Dodaj do ulubionych

ile kasy do Grecji?

IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 20:30
Jade na 2 tygodnie do Grecji,bez wyżywienia. Ile pieniedzy musze wziąć? Gdzie
najlepiej jeść ,robić zakupy itp.?
Obserwuj wątek
    • Gość: just me Re: ile kasy do Grecji? IP: *.polpx.pl 27.07.01, 11:50
      ciao, w Grecji nie jest drogo, szczególnie tanie są owoce. Poza tym gorąco i
      jeść sie nie chce. Po śniadaniu na plaży jedliśmy nektarynki ( w zeszłym roku
      kosztowały 1,5-2 zł za kg) arbuzy - 0,7 zł za kg, brzoskwinie. A wieczorem
      kolacja, bardzo dobry jest gyros pita - mięsko z frytkami i sosem tzatsiki,
      pomidorem w okrągłym placku (pita) - miejscowy przysmak za jedyne 7-8 zł.
      Bardzo pożywny. A tak obiad w tawernie (których tam pełno) 15-20 zł i można się
      najeść i pyszne! w dodatku. Polecam musakę, pasticjo, souvlaki.
      Zakupy najlepiej robić w tzw supermarkecie - tam najtaniej.
      Na 2 tygodnie na Krecie wzięłam 250 $ i wystarczyło na wszystko spokojnie
      (łącznie z wypożyczeniem samochodu). TAkże w Grecji nie jest drogo.
      Życzę miłego urlopu.
      • Gość: siegfred Re: ile kasy do Grecji? IP: 172.18.217.* / 195.117.99.* 30.07.01, 09:51
        Nie chce mi sie wierzyc ze 250 $ wystarczylo na tak dlugi okres, chyba ze
        wylaczymy przelot i zakwaterowanie?
        • Gość: just me Re: ile kasy do Grecji? IP: *.polpx.pl 30.07.01, 11:26
          oczywiście że wyłączamy przelot i zakwaterowanie! to już było opłacone w biurez
          podróży przed wyjazdem! 250 $ wystarczyło na jedzenie, pamiątki itp (oprócz
          śniadań, które były w cenie) wynajęcie samochodu i wycieczkę do parku wodnego.
      • Gość: siegfred Re: ile kasy do Grecji? IP: 172.18.217.* / 195.117.99.* 30.07.01, 11:21
        Nie chce mi sie wierzyc ze 250 $ wystarczylo na tak dlugi okres, chyba ze
        wylaczymy przelot i zakwaterowanie?
    • Gość: zuza Re: ile kasy do Grecji? IP: *.skarbiec-emerytura.pl 30.07.01, 12:00
      Ja bylam w zeszlym roku na Krecie (2 tyg) i wzielam ze soba ok.1200zł (glownie
      w DM). Na miejscu mialam zapewniony nocleg i sniadania. Starczylo mi i na
      zwiedzanie i na jedzenie. A zwiedzilam sporo. Nie nalezy jednak brac wycieczek
      ktore oferuja biura podrozy, znacznie taniej jest zorganizowac je sobie samemu,
      wykorzystujac transport miejski. W ten sposob mozna sporo zaoszczedzic np na
      inne wycieczki.
      Jesli chodzi o jedzenie to warto poszukac jakiejs fajnej tawerny polozonej
      nieco dalej od centrum. Drobne zakupy robilam w supremarkecie, ktorych na
      Krecie jest pelno. Tam tez kupowalam owoce. Srednio na obiad wydawalam ok 20 zl.
      Polecam musake, nadziewana papryke, pysznosci...
    • Gość: Aga Re: ile kasy do Grecji? IP: *.pekao.com.pl 31.07.01, 09:43
      Ja rok temu zabralam 400 USD na dwie osoby, ale mielismy wyzywienie w hotelu.
      Starczylo to nam na codzienne wyjscia na kawe, do tawern, wyjazd do Turcji,
      wypozyczanie samochodu, rowerow etc. Wszystkie wycieczki, jesli tylko mozna,
      nalezy odbywac samodzielnie. Jest kilka razy taniej, niz przez biuro, a Grecy
      sa przemili i zawsze mozna liczyc na ich pomoc. Z wiekszoscia mozna sie dogadac
      po angielsku. Zycie nie jest tanie, ceny podobne do polskich. Najlepsze
      jedzenie i atmosfera sa w malych tawernach. No i do piwa wszedzie dostaje sie
      za darmo orzeszki!!!Sklepow jest duzo, ceny wszedzie na podobnym poziomie.
      agszymanska@server.ex.pekao.com.pl
      • Gość: Marzena Re: ile kasy do Grecji? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.01, 14:24
        Właśnie wróciłam z Rodos. BYŁO SUPER !!!
        A więc: przede wszystkim weź ze sobą DM ! Są milej widziane, niż USD. Jedzonko
        jest pyszne, zawsze świeże i zawsze tanie-do 2000 Drachm, czyli ok.20,- PLN za
        obiad.
        Najłatwiej przeliczać 100 Drachm=1 PLN. Kupuj dużo warzyw i owoców, są
        taniutkie i (nie do wiary) inaczej smakują. Zakupy najlepiej rób w marketach,
        lecz sprawdź najpierw ceny. Mogą się znacznie różnić.
        Grecy kochają nas za Warzychę i Olisadebe.
        Reasumując: na dwie osoby wzięliśmy 800 DM i 5000 Drachm-warto jest mieć kilka
        setek od razu, żeby nie latać po kantorach. Stać nas było na wszystko: używki,
        wynajem auta, etc. Śniadanie było wliczone w cenę.
        Aha i papierosy weź ze sobą (jeśli palisz).Tam zapłacisz jak za zboże.
        Udanego urlopu !!!
    • Gość: Maroch Re: ile kasy do Grecji? IP: 212.14.1.* 31.07.01, 15:42
      byłem w lipcu przez 2 tygodnie - na wyspie Korfu. Cztery osoby mogą zjeść
      doskonałą obiado-kolację za c.a. 10 000 drachm - równowartość 100 zł. ( z
      winem , sokami i sałatkami ). Warto wziąć ze sobą parawo jazdy , jest tam bardzo
      dużo wypożyczalni samochodów i skuterów ( skuter od 30 do 70 zł. za dobę ,
      samochód od 150 do 250 zł. za dobę . Przy skromnym prowadzeniu 70 000 dr.( 700
      zł.) może wystarczyć - pogoda zawsze wspaniała. udanego wypoczynku.
    • Gość: **** Re: ile kasy do Grecji? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 09:27
      Czy sugerujesz, że zboże w Polsce jest drogie?
      • Gość: Monia Re: ile kasy do Grecji? IP: 212.160.228.* 01.08.01, 14:29
        Jakie biuro podróży polecacie na wyjazd do Grecji?
      • Gość: przemek Re: ile kasy do Grecji? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 15:30
        • Gość: Przemek Re: ile kasy do Grecji? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 15:37
          Zboże w tym roku będzie wyjątkowo drogie przez powodzie i piwo bo chmiel
          zalany . Ja jadę z moją drugą połówką do Grecji 15 sierpnia za jedyne 649
          zł./os. do miejscowości Paralia podobno pełno tam polskiej młodzieży ,
          zobaczymy jak będzie.Autokar jedzie chyba 2 dni ..miodzio. No to cze....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka