Gość: Ja IP: 212.180.138.* 28.01.10, 10:16 Nie spuszczajcie się tak z tym ipadem! Nie ma innych newsów, tylko o Apple? Cała strona zawalona tymi artykułami! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: drez Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: *.net.inotel.pl 28.01.10, 10:23 Apple tym iPadem właśnie strzeliło sobie w stopę... :-/ to totalny niewypał... nic nadzwyczajnego nie pokazali, to wszystko jak widać nastawione jest na wysysanie z ludzi kasy na każdym kroku, brak flasha, brak portów (za to masa adapterów za które trzeba będzie zapłacić), brak kamerki, etc. same wady... okrojony OS, no tragedia... Slate PC od HP przy tej zabaweczce to normalny komputer a nie jakaś namiastka ... cała seria Slate PC została zaprezentowana na CES 2010 www.youtube.com/watch?v=Z-pZSldcKHY To co odróżnia te tablety od tego badziewia to to że mają funkcjonalność normalnego PC :-) Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Tak tak, jasne :) 28.01.10, 17:54 O iPhonie też mówili, że niewypał bez szans i wogóle. Dzisiaj ci światli "analitycy" już ze 3 razy musieli zmieniać robotę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 13:47 Zgadzam się. Urządzenie nie jest ani trochę interesujące. Chyba czeka je los newtona. W tej chwili nie jest to konkurencja dla tabletów PC. Nawet nie warto na to zwracać uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 18:00 Masz racje, to nie jest konkurencja bo w tym momencie nie ma już z kim konkurować - tablety z Windą bye bye ;-) Widziałeś kiedyś Windowsa XP Tablet PC Edition? Ja tak, zwykły XP z doklejoną BEZNADZIEJNĄ klawiaturą ekranową. Do tego te ekrany wciskane a nie pojemnościowe w połączeniu z beznadziejnym OSem powodują że ma się ochotę j*bnąć takim tabletem o ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor czym jest lepszy od netbooka? IP: 87.204.10.* 28.01.10, 13:59 jest dwukrotnie droższy od netbuka, mniej funkcionalny. czym jest lepszy? tylko tym, że sprzedaje go Jobs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: common sense iPad - co myśli o nim świat? IP: 94.127.105.* 28.01.10, 14:35 dziś wszyscy marudzą, za rok pobiegną do sklepu kupić, bo się okaże, że zostali w tyle za światem. podobnie było z iphonem. co z tego, że na slate pc jest pełen os, skoro interfejs nie jest zaprojektowany pod dotyk palca. to jedna wielka bzdura z tym pełnym OSem. po co pełen os? do układania pliczków w folderkach? bez sensu, skoro z poziomu aplikacji i tak jest dostęp do tych danych. wszystko jest kwestią interfejsu do funkcjonalności. trzeba poczekać jeszcze trochę aż zaczną się pojawiać aplikacje wykorzystujące przestrzeń ekranu i możliwości sprzętu, wtedy będzie można wypowiadać się o tym, czy ipad ma sens. iphone bez aplikacji też nie ma sensu niestety. kolejna rzecz to zrozumienie, że dla przeciętnego użytkownika komputera (przeglądarka, poczta, foty, muzyka, filmy + sieci społecznościowe) takie urządzenie jest bardzo ciekawą opcją. dostęp do komunikatorów i tak jest powszechnie realizowany z poziomu przeglądarki, więc co za różnica, że nie można mieć odpalonego gg mając uruchomioną przeglądarkę (multitasking), skoro można mieć gg w kolejnej zakładce tejże przeglądarki? ipad, podobnie jak iphone, ma swoje ograniczenia. oba urządzenia są natomiast pewną wizją sposobu pracy i interakcji z internetem przede wszystkim, a co za tym idzie innymi ludźmi. nie każdemu taka wizja odpowiada, bo wymaga zmiany sposobu myślenia, przyzwyczajeń, a dla wielu osób to zbyt wielki wysiłek. można nie lubić korporacyjności apple i ich chęci zysku, ale firma jest od tego, żeby zarabiać. warto natomiast starać się zrozumieć to co robi apple, bo robi to w tak wyjątkowy sposób, że każdy chce być jak oni, ale nikt nie chce się do tego przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
lucar Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 15:11 Ty też, jak widzę, masz swoją wizję interakcji z czytelnikiem. Dla jej wzmocnienia proponuję również rezygnację ze znaków przestankowych, wtedy dopiero to będzie "zmiana sposobu myślenia" godna prawdziwego wyznawcy Jobsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio W XXI w. nie mogę czytać książki słuchając muzyki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 15:11 To ma być przełomowy produkt, super hiper technologia? ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
gojek75 Re: W XXI w. nie mogę czytać książki słuchając mu 28.01.10, 15:36 IPad - no tak starsznie dluuuuugo sie plotkowalo o tym, ze bedzie to super zajebiste i wogole a rzeczywistosc jaklos nie powalila mnie na kolana...zbyt duze toto zeby wsaqdzic do kieszeni, nieporeczne i jakos te opcje ktore ma jakos nie zrewolucjonizowaly rynek... teraz pytanie komu to bedzie potrzebne/jaka grupa docelowa? no bo jak goscie do 20 roku zycia to nie wiem po co maja to miec? czytanie ksiazek (hmmmm procent ludzi czytajacych zwykle ksiazki jest niewielki - wiec raczej waopie coby specjalnie iPoda sobie kupowali do tego, granie? - tez chyba nie PSP jednak jest wciaz najlepsze ku temu (no i miesci sie w kieszeni), ogladanie filmow? (no to akurat jak najbardziej ale tez PSP moze byc lepszym rozwiazaniem (no bo mozna od razu grac), surfowanie? (ok moze ale dopoki nie sprobuje jak dziala klawiatura na touch screenie) to raczej watpie coby taki gosciu ja lubil (ja nie lubie touch sreenow i do tej pory nie przystosowalem sie do pisania na takowej i raczej nie zamierzam), czy to ma sluzyc jako telfon (no ja cie pierdziele jesli o to im chodzilo) juz przypominaja mi sie pierwwsze centertele o wymiarach walizki 8ale tamten telefon zawsze mozna bylo uzyc w celach obronnych.. :) z iPodem nie da sie tego zrobic... no i wciaz lepszym rozwiazaniem jest jakikolwkie smartphone... ok druga grupa wiekowa 20-40 ktora juz w jakis psosob zaczela kariere i dostala lapcia i ma komorke - niby jobs chce przekonac tych ludzi ze naprawde iPod jest kolejna rzecza ktora musza dzwigac w swoich torbach lub plecakach coby ogladac/czytac/surfowac/a moze nawet pracowac? nie znam nikogo kto ma lapcia i ciaga ze soba dodatkowe obnciazenie (ktorego funkcje sa juz w lapciu) kolejna grupa 40-60+ powiedzmy ze ta grupa jest chyba najbardziej podatna na ten produkt - ale raczej w kategoriach p`rezentu dla dziecka, wnuczka itd...no moze jeszcze ludzie ktorzy maja problemze wzrokiem i taki iPod rzecyzwiscie fantastycznie robilby im za telefon 8przyciski wystarczajaco duze zeby je widziec i uzyc trzasacymi sie lapkami...:) sadze ze bedzie to niewypalem ale nie bede przesadzal o tym a noz czegos nie wiem.. :) no i jeszcze jedna kwestia - cena - ile to to bedzie kosztowalo w Polsce 8bo przydaloby sie zeby bylo ze 3 razy drozsze niz w stanach9 wtedy napewno znajdzie sie mase gosci ktorzy to kupie w celu rekompensaty czegos i/lub w celu zaimponowania kumplom..(ale jak bedzioe to to w cenie dla "plebsu" to sie nie skusza... no i jak to ze nie ma USB albo czytnika kart? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pc Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: 192.100.112.* 28.01.10, 15:36 Problem w tym ze w tej przegladarce nie otworzysz dwoch tabow... (tak przynajmniej wynika z opisu na jednym z amerykanskich portalow) i to juz jest przegiecie. Ale ogolnie podzielam Twoj tok rozumowania Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 17:55 Głupota jakaś, na iPhonie możesz otwierać tyle tabów ile chcesz a tutaj czemu miało by być inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel iPad - co myśli o nim świat? IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.10, 15:33 Psy szczekają, karawana jedzie dalej. Za rok wszyscy będą kopiować to co zrobiło Apple, tylko, że działać nie będzie jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
gojek75 Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 15:47 byc moze skopiuja to ale zrobia to duuuuuzo lepiej od nich... dla mnie ipad nie ma sensu bez USB i czytnika card Sd (takie minimum) - co do kupowania apple to zostalem uraczony przez firmy swoje 2ma ipodami i co i juz po dwoch dniach je oddalem bo mnie maksymalnie wku...aly...nie mam iphona bo nie lubie touchscreenow, wiec tez nie kupie, Maci mi sie podobaja (design bo sam interface maca mi nie odpowiada no cena jest zaporowa...) wiec chyba jablko do mnie nie trafi w zadnej postaci, ani telfon, ani komp ani tym bardziej tablet (starczy mi juz laptop ktoorego tacham di z pracy), a cala reszta co jest mi potrzebna to telefon z mp3 (mam sony walkmena w880i), a ze czesto laze po gorach wiec nie zamierzam targac dodatkego prawie kg gdzie nawet zdjec z aparatu nie moge zrzucic...a ksiazki to wole w papierowym wydaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.kwasenbrau Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 16:34 Niestety, iPad jest produktem przeznaczonym dla społeczeństw bardziej rozwiniętych i bogatszych niż polski zaścianek. Opinie na tym forum można porównać do opinii rolnika o wyrzucaniu śmieci do lasu. Po co przepłacać za wywóz, jak się ma las po chałupą? I pamiętam jak przy każdej premierze produktu Appla nasi znaffcy lamentowali: -iMac G3? Przecież to nie ma stacji dyskietek! -iPod? Przecież Creative ma takiego playera, że mózg urywa, a Archos jest miszczem w te klocki. -iPhone? Przecież już jest Blackberry i są smartphony z taką ilością bajerów, że hej... hej, hej... -itd, itp. Jedynie Apple TV jak do tej pory nie otworzył nowego rynku... ale Jobs wierzy w downloadable/streaming media i Apple będzie się tego trzymało. A więc, Panowie, żadnych złudzeń. Nie będzie napędów Blu Ray u Appla. Raczej dalszy rozwój technologii strimowania mediów z serwerów Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ertop Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: 80.50.127.* 28.01.10, 17:10 Raczej dla społeczeństw bogatszych, bo jesli Amerykanów uważasz za społeczeństwo bardziej rozwinięte (kulturowo, mentalnie lub w wykształceniu), to pisząc o zaściankowości masz pewnie na myśli własne "podwórko". Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 17:58 Amerykanie są bardziej rozwinięci zarówno kulturowo, mentalnie jak i w poziomie wykształcenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: *.aster.pl 28.01.10, 18:05 three-gun-max napisał: > Amerykanie są bardziej rozwinięci zarówno kulturowo, mentalnie jak i w poziomie > wykształcenia :-) Taaaaaaaaaaaa i na dodatek 99% społeczeństwa jest niezwykle szczupłe. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 18:22 Możesz się ciskać z powodu swojego antyamerykanizmu ale świata nie zmienisz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: *.aster.pl 28.01.10, 19:18 Nie cierpię na antyamerykanizm. Niektóre rzeczy jak np. nowy mustang są super. Ale niestety nie apple. Bawiłem się ipodem, miałem w rękach iphona ale żaden z nich mnie nie urzekł. Z przyjemnością wróciłem do symbiana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 28.01.10, 21:49 > Z przyjemnością wróciłem do symbiana. To tak jakbys z tego mustanga z przyjemnoscia powrocil do fiata uno. Niezly samochod, ale staaaary. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 17:56 No dokładnie. Tak samo jak z iPhone. Niby taki be, a w kilka lat po jego premierze w dalszym ciągu wychodzą coraz to kolejne iphone-killery ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
niemonogamiczny Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 21:39 a ja jeszcze dodam, że ok. 3/4 ruchu w necie z urządzeń przenośnych generują właśnie posiadacze iPhonów, a więc to dobry sprzęt i tyle. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 przeciez to jest zabawczka IP: 67.159.45.* 28.01.10, 16:39 dla dzieci... nie wiem czym się tu podniecać: żadnej przełomowej technologii tu nie ma ale i tak znajdą sie "wyznawcy" gotowi zapłacic za ten gadżecik - taka jest przecież polityka Apple, ale niestety marketing to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: przeciez to jest zabawczka IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 28.01.10, 21:53 > żadnej przełomowej technologii tu nie ma no to sie dopiero okaze. tradycyjni sprzedawcy ksiazkow troche sie jednak spinaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richard Keynote IP: *.acn.waw.pl 28.01.10, 17:02 Oglądaliście całe Keynote ? Tam o tym urządzeniu można dowiedzieć się o wiele więcej :D POLECAM - na stronach Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy iPad - co myśli o nim świat? IP: *.icpnet.pl 28.01.10, 17:11 no i po co czekalem... zeby dowiedziec sie, ze nie obsluguje flasha... java... i mozna korzystac z jednej aplikacji na raz... to mnie rozczarowalo... a moglem juz od 2 miesiecy miec macbooka air... decyzja podjeta. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Ekran 28.01.10, 17:46 'Archaiczny format ekranu - 4:3 . Cały świat już dawno przestawił się na ekrany panoramiczne, a Apple funduje nam podróż do przeszłości...' No wlasnie! Czemu wszyscy sie uparli na te ekrany panoramiczne? Szerokie i waskie! Cholernie mnie to wkurza. Nie idzie kupic laptopa z innym ekranem. A potem wrzuc se zdjecie z wakacji na tlo to bedziesz wygladal jak Ryszard Kalisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Ekran IP: *.aster.pl 28.01.10, 18:04 Marnie szukasz. Poza tym mnie nie przeszkadza panoramiczny ekran. Nie jestem narcyzem, żeby nawet na kompie oglądać swoje zdjęcie. W necie są tony tapet w różnych rozmiarach. Ipad? Kaszanka. Książki wolę czytać w wersji papierowej. Wi-fi mam w telefonie. Zresztą nie potrzebuję non stop siedzieć na necie. Czy w tym wynalazku mogę przeczytać pdfa ściągniętego z sieci nie zamykając przeglądarki internetowej? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Ekran 28.01.10, 18:20 ok. Powinno byc 'Laptopa na moja kieszen'. Moze sa jakies lepsze i drozsze o normalnym ekranie. Niekoniecznie chodzi o zdjecie samego siebie. Moze byc zony, moze byc krajobrazu, niewazne. Duzo pisze na komputerze i ekran 16:9 jest dla mnie niepraktyczny. Nie rozumiem krytyki 4:3 oraz popularnosci 16:9. Tyle, nie bede sobie z tego powodu podcinal zyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Ekran IP: *.aster.pl 28.01.10, 19:21 Ostatnio znajoma kupowała laptopa. Jakiś samsung z ekranem 4:3 był za 2399 o ile mnie pamięć nie myli. Nie miał ekstra bebechów ale jak nie grasz to wystarczy. Mnie 16:9 nie przeszkadza. A skoro są chętni na takie sprzęty to je produkują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar G & J83 Drm drm drm drm drm! IP: *.net-199.dhcp.soton.ac.uk 28.01.10, 18:33 Nie napisaliście najważniejszego - całe to ustrojstwo jest pełne DRMu. Oprogramowanie - tylko ze sklepu Apple. Muzyka - tylko zabezpieczona, ze sklepu Apple. Itd, itp. Podpiszcie petycję do Jobsa, żeby zmądrzał trochę, zadaję linka: www.defectivebydesign.org/ipad Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Nie 28.01.10, 19:05 Głupoty piszesz. Na iPoda czy iPhona można wgrać swoją muzykę z dysku. Czemu tu miało by być inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 11111111111 Re: iPad - co myśli o nim świat? IP: *.elka.pw.edu.pl 28.01.10, 18:41 - Adobe Flash - tak jest, iPad nie obsługuje jednego z najpopularniejszych webowych formatów. I nie bardzo wiadomo dlaczego. NO PROSZĘ WAS... redaktor piszący taki artykuł nie wie dlaczego? jakby na ipodzie touch/iphonie albo na tym nowym gówienku działał flash to kto zajrzałby do AppSTORE? RUSZ GŁOWĄ, NIE BOLI DLACZEGO NIE MA USB?, bo apple lubi swoje kabelki, patrz macbook. przejściówki to ich domena Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: iPad - co myśli o nim świat? 28.01.10, 19:06 Zajrzałyby te same osoby co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
gojek75 Re: iPad - co myśli o nim świat? 29.01.10, 08:25 three-gun-max wiesz zastanawiam sie skad to uwielbienie Ameryka/Amerykanami i wszystkim co stamtad pochodzi - juz w trakcie czytania Twoich postow w kwestii holocaustu wydalo mi sie ze jestes wyjebany w kosmos ze swoja logika, myslami itd... iPad jako takie urzadzenie jest niedopracowane ze az boli...cena nie jest jakas strasznie wielka ale po co mam kupowac cos co po tygodniu (optymistycznie) wywalilbym w kat lub oddal komus (wszystkie spotkania z jablkiem skonczyly sie porazka - w ramach prezentow firmowych dostalem dwa iPody i niestety ale po dwoch dniach mialem dosc, iTunes to debilny wynalazek i chwile mi zajelo zeby wogule zakumac o co tam chodzi:) wiem wiem jest to zrobione dla idiotow i kazdy powinien intuicyjnie dosjsc o co chodzi - no ja cie pierdziele pracuje juz 15 lat w IT, od sup'portu do projektow i zajelo mi to ciut czasu - nie bylo to intuicyjne ani wogole user friendly... - ale to ja...:) iPhone - o ile przyznam ma mase funkcji "gadzeciarskich" ale do mnie nie przemowil (zastanawialem sie nad kupnem wiec pozyczylem od kumpla na pare dni coby przetestowac) i co i dupa - nie podoba mi sie touch screen, jestem jednak klawiszowcem, co do zabezpieczenia tego gowna przed kradzieza tez zapomnij...(wiec wciaz wole Blackberry - jak mi zwinal to proste wysylam polecenie i wszystkie dane ida w pizdu z niego... :) tak samo moge robic wszystko z niego, ma tez obsluge szyfrowania wiec po co mi gadzet za mase kasy tylko po to coby szpanowac i musiec kupowac wszystko przez iTunes???? nie ale dziekuje... co do grania na iPadzie - kuzwa do grania mam PSP o niebo lepsze niz iPad no bo granie suwajac palcem po ekranie to jakos do mnie nie przemawia...a i mozliwosci sa bardzo ograniczone no bo pewnie moglbym uzywac tylko kciukow :) czytanie na led to chyba pomylka do kwadratu - ani to mile ani zdrowe a i po 10 godzinach gapienia sie w monitor w pracy to jakos blisjko zerowa mam ochote na czytanie ksiazki z ekranu (wole wersje papierowa...) co jeszcze - acha jak juz ciagam laptopa do i z pracy to czy uwazasz ze chce dodatkowy prawie kg w torbie tylko po to zeby zaszpanowac??? nie znam nikogo normalnego kto by sobie dokladal dodatkowe Kg... co do spoleczenstwa amerykanskiego (napisales ze to sprzet dla bardziej rozwinietego spoleczenstwa....) oj pojebalo Ci sie...- chodzi Ci chyba o spoleczenstwo nastawione w 100% na konsumcjonizm - przeciez oni od malego sa karmieni reklamami mowiacymi tylko i wylacznie ze jak beda mieli najnowszy pierd to dopiero wtedy beda cool i zajebiscie bedzie im sie zyc...Amerykanie tez produkuja najwieksza ilosc smieci na swiecie (per person), wiec prosze nie uzywaj takich argumentow bo sa po prostu glupie... Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: iPad - co myśli o nim świat? 29.01.10, 20:48 Jak ja lubie takich czerwonych amerykanofobów. Ich uwielbienie do wszystkiego co czerwone sprawia, że aż przykro się nad nimi znęcać - to tak jakby kopać niepełnosprawnego :-) iPad oczywiście jest strzałem w dziesiątkę i świetnie się sprzeda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m iPad - co myśli o nim świat? IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.10, 20:07 Po zapoznaniu się ze specyfikacją ipada muszę stwierdzić,że za dużo to on nie oferuje, w porównaniu do ceny jaką za niego ustalono. Osobiście wolałbym asusa eee pc T91. Odpowiedz Link Zgłoś