paffcio85 19.02.04, 08:11 Chciałbym się dowiedzieć, jakie są stawki za zrobienie firmie strony internetowej. Czy ktoś się może orientuje ?? Od czego one (stawki) zależą ?? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yasny Re: Wynagrodzenie za WWW 19.02.04, 11:24 Stawki zaleza od wszystkiego :) Od tego kto to robi, wielkosci strony/serwisu, technologii jakie trzeba zastosowac (php, mysql itp), czasu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: Wynagrodzenie za WWW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 19.02.04, 20:11 Napisales ten watek na dwoch forach. Np ta skromna strona web2.hpu.edu/ z 6-cio letnim maintenance kosztowala $180,000. Zrobiona glownie z MS SQL Sever i Cold Fusion. Dodam do tego, ze teraz ceni sie strony dynamiczne tzn robione w SQL (od biedy w MySQL), odwolujace sie do baz na serwerze. Niestety trzeba miec wlasny serwer lub pelny dostep do serwera. Mozna tez wspolpracowac z kims na serwerze. Zaleta takiej strony jest ze strona otwieraja sie szybciej, latwiej sie uaktualizuja (kompletny laik moze to robic) i zapewnia najlepsza ochrone. W kodzie zrodlowym (jaki mozna ogladac w przegladarce), z takiej strony mozna zobaczyc jedynie styl sheet. Jak widac pomalu odchodzi sie od html. Pisze to troche prowokacyjnie aby wywolac dyskusje. Zastanawia mnie na ile polacy znaja nowe technologie i jak sobie z tym radza. Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Wynagrodzenie za WWW 20.02.04, 00:30 Gość portalu: JP napisał(a): > Napisales ten watek na dwoch forach. > Dodam do tego, ze teraz ceni sie strony dynamiczne tzn robione w SQL (od biedy > w MySQL), odwolujace sie do baz na serwerze. Strony w sql? Chyba korzystajace z baz sql ... Strony poki co robi sie w html (xhtml). A html w powiazaniu z np. sql, php, java, javascript - to wszystko dodaje ogromne mozliwosci. Niestety trzeba miec wlasny serwer > > lub pelny dostep do serwera. Nie trzeba. Wystarczy wykupic przestrzen dyskowa w jakiejs firmie (ktorych pojawia sie coraz wiecej)- przewaznie w standardzie jest obsluga php, baza mysql, poczta, dns-y. Mozna tez wspolpracowac z kims na serwerze. Mozna :) > Zaleta takiej strony jest ze strona otwieraja sie szybciej To tylko i wylacznie kwestia konkretnego serwera i lacza do jakiego jest podpiety (no i czasem wielkosci strony :P ) , latwiej sie > uaktualizuja (kompletny laik moze to robic) Masz na mysli cms? i zapewnia najlepsza ochrone. > W kodzie zrodlowym (jaki mozna ogladac w przegladarce), z takiej strony mozna > zobaczyc jedynie styl sheet. Oraz kod html > Jak widac pomalu odchodzi sie od html. Tak, na rzecz xhtml, ale troche to potrwa. > > Pisze to troche prowokacyjnie aby wywolac dyskusje. Zastanawia mnie na ile > polacy znaja nowe technologie i jak sobie z tym radza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: Wynagrodzenie za WWW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 20.02.04, 05:21 Oczywiscie mialem na mysli tworzenie baz SQL. Wydawalo mi sie to oczywiste. Jak zrobisz baze SQL majac tylko przestrzen na serwerze ktory nie obsluguje np Microsoft SQL? Chodzi mi o to, ze profesjonalisci zaprzestali juz tworzenia stron w html. Najpopularniejsze jezyki teraz to Cold Fusion, ASP, PHP, XML ktore same tworza html kod. Oczywiscie i inne jak CGI, MySQL, JSP itd. Piszesz, > Strony poki co robi sie w html (xhtml). > A html w powiazaniu z np. sql, php, java, javascript - to wszystko dodaje ogromne mozliwosci. Myslisz zupelnie statyczny html z dynamicznym xhtml. Tak generalnie mam na mysli Content Managment System ale to bardzo szerokie pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Wynagrodzenie za WWW 20.02.04, 13:31 Gość portalu: JP napisał(a): > Myslisz zupelnie statyczny html z dynamicznym xhtml. Dynamiczny html? To chyba dhtml. Xhtml to nastepny obowiazujacy wg. w3c standard, kontynuacja/nastepca html, (ktory rozijany byl do wersji 4.01). No i nie wydaje mi sie, zeby byl jakos specjalnie "dynamiczny) - przynajmniej ten xhtml, ktory mam na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
da.killa Re: Wynagrodzenie za WWW 20.02.04, 08:47 Na grupie dyskusyjnej pl.comp.www dostałbyś jedną z tych odpowiedzi: - 12.99 - 1/10 ceny samochodu Odpowiedz Link Zgłoś