Dodaj do ulubionych

KURS PILOTÓW WYCIECZEK - EGZAMIN

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 15:25
Witam. Czy ktoś wie coś na temat egzaminów na pilotów wycieczek w Katowicach
(przykładowe pytania)? Zapisałem się na wakacyjny kurs pilotów wycieczek w
Wiśle organizowany przez B.P. Trio-Tur (www.trio-tur.pl) i we wrześniu czeka
mnie taki egzamin.
Obserwuj wątek
    • Gość: krafa Re: KURS PILOTÓW WYCIECZEK - EGZAMIN IP: *.crowley.pl 28.06.04, 14:19
      Cześć! Ja zdawałam taki egzamin w grudniu 2003. Odbywa się on w Urzędzie
      Wojewódzkim w K-cach. Najpierw jest część pisemna - test wyboru (a, b, lub c) -
      bardzo łatwy. Później jest przerwa - muszą sprawdzić ten test, a potem jest
      część ustna, która składa się z 2 części: teoretycznej i praktycznej. Losuje
      się takie karteczki, na których są pytania (z każdej części po 3 pytania)i ma
      się jakieś 15 min. na przygotowanie. Coś jak na maturze - jeden odpowiada, a
      drugi w tym czasie się przygotowuje. Najpierw odpowiada się na pytania z
      teorii, czyli wszystkie przepisy, ustawa o turystyce itd., później praktyczne,
      czyli co powinien zrobić pilot w sytuacji.... Odpowiadać trzeba tylko w takiej
      kolejności, w jakiej losowało się pytania, nie można nawet zamieniać pytań.
      Każde pytanie jest osobno punktowane (15 pkt.)i należy odpowiedzieć na
      wszystkie i to co najmniej w połowie ( chyba od 7 pkt.). Komisja jest 3 osobowa
      i należy uważać na tych ludzi, bo nie są to osoby, z którymi każdy może sobie
      pościemniać. Często się czepiają, łapią za słówka i dopytują. Nie chcę Cię
      straszyć, ale dużo osób odpada właśnie na tej części ustnej. Tym bardziej, że
      jak już wspomniałam trzeba odpowiadać po kolei na wszystkie pytania. Mi się
      fajnie udało, bez problemu, chociaż nie nauczyłam się nawet w połowie, ale
      ściemnianie na egzaminach mam opanowane do perfekcji i zawsze trafiam na dobre
      pytanka. Swoich pytań nie pamiętam już dobrze, ale mniej więcej Ci powiem:
      1. Co należy do zadań pilota? (ust. o tur., rozdz.4, art. 20, pkt. 3)
      2. Religie w Polsce
      3. Walory krajoznawcze Polski
      A z praktycznych:
      1. Odbiór wycieczki na lotnisku
      2. Procedura check-out w hotelu
      3. Obsługa imprez autokarowych.
      Jak sam widzisz, niektóre pytania są bardzo rozbudowane, a na niektóre można
      odpowiedzieć jednym zdaniem.
      Trzeba je uważnie przeczytać zanim się na nie odpowie, bo ludzie z komisji nie
      są zbyt szczęśliwi jak ktoś nieprecyzyjnie się wyraża.
      Mam nadzieję, że wszystko dobrze Ci pójdzie, nie daj się komisji, pokaż że się
      jej nie boisz. I życzę powodzenia w późniejszym znalezieniu pracy w zawodzie
      pilota. Ja niestety nie potrafię od pół roku nic znaleźć, pomimo że mam
      wykształcenie jako technik obsługi ruchu turystycznego i skończone studia
      wyższe jako etnolog. Oprócz tego ten kurs i znajomość języków. I klapa. Nikt
      nie chce mnie zatrudnić, choć wysłałam swoje CV do wszystkich chyba biur
      podróży na Górnym Śląsku.
      Pozdrawiam serdecznie i powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka