Dodaj do ulubionych

Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera

20.10.14, 18:13
Czy ktoś może zna dokładnie zasady ruchu z "zieloną strzałką" przy ułożeniu jezdni jak na skrzyżowaniu Modlińska/Mehoffera z zieloną strzałką z Mehoffera w stronę Legionowa.

Jadę prosto Modlińską od strony miasta. Na skrzyżowaniu Modlińska/Mehoffera jest pas do skrętu w prawo do Kauflandu/Biedronki itp. Ja skręcam w prawo za skrzyżowaniem, w zatokę autobusową - by dostać się do bocznej jezdni biegnącej wzdłuż Modlińskiej - na końcu zatoki jest wjazd, tam są sklepy, firmy itp.

W momencie, gdy włącza się zielone do jazdy na wprost, włączam kierunkowskaz w prawo, by zasygnalizować, że po przejechaniu przez skrzyżowanie zaraz wjeżdżam w zatokę autobusową. Jadę tak z tym migaczem dopóki nie zacznie się zatoka. W tym momencie pod koła wjeżdża mi wyjeżdżający na warunkowym skręcie z Mehoffera. Wjeżdża w zatokę, bo przecież ja jadę z pasa przylegającego do zatoki. Ale jadę na zielonym i z włączonym kierunkowskazem w prawo. Tak jak pewnie niejeden autobus, (który mimo wszystko jest wolniejszy w manewrach, więc to jest właściwie mniej niebezpieczne).

Moim zdaniem ten z Mehoffera nie ma prawa włączyć się do ruchu i musi przepuścić samochód jadący na zielonym sygnalizujący zmianę pasa na prawy. To jest analogiczna sytuacja, gdyby auto zmieniało pas ze środkowego na prawy, a na prawy władował się samochód wjeżdżający na strzałce.

Ja pamiętam, że na warunkowej strzałce nie można w ogóle wjechać na ulicę poprzeczną, która ma zielone światło, dopóki wjeżdżający się nie upewni, że ma absolutną możliwość włączenia się do ruchu. Musi przeczekać wszystkie manewry, które robią auta z pierwszeństwem (plus pieszych itp.).

Inaczej pierwszeństwo miałby ten z czerwonym światłem i ze strzałką w stosunku do tego jadącego na zielonym.

Oczywiście nie mówię, o sygnalizowaniu manewru zjazdu w prawo w zatokę na ostatnią chwilę, aczkolwiek dla bezpieczeństwa taki wyjeżdżający na warunkowym w zatokę też powinien trzy razy sprawdzić, najlepiej, żeby miał kompletnie wolne.

Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 20.10.14, 21:15
      Skoro migasz kierunkowskazem przed Mehoffera to znaczy że właśnie w nią chcesz skręcić!
    • Gość: Rychu Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.10.14, 22:32
      Kierowca podjeżdżający do sygnalizatora ze świecącym się światłem czerwonym i świecącą strzałką warunkowego skrętu ma obowiązek:
      - zatrzymać się,
      - wykonać manewr skrętu ustępując wszystkim pojazdom znajdującym się na jezdni na której wjeżdża.
    • tarantula01 Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 20.10.14, 22:42
      Wszystko co napisałeś o pierwszeństwie to prawda, ale decydują szczegóły związane z pozycją jaką zdoła zająć pojazd wyjeżdżający z Mehoffera na pasie - zatoce ul. Modlińskiej.
      Jeśli przed Twoim nadjechaniem ten samochód zdoła ustawić się równolegle do kierunku w jakim przebiega ul. Modlińska (Twojego kierunku jazdy), to oznacza to, że nie możesz zmienić pasa ruchu, nawet gdy odpowiednio sygnalizowałeś to kierunkowskazem, bo zwyczajnie zajedziesz mu drogę lub uderzysz w jego bok. Możesz jechać równolegle z tym pojazdem i nie wpuszczać go na swój pas ruchu. Jeśli wyjeżdżający z Mehoffera nie zdoła ustawić się równolegle do pasów ruchu ul. Modlińskiej do momentu Twojego nadjechania, to masz przed tym pojazdem pierwszeństwo.
      Tylko co z tego wynika. Na pewno nie to, że możesz zjechać na ten pas ruchu powodując np. kolizję uważając, że to będzie wina tego drugiego kierowcy. Po co się prosić o stracony czas (przyjazd policji - nie każdy chce podpisać oświadczenie o winie) i nerwy (pyskówka z innym kierowcą).
      Druga sprawa to to kiedy włączasz kierunkowskaz. Jeśli włączasz kierunkowskaz przed skrzyżowaniem z Mehoffera, to możesz wprowadzić w błąd wyjeżdżającego z Mehoffera. Jeśli na skrzyżowaniu z Mehoffera, w miejscu gdzie już praktycznie niemożliwy jest skręt w Mehoffera, to OK.

Jeśli masz często takie sytuacje, to na wszelki wypadek zamontuj sobie rejestrator.
      • db192 Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 21.10.14, 11:24
        Dziękuję za info.

@ bbkk
        @ tarantula01

Kierunkowskaz włączam po zapaleniu zielonego i ruszeniu ze skrzyżowania. To jest pas do jazdy na wprost, a jest osobny pas na skręt w prawo w Mehoffera, na którym NIE stoję. Tak więc kierowca podjeżdżający do skrzyżowania na zielonej strzałce nie może wnioskować, że z pasa do jazdy na wprost chcę skręcić w prawo w Mehoffera. Ale może rzeczywiście trzeba włączać kierunkowskaz później - niestety moim zdaniem spowoduje to tym bardziej, że kierowcy z zieloną strzałką będą wjeżdżać mi pod koła.

Zgadzam się, że jeśli samochód ustawiony jest już na pasie (zatoczce), to mu nie wjeżdżam. Problem polega na tym, że najczęściej zdarza się, że samochód z Mehoffera z warunkowym skrętem po prostu wjeżdża mi pod koła, bo IGNORUJE mój kierunkowskaz i jest przekonany, że ja zmieniając pas mam mu ustąpić pierwszeństwa.

Taka sam sytuacja jest na następnym skrzyżowaniu przed Fortem Piontek. Tam już namalowano na jezdni znaki "ustąp pierwszeństwa" (linia trójkątów) przed wjazdem w zatoczkę autobusową od strony Selgrosa, co dodatkowo potwierdzałoby to, co twierdzę ja oraz Rychu.

Na tych skrzyżowaniach powinna być zdemontowana zielona strzałka właśnie ze względu na to, wjeżdża się na pas, który nie jest tylko zatoczką autobusową, a jest w zasadzie pasem prowadzącym do wjazdu na lokalne jezdnie równoległe do Modlińskiej (sklepy, domy, firmy), tak więc w ten pas skręcają nie tylko autobusy (jak chyba wydaje się kierowcom), ale też inne pojazdy. Kierowca skręcając na warunkowym w prawo wypatruje tylko autobusu i ignoruje inne pojazdy zmieniające pas na zatoczkę, wjeżdżając im pod koła.

• aha902 Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 21.10.14, 11:31
          A czy za skrzyżowaniem pas "rozbiegowy" (skrajny prawy) dla wyjeżdżających z Mehoffera od pasa, którym Ty się poruszasz rozdzielony jest linią ciągłą czy przerywaną?
          • db192 Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 21.10.14, 11:36
            Przerywaną (trochę nie rozumiem pytania - chodzi o to, czy mogę zmienić pas i skręcić w prawo w "rozbiegowy" - tak, mogę). To jest mix - pas rozbiegowy, zatoka autobusowa oraz pas który prowadzi dalej do jezdni lokalnej prowadzącej wzdłuż trzypasmowej Modlińskiej.
            • aha902 Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 21.10.14, 11:56
              Linia ciała i przerywana.
              Tak samo zorganizowane są skrzyżowania na Modlińskiej, np z Ekspresową.
              Może złóż petycję zmianę organizacji ruchu i umożliwienie jazdy na wprost ze skrajnego prawego pasa przed skrzyżowaniem.
              • db192 Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 21.10.14, 12:05
                No, to by rozwiązało problem.

Tylko, że pewnie priorytet mają klienci kauflandu, biedronki i pozostałych nowych sklepów, którzy chcą płynnie skręcać na zakupy. W popołudniowych godzinach szczytu tworzyłyby się jeszcze gorsze korki, więc chyba petycja skazana na niepowodzenie...
                • tarantula01 Re: Modlińska z warunkowym skrętem z Mehoffera 21.10.14, 22:36
                  W żadnym wypadku - powielanie błędu ze skrzyżowania Modlińskiej ze Światowida, czy z Klasyków (kierowcy prawym pasem wyprzedzają stojące na środkowych pasach służących tylko do jazdy na wprost samochody) byłoby szkodliwe. Za duża prędkość przy przystanku oraz konieczność zjechania z pasa zanikającego są wystarczającymi argumentami przeciw zmianie obecnej organizacji ruchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka