Dodaj do ulubionych

Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zadzi...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 10:33
Do końca roku na rynku liczyć będzie się tylko Android i iPhone a jeżeli Apple nadal lekceważyć będzie Flash'a to Android bierze wszystko !
Obserwuj wątek
    • malkowitch Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad 08.03.10, 11:06
      iPhone tylko kombinuje jak Androida wysadzić z branży. Dowodem na to są np. Ostatnie pozwy Apple o patenty wobec firm powiązanych z Google.
    • Gość: Gość Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 08.03.10, 11:09
      mi tam brak flasha w iphone nie doskwiera, brak reklam przynajmniej na stronkach
    • Gość: Gość Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.10, 11:31
      No to Microsoft ryzykownie zagrał, bo startuje prawie od zera i odcina się od mnóstwa aplikacji dla WM, które powstawały przez lata.
      System operacyjny bez aplikacji jest niczym (stąd konkursy Android Developer Challenge Google'a i konkurs Nokii dla ich nowego systemu Maemo).
      Microsoft pewnie zrobi super-mega konkurs dla progamistów z cennymi nagrodami, żeby nadrobić braki w liczbie programów. Może też dać świetne narzędzia do programowania (a w tym, co by nie mówić, jest naprawdę b.dobry - patrz .NET i kolejne Visuale). Na ten moment wymagania sprzętowe Windows Phone są wysokie, więc pierwsze komórki zapewne nie będą tanie. Może jeszcze podpisać umowy z producentami sprzętu, żeby wciskali Windows Phone w swoje produkty na b.korzystnych warunkach. Jak nie zrobią którejś z opisanych rzeczy, to uważam, że niełatwo będzie im zgarnąć więcej niż kilka procent rynku. Przynajmnmiej w 2010-2011 roku.
      Największą przyszłość mają na ten moment:
      1. iPhone OS (moda na iPhone to połączenie gadżeciarstwa połączona z kultem firmy Apple i sekciarstwem, ale ja bym tego nie negował, bo to niezły sprzęt i naprawdę przyzwoity OS).
      2. Android - otwarty, jest multitasking. Tani (i dla użytkownika i programisty). API oparte na Javie (Dalvik), więc łatwiej się pisze niż w C/C++ (Symbian, Maemo, bada).
      3. Symbian/Maemo Nokii - ja osobiście nie wiąże z tymi systemami żadnej przyszłości. Nokia powinna raz na zawsze porzucić C/C++, bo to nie tędy droga.
      4. RIM Blackberry - nie znam, nie wypowiadam się
      5. Bada Samsunga - zapomnieć, nic z tego dobrego nie wyjdzie. Przeczytałem PDF z tutorialem na temat tworzenia aplikacji i tylko zaśmiałem się pod nosem, że ktokolwiek będzie chciał się męczyć z ich API.
    • Gość: Labe Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 11:45
      @Gość
      Analiza w sumie ok, tylko tyle, że iPhone OS jest wyłącznie na urządzeniach Apple a to znaczne ogranicza perspektywy. Myślę, że system ten osiągnął już maksymalny udział w rynku i teraz będzie go tracił na rzecz Androida, stąd ostatnie pozwy HTC. Nie doceniasz też Nokii i jej współpracy z intelem.
    • Gość: xuser Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad IP: 193.142.243.* 08.03.10, 12:44
      >>> mi tam brak flasha w iphone nie doskwiera, brak reklam przynajmniej na stronkach

Jeszcze za tymi reklamami we flashu ZAWYJESZ jak zaczną wprowadzać opłaty za wizyty na 'większych' serwisach typu gazeta, onet, wp interia.
    • Gość: Gość Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 08.03.10, 12:46
      Labe: wszystko ok tylko wybierając nowy telefon wybierałem pomiędzy iPhone 3GS i HTC Hero z androidem, pomijam ergonomię użytkowania itp. rozmawiamy tu tylko o aplikacjach. Andorid market póki co to bieda z nędzą, nie interesuje mnie co będzie w nim za 2 lata czy będzie 100.000 aplikacji jak w appstore, jak będzie to tylko super dla użytkowników andorida, być może też będę kiedyś do nich należał, póki co app store to kopalnia aplikacji przy której android market wygląda jak przyblokowy bazarek na tle Tesco. Taka moja opinia :)
    • von.g Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad 08.03.10, 12:55
      @Gość

Nie doceniasz troche Maemo. Platforma nie jest tak restrykcyjna jak Ci sie wydaje. Mozesz swobodnie pisac applikacje w c++ , pythonie , ruby itp. Dodatkowo wiele aplikacji latwo portuje sie z linuksa. Czesc z nich wystarczy poprostu skompilowac pod arma i juz dziala na N900.

A co do faktu ze WM7 bedzie dzialal tylko na drogich smarfonach ... coz to tak naprawde chyba jedyne rozwiazanie. W telefonie za 300 zlotych nikt nie zaplaci kolejnych 50 tylko po to zeby miec system ktory nie oferuje absolutnie nic nowego. Za to przy urzadzeniu za 2000 zlotych nikt nie bedzie sie zastanawial czy system kosztowal 50 czy 0.
    • von.g Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad 08.03.10, 13:03
      @Gosc(12:46)

Pytanie tylko czy ilosc przechodzi w jakosc. Co z tego ze dostepne jest 100 000 appow skoro tylko 30% aplikacji jest uzywanych wiecej niz w dniu w ktorym je sciagnieto a po 20 dniach zaledwie 5% jest dalej uzywanych.

www.pcworld.com/businesscenter/article/183141/app_store_statistics_as_misleading_as_they_are_impressive.html
    • Gość: Gość Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 08.03.10, 13:41
      von.g - jak dla mnie to może być i 10% użytecznych i potrzebnych tylko wolę żeby to było 10% ze 100.000 niż 10% z 1000.
    • von.g Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad 08.03.10, 14:17
      @Gość ale dlaczego zakladasz ze ten odsetek jest staly? Nie wiem jak to wyglada teraz ale na poczatku istnienia appstora ludzie publikowali mase bzdurnych programikow za 1$. Nie wspominajac o takich kwiatkach jak I am rich. W markecie takich gniotow nie ma , albo jest stosunkowo malo bo wiekszosc ludzi wciaz nie moze zarabiac na sprzedazy aplikacji tylko na reklamach wewnatrz nich.
    • Gość: Gość Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.10, 14:20
      Co do Maemo, to wg tabelki "Release History" z wikipedii (en.wikipedia.org/wiki/Maemo), ten system jest rozwijany od 2005 roku i do tej pory (2010!) jest dostępny jedynie w 4 modelach telefonów: Nokia 770, N800, N810, N900 (chyba, że źle policzyłem). Trochę słabo jak na 5 lat istnienia. Ja nadal uważam, że ten system to wielka niewiadoma. Co z Symbianem? Jako programista nie mam czytelnego sygnału, na co mam pisać, żeby mieć możliwie dużą liczbę odbiorców.
    • von.g Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad 08.03.10, 19:36
      @Gość zle policzyles bo tak naprawde to N900 jest pierwszym telefonem z maemo. Wczesniejsze modele to tak naprawde tablety internetowe. Mysle ze symbian bedzie nadal pakowany do mniejszych i slabszych telefonow a do drozszych smartfonow maemo. Jak narazie telefon jest jeden ale platforma potencjal ma nawet wiekszy niz macOS
    • jogabonito1 Re: Microsoft potwierdza: stare aplikacje nie zad 08.02.11, 12:58
      GSM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka