeszcze będziemy udawać, że mamy ochronę i za to płacić. Nie rozumiem dlaczego większości zwisa i powiewa los osiedla i nie raczą nawet przyjść na zebranie wspólnoty żeby wypowiedzieć się na ten temat. Przecież to my decydujemy co tu będzie. Inna sprawa, że to ochrona powinna wezwać policję, a jeśli nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, to trzeba powiadomić kogo trzeba. Niestety nikomu na niczym nie zależy i odnoszę wrażenie że większości odpowiada to co tu się dzieje (vide parkowanie).
            • rajski_reporter Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 01.06.12, 14:35
              aga.g06 napisała:

> Jak jest taki problem to samemu trzeba wzywać policje a nie się oglądać na ochr
              > onę.
              Problem jest taki, że ci ludzie nie powinni w ogóle się dostać na osiedle. I tu jest kłopot.
    • ifkam Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 30.04.12, 13:43
      W godzinach nocnych musimy mieć pewność, że osiedle jest odpowiednio zabezpieczone i pracownicy ochrony zadziałają właściwie. Nie oczekuję konfrontacji fizycznej , ale zwrócenia uwagi, a w przypadku niepodporządkowania powiadomienia odpowiednich służb. Weryfikację wjazd/wyjazd również w porze nocnej szczególnie. Najważniejsze są zapisy w umowie i wyznaczenie priorytetów, zależnych od specyfiki chronionego obszaru, to daje możliwość wyciągania konsekwencji za ich nieprzestrzeganie w szczególności należy to do podpisujących umowę z usługobiorcą. Obawiam się że monitoring nie spełni naszych oczekiwań, ze względu na specyfikę osiedla , czy to wewnętrzny, czy podłączony poprzez internet do jakiegoś centrum w razie awarii bramy (brak prądu, usterka mechaniczna) operator fizycznie jej nie otworzy ,a nam pozostanie stać przed bramami i kląć, dodatkowo trzeba będzie ciągle pamiętać o zamykaniu za sobą po wjeżdzie/wyjeżdzie ,a czas goni.
      • krokus48 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 06.05.12, 18:38
        Zmienic ochrone!!!, niech przyjdzie nowa !!!, bedzie lepiej ... smile

ludzie!!! nie ochrone tylko warunk...i starą bude na nowa z łazienką i szlabany a wtedy przyjda mlodzi, czujni, odważni ..a nie dziadki.. bicie piany dalej..
        • szwejas Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 07.05.12, 11:35
          w temacie obecnej ochrony:

dziadkowie w budkach mogą być nie trzeba tutaj młodych itd ponieważ w przypadku zaistnienia sytuacji groźnej/niebezpiecznej panowie z budek powinni zawiadomić tzw prewencje ze swojej firmy. Prewencja to dopiero są panowie młodzi wysportowani i zaprawieni w boju i to oni powinni załatwiać sprawy niebezpieczne po to są. Nie wiem czy nasza firma ochroniarska posiada prewencję nigdy takowej nie widziałem ale tak właśnie działają firmy ochroniarskie. Tutaj widać nie zadział mechanizm po panom z budek się nie chce i nie chcą ryzykować konfrontacji z młodzieżą i tutaj myślę że należy albo panom wytłumaczyć po co siedzą w tych budkach, ewentualnie reagować u ich przełożonych. Ja przyznam raz zwróciłem uwagę panu że szlabany otwarte a on siedzi i ma w d.. i podziałało zamknął po krótkiej dyskusji. Na co pozwalamy tak mamy. Wiadomo jak dziadek raz zostawi szlabany otwarte a my wjeżdżamy uśmiechnięci i jeszcze machniemy ręką na powitanie to dziadek sobie myśli że wszystko jest OK. Trzeba zwracać uwagę! (oczywiście w uzasadnionych przypadkach - mniej lub bardziej ostro) aż zrozumieją po co tutaj siedzą (im bezpośrednio albo u przełożonego do którego kontakt posiadamy)

oczywiście temat monitoringu warty rozważenia,

pozdrawiam
          • little_chicken Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 07.05.12, 12:33
            A ja myślę, że rozmowy nic nie przyniosą na dłuższą metę. Co najwyżej przez kilka dni będą udawać, że pracują, a potem znów rozpasanie - tak było zawsze po tym, jak ktoś złożył skargę na pracę poprzednich ochroniarzy. Albo należy konsekwentnie składać na nich skargi za każdym razem, jak coś jest nie tak, albo dać sobie spokój z dziadkami od szlabanów i pomyśleć o założeniu kamer na osiedlu...
            • onyx5 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 11.05.12, 13:28
              Witam Państwa serdecznie:
              W imieniu Biura Ochrony E.B.O zapraszamy do kontaktu z naszym Biurem, jeśli będziecie Państwo chcieli poznać naszą ofertę, bardzo proszę o kontakt, jestem do dyspozycji pod numerem telefonu 533799073
              Chętnie spotkam się w wyznaczonym terminie, aby odpowiedzieć na wszystkie pytania.
              • robb80 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 11.05.12, 18:24
                a co to jest to EBO? To jakiś ira czy jihad, czy coś w tym rodzaju? ;p
                • onyx5 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 14.05.12, 09:31
                  Szanowny Panie:
                  Zapraszam na naszą stronę: www.ebo-ochrona.pl , tam znajdzie Pan informacje o naszej firmie.
                  Pozdrawiam.
                • rekiin Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 18.05.12, 11:09
                  Witam Wszystkich
                  Co da na osiedlu monitoring?czy monitoring pomoze gdy banda wyrostkow drze ryja?cos sie stanie a monitoring tego nie obejmie?kosztowny biznes a i tak nie ma szans na powodzenie Pozdrawiam
                  • rekiin Re: Parkowanie Pozjazdów przodem do budynku? 18.05.12, 11:13
                    Witam o co chodzi z parkowaniem pojazdów przodem do budynku?
    • kostik Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 29.05.12, 21:56
      www.alkam-security.pl.
      Polecam zainstalowaliśmy już monitoringi na wielu polskich osiedlach.
    • idolos Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 12.08.12, 21:21
      Witam wszystkich.
      Czytając wszystkie posty tego tematu nie wiem czy co o tym wszystkim sądzić ale na naszym osiedlu w aucie zaparkowanym na głównej ulicy w godzinach 21 wieczorem do 9 rano wybił ktoś szybę tylną i nasza ochrona nawet nie miała wpisu do rejestru zdarzeń że tekowy fakt miał miejsce już nie wspomnę o tym że nie wie które miejsce jest przypisane do którego mieszkania żeby poinformować właściciela auta a wydaje mi się że powinno być to zgłoszone od razu na policję skoro panowie z ochrony nic nie widzą i nic nie słyszą. Ciekawe co by siędziało gdyby ktoś w dyżurce ochrony tak szyby powybijał. co do kosztów monitoringu to nie wiem czy to drogi wydatek lecz rachunek jest prost. Na osiedlu jest okolo 768 mieszkań i opłata za ochronę wynosi 25 zł co daje 19200 zł miesięcznie. Wydaje mi się że za kwartalną opłatę dla firmy ochroniarskiej całkiem niezły monitoring można by było zrobić bo niezła kamera to koszt od 1200 zł do 1500 zł, rejestrator to koszt 5000-6000zł.Podobno firma ochroniarska proponowała monitoring cyfrowy który nieźle się sprawdza na innym osiedlu ale naszemu zarządowi na tym nie zależy.Jaki w tym jest interes? Więc zanim zrobimy porządek z ochroną to zacznijmy może od samej góry.
      Pozdrawiam.
      • rajski_reporter Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 12.08.12, 21:38
        idolos napisał(a):

> Witam wszystkich.
        > Czytając wszystkie posty tego tematu nie wiem czy co o tym wszystkim sądzić ale
        > na naszym osiedlu w aucie zaparkowanym na głównej ulicy w godzinach 21 wieczor
        > em do 9 rano wybił ktoś szybę tylną i nasza ochrona nawet nie miała wpisu do re
        > jestru zdarzeń że tekowy fakt miał miejsce już nie wspomnę o tym że nie wie któ
        > re miejsce jest przypisane do którego mieszkania żeby poinformować właściciela
        > auta a wydaje mi się że powinno być to zgłoszone od razu na policję skoro panow
        > ie z ochrony nic nie widzą i nic nie słyszą. Ciekawe co by siędziało gdyby ktoś
        > w dyżurce ochrony tak szyby powybijał. co do kosztów monitoringu to nie wiem c
        > zy to drogi wydatek lecz rachunek jest prost. Na osiedlu jest okolo 768 mieszka
        > ń i opłata za ochronę wynosi 25 zł co daje 19200 zł miesięcznie. Wydaje mi się
        > że za kwartalną opłatę dla firmy ochroniarskiej całkiem niezły monitoring można
        > by było zrobić bo niezła kamera to koszt od 1200 zł do 1500 zł, rejestrator t
        > o koszt 5000-6000zł.Podobno firma ochroniarska proponowała monitoring cyfrowy k
        > tóry nieźle się sprawdza na innym osiedlu ale naszemu zarządowi na tym nie zale
        > ży.Jaki w tym jest interes? Więc zanim zrobimy porządek z ochroną to zacznijmy
        > może od samej góry.
        > Pozdrawiam.
        Interes w tym jest taki, że zarząd też musi z czegoś żyćwink Przecież nikt normalny nie wpuściłby na osiedle firmy ochroniarskiej z pracownikami których średnia wynosi 62 lata. Oni się nadają tylko do otwierania szlabanu i furtki. Resztę czasu spędzają na czytaniu prasy i książek. Oczywiście ci co umieją.
        • elwirra28 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 12.08.12, 22:11
          O przepraszam jeden pan ochroniarz, przy głównym wjeździe, parę razy otworzył mi furtkę jak szłam z siatami wink
          • rajski_reporter Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 12.08.12, 22:25
            elwirra28 napisała:

> O przepraszam jeden pan ochroniarz, przy głównym wjeździe, parę razy otworzył m
            > i furtkę jak szłam z siatami wink

O tym właśnie pisałem. I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że koszta otwierania tej furtki są astronomiczne.
    • rajski_man Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 24.10.12, 15:47
      Tak z tą ochroną to jest kiepsko. Własciwie to chyba pilnują nas. Nie widac ich na Osiedlu. Powinni sprawdzac też i klatki.
      • iwus-1982 Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 24.10.12, 18:31
        rajski_ man

Ale zdajesz sobie sprawe, ze wymagajac od Nich wiecej zwiekszymy nasze koszty?
        • rajski_man Re: WYWALIĆ OCHRONĘ, ZAŁOZYĆ MONITORING 24.10.12, 18:47
          W ramach obowiązków. Nie są przepracowani. Siedzenie i otwieranie bramki to chyba za mało. Kiedyś były piloty. Niestety nie działają i nie wiadomo dlaczego. Wtedy nie muszą stale tam siedzieć. A jeśli przyjeżdżają goście to możemy sami otwierac z pilota .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka