Dodaj do ulubionych

eMule i firewall

28.01.04, 12:51
Mam problem używam nagminnie mułka do ściągania filmów z netu. Mój komp jest
włączony całą dobę i niestety widać tego skutki. Mimo iz posiadam
KerioPersonal Firewalle niestety często mam na kompie jakies trojany i inne
gówna kóre rozwalają mi system (Win XP Pro). Czy ktoś zna może leprzego
firewalla z możliwą konfiguracją na eMule??
Obserwuj wątek
    • jeryn No ładnie 28.01.04, 16:27
      Widze że bde musiał sam sobie poradzić ale jakby ktoś sie jeszcze zreflektował
      to bardzo prosze :)
    • Gość: mindless Re: eMule i firewall IP: *.pul.tke.pl 28.01.04, 18:30
      Sądze że przydałby ci się jakiś dobry antywirus, firewall chroni jedynie przed
      atakami z zewnątrz i kontroluje ruch wychodzący. Skoro komp ci chodzi 24h na
      dobe to w tym czasie możesz siągnąć mase różnego radzaju shitu. Jeżeli
      interesuje cie jakiś darmowy antywirus to polecałbym PCCillin 2002, jest
      czasami dołączany do płyt głównych. Możesz także poszukać na necie jakiegoś
      innego, jest dużo darmowych programów.

Pozdrawiam
      • jeryn Re: eMule i firewall 28.01.04, 20:02

> Sądze że przydałby ci się jakiś dobry antywirus, firewall chroni jedynie
        przed
        > atakami z zewnątrz i kontroluje ruch wychodzący. Skoro komp ci chodzi 24h na
        > dobe to w tym czasie możesz siągnąć mase różnego radzaju shitu. Jeżeli
        > interesuje cie jakiś darmowy antywirus to polecałbym PCCillin 2002, jest
        > czasami dołączany do płyt głównych. Możesz także poszukać na necie jakiegoś
        > innego, jest dużo darmowych programów.
        >
        No właśnie anty wirusa mam (mks_vir 2004), ale chodzi mi o firewalla, takiego,
        żeby mógł bez problemu chodzić mułek i żeby troche lepiej zabezpieczał mi
        kompa niż kerio. Mimo iż jest on włączony mam różne przypadki, kiedyś jem
        sobie obiad i widze jak mi kursor zapierdziela po pulpici i kasuje skróty -
        normalnie siedziałem i niewiedziałem o co chodzi, zdarza mi się że czasami ktoś
        (?????) zaczyna wyłączać mi komputer przez menu windowsa. Dlatego szukam
        dobrego firewalla a nie antywirusa. Pomóżci jeżeli wiecie jak :)
        > Pozdrawiam
        • kitek_z Re: eMule i firewall 17.02.04, 18:39
          a ZoneAlarm próbowałeś ?
          • ciaki Re: eMule i firewall 17.02.04, 19:34
            Ja używam również emul'a i zaporę Norton Internet Security od około roku bez
            jakichkolwiek problemów, lecz Twój problem chyba polega na czym innym.
            Bezpieczeństwo komputera to nie tylko zapora lecz i także w znacznej mierze
            Twoja nie ostrożność w podawaniu swoich danych na temat zasobów będących na
            komputerze takich jak właśnie rodzaj zapory czy nawet informacji na temat
            konfiguracji połączenia internetowego. Można się tylko domyślać że jesteś
            zapewne klientem jakieś sieci osiedlowej.Proponuje Ci lekturę Eksperta-ostatnie
            dwa egzemplarze.
        • Gość: kiki Re: eMule i firewall IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 17:37
          Dobrze że z wrażenia nie udławiłeś się tym obiadem ::)))))))) dobre
    • Gość: JP Re: eMule i firewall IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 17.02.04, 19:36
      Dla mnie najlepszym firewall-em jest router. Wiem ze to brzmi jak nie na temat
      a ponadto poco komu router jezeli ma tylko jeden komputer ale jest on wg mnie
      najskuteczniejszym firewall-em.
      Nie potrzebujesz do tego instalowac zadnych innych programowych ktore obciazaja
      prace komputera.

Na routerze mozesz ustawic otwarte porty dla kogo chcesz.
      Mozesz takze uzywac malego programiku ktory automatycznie zbada ktory port jest
      potrzebny dla danego programu (serwisu, gry) i go sam otworzy. Po zamknieciu
      programu, automatycznie sam go zamknie. Jednym z takich jest Port Magic.

Rozumiem ze masz stale lacze wiec router predzej czy pozniej przyda sie zeby
      podlaczyc drugi komputer np bezprzewodowo laptop itp.
      Rautery ostatnio bardzo stanialy. Taki na 4 komputer mozna juz kupic za $20.

Przyklad: www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?
      EdpNo=510457&Sku=D700-2158%20P&CatId=373
      Osobiscie polecam ten:
      www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=541910&Sku=N100-1472%20P&CatId=373
      • Gość: JP Re: eMule i firewall IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.02.04, 08:54
        Dodam do tego jeszcze jedna zalete routera.
        Masz w domu 2, 3, 4 komputery i jedna drukarke. Wszystkie moga korzystac z tej
        jednej przez siec domowa.
        Kozystasz np z laptopu w kuchni, na balkonie, w ogrodzie. Potrzebujesz cos
        wydrukowac? Drukujesz przez twoj bezprzewodowy network.
        Bardzo latwe w konfigurowaniu w WinXP. Dziala zaskakujaco szybko.

Jezeli drukarka posiada wyjscie network (wiekszosc nowych posiada), podlaczasz
        ja nie do komputera tylko bezposrednio do routera.
        Jezeli nie posiada, komputer do ktorego jest podlaczona musi byc wlaczony.

Jedyna wada to to ze trzeba isc po wydrukowany dokument do drugiego pokoju :-)).
    • maciejpoczta Re: eMule i firewall 17.02.04, 19:40
      Odpowiednio skonfigurowany Kerio jest jednym z lepszych firewalli. Do ochrony przed trojanami częściej potrzebny jest zdrowy rozsądek, niż niezawodna ściana ogniowa, bo taka poprostu nie istnieje. Podejrzewam, że masz źle skonfigurowany firewall. Wejdź pod ten link: grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2
      kliknij przycisk Proced, na następnej stronie w sekcji "ShieldsUP!! Services" możesz wybrać testy do przeprowadzenia. Sprawdź szczególnie "File Sharing", "Common Ports" i "All Service Ports". Po zakończeniu każdego z testów, co może chwilę potrwać wyświetlą ci się wyniki. Będziesz widział które porty masz niezabespieczone. Ustaw potem w kerio blokadę tych portów.
      • Gość: JP Re: eMule i firewall IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.02.04, 08:40
        U mnie bez jakiego kolwiek programu firewall-a. Firewall WinXP wylaczony.

Wynik testu:
        File Sharing,
        Your Internet port 139 does not appear to exist!
        Unable to connect with NetBIOS to your computer.

Co jest oczywista nieprawda.

Common Ports,
        Przy wszystkich portach Status - Stealth
        There is NO EVIDENCE WHATSOEVER that a port (or even any computer) exists at
        this IP address!

Jak widac najlepszym firewall-em jest router.
    • Gość: kazz Re: eMule i firewall IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 11:33
      e mule to shit

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka