Dodaj do ulubionych

NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu

04.03.04, 06:20
Konkurencja sie poszerza.
Obserwuj wątek
    • Gość: iad Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: *.kabelA.oprit.rug.nl 04.03.04, 06:34
      Ale to przecież żadna oferta. Wolę już nie dostać nic, niż wpieprzać
      skondensowany jad (iad?), jakim karmi GW.
      • koktajl_molotowa to co robisz na tym forum? /nt 04.03.04, 19:48

• Gość: tomga A DOALOG ??? NETIA??? i inni ???? IP: *.limes.com.pl 04.03.04, 07:14
      Milo ze pisza o TPSA ale Ci co są podpięci do Dialogu albo do Netii tudziez
      innych operatorow beda placic stawki wg cen tych operatorow a wtedy numer
      Netgazety nie jest juz tak konkurencyjny, bo ci inni ustalaj swoje numery
      dostepowe a jak sie chce laczyc z innymi numerami to wtedy jest drozej, nawet
      bardzo drogo
    • Gość: Zbyszek Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: 80.48.247.* 04.03.04, 07:22
      Za drogo! Płacę 50 zł.
    • Gość: żenada Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: 213.76.148.* 04.03.04, 08:34
      połączenie modemowe - jaki kraj takie połączenie
    • Gość: LK Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: *.ds12.agh.edu.pl 04.03.04, 09:54
      Tak, to jest innowacja na miare GW. Zeby w 2004 roku promowac usluge typu dialup
      jak srodek dostepu do netu. O tym, ze jest to technologia bez przyszlosci to
      wiadomo co najmniej od 6 lat. Zasady taryfikacji takiego polaczenia/predkosc
      pracy elimnuja taka technologie jako podstawowe medium dostepu do zasobow
      internetu. Zacheta w postaci archiwum GW...no moze sie przydac 1% uzytkownikow
      przez 1% czasu ich pracy w internecie - czyli lepiej zaplacic za dostep na
      okreslony czas i odnalezc to, czego sie szuka. Pomijam koszyt takiego dostepu, w
      przypadku operatorow alternatywnych (netia, dialog) gdzie to juz wogole nie ma
      sensu, a uslugi dialup w tych sieciach dzialaj naprawde idealnie...i tu energis
      chocby nie wiem co, to nic nie moze zrobic, zeby zaporoponowac lepsze polaczenie
      przy tej technologi.

Jak energis jest taki chetny do zaspakajania potrzeb ludnosci w dostepnie do
      internetu dla ludnosci, to niech nie idzie na latwizne tylko sie troche wykaze.
      W mysl nowego prawa telekomunikacyjnego, tpsa jako operator dominujacy musi
      udostepnic dostep do central, do ktorych przypieci sa koncowi abonenci. To niech
      instaluje tam wlasne punkty dostepu typu xDSL i oferuje usluge na wspolczesnym
      poziomie. Ale nie....to juz wymagloby nakladow inwesytcyjnych...to energisa nie
      interesuje...lepiej isc na latwize i proponowac w 2004 roku dialupa. Tak oto,
      szanowni alternatywni dostawcy, w ciagu ostatnich 6 lat nie zrobiliscie nic dla
      klietow detalicznych...teraz jest wielki lament, bo tpsa oferuje neostrade. I
      bardzo dobrze, lepszy wybor tpsa i jej produktu (coby nie powiedziec, dla
      wiekszosci klientow jawiacy sie jako udany) niz czekac na was, patrzacych tylko
      na kilenta biznesowego...co wezmie lacze w centrum, coby kabla za duzo nie
      ciagnac i bedzie placil 2k PLN miesiecznie.
      • Gość: @zenada, LK Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.03.04, 08:11
        Jakie to straszne, ze w 2004 roku ktos proponuje dialup.

Wyobrazcie sobie ze w najbogatszym panstwie na swiecie, gdzie jest najwiecej
        komputerow na glowe mieszkanca, skad wywodzi sie internet, itd. tylko 50% ludzi
        korzysta ze stalego lacza.

Dlaczego? Dlatego ze dialup wystarcza dla potrzeb, jest bezpieczniejszy, jest
        powszechny i wygodny.
        Pewnie mi ktos nie uwierzy jak napisze ze dialup kosztuje $22/m (MS, AOL) a
        stale lacze 1.5Mbps $30/m (Verizon). Roznica w cenie wiec zadna.

Malo kto w Ameryce uzywa internetu do sciagania duzych plikow a wszyscy uzywaja
        do sciagania poczty, czytania informacji na interesujacy temat a do tego dialup
        wystarcza.
        Nie wszyscy wiedza takze, ze do rozmow glosowych (komunikatory) lepiej nadaje
        sie dialup niz stale lacze. Lepsza jakosc i plynnosc dzwieku.

Ponadto co tu jest bardzo brane pod uwage, ze majac laptop i przemieszczajac
        sie po USA, wszedzie gdzie jest gnizadko telefoniczne jest dostep do internetu.
        Poniewaz w USA nie placi sie za polaczenia lokalne wiec internet taki poza
        stala oplata jest darmowy.
        Mozna by wyliczac duzo wiecej powodow dlaczego tak jest w USA.

Dodam, ze chyba niema w USA takiego miejsca gdzie nie mozna by miec stalego
        lacza. Jest wszedzie i w wielu formach. Jest w kablu TV (bardzo powszechnym
        tutaj), wireless WI-FI, satelity czy DSL z telefonu i inne, ale zadna z tych
        form nie zapewnia korzystanie z internetu na terenie calych Stanow.
        • Gość: JP Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.03.04, 08:12
          Przepraszam pomylielm okienko tematu z autorem.
        • Gość: G. Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: *.idea.pl 05.03.04, 11:41
          No i sam sobie odpowiedziałeś - w USA nie ma opłat
          za połączenia lokalne, płaci się tylko abonament,
          więc w praktyce jest to stałe łącze, mimo że
          wdzwaniane. Jak się uprzeć to SDI też jest dialupem
          z ryczałtem (nie ma kabla sieciowego, komunikacja
          przez sieć telefoniczną).

A DSL? Jezu, łącze w cenie Neostrady a 5 razy lepsze.
          Jak ja bym chciał tam mieszkać.
          • hepik1 Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu 05.03.04, 12:48
            I tak wygląda bezinteresowne malkontenctwo.Dial -up żałosny?Ale na tyle nas
            narazie w Polsce stać.Tak ludzie najliczniej korzystają z dostępu.A że GW
            uruchamia swój?A co ?Jak juz jeden sklep na osiedlu ,to drugiego nie wolno
            otwierać?Nie podoba się to trudno ,po cholerę krytykować jeśli z tego korzystać
            nie trzeba?Nie szkoda klawiszy na klawiaturze?
    • lukaszklimkiewicz Moze mi ktos napisac dlaczego im sie to oplaca? 04.03.04, 10:48
      Moze mi ktos napisac dlaczego im sie to oplaca? Rozumiem, ze nie zarabiaja nic
      na polaczeniach telefonicznych, musza wiec cos zyskiwac na tym, ze internauta
      laczy sie wlasnie z ich numerem. Co?

• Gość: ell Re: Moze mi ktos napisac dlaczego im sie to oplac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 11:15
        Kasa za reklamy - to glowne zrodlo zarobku. Do tego mozna by jeszcze zaliczyc
        reklame sama w sobie jaka jest popularnosc.
      • Gość: Adam Re: Moze mi ktos napisac dlaczego im sie to oplac IP: *.dsl.siol.net 04.03.04, 12:15
        Dostają też kasę z TPSA za połączenia. TPSA musi się dzielić wpływami za
        dzwonienie na ten numer.

Aha. Jeszcze jedno. Dla zjadacza chleba cena nie jest taka sama jak w Tepsie,
        bo TPSA dolicza do swoich numerów dostępowych 7% VAT a za łączenie na nr gazety
        czy innych dolicza doc enynetto 22% VAT. Zatem dla użytkowników nr dostępowy
        np. gazety będzie kilkanaście procent droższy.
        • mlopaci Re: Moze mi ktos napisac dlaczego im sie to oplac 04.03.04, 13:18
          Vat na numer netgazeta jest taki sam jak na numer TPSA.
    • monty2 Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu 10.03.04, 08:18
      Mam mały problem z tym "nowym dostępem do internetu". Po wybraniu 209338 słyszę
      hasełko: Nie ma takiego numeru! Oczywiście ani helpdesk (555 35 35) ani
      pomoc@agora.pl nie odpowiada. Czyli typowo po polsku: miało być dobrze, a
      wyszło jak zwykle.
      • Gość: renata Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.03.04, 18:24
        cos mi się wydaje,że w tym artykule używa sie czsu przyszłego więc chyba nic
        dziwnego,że jeszcze nie chodzi.
        • monty2 Re: NetGazeta, czyli nowy dostęp do internetu 11.03.04, 08:53
          Gość portalu: renata napisał(a):

> cos mi się wydaje,że w tym artykule używa sie czsu przyszłego więc chyba nic
          > dziwnego,że jeszcze nie chodzi.

Przeczytaj sobie wszystkie te reklamy i instrukcje obsługi netGazety w portalu.
          Wszędzie używany jest język, który sugeruje, ze to JUZ DZIAŁA. Jesli faktycznie
          NetGazeta ma dopiero ruszyć, to fajnie byłoby gdyby choć słowem o tym
          wspomnieli. Poza tym myślę, że nic nie tłumaczy braku odpowiedzi na maila
          wysłanego 5 dni temu na skrzynkę, którą reklamują jako helpdesk.

pozdr
          monty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka