Gość: jaś fraś IP: *.swic.dialup.inetia.pl 26.03.04, 07:39 strona w IE, np. wyborczej nieco zmniejszona,węższa.Marginesy po bokach. Proszę, o pomoc , czy to kwestia ustawień explorera? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kell Re: marginalia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.03.04, 08:27 nie, to kwestia kiepskiego designu. strona zaklada stala szerokosc (800 pikseli) i nie potrafi sie zreskalowac do wielkosci otwartego okna przeglaradki. Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: marginalia 26.03.04, 09:44 > nie, to kwestia kiepskiego designu.osci otwartego okna przeglaradki. to nie jest kiepski desing, strona gazety jest zbyt rozbudowana i przy skalowaniu mogłaby się spieprzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kell Re: marginalia IP: 24.42.162.* 26.03.04, 18:00 taaaaaaaa i co jeszcze?:) od tego sie jest informatykiem by nie bylo "nie da sie, skomplikowane, beda problemy" tylko by to zrobic. to lamerskie tlumaczenie "jest skomplikowana i beda problemy". inni potrafia i maja rownie skomplikowane serwisy a tu sie nie da. zreszta, caly serwis ostatnio dziala dosyc kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: marginalia 27.03.04, 00:05 > taaaaaaaa i co jeszcze?:) zauwaz, ze WP, onet, interia też tak wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kell Re: marginalia IP: 24.42.162.* 27.03.04, 02:13 wniosek taki, ze informatycy w polsce sa niedoksztalceni, albo dostaja robote po znajomosci:) Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: marginalia 27.03.04, 02:50 informatycy w Polsce masowo wyjeżdżają na kontrakty do Niemiec i dostają kasę od Microsoftu :) miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,1969985.html a poza tem: poniższe strony nie są polskie i też mają sztywno ustaloną szerokość: www.yahoo.com/ www.msn.com// icq.com/ mail.ru/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kell Re: marginalia IP: 24.42.162.* 27.03.04, 03:29 no i? jest jeszcze wieksza masa takich ktore nie maja. google, slashdot.org, linuxtoday.com, theforce.net, bluesnews.com etc etc etc bo nie ma sensu cytowac. skoro twoje oprogramowanie potrafi dostosowac sie do rozdzielczosci, czemu nie moznaby stworzyc odpowiedniej strony? zrob strone dopasowana do 600 punktow, gdy mam ja otworzona w rozdzielczosci 800x600 i tylko moj window manager dodaje szersza ramke i suwak, a juz layout idzie w diably i mam dodatkowe poziome przewijanie. > informatycy w Polsce masowo wyjeżdżają na kontrakty do Niemiec i dostają kasę o > d > Microsoftu :) znakomity komentarz. tylko do czego? przeciez malomiekki nie rozwija praktycznie nic poza usa, wiec co oni tam robia? sprzataja w m$?:) formatowanie tekstu przy cytowaniu tez przerasta zdecydowanie webmasterow... Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: marginalia 27.03.04, 13:35 myslę że ta dyskusja do niczego nie doprowadzi - obaj (oboje?) mamy swoje zdanie w tej kwesti i nie sądzę, aby dałoby się to tutaj zmienić :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kell Re: marginalia IP: *.cs.yorku.ca 27.03.04, 14:39 oczywiscie:) ale przyznaj sie, gdy masz desktop w 1280x960/1024 czy 1600x1200 to milo oglada sie taka www ktora ma ~800 punktow szerokosci i malutka czcionke? do tego nie powiekszysz tego, bo tekst formatuje sie 2-3 wyrazy w linijce. okropienstwo:) no ale szanuje twoja opinie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: marginalia 27.03.04, 15:19 > [...] gdy masz desktop w 1280x960/1024 czy 1600x1200 [...] mam 1024*768 więc nie mam pojęcia, jak wyglądają strony w podanych przez ciebie rozdzielczościach. chyba mało kto używa takich - jednak najpopularniejsze są 800*600 i 1024*768. ja sam robię strony o sztywnej szerokości, nio ale nie uważam się za wielkiego webmastera czy kogoś tam - zdaję sobie sprawę z wad takiego rozwiązania, ale dla mnie najważniejsze jest, że tak jest po prostu łatwiej ;) myślę, że kiedy 800*600 odejdzie do lamusa to strony będą robione pod wyższe rozdzielczości. nio ale wtedy pojawią się jeszcze wyższe i problem bedzie się ciągnął i ciągnął ;) przekichane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kell Re: marginalia IP: *.cs.yorku.ca 27.03.04, 15:36 hmm, serio az tak zle?:) praktycznie kazdy nowy monitor bez problemu pociagnie taka rozdzielczosc, a dla 17" lcd 1280x1024 jest praktycznie jedyna alternatywa. mhmm, uzywanie 800x600 czy 1024x768 wg mnie zaprzecza idei systemu okienkowego, bo 99% programow bedzie wtedy dzialac na pelnym ekranie ... zysk zaden. a moze to wyjasnia tejemnice czemu tak nieprzyjemny w obsludze system jak windows jest popularny:) bo jedyna obsluga sprowadza sie do zmiany programu kliniecie na task barze:) Odpowiedz Link Zgłoś