Dodaj do ulubionych

Format C przy win xp ??? JAK ??

21.03.04, 19:55
NIech ktos opisze jak to zrobic ? Tylko prosze dokladnie krok po kroku bo nie
bardzo sie na tym znam !!! dodam tylko ze jak robie format startuje z plyty a
formatuje sie tylko windows a nie caly dysk a ja chce sformatowac caly
dysk !!! jak to zrobic ???
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 21.03.04, 20:01
      Widocznie masz kilka partycji. Musisz sformatować wszystkie po kolei. Możesz też wybrać "Usuń wybraną partycję". W ten sposób usuniesz po kolei wszystkie, założysz nowe i sformatujesz.
      • giga28 Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 21.03.04, 20:14
        maciejpoczta napisał:

> Widocznie masz kilka partycji. Musisz sformatować wszystkie po kolei. Możesz
        te
        > ż wybrać "Usuń wybraną partycję". W ten sposób usuniesz po kolei wszystkie,
        zał
        > ożysz nowe i sformatujesz.
        >
        Tak mam cztery partycje ale mam na nich potrzebne dane a poza tym mozesz to
        jasniej opisac ? Dzieki
        • eressea Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 21.03.04, 21:04
          >Tak mam cztery partycje ale mam na nich potrzebne dane a poza tym mozesz to
          > jasniej opisac ?

Nie rozumiem Cię, chcesz sformatować cały dysk ale nie chcesz stracić danych?
          Tak się nie da. Format=strata danych. Jak chcesz zachowac dane to formatujesz
          tylko partycję systemową. Czyli wkładasz płytę z XP do napędu, ustawiasz w
          Biosie uruchamianie z płyty, włączasz komputer i instalujesz system.
          --

The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing.
          • Gość: giga28 Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: *.crowley.pl 22.03.04, 06:49
            Ciągle formatuje mi płyte instalacyjną z windowsem a chce żeby dysk.
            • Gość: bekes1 Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 11:50
              Gość portalu: giga28 napisał(a):

> Ciągle formatuje mi płyte instalacyjną z windowsem a chce żeby dysk.

heh, plyta Ci sie formatuje :-(
              Powodzenia
              • Gość: Swoj Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.04, 14:25
                Kup sobie PlayStation , nie trzeba formatowac.
            • eressea Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 22.03.04, 14:37
              Gość portalu: giga28 napisał(a):

> Ciągle formatuje mi płyte instalacyjną z windowsem a chce żeby dysk.

Płyty się nie formatuje :-(. Musisz pisac jaśniej jak chcesz by ktoś Ci pomógł.
              Piszesz, że masz 4 partycje, nazywają się zapewne C,D,E,F. A teraz opowiedz na
              pytania:
              1. czy chcesz stracić dane, które masz na dysku?
              2. czy chcesz sformatować tylko partycje C?

Jeśli postanowisz sformatować cały dysk (C,D,E,F) to _tracisz_ dane.
              Dlatego jak nie masz jakiegoś szczególnego powodu nie ma sensu tego robić. Można
              reinstalować Windows = format C + instalacja Windowsa. Jak to się robi napisałam
              we wczesniejszym poście.
              • giga28 Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 22.03.04, 18:46
                Witam !! Ktos bzdurnie napisal i podszyl sie pod moj nick .
                Mam cztery partycje C,D,F,G. i na partycji G mam potrzebne dane , a chce
                sformatowac cala partycje C tylko jak startuje z plyty win xp to formatuje sie
                tylko windows a nie reszta a chce wyczyscioc CALE C , juz jasniej sie chyba nie
                da , napisalam to co mam tylko ze kiedys robilam format z win98 i spoko ale
                potem wgralam sobie xp i teraz nie potrafie tego zrobic
                • eressea Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 22.03.04, 19:05
                  Jak odpalisz startowanie z płyty instalacyjnej to musi się sformatować cały C.
                  Reinstalacja Windowsa = sformatowanie C. Nie wiem jak u Ciebie może byc inaczej.
                  Może ktoś mądrzejszy się wypowie, bo ja już nie wiem.
                  • jeryn Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 23.03.04, 01:32
                    No niestety Eressea ale można przeinstalować system bez formatowania C.
                    Jeżeli nie zaznaczy w czasie instalacji formatowania dane na dysku C pozostaną na swoim miejscu, co więcej można przeinstalować system i niestracić ustawień i zainstalowanych programów.
                • jeryn Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 23.03.04, 01:35
                  giga28 napisała:

> Witam !! Ktos bzdurnie napisal i podszyl sie pod moj nick .
                  > Mam cztery partycje C,D,F,G. i na partycji G mam potrzebne dane , a chce
                  > sformatowac cala partycje C tylko jak startuje z plyty win xp to formatuje sie
                  > tylko windows a nie reszta a chce wyczyscioc CALE C , juz jasniej sie chyba nie
                  >
                  > da , napisalam to co mam tylko ze kiedys robilam format z win98 i spoko ale
                  > potem wgralam sobie xp i teraz nie potrafie tego zrobic

Jak masz problem z instalatorem win xp to włóż dyskietkę startową od win 98 odpal z niej komputer i sformatuj dysk (format c:), zrestartuj komputer ustaw w biosie butowanie na napęd cd włóż do napędy płytę win xp i po kłopocie :)
    • Gość: laik Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 20:01
      podczas instalacji systemu - czy usunąć wybraną partycję "C" tak
      czy zainstalować system na wybranej partycji - tak
      i dalej już tylko format "C" który robi się automatycznie
      • Gość: aas Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.04, 20:41
        laik masz racje .
        I jeszcze jedno jak masz 4 partycje to wiesz jak robi sie na rozruchu XP
        tj.partycje,wszystko odbywa sie automatycznie tylko mozesz zaznaczyc
        ustawienia uzytkownika.
        i poszlo.
      • gibki Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 23.03.04, 10:30
        format nie robi sie automatycznie
        mozesz instalowac windows bez zmiany dotychczasowego systemu plikow
        mozesz formatowac na fat lub ntfs
        mozesz wybrac szybkie formatowanie
        wiec nie sciemniaj

a z usunieciem partycji masz calkowita racje
        gdyz po usunieciu jej MUSI zalozyc nowa i ja sformatowac
        lecz znowu stoi przed wyborem rodzaju formatowania
        • Gość: aas Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.04, 11:20
          Przeciez pisze ustawienia uzytkownika.
          A po drugie kto formatuje XP FAT-32.
          • giga28 Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 23.03.04, 18:43
            To teraz napiszcie jasniej i po kolei JAK TO ZROBIC ????? BO nie wiem !!!!Prosze
            • koktajl_molotowa Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 24.03.04, 00:58
              1. wkładasz CD z XP do napedu
              2. w BIOSie ustawiasz boot z CDROMu
              3. nadchodzi taka chwila podczas instalacji, że musisz wybrać gdzie ma byc
              zainstalowany XP, wskzujesz C: i dajesz "usuń partycję"
              4. na niespartycjonowanej przestrzeni (po starej partycji) tworzysz nową partycję C:
              5. wybierasz rodzaj systemu plików i szybkie lub dokładne formatowanie
              Proste, nie?
              Moga byc małe niescisłości w nazewnicwie, ale dawno nie widziałem XP na swoim
              kompie :D
    • Gość: chopinnn Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: 80.244.140.* 24.03.04, 01:00
      to może tak np w nowym komp świat expert jest program do pratycji jak jest xp
      to i pewnie ntfs zmien na system fat 32(tym programme) wloż dyskietke z w98
      foramt c: zainstaluj xp znowu w systemie ntfs .... zkrecone niezle a tak wogóle
      to ciekawe ile można by wymyslic sposbów foramtowania xp (pytanie retoryczne....
      a tak na boczku gdzeis ostatnio czytałem wejdz na dysk d i tam sformatuj c ...
      hehe dobre
      • koktajl_molotowa Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 24.03.04, 01:19
        Gość portalu: chopinnn napisał(a):

> a tak na boczku gdzeis ostatnio czytałem wejdz na dysk d i tam sformatuj c ...
        > hehe dobre

Aaa, to wcale nie takie śmieszne. Wszystko zależy od tego, co masz na dysku D
        • giga28 Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? 24.03.04, 09:03
          Wszystko dokladnie zapisalam , zastosuje sie do wskazowek i rozpoczynam jutro,
          napisze wam jak mi poszlo !!! Dzieki
        • Gość: chopinnn Re: Format C przy win xp ??? JAK ?? IP: 80.244.140.* 24.03.04, 09:18
          to był żart kiepski....chyba
          • koktajl_molotowa nie, to nie żart :) 24.03.04, 11:24
            jeśli masz PORZĄDNY system na d (będzie się on nazywał w tym systemie np. hda2)
            to mozesz nawet na żywca wykasować całego Windowsa, pliczek po pliczku, i
            patrzec na jego powolną agonię ;)
            • Gość: chopinnn Re: nie, to nie żart :) IP: 80.244.140.* 24.03.04, 14:10
              zgadzam się zgadzam sie zgadzam się
            • fugazzi Re: nie, to nie żart :) 24.03.04, 15:45
              koktajl_molotowa napisał:

> jeśli masz PORZĄDNY system na d (będzie się on nazywał w tym systemie np.
              hda2)
              > to mozesz nawet na żywca wykasować całego Windowsa, pliczek po pliczku, i
              > patrzec na jego powolną agonię ;)

Trochę off topic, ale wWłaśnie pliczek po pliczku wykasowałem "porządny" system
              z partycji hda4. A potem komendą "fixmbr" unicestwiłem go dogłębnie. Bez żalu:))

Pozdrawiam, Fugazzi...
              • giga28 Udało się 07.05.04, 05:57
                Zrobiłam krok po kroku jak napisał KOKTAJL_MOŁOTOWA i teraz tylko tak mozna
                sformatowac XP Dziękuję . P.S. Wyszło mi za pierwszym razem , sorry że dopiero
                dziś odpowiadam ale nie było mnie trochę .... DZięki za POMOC !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka