29.12.11, 12:40
czy ktoś wie, co ze śmieciami od nowego roku? zdaje się, że mają być własnością samorządu, a żadnej informacji nie otrzymałem - wiem, że gminy poza Warszawą już to uregulowały
Obserwuj wątek
    • tw.zecik Re: śmieci 29.12.11, 16:02
      A u nas nie mają czasu na takie głupoty.
    • kula-1 Re: śmieci 30.12.11, 12:18
      Gminy przejmują gospodarkę śmieciami dopiero za półtora roku. W tym czasie powinny być przygotowane programy i zasady postępowania z odpadami pochodzacymi z gospodarstw domowych.
      • piotrekeke Re: śmieci 03.01.12, 13:24
        ... co potwierdzone jest tym komunikatem:
        www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=123&date=2011-12-00&offset=40&id=3062
        www.bialoleka.waw.pl/data/notices/komunikat_bos_12_12_2011.pdf
        • bucksik Re: śmieci a zameldowanie 18.03.12, 14:14
          No właśnie, Jak gmina lub dzielnica będzie szukała właściciela posesji lub mieszkania skoro wiele osób jest nie zameldowanych? Obowiązek poboru opłat jest na dzielnicy, ale jak dzielnica ustali kto płacił? A jak właściciel mieszka na Białołęce, a jest zameldowany w Świnoujsciu to płaci dwa razy?
          Może radni już to wiedzą?
          • robe.rt.k Re: śmieci a zameldowanie 21.03.12, 15:22
            Gminy mają ostateczny termin na przejęcie gospodarki odpadami komunalnymi 1 lipca 2013 r i większość albo i wszystkie będzie czekać do ostatniego dnia. Zgodnie z ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, naliczanie opłat może być według jednej z trzech metod: liczby osób zamieszkujących nieruchomość, ilości zużytej wody z danej nieruchomości lub powierzchni lokalu mieszkalnego. Jak widać, każda z tych metod ma wady, ale i może mieć zalety. W W-wie, gdzie ileś dziesiątek lub setek tysięcy mieszka bez meldunku, nikt się nie przyzna do faktycznej liczby zamieszkałych osób, liczenie według powierzchni lokalu jest oczywiście niesprawiedliwe (chociaż korzystne dla małych ale gęsto zaludnionych mieszkanek, jakie się teraz buduje w W-wie), a woda nie wszędzie jest (szczególnie u nas...).

Dlatego władze miasta usilnie myślą nad problemem i pewnie coś wymyślą w ostatniej chwili, jak zawsze. Oby nie było to najgorsze rozwiązanie, bo będziemy płacić jak za zboże, a nie jak za śmieci...

Pozdrawiam
            • tw.zecik Re: śmieci a zameldowanie 21.03.12, 15:38
              robe.rt.k napisał:

> liczby osób zamieszkujących nieruchomość, iloś
              > ci zużytej wody z danej nieruchomości lub powierzchni lokalu mieszkalnego.

A co ma do śmieci ilość wody lub powierzchnia lokalu?
    • gabiszonka Re: śmieci 22.03.12, 08:30
      Dla mnie to jest w ogóle chore! Gmina chce narzuć mi z kim mam podpisać umowę na odbiór śmieci. Dziś np płacę 20 zł - bo znalazłam na rynku firmę z którą podpisałam taka umowę, a po reformie czyjś wujek stryja matki brata z gminy, który ma firmę komunalną podpisze umowę i będę płaciła 50 zeta. To jest ograniczanie konkurencji na rynku i ograniczanie MOJEJ WOLNOŚCI wyboru z kim chce współpracować.
      • zuzka803 Re: śmieci 22.03.12, 15:32
        Witam
        Czy mogę prosić o namiary na tę firmę.
        • gabiszonka Re: śmieci 22.03.12, 16:07
          Możesz... ale masz nieaktywny profil i nie mam jak przesłać wiadomości smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka