Dodaj do ulubionych

Osiedle "Wiśniowy Sad" - zgroza !!!

21.04.07, 22:28
Do informacji wszystkich poruszających się ul. Białołęcką - od mojego kolegi
mieszkającego przy ul. Danusi róg Białołęckiej dowiedziałem się, że w tamtej
okolicy planuje się budowę osiedla, "domów bliżniaczych" (12-metrowej
wysokości !!!) w których ma mieszkać ok. 600 osób "sic!". Pomijajać inne
aspekty sprawy , z rana już teraz nie można wyjechać Białołęcką w stronę
Bródna, a jeśli ten wrzód powstanie to komunikacyjny paraliż gotowy, o innych
aspektach sprawy nie wspominając...
Obserwuj wątek
    • tomek9727 Re: Osiedle "Wiśniowy Sad" - zgroza !!! 21.04.07, 22:49
      Może w końcu ktoś się zainteresuje (przed wydawaniem pozwoleń na takie osiedla)
      chociażby infrastrukturą komunikacyjną - powstaje coraz więcej blokowisk
      (wiadomo jaśnie Pan deweloper musi przecież zarobić... dużo zarobić- są to
      ludzie dla których nic innego się nie liczy w oczach widzą tylko cyfry i nic
      więcej), a dróg jakoś nie przybywa. Białołęcka ok. 8 rano to istny horror...
      Szkoły przepełnione, przedszkoli i żłobków praktycznie nie ma, ośrodków kultury
      także - no ale kogo to obchodzi w dzisiejszych czasach - zdominowanych przez
      pieniądz i zysk po trupach... Panie Burmistrzu Gminy Białołęka - czy Pan wie
      wogóle co się tu dzieje ? Jeśli jest Pan prawdziwym gospodarzem tego terenu
      i chce być Pan szanowany przez ludzi - niech Pan zwróci uwagę na samowolę
      deweloperską i nabijanie ludzi w butelkę - ludzi którzy ponosząc wiele
      wyrzeczeń pobudowali lub budują tu swoje domy i chcą tu mieszkać...
      • sibeliuss Re: Osiedle "Wiśniowy Sad" - zgroza !!! 22.04.07, 00:18
        Burmistrza Dzielnicy Białołęka interesuje tylko zachodnia część dzielnicy, czego
        (o zgrozo) wcale nie ukrywa.
      • waldek_roszak Re: USTRÓJ M.ST. WARSZAWY 23.04.07, 12:30
        tomek9727 napisał:
        > Może w końcu ktoś się zainteresuje (przed wydawaniem pozwoleń na takie
        > osiedla) chociażby infrastrukturą komunikacyjną - powstaje coraz więcej
        > blokowisk (...)
        > Panie Burmistrzu Gminy Białołęka - czy Pan wie wogóle co się tu dzieje?
        > Jeśli jest Pan prawdziwym gospodarzem tego terenu
        > i chce być Pan szanowany przez ludzi - niech Pan zwróci uwagę na samowolę
        > deweloperską i nabijanie ludzi w butelkę - ludzi którzy ponosząc wiele
        > wyrzeczeń pobudowali lub budują tu swoje domy i chcą tu mieszkać...

O ile mi wiadomo, na to osiedle NIE WYDANO jeszcze POZWOLENIA NA BUDOWĘ. NIE MA
        nawet tzw. WARUNKÓW ZABUDOWY. Developer stara się o to, ale jeszcze nic nie
        uzyskał. Trzeba dokładnie patrzeć, co będzie robił.

tomek9727 napisał:
        > Panie Burmistrzu Gminy Białołęka - czy Pan wie wogóle co się tu dzieje?
        > Jeśli jest Pan prawdziwym gospodarzem tego terenu

No właśnie. Tak przy okazji poruszyłeś ważną sprawę tego, jaki wpływ na to
        wszystko ma Burmistrz Dzielnicy, Rada Dzielnicy i cały urząd dzielnicy. No więc
        jaki? Wg prawa niestety praktycznie żaden! POZWOLENIA NA BUDOWĘ WYDAWANE SĄ
        PRZEZ URZĄD MIASTA a nie Urząd Dzielnicy! Dla domów jednorodzinnych robi to
        Delegatura Biura Architektury i Planowania Przestrzennego, która TYLKO SIĘ
        MIEŚCI W BUDYNKU NASZEGO UD. Burmistrz Dzielnicy nie ma niestety żadnego wpływu
        na jej pracę. Dla inwestycji o powierzchni powyżej 10000m2 (czyli takiej jak
        Wiśniowy Sad) wszystkie decyzje podejmowane są nawet nie na Modlińskiej tylko
        w "centrali" Biura, czyli w Pałacu Kultury.

Wg obowiązującego prawa, wydając jakiekolwiek pozwolenie na budowę, nie
        konsultuje się więc tego z dzielnicami. Nie ma nawet obowiązku poinformowania o
        tym! Często o takich sprawach UD dowiaduje się od mieszkańców. Na szczęście
        pracownicy delegatur i naszego UD pracują w jednym budynku i W SPOSÓB
        NIEFORMALNY wymieniają informacje.

Taki system istnieje od 2002 roku, gdy zostały zlikwidowane gminy i na fotelu
        Prezydenta Miasta zasiadł... wiadomo kto. Na mocy tzw. "ustawy warszawskiej",
        dzielnice miały otrzymać Statut, który miał określać ich kompetencje. Niestety
        ten dokument nie powstał przez 4 lata. Dzielnice nie mają praktycznie żadnej
        samodzielności a wszystkie ważne decyzje podejmowane są centralnie.
        W czasie ostatnich wyborów HG-W obiecywała decentralizację władzy i oddanie
        dzielnicom części kompetencji. Wiadomo, że Prezydent i Rada Miasta pracują nad
        tym dokumentem. Mam nadzieję, że Statut zostanie uchwalony jak najszybciej.

Oby...

Pozdrowienia

Waldek Roszak
        • pazurek3 Re: USTRÓJ M.ST. WARSZAWY 23.04.07, 12:44
          Co do warunków zabudowy, to do pierwszego wariantu projektu (tego z blokami
          pośrodku) warunki zabudowy zostały wydane i jestem w ich posiadaniu. Ponieważ
          nie znam się na tych sprawach, to nie wiem, czy do każdego nowego wariantu
          powinny być wydane takie warunki. Pewnie tak. Ale jeśli do pierwszego wariantu
          je wydali, to pewnie i do tego też wydadzą. Co prawda było tam napisane, że
          warunkiem pozwolenia na użytkowanie osiedla jest kanalizacja i żadne tymczasowe
          rozwiązanie nie zostanie zaakceptowane, to wiadomo, że u nas wszystko może się
          zdarzyć (i wiadomo co za tym stoi...).
          A co do ustroju, to może powinniśmy protesty kierować do Ratusza??? Tylko do
          kogo najskuteczniej?
          Pozdrawiam,
          Monika
          • waldek_roszak Re: warunki zabudowy dla Wiśniowego Parku 23.04.07, 16:27
            pazurek3 napisała:
            > Co do warunków zabudowy, to do pierwszego wariantu projektu (tego z blokami
            > pośrodku) warunki zabudowy zostały wydane i jestem w ich posiadaniu.

O ile mi wiadomo, to te "warunki" zostały oprotestowane i sprawa jest w
            Samorządowym Kolegium Odwoławczym. Powyżej SKO mamy jeszcze WSA a potem NSA.

W styczniu tego roku developer dla nowej wersji projektu osiedla (dla 84
            bliźniaków) wystąpił o nowe warunki zabudowy. Chyba jeszcze nie otrzymali
            decyzji.

Pozdrowienia

Waldek Roszak
        • dobarek Re: USTRÓJ M.ST. WARSZAWY 23.04.07, 14:59
          zaraz zaraz - Panie Waldku - co to znaczy patrzeć co będzie robił developer???
          Skoro nie ma zezwolenia to wara mu od czegokolwiek...zrozumiałem, ze trzeba
          pilnować bo i tak zacznie robotę bez zezwolenia i wtedy postawi magistrat przed
          faktem dokonanym? Jeśli tak to gdzie my żyjemy??? W Uzbekistanie???
        • tomek9727 Re: USTRÓJ M.ST. WARSZAWY 23.04.07, 15:24
          Jeśli nawet Pan Burmistrz nie wie co sie dzieje to istna paranoja ?
          Przecież on jest gospodarzem terenu, głównym reprezentantem gminy - "chyba"
          dobrze zorientowanynm w bieżących problemach gminy i jako taki powinien mieć
          głos w sprawie ......?!!!! "Urząd Dzielnicy" dowiaduje się od mieszkańców....
          Nie, ja nie mogę - to po cen urząd.....Funkcja reprezentatywna jedynie i branie
          kasy ?
          • waldek_roszak Re: UD oraz Delegatury Biur UM 23.04.07, 16:18
            tomek9727 napisał:
            > Jeśli nawet Pan Burmistrz nie wie co sie dzieje to istna paranoja ?
            > Przecież on jest gospodarzem terenu, głównym reprezentantem gminy - "chyba"
            > dobrze zorientowanynm w bieżących problemach gminy i jako taki powinien mieć
            > głos w sprawie ......?!!!!

Tak to niestety właśnie wygląda W SPRAWACH WYDAWANIA POZWOLEŃ NA BUDOWĘ.

Są też inne obszary działania. Zajrzyj TUTAJ. Na tej stronie znajdziesz listę Wydziałów UD Białołęka oraz Delegatur Biur
            UM. Łatwo zorientujesz się gdzie przebiega granica pomiędzy kompetencjami
            dzielnicy i miasta.

Pozdrowienia

Waldek Roszak
            • tomek9727 Re: UD oraz Delegatury Biur UM 23.04.07, 16:59
              "Tak to niestety właśnie wygląda W SPRAWACH WYDAWANIA POZWOLEŃ NA BUDOWĘ"

Jeśli tak to wygląda to po co ten cały Urząd.....?
              ta cała szopka - no po co....? Skoro pozwolenia na budowe wydawane są gdzie
              indziej .....To jest jakaś farsa....Tyle ludzi podaje rzeczowe argumenty mające
              swe pokrycie w rzeczywistości - są to rzeczowe wiarygodne argumenty ....
              Ale w ostatecznym rozrachunku okazuje się że ludzie Ci nie miesli racji, kto
              miał rację ? - Oczywiście firma deweloperska składająca dany wniosek i Urząd
              który daną decyzje wydał ..i wszystko zgodne z prawem.....a co siędzieje potem:

- wyjechać nie można, bo drogi zablokowane,
              - szkoła działa na 3-4 zmiany bo nie ma szkół,
              - ścieki odprowadzane są do lokalnego szamba, mimo że w majestacie prawa
              mówiono o jakiejś kanalizacji miejskiej,....

Skoro tak to po co te wszystkie stanowiska bez żadnej odpowiedzialności ?
              Dokąd zmierzasz Polsko ?
        • hernan_crespo Re: USTRÓJ M.ST. WARSZAWY 23.04.07, 22:44
          waldek_roszak napisał:
          W czasie ostatnich wyborów HG-W obiecywała decentralizację władzy i oddanie
          > dzielnicom części kompetencji. Wiadomo, że Prezydent i Rada Miasta pracują nad
          > tym dokumentem. Mam nadzieję, że Statut zostanie uchwalony jak najszybciej.
          >
          > Oby...
          >
          >
          > Pozdrowienia
          >
          > Waldek Roszak

Waldku,
          czyżbyś tracił wiarę w napisanie tego statutu, którego brak H G-W zarzuca
          PIS-owi od kilku lat? Sądząc po tym, że pani profesor prawa pisze go już tak
          długo należy wierzyć, że rozwiąże on wiele naszych problemów, bo jeśli nie to
          może się okazać, iż wobec spektakularnego na skalę światową upadku Gabinetu
          Cieni z premierem Rokitą jedynym sukcesem PO może być wysokie miejsce Kasi Tusk
          w "Tańcu z Gwiazdami".
          Wyszło politycznie, bo Twoje posty też często mają polityczny wydźwięk. Nie wiem
          od jak dawna mieszkasz w Wa-wie więc na wszelki wypadek Ci przypomnę, że ten
          "wiadomo kto" został wybrany na prezydenta po rządach (a właściwie w ich
          następstwie) P.Piskorskiego. A ten był wiadomo skąd. Wcześniej prezydentm był
          też M.Święcicki więc ludzie z PO mają(powinni mieć) spore doświadczenie w
          rządzeniu Warszawą.
          Nie jestem sympatykiem PIS-u ale do białej gorączki doprowadza mnie to
          biadolenie i zwalanie winy na poprzedników. Oni słusznie przegrali wybory, a
          teraz Wy się wykażcie! Minęło pół roku. Zbudujcie chociaż metr chodnika!

Krzysztof
          • waldek_roszak Re: USTRÓJ M.ST. WARSZAWY 23.04.07, 23:46
            hernan_crespo napisał:
            > Waldku,
            > czyżbyś tracił wiarę w napisanie tego statutu, którego brak H G-W zarzuca
            > PIS-owi od kilku lat?

Nie mogę w to wątpić. Gdybym zaczął, to wszystkie moje poczynania nie miałyby
            większego sensu, tak jak próba przebicia głową ściany.
            smile))

hernan_crespo napisał:
            > Nie jestem sympatykiem PIS-u ale do białej gorączki doprowadza mnie to
            > biadolenie i zwalanie winy na poprzedników.

Daleki jestem od krytykowania i zwalania na poprzedników tak "dla zasady". Są
            pewne sprawy, które moim skromnym zdaniem były robione źle i tyle. Dostałem też
            kilka razy "kopa" w naszym UD w zeszłym roku i nie byłem z tego zadowolony.
            Nie miałem do tej pory żadnych doświadczeń samorządowych, kontaktów z partiami
            itp. Możesz Krzysztofie wierzyć albo i nie, ale w zeszłym roku o tej porze nie
            było jeszcze żadnych planów zostania radnym. Idea pojawiła się nagle, w czasie
            jakiegoś "grila" z sąsiadami, na którym jeden z nich niespodziewanie "rzucił"
            taki pomysł. Z początku zaśmiałem się ale... ten pomysł pozostał w mojej głowie
            aż do jesieni. Uznałem, że jeżeli i tak poświęcam swój prywatny czas na różne
            działania (np. SZB, SISKOM), to będąc radnym znacząco powinna zwiększyć się ich
            efektywność. Dlatego wystartowałem w wyborach.
            Żywię głęboką nadzieję, że rzeczywiście uda się nam coś zmienić, ulepszyć i
            poprawić. Znam osobiście bardzo wielu ludzi, którzy na mnie głosowali. Jestem
            tylko jednym z 23 radnych. Wierzę jednak, że za cztery lata będę mógł być
            zadowolony z tego, co się udało zrealizować.

Pozdrowienia

Waldek
        • exxtremum oj, panie radny 24.04.07, 10:03
          waldek_roszak napisał:
          > Taki system istnieje od 2002 roku, gdy zostały zlikwidowane gminy i na fotelu
          > Prezydenta Miasta zasiadł...

HMMM, ustawę warszawska likwidującą gminy poparła Platforma Obywatelska
          • waldek_roszak Re: "USTAWA WARSZAWSKA" I STATUT 24.04.07, 10:49
            exxtremum napisał:

> waldek_roszak napisał:
            > > Taki system istnieje od 2002 roku, gdy zostały zlikwidowane gminy i na fo
            > > telu Prezydenta Miasta zasiadł...

> HMMM, ustawę warszawska likwidującą gminy poparła Platforma Obywatelska

Masz rację. Oczywiście poparła. Ale... moim skromnym zdaniem PROBLEM NIE LEŻY
            W "USTAWIE WARSZAWSKIEJ”. Wydaje mi się, że była ona chyba odpowiedzią na
            problemy w zarządzaniu miastem, gdy gminy (dzisiejsze dzielnice) były
            praktycznie całkowicie niezależne, gdy mogły one prowadzić prawie samodzielną
            działalność. Ciężko było koordynować strategiczne dla miasta zadania i plany.
            Wtedy właśnie chyba pojawił się pomysł na „ustawę warszawską”, która miała
            rozwiązać te problemy. Ustawa jest chyba ok. Po jej uchwaleniu, pierwszym
            zadaniem nowego samorządu W-wy miało być uchwalenie STATUTU, który miał
            określać PODZIAŁ KOMPETENCJI POMIĘDZY MIASTEM I DZIELNICAMI.

PROBLEM POLEGA NA TYM, ŻE TEGO STATUTU NIE MA i praktycznie całość decyzji
            niestety leży wciąż w rękach UM.
            sad

Moim zdaniem, ZAPISY W STATUCIE POWINNY STANOWIĆ KOMPROMIS, „złoty środek”,
            czyli coś pośredniego POMIĘDZY prawie całkowitą NIEZALEŻNOŚCIĄ DZIELNIC (jak
            poprzednio gmin) a systemem ZCENTRALIZOWANYM, jaki jest dzisiaj.

Niech miasto dla przykładu planuje i buduje strategiczne drogi, ale zostawi
            dzielnicy decydowanie, czy wydać pozwolenie na budowę Wiśniowego Sadu czy też
            nie. To przecież nasi urzędnicy najlepiej znają sprawę.

Statut to bardzo trudny i skomplikowany temat. Bardzo łatwo jest "przegiąć" w
            jedną lub drugą stronę.

Pozdrowienia

Waldek
    • krysich Re: Osiedle "Wiśniowy Sad" - zgroza !!! 21.08.07, 23:42
      Czy ktoś z sąsiadów wie coś konkretnego na temat losów tego osiedla. Na jakim
      etapie są inwestorzy?
      Pozdrawiam
      • pazurek3 Re: Osiedle "Wiśniowy Sad" - zgroza !!! 22.08.07, 14:17
        Developer wystąpił o warunki zabudowy dla projektu tych
        nieszczęsnych 12stometrowych bliźniaków i czeka na jej wydanie.
        Będzie tam, tak jak w poprzednich warunkach napisane, że bez
        kanalizacji nie ma mowy o oddaniu osiedla do użytku (inna sprawa to
        wyegzekwowanie tego). Tymczasem Samorządowe Kolegium Odwoławcze
        odrzuciło skargę jednej z sąsiadek dotyczącą poprzedniego projektu
        (z blokami w środku), do którego warunki zabudowy są wydane. Co z
        tym faktem zrobi developer to już niestety tylko on sam wie. Gdyby
        ktoś chciał się dowiedzieć czegoś bliższego, to sprawą w Biurze
        Architektury i Planowania Przestrzennego zajmuje się Pani Małgorzata
        Saganek, tel. bezpośredni do niej 0-22 656 62 29.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka