Dodaj do ulubionych

Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już polic...

18.09.09, 18:57
Pod linuksem już działa.
Obserwuj wątek
    • ignatz Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 10:25
      I znowu nowy standard i znowu przesiadka... szczerze mówiąc liczę po cichu że
      analitycy tak samo się na 3.0 przejadą jak przejechali się na prognozach
      ekspansji BRD.
      • wersy2 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 12:57
        Żaden nowy standard i żadna przesiadka. Po prostu nowe urządzenia będą szybsze,
        o ile podłączysz je do nowego złącza. Możesz jednak pozostać przy starym z
        którym USB 3.0 jest w pełni kompatybilne i wtedy nie odczujesz żadnej różnicy.
        • ignatz Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 13:11
          Kurcze jakoś na zdjęciu nie wygląda na kompatybilne.
          • Gość: fdsafdsa Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.09.09, 18:13
            nie przejmuj się zdjęciem. Sprawdzałem wtyczki - pasuje na bank i działa.

Takie były założenia standardu (USB ma zawsze działać, prędkość zależy od klasy
            adaptera), i takie założenia zostały zachowane.
            • ignatz Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 20.09.09, 14:23
              Dzięki.
              • ffamousffatman Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 20.09.09, 22:51
                Chciałbym wam podziękować za merytoryczną wymianę zdań.
    • Gość: Adomas Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już polic... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.09, 10:28
      ALEEE BZDURYY. Materiały światłowodowe? To znaczy jakie? Informacje biegną
      dwutorowo? A w usb 2.0 to jak biegną? Hahahaha.
      Usb 3.0 jest fajowe, kibicuję tej technologii, szczególnie że dobrze obsługuje
      też usb 2.0 bo jest kompatybilne wstecznie.
      • Gość: in4matic dwutorowo znaczy równolegle IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 10:38
        USB 1.x i 2.0 to technologia szeregowa, znaczy jedną linią w jednym kierunku.
        USB 3.0 to złącze równoległe - dwie linie w jednym kierunku. Kompatybilności jak
        widać nie ma. Mam nadzieję, że jasno to napisałem, bo prościej chyba się nie da...
        • pe1 Re: dwutorowo znaczy równolegle 19.09.09, 11:00
          Jasne, równoległe. Bo przecież każdy bajt składa się z dwóch bitów. Faktycznie,
          prościej nie można napisać bzdury.
          • Gość: In4matic ot i cudak IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.09, 09:13

A myślisz, że jak działa kontroler pamięci? wszystko ładuje na jeden tor? Po co
            ci w takim razie 64 bitowy procesor? A co ma podział bajtów do równoległości????
            • pe1 Re: ot i cudak 20.09.09, 09:15
              Dziecko, poszukaj sobie w encyklopedii, co oznacza pojęcie "transmisja równoległa"
              • Gość: in4matic Re: ot i cudak IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.09, 12:25
                Syneczku - zobacz sobie różnicę między transmisja szeregową i równoległą. Dla
                porównania - polecam specyfikacje IEEE 1294. Mam nadzieję, że znasz pojęcie
                "googling"?
                • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: ot i cudak 23.09.09, 09:21
                  mylisz full-duplex z równoległością
                  • Gość: informatic ty jako dyferencjalny inaczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 09:33
                    cytat
                    "dupleks (ang. full duplex) - informacje przesyłane są w obu kierunkach
                    jednocześnie, bez spadku transferu"

Ignorancie kwadratowy - jak możliwe jest JEDNOCZESNE przesyłanie jedną linią w
                    obu kierunkach..:-)
                    I gratuluję angielskiego - transmitter i receiver to nadajnik i odbiornik, a
                    skoro każdy ma dwie własne linie.

I to chyba jest jasne, że sygnalizacja jest różna (different) :-)

a ty jesteś chyba DYFERENCJALNY INACZEJ...
                    • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: ty jako dyferencjalny inaczej 16.01.10, 20:43
                      nie cyctat a końcówka cytatu krórego początki ni zrozumiałeś

"Transmisja dwukierunkowa (dupleks, ang. duplex) to, w informatyce i
                      telekomunikacji, określenie połączenia, w którym możliwe jest nadawanie i
                      odbieranie informacji w obu kierunkach. Nadajnik i odbiornik mogą zamienić się
                      funkcjami lub pełnią te funkcje jednocześnie. Wyróżnia się następujące typy
                      dupleksu:

* dupleks (ang. full duplex) - informacje przesyłane są w obu kierunkach
                      jednocześnie, bez spadku transferu;
                      * półdupleks (ang. half duplex zwany też semidupleksem lub połowicznym
                      dupleksem) - słabsza wersja, w której przesyłanie i odbieranie informacji odbywa
                      się naprzemiennie, powodując spadek transferu.
                      "

Ja wiem ze to nadajnik i odbiornik. wiem także że skąd pochodza te nazwy. W
                      łączu szeregowym, takie jakie są w kompach takze mamy RX i TX i pomimo że
                      rs-232 może działaś w full-duplexie to nie znaczy że jest on interfejsem
                      równoległym. SSTX i SSRX są rozszerzeniem nazw sygnałow USARTa
          • szklanka_herbaty Re: dwutorowo znaczy równolegle 20.09.09, 10:37
            pe1 baranie ...
            1 BAJT ma w sobie dokładnie 8 BITÓW, a nie 2 ...
            • ffamousffatman Re: dwutorowo znaczy równolegle 20.09.09, 22:54
              @szklanka_herbaty: 1 oktet ma dokładnie 8 bitów a z bajtami różnie bywało.
        • cyklista USB 3.0 jest wstecznie kompatybilne z 2.0 19.09.09, 12:00
          A w części technicznej artykułu bełkot i brednie, jak zwykle kiedy GW
          bierze się za naukę, technikę lub technologię.
        • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: dwutorowo znaczy równolegle 19.09.09, 13:24
          Pierdoły piszesz i tyle. Poniżej link do specyfikacji 3.0 i 2.0
          www.usb.org/developers/docs/usb_30_spec_052109.zip
          www.usb.org/developers/docs/usb_20_052709.zip
          • Gość: in4matic Farmazony klapiesz co potwierdza twój link IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.09, 09:10
            111320008-final .PDF sekcja 3-1-1-1

"In addition to the twisted signal pair for the USB2.0 Data path, two twisted
            signal pairs are used to provide SuperSpeed data path ..."

Co do kompatybilności sie zgadzam - moja pomyłka - Kompatybilnośc jest.
            Co do równoległości - także jest.

Zatem najpierw przyczytaj co linkujesz
            • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d to raczej ty nie zrozumiałeś dokumentacji 23.09.09, 09:10
              > "In addition to the twisted signal pair for the USB2.0 Data path, two twisted
              > signal pairs are used to provide SuperSpeed data path ..."

Tu nie napisano że transmisja jest równoległa. Napisano tu że użyto dodatkowej
              pary sygnałowej.
              Gdybyś nie był takim ignorantem zauważył byś że te pary nazwano:
              SSTX+- od SuperSpeed transmiter
              SSRX+- od SuperSpeed receiver
              +- w nazwach bierze się stąd że sygnalizacja jest dyferencjalna.

Tak więc użycie dodatkowej pary pozwoliło na rozdzielenie kierunków transmisji i
              osiągnięcie full-duplexu.
              • Gość: informatic masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 09:32
                cytat
                "dupleks (ang. full duplex) - informacje przesyłane są w obu kierunkach
                jednocześnie, bez spadku transferu"

Ignorancie kwadratowy - jak możliwe jest JEDNOCZESNE przesyłanie jedną linią w
                obu kierunkach..:-)
                I gratuluję angielskiego - transmitter i receiver to nadajnik i odbiornik, a
                skoro każdy ma dwie własne linie.

I to chyba jest jasne, że sygnalizacja jest różna (different) :-)

a ty jesteś chyba DYFERENCJALNY INACZEJ...
                • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? 16.01.10, 20:36
                  full duplex odnosi się do sekwenyjności i kierunku przesyłania danych a nie tego
                  czy dane sa przesyłane równolegle czy nie.

Widac nie zrozumiałeś początku tej definicji w wiki.
                  "Transmisja dwukierunkowa (dupleks, ang. duplex) to, w informatyce i
                  telekomunikacji, określenie połączenia, w którym możliwe jest nadawanie i
                  odbieranie informacji w obu kierunkach. Nadajnik i odbiornik mogą zamienić się
                  funkcjami lub pełnią te funkcje jednocześnie. Wyróżnia się następujące typy
                  dupleksu:"

Port szeregowy także może działać w trybie full dupex
                  serial pheriperial interface także działa w trybie duplexu.
                  Czy oba te interfejsy są równoległe?

I jak widze że nadal nie przeczytałeś specyfikacji 3.0.
                  W transferach trybie super speed nie sa używane lnie sygnałowe z sepcyfikacji 2.0

• Gość: asd Re: dwutorowo znaczy równolegle IP: *.zamek.net.pl 19.09.09, 23:57
          Gość portalu: in4matic napisał(a):

> USB 1.x i 2.0 to technologia szeregowa, znaczy jedną linią w jednym kierunku.
          > USB 3.0 to złącze równoległe - dwie linie w jednym kierunku. Kompatybilności ja
          > k
          > widać nie ma. Mam nadzieję, że jasno to napisałem, bo prościej chyba się nie da
          > ...

Ale pierdoły opowiadasz.
    • konikoni Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 10:28
      Działa a w jaki sposób, zainstalowanie Linuksa w magiczny sposób zmienia
      fizycznie płytę główną ?
      Sterowniki i specyfikacja na Windowsa czy Maca jak najbardziej istnieją.
      • Gość: regiuss Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 11:30
        > Działa a w jaki sposób, zainstalowanie Linuksa w magiczny sposób zmienia
        > fizycznie płytę główną ?
        > Sterowniki i specyfikacja na Windowsa czy Maca jak najbardziej istnieją.

Linuksowy sterownik do USB 3.0 jest w jądrze, możesz wsadzić do laptopa kartę ExpressCard z wyjściem na port USB i lecisz.

Z tego co wiem, w windowsie 7 nie ma sterowników do usb 3.0. Być może jacyś producenci sprzętu dostarczają własne, ale to już Twoje ryzyko, czy chcesz z nich korzystać i być może wywalić w ten sposób system.
      • ffamousffatman Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 20.09.09, 22:56
        @konikoni: O Maku nic nie wiem a na Win nie ma.
    • Gość: cana może transferować dane IP: *.vs.shawcable.net 19.09.09, 10:41
      a w jakim to jezyku ? moze transferowac dane ? juz nie mowi sie moze przesylac
      dane ?
    • Gość: Ralf A łyżka na to... IP: 217.98.20.* 19.09.09, 11:11
      ffamousffatman napisała:
      > Pod linuksem już działa.

No i co z tego wynika?
      • marian_porucha Re: A łyżka na to... 19.09.09, 20:13
        Wynika z tego, że tym razem Linux znacznie wyprzedził Windowsa. W XP tego nie
        będzie w ogóle a w Viście pewnie trzeba będzie wiele miesięcy na service pack
        czekać. W 7 pewnie też.
    • Gość: Gość Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już polic... IP: 62.69.219.* 19.09.09, 11:17
      Chciejstwo.

Przyjmie się to co jest potrzebne. USB było potrzebne, aby łatwo i
      bezproblemowo podłączać różne rzeczy do komputera. Wetknij i już -
      jak pasuje wtyczka to musi działać.

USB3 będzie zgodne z USB2/USB1. Tzn. gniazdko w komputerze ma trawić
      USB1/USB2/USB3, natomiast urządzenie z USB3 przełączy się w tryb USB2
      jak nie znajdzie sobie USB3. Czyli - nie jakaś rewolucja - ale
      ewolucja. To co z USB2/USB1 - nadal będzie działać - redaktorskie
      lamy nawet nie wiedzą, jaki procent urządzeń jedzie dziś na USB 1.1 -
      a wróżą koniec świata.

Podniecanie się że jest opracowane USB3 to tak, jakby dziwić się, że
      Fiat produkuje inne samochody niż 125.

Jak na razie to taki głupi Blue-Ray nie może się przebić... z USB3
      może być podobnie, zwłaszcza że ma konkurencję w technologiach
      bezprzewodowych (każde urządzenie jako host z WiFi z własnym adresem
      IP? czemu nie?!)

No i coś dla graczy - tylko mysz z USB3 zapewni noobom poczucie że są
      profesjonalni. Padnę ze śmiechu.
      • Gość: M. Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: 79.175.253.* 19.09.09, 11:37
        teoretyczne 54 Mbit/s mają konkurować z ponad 4 Gbitami na sek? Raczy Pan żartować.
        • pe1 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 11:43
          Owszem, bo jakie znaczenie dla przeciętnego użytkownika ma to, czy jego
          przeciętny plik przegra się na pendrajwa w ciągu 0,5s czy 0,0005s ?
          • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 12:55
            Policz ile zajmuje skopiowanie 1GB, zanim zaczniesz opowiadać że predkosć nie ma
            znaczenia.
            • pe1 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 15:24
              Napisałem plik PRZECIĘTNEGO użytkownika. Masz problem z czytaniem? Przeciętny
              użytkownik nie kopiuje na pendrajwa plików 1GB tylko kilkadziesiąt kB dokument w
              Wordzie albo kilkaset kB zdjęcie. I to kopiowanie zajmuje mu góra kilkaset
              milisekund, czyli dłużej niż proces włożenia pendrajwa do gniazdka i
              inicjalizacji sterownika.
              • Gość: phiehie Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.as.kn.pl 19.09.09, 15:54
                alez glupoty piszesz matolku.
                • pe1 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 17:18
                  spadaj na drzewo, wieśniaku
                  • Gość: user Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 17:31
                    Niestety to ty pe1 się mylisz, z tego co obserwuję to 'przeciętny'
                    użytkownik pendrive przenosi na nim kilka giga filmów, muzyki i innych
                    rzeczy. Dokumenty worda :) to chyba tylko księgowe noszą.
                    • pe1 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 17:38
                      Twoje "obserwacje" to możesz sobie w kibelku powiesić, tyle są warte. Statystyki
                      sprzedaży nośników typu pendrive pokazują, że najpopularniejsza pojemność to
                      512MB i 1GB, a większe pojemności to tylko 5% rynku.
                      • marian_porucha Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 20:30
                        Może cię to zdziwi, ale ja mam podobne obserwacje co twój przedmówca. Z rzadka
                        przenosi się pojedyncze małe pliki, najczęściej są to dziesiątki zdjęć albo
                        plików muzycznych. Sczytywanie zdjęć z mojej cyfrówki przez USB 2.0 trwa wieki,
                        nie wiem czy 3.0 coś w tym temacie zmieni czy też są jeszcze inne ograniczenia,
                        ale cieszy mnie, że coś w tym temacie się robi.
                        • pe1 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 21:22
                          Czas transferu dużej liczby zdjęć, o którym piszesz jest głównie określony przez
                          czas dostępu do pojedynczych plików. W tej chwili prędkości transmisji
                          współczesnych interfejsów USB2 są porównywalne z wydajnością dysków hdd i
                          pamięci Flash. Zwiększenie przepustowości interfejsu 100x nie przyspieszy
                          znacznie zgrywania setek zdjęć z aparatu foto.
                          • szklanka_herbaty Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 20.09.09, 10:49
                            pe1 napisał:
                            "Zwiększenie przepustowości interfejsu 100x nie przyspieszy znacznie zgrywania
                            setek zdjęć z aparatu foto."

No to teraz mnie rozbawiłeś. Rozumiem, że jedynym aparatem cyfrowym jaki masz to
                            aparat w telefonie, gdzie matryca ma 1,3 megapiksela, a pliki zdjęć nie zajmują
                            pewnie więcej niż 1-2 mb ?

To teraz przyjmij do wiadomości, że lustrzanki o wysokiej rozdzielczości
                            potrafią robić zdjęcia zajmujące często 20-30 mega ... takie pliki to już nie
                            pierdółki, gdzie liczy się czas dostępu do pliku. Druga sprawa to fakt, że
                            obecnie nawet aparat może nagrywać filmy video w sporej rozdzielczości i te
                            zajmują już na prawdę dużo obszaru w jego pamięci jako JEDEN plik.

Czasem nie chce mi się zgrywać co wycieczkę zdjęć i zbierają się one w pamięci.
                            Jak myślisz ile czasu trwa zgrywanie 5 a czasem nawet 8 giga zdjęć na dysk? ZA
                            długo ... ale Ty zdajesz się widziszć tylko pliki maluczkie, więc pewnie nadal
                            żyjesz w 20 wieku.
                        • Gość: Gość Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: 62.69.219.* 19.09.09, 21:46
                          Słoneczka wy moje: od kiedy Wy jesteście "przeciętni użytkownicy"?

Chcecie swoje doświadczenia traktować jako prawdę statystyczną? LOL

Te wasze "duże pliki" to... zapewne filmy jakieś? No bo w to, że to obrazy dystrybucji DVD Linuksa to nawet ja nie uwierzę...

Przeciętny użytkownik, nie pirat, nie specjalista IT, nie nawalony fotografik co tylko RAW używa - niespecjalnie potrzebuje USB3. Ale jeżeli będzie - i to w cenie USB2 - to czemu nie?

Wy sami, słoneczka wy moje, też USB1 używacie - no, chyba że klawiaturki na PS/2 a myszki na RS232C wam śmigają. Skaner, drukarka, pamięć FLASH - to USB2 aż zanadto wystarcza (co widać po tym że są mniej i bardziej wydajne modele).

USB3 przyda się do podłączenia pamięci masowej itp. - ale tu lepsze jest podejście "internetowe" - czyli każde urządzenie ma własny IP - elastyczność większa i heterogenicznie. Przepustowość też w porzo.

Przypominam też, że jest już coś szybszego niż USB2 - to ESATA oraz Fire-Wire - oba niezbyt popularne. I znowu mama statystyka - ile kupowanych jest napędów z ESATA a ile z okropnym, starym, USB2 ?

A w temacie "twojej cyfrówki" - to wina jest cyfrówka - jak myślisz, geniuszu, czy ona ma tam dwudziestordzeniowy procesor pędzony 1000 GHz? (Nie wierzysz? Sprawdź jak szybko zejdą dane w markowym czytniku - i to z tej samej karty. Zastanów się także dlaczego za dobre karty pamięci płaci się "trochę" więcej.)

USB3 przyda twojemu aparatowi tyle szyku ile opony od autka Kubicy w Fiacie 125p - będą wyglądały naprawdę bajerancko i to w zasadzie tyle.
                          • marian_porucha Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 20.09.09, 00:55
                            Kiedy kupowałem swój pierwszy komputer PC to zastanawiałem się kiedy i czy w
                            ogóle uda mi się choć w połowie zapełnić twardy dysk, który miał ponad 600 MB
                            (!) a system operacyjny mieścił się na kilku dyskietkach. Wyposażony w potężny
                            procesor 80486 z zegarem 33MHz był demonem szybkości. Po dwóch latach to był
                            zabytek, pomimo rozbudowy. Tobie też się teraz wydaje, że zdjęcie z imprezki
                            będzie do końca świata miało 500kB ale zdziwisz się co będzie za rok albo dwa,
                            albo po prostu zapomnisz jakie bzdury wypisywałeś. Pamiętam jeszcze jak kiedyś
                            dyskutowano po co zwykłemu użytkownikowi 32-bitowy procesor, przecież do
                            normalnych zastosowań jest zupełnie zbędny.

> A w temacie "twojej cyfrówki" - to wina jest cyfrówka - jak myślisz, geniuszu,
                            > czy ona ma tam dwudziestordzeniowy procesor pędzony 1000 GHz? (Nie wierzysz?

Ależ wierzę, ale czy ty myślisz, że ja do końca życia będę się tym aparatem
                            posługiwał?

> Skaner, drukarka, pamięć FLASH - to USB2 aż zanadto wystarcza
                            W chwili, gdy wdrażano standard USB2 to 1.x również wystarczał aż zanadto. Czy
                            chciałbyś mieć teraz skaner na USB1.1?

> Przypominam też, że jest już coś szybszego niż USB2 - to ESATA oraz Fire-Wire -
                            > oba niezbyt popularne. I znowu mama statystyka - ile kupowanych jest napędów z
                            > ESATA a ile z okropnym, starym, USB2 ?

A dlaczego? Jak myślisz? Bo ludzie wolą rzeczy gorsze niż lepsze? Zła odpowiedź.
                            Dlaczego USB3.0 się przyjmie a FireWire czy ESATA nie? Bo jest kompatybilne
                            wstecz, nikt nie musi wymieniać starego sprzętu, bo nagle standard się zmienił.

> USB3 przyda twojemu aparatowi tyle szyku ile opony od autka Kubicy w Fiacie 125
                            > p - będą wyglądały naprawdę bajerancko i to w zasadzie tyle.

Nic bardziej bajerancko wyglądało nie będzie, przeciwnie, wygląd się zupełnie
                            nie zmieni. W USB3 nie chodzi jednak o wygląd ale o nową jakość, gdyby do fiata
                            125 wstawić silnik Porsche to jednak jakaś różnica by była, pomimo całkowicie
                            tego samego wyglądu. Ale ty uważasz, że można mieć Porsche z silnikiem Fiata 125
                            i to jest fajne, bo gdzie tu się rozpędzać skoro drogi są krzywe i dziurawe. A
                            tak naprawdę Fiaty 125 już praktycznie nie jeżdżą, tylko tobie to jakoś umknęło.
                          • unhappy Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 20.09.09, 00:56
                            Gość portalu: Gość napisał(a):

> USB3 przyda twojemu aparatowi tyle szyku ile opony od autka Kubicy w Fiacie 125
                            > p - będą wyglądały naprawdę bajerancko i to w zasadzie tyle.

Ty naprawdę podejrzewasz użytkownika masowego o dokonywanie racjonalnych
                            wyborów, nie sterowanych przez miliardy dolarów wydane na marketing?

Wiesz dlaczego USB3 dla przeciętnego usera będzie lepsze od USB2? Dla tego
                            samego powodu dla którego MP4 jest lepsze od MP3. Ba... gdzieś już widziałem MP5 :D

Z drugiej strony w każdym momencie gwałtownego rozwoju możliwości sieci i
                            komputerów można by stanąć na środku tego całego ruchu i powiedzieć: czy wy
                            wiecie, że te 33.6 kilobita na sekundę jest wystarczające? Albo - stałe łącza są
                            niepotrzebne bo z Internetu można korzystać przez modem.

O tym czy USB3 zastąpi USB2 zadecydują ludzie wymyślający hasła "pranie jest
                            jeszcze bielsze" - masy się skuszą i za parę lat będziemy się zastanawiać nad
                            USB4 nie wierząc, że mogliśmy korzystać z czegoś tak topornie powolnego jak USB2
                            i dowodząc, że USB3 przecież wystarcza do wszystkiego.
              • ffamousffatman Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 20.09.09, 23:03
                @pe1: Przeciętny użytkownik przychodzi przerzucić plik obrazu płyty z kompa
                kolegi/żanki jest to 7G i mu się spieszy. Gdyby mu się nie spieszyło kupiłby se
                Blue Ray.
          • acid.jazz Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 15:47
            Przeciętny plik jaki kopiuję waha się między 4,5 a 8GB i są ich setki, szybkość
            ma dla mnie kolosalne znaczenie.
            • pe1 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 17:21
              Ale ty nie jesteś przeciętnym użytkownikiem tylko piratem masowo kopiującym
              filmy. Nie ty będziesz decydował, czy USB3 wyprze 2, tylko ci ludzie, którzy
              będą go masowo używać.
              • Gość: fsdafasdfasfasfasd Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.09.09, 18:22
                a ja mam
                1) aparat na kartę i czytnik pod USB (duuużo zdjęć), często też filmów
                2) kamerę cyfrową (też na kartę)

To też jestem piratem i dla mnie nie ma być ta technologia?
                Osobiście trafia mnie szlag jak muszę podpinać kamerę pod firewire zamiast wziąć
                kartę i czytnik do kumpla, żeby mu coś 'zgrać'. Zdecydowanie kibicuję
                technologii 3.0

Co do wcześniejszej dyskusji - ceny nośników spadają. Już niedługo będą bardzo
                konkurencyjne w stosunku do płyt DVD. Wtedy ludzie 'masowo' zaczną zgrywać dane
                na karty pamięci. Robić backupy na kartach pamięci, będą używać kart pamięci
                jako dodatkowych dysków do np. netbooków, jako dodatowych modułów pamięci
                ulotnej (czyli w polskim RAM), a wy się zastanawiacie jakie znaczenie ma 0,5s do
                0,005s?????

Trochę poruszajcie mózgiem, znajdziecie zastosowania, gdzie prędkość usb3.0
                przyda się bardzo, ale to bardzo....
                • pe1 Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 19:06
                  Tak, ale wciąż mówisz o zastosowaniach niszowych a nie mainstream. A to, czy
                  dany standard wyprze inny zależy od tego, czy się masowo przyjmie, czy będzie na
                  niego masowe zapotrzebowanie. Niszowe zastosowania to nie jest masówka.

Historia pamięta mnóstwo świetnych rozwiązań technologicznych, które były lepsze
                  od tego, co rynek mainstream uznał za wystarczające. Wszystkie pozostały niszowe
                  albo odeszły w zapomnienie. Przykłady: Betacam, SCSI, Iomega ZIP, SyQuest,
                  HD-DVD. Nawet głupie AAC nie może się przebić, choć oferuje 2x lepszą kompresję
                  od MP3.
                  • Gość: z niszowy to ty jesteś IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 20:31
                    KAŻDY użytkownik zauważy różnicę, ponieważ KAŻDY użytkownik chociaż kilka razy kopiuje więcej danych. Możliwości wykorzystania nowej prędkości są praktycznie niograniczone, a jeżeli piszesz brednie typu zgrywanie zdjęć czy filmów z karty pamięci to niszowe zastosowanie, to gratuluję (spróbuj szybko zgrać przez USB 4GB zdjęć dobrej jakości z wakacji, powodzenia).
                    • pe1 Re: niszowy to ty jesteś 19.09.09, 21:11
                      To pokaż mi mądralo kartę Flash, która dostarczy dane z prędkościami rzędu Gb/s.
                      • wersy2 Re: niszowy to ty jesteś 19.09.09, 21:50
                        Te porównania tylko pozornie są trafne. Standardy w podobie USB 3 w zasadzie
                        wprowadzają się same. To nie jest Blu-Ray, gdzie konsument sam musi podjąć
                        decyzje o zakupie droższego sprzętu do którego będzie musiał dokupować droższe
                        płyty, których na dodatek nie odpali u znajomego. W tym przypadku koszt
                        kontrolera USB 3.0 rozmywa się w ogólnych kosztach komputera, a Intel i inne
                        mające sporo do powiedzenia firmy nie po to zainwestowały krocie w opracowanie
                        standardu, żeby teraz nie implementować nowej technologi w swoich produktach.

Spójrz na rozwój innych standardów, jak np. ATA czy PCI-E. One też zwykle
                        tworzone są na wyrost i ogromna większość użytkowników nie potrzebuje nawet 1/4
                        ich przepustowości, a mimo to z czasem trafiają do niemal wszystkich komputerów.
                    • Gość: Gość Re: niszowy to ty jesteś IP: 62.69.219.* 19.09.09, 21:53
                      Wiesz co zauważy KAŻDY użytkownik?

Zdechły pendrive, bo akurat USB3 źle zaimplementowany i nie chce się
                      odczytać w normalnym, przeciętnie spotykanym sprzęcie. Taka rzecz
                      jest do zauważenia natychmiast i do zapamiętania na całe życie.

To oczywiście czarny scenariusz - ale pęd do nowego bo nowe - to mają
                      osobniki młode i naiwne. Takie co lubią babrać się w betach i tracić
                      czas niepotrzebnie na archiwizowanie całego Internetu. I potem siedzi
                      i płacze taki - bo mu zabawka nie działa, sterowników nie ma itd.
                      itp.

Jak myślisz - co jest szybsze - skopiowanie na USB2 przeciętnie
                      długiego tekstu (np. bilans roczny firmy) - czy szukanie sterowników
                      do USB3 i zrobienie tego samego? LOL
        • wrotaz Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 14:23
          Oczywiście, że mogą konkurować, bo problemem nie jest szybkość USB, a szybkość
          urządzeń, które do niego dostarczają i od niego odbierają dane. Póki co
          urządzeń, które wymagają transmisji ponad 480Mb/s jest niewiele. Więc USB 2.0
          jest jak najbardziej wystarczające. A wiara w to, że pendrivy, czy aparaty
          cyfrowe (karty pamięci), będą obsługiwały w najbliższym czasie takie prędkości
          transmisji ... hmmm ;-). USB 3 będzie droższe, bo będzie wymagało inwestycji
          sprzętowych
          • Gość: Piotrek Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.pool.mediaWays.net 19.09.09, 14:35
            > Póki co
            > urządzeń, które wymagają transmisji ponad 480Mb/s jest niewiele.

Teoretycznie sa to 480Mbit/sek, ale dochodzi spory overhead. W praktyce masz max
            35Megabajtow/sek. To za malo dla kazdego zewnetrznego dysku dzisiaj. Dyski
            osiagaja spokojnie 70MB/sek albo wiecej.
            • wrotaz Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 14:48
              Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> ... w praktyce masz ma 35Megabajtow/sek.
              > To za malo dla kazdego zewnetrznego dysku dzisiaj.
              > Dyski osiagaja spokojnie 70MB/sek albo wiecej.

ZDECYDOWANIE nie dla każdego. Dla mniejszości. Już nie mówiąc o tym, że nawet,
              gdy dyski takie prędkości osiągają, to nie oznacza, że dysk po "drugiej stronie
              transmisji" też ją osiągnie. A nawet jeśli mógłby, to czy użytkownikowi różnica
              35MB/s, a 50MB/s sprawi w praktyce różnice. W pewnych sytuacjach sprawi, ale w
              innych
              • Gość: Piotrek Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.pool.mediaWays.net 19.09.09, 14:55
                > A nawet jeśli mógłby, to czy użytkownikowi różnica
                > 35MB/s, a 50MB/s sprawi w praktyce różnice.

To duza roznica, dlatego powstalo eSATA, bo USB 2.0 to zdecydowanie za malo dla
                dyskow zewnetrznych. Zrob backup przez USB 2.0. Ja dziekuje. A 50MB/s, tak malo
                to chyba juz zaden nowoczesny 3,5 calowy dysk nie osiaga. SATA osiaga
                maksymalnie 3 Gbit/s. Sa juz nawet pendrive'y na SATA :)
                • saikokila Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol 19.09.09, 17:17
                  Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> To duza roznica, dlatego powstalo eSATA, bo USB 2.0 to zdecydowanie za malo dla
                  > dyskow zewnetrznych. Zrob backup przez USB 2.0. Ja dziekuje. A 50MB/s, tak malo
                  > to chyba juz zaden nowoczesny 3,5 calowy dysk nie osiaga. SATA osiaga
                  > maksymalnie 3 Gbit/s. Sa juz nawet pendrive'y na SATA :)

Ja używam 2.5" zewnętrznych, zajmują mniej miejsca, i z esata działają niewiele
                  szybciej - z 10% średnio, mimo że to dyski w większości 7200rpm i zainstalowane
                  w notebooku osiągają 70 MiB/s bez problemu. Poza tym mniej "kulturalnie" to
                  działa, nierówna prędkość w porównaniu do USB. Żeby to dobrze działało i mostek
                  południowy i inne chipsety muszą być wydajne i dobrane, a nieraz tak nie jest.
                  Ja częściej używam firewire do backupu, bo do danych przesyłanych w ten sposób
                  działa u mnie lepiej.

Co do 3 Gbit/s SATA - tyle z kolei dyski nie osiągają. USB3 będzie miał swoje
                  zalety, ale wbrew temu co tu piszą nie jest 100% kompatybilny w dół, nie będzie
                  można włożyć nowej wtyczki typu B do starego gniazdka, chyba że młotkiem.
    • patman Strasznie powoli działa mi USB 19.09.09, 11:32
      <ironia>
      Ściągnięcie zdjęć z aparatu fotograficznego zajmuje mi całe 3 minuty, to doprowadza mnie do szału. Ach, nie mogę się doczekać nowego wspaniałego standardu 3.0.
      </ironia>
      • whitenabuchodonozor Re: Strasznie powoli działa mi USB 19.09.09, 11:39
        patman napisał:

> <ironia>
        > Ściągnięcie zdjęć z aparatu fotograficznego zajmuje mi całe 3 minuty, to doprow
        > adza mnie do szału. Ach, nie mogę się doczekać nowego wspaniałego standardu 3.0
        > .
        > </ironia>
        >
        śmiejesz się, ale znam gościa, którego to doprowadza (i nie jestem nim ja)
        kiedyś kopiowałem mu na jego pendrajwa z 1,5 Gb małych plików i niestety trwało
        to kilka minut, a on stał nade mną i lamentował, że on przecież kopiuje 2 filmy
        divx przez minutę, a u mnie tak długo to trwa
        • Gość: paschtschac Re: Strasznie powoli działa mi USB IP: *.chello.pl 19.09.09, 12:33
          Bo kopiowanie na pendrive'a małych plików jest zwykle bardzo niewydajne. Lepiej
          spakować i dopiero to wrzucić na pena.
          • wymiatator1 Re: Strasznie powoli działa mi USB 19.09.09, 12:57
            Potwierdzam - wynika to z formatu zapisu danych na pędrakach.
      • acid.jazz Re: Strasznie powoli działa mi USB 19.09.09, 15:51
        patman napisał:

> <ironia>
        > Ściągnięcie zdjęć z aparatu fotograficznego zajmuje mi całe 3 minuty, to doprow
        > adza mnie do szału. Ach, nie mogę się doczekać nowego wspaniałego standardu 3.0
        > .
        > </ironia>

A backup zajmuje wiele godzin
        <ironia>
        Po co mi głupi USB3
        </ironia>
        • pe1 Re: Strasznie powoli działa mi USB 19.09.09, 19:09
          Pokaż mi, który dysk w kompie jest w stanie wyrzucić całą swoją zawartość na
          zewnętrzny backup w kilka minut (bez względu na to, jaki interfejs).
    • cyklista Co za blondynka to pisała? 19.09.09, 12:02
      "W USB 3.0 zastosowano dodatkowy przewód, dzięki któremu informacje
      mogą przepływać dwutorowo - z i do komputera. W produkcji stosowanych w
      nich przewodów stosuje się materiały światłowodowe, "
      Albo nie prawda albo bez sensu.
      • Gość: gal_anonim Re: Co za blondynka to pisała? IP: *.mynet.com.pl 19.09.09, 14:28
        albo?
        to nieprawda a na dodatek bez sensu.

• Gość: Lazarus Re: Co za blondynka to pisała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 14:45
        You should simply open a bottle or two relax allowing the world to pass you by.
      • Gość: trafcio Re: Co za blondynka to pisała? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 20.09.09, 01:32
        Jest to dobrze napisane, chodzi tu nie o to ze mozna przesylac dane np. z kompa
        na pedraka i z pendraka na komputer. Tylko chodzi o to ze mozna to robic
        jednoczesnie... W tym momencie USB 2.0 dziala tak jak krotkofalowka jedna osoba
        moze mowic a druga ja slyszy i na odwrot, natomiast USB 3.0 bedzie dzialac tak
        jak telefon czy kabel ethernet, czyli przesylac dane w dwie strony jednoczesnie.
        Mozna bylo to troszke inaczej napisac zeby nie bylo watpliwosci. Wiecej info na
        pl.wikipedia.org/wiki/Dupleks_%28telekomunikacja%29 haslo dupleks.
        Pozdrowienia
        • cyklista Re: Co za blondynka to pisała? 20.09.09, 18:32
          > Jest to dobrze napisane,
          Nie jest dobrze napisane
          > Tylko chodzi o to ...
          Blondynka napisała, że dodano przewód. Naprawdę dodano dwie pary, czyli cztery
          druty. I dlatego jest pełen dupleks. Blondynka pisze coś o światłowodach; może
          kiedyś się pojawią, ale w aktualnych specyfikacjach nic o tym nie ma. Blondynki
          mają straszne kłopoty ze światłowodami.
    • Gość: Half Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już polic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 15:50
      Spoko w końcu normalne przesyłanie plików na mp3 będzie :D
    • Gość: fdsafdsafda Re: Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już pol IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.09.09, 18:15
      zależy do czego wykorzystujesz.
      Dla mnie 480mbit/s wystarcza w zupełności.
      Warunek - szybki dysk twardy, który nadąża z odczytem/zapisem za kością w
      pendrivie/karcie i dobrej klasy czytnik.

Kartę 8GB memory-stick potrafię zapełnić w kilka minut. Teraz to będą sekundy, o
      ile pamięć na karcie może być wystarczająco szybko zapisywana, a jak nie, to
      kupię po prostu nowszą i większą (ceny kart 64Gigowych sympatycznie się obniżają).
    • pocalujta_wujta I znowu pieprzenie medialne, Autorze 19.09.09, 19:36
      Dni nie sa policzone dopoki rynek jest zdominowany przez dany
      standard. USB3 zapewniajacy zgodnosc z USB2 bedzie coraz
      popularniejszy, ale tak samo jak USB1.1 dlugo jeszcze bedzie
      istnial.

Tak gwoli informacji dla niektorych ignorantow: niezasilone USB2.0
      staje sie USB1.1. Czym stanie sie niezasilone USB3? Predkosci
      wymagaja pewnej minimalnej mocy.

Pozdrawiam
      (Polski informatyk i inzynier elektroniki w USA)
      • Gość: Gość Re: I znowu pieprzenie medialne, Autorze IP: 62.69.219.* 19.09.09, 22:09
        Howgh!

O ile dobrze zrozumiałem to główną zaletą będzie długość kabla.
        Przepustowość wystarczająca do podłączania monitorów/kamer HD itp.
        też byłaby zaletą - czyli jeżeli coś, to nie "eliminacja USB2" - lecz
        "innych niż USB złącz". Przy okazji - kiedy powstało Fire Wire -
        które tak jakby ciągle jeszcze jest całkiem dobre?

Ale dziennikarze to humaniści - więc cóż my się im dziwimy? Dobrze
        jak taki wie, że akumulator w samochodzie nie ma 230 V. Będzie potem
        taki dumny ze swojej myszki "USB3 compatible".
    • Gość: APG Dni do nadejścia dominacji USB 3.0 są już polic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 22:45
      Jezeli przktyczne osiagi beda takie jak "nowego" SATA (2.0 lub 300)
      to tylko sie pociac. A niewiele wsakzukje zeby byly wieksze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka